Лечение на разширени вени - ACIBADEM Здравни Услуги
Разширени вени – причини, симптоми и лечение

Разширени вени – причини, симптоми и лечение

Разширени вени – причини, симптоми и лечение

Разширените вени са анормални, уголемени и усукани кръвоносни съдове на краката. Ако не се лекуват, те могат да предизвикат дискомфорт, болка, язви и тромби.

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени, наричани още варикозни вени или варици, представляват кръвоносни съдове под повърхността на кожата, които са уголемени, усукани, изпъкнали, по-видими и синкави или тъмнолилави на цвят. Състоянието най-често засяга краката и стъпалата. Наблюдава се при 20% от възрастното население и се среща по-често с напредване на възрастта. След 50-годишна възраст един на всеки двама души има разширени вени. Жените, хората с наднормено тегло и тези, които трябва да стоят прави или да седят на бюро продължително време, са по-склонни да развият варикоза.

Паякообразните вени са по-лека форма на разширени вени. Това са капилярни варици, обикновено червени на цвят и по-малки от 1 mm в диаметър. Те наподобяват паяжина на повърхността на кожата.

Какво причинява разширени вени?

Разширена вена се развива, когато малката клапа вътре в нея спре да работи правилно. Кръвта не се изпомпва ефективно към сърцето, натрупва се вътре във вената и още повече деформира клапата. Повишеното налягане прави стената на кръвоносния съд по-слаба, вената се разширява и става видима. Възниква варикоза.

Хормонът естроген може да допринесе за отпускане стените на вените и да предизвика образуването на разширени вени. Ето защо състоянието е по-често срещано при жените. Употребата на противозачатъчни хапчета и бременност също могат да допринесат за образуване на разширени съдове. Рискът е по-висок при хора, които имат член на семейството с варикоза. Рисковите фактори включват заседнал начин на живот, наднормено тегло, излагане на топлина и горещ климат, констипация, носене на аксесоари като наколенки, ленти за коленете или обувки на висок ток.

Симптоми на разширени вени

Варикозните вени имат характерен вид и затова най-честото оплакване е влошен външен вид на краката. Освен видимата част, най-честите симптоми на разширените вени са:

 • Постепенно засилващо се усещане за тежест или болка в краката през деня
 • Оток на краката, първо вечер, а по-късно непрекъснато през целия ден
 • Нощни крампи, които се дължат на повишено налягане, причинено от задържане на кръв в крака
 • Сърбеж, топлина, усещане за парене или пулсиране в крака
 • Малки синини, които се появяват спонтанно или с леки подутини по краката
 • Кафяво-лилави петна около глезена, обезцветяване на кожата
 • Рани по краката или глезените, за които е необходимо време, за да заздравеят.
 • Синдром на неспокойните крака в някои случаи

Симптомите на разширените вени могат да бъдат различни при различните хора. Те обикновено са по-интензивни при горещо време или по-дълги периоди на неактивност.

Етапи на хроничната венозна болест (ХВБ)

Лекарите използват универсална скала (CEAP), за да оценят напредването на заболяването и да назначат лечение. Етапите са класифицирани както следва:

 • C0 – Няма видими и осезаеми признаци на венозно заболяване
 • C1 – Започнало е формирането на телеангиектазии (паякообразни вени) или ретикуларни вени
 • C2 – Появяват се големи варикозни вени
 • C3 – Наблюдава се подуване на краката и глезените (оток)
 • C4a – Налице е обезцветяване кожата на краката
 • C4b – Кожни промени и венозна екзема
 • C5 – Зараснали рани
 • C6 – Активни варикозни язви, които не са зараснали

На ранен етап симптомите на разширени вени могат да бъдат контролирани с промени в начина на живот, като здравословна диета, редовни упражнения и компресивни чорапи.

Кога да се тревожим за разширените вени?

Разширените вени са често срещано състояние и при много хора не създават други проблеми, освен естетическите. Въпреки това, ако изпитвате негативни симптоми като болка, оток или обезцветяване на кожата, свържете се с лекар за оценка на случая. Имайте предвид, че колкото по-дълго живеете с този проблем, толкова по-висок е рискът от усложнения.

Опасни ли са разширените вени?

Варикозата е едно от най-пренебрегваните заболявания както от пациенти, така и от лекари. Обикновено се игнорира до достигане на напреднал стадей. Разширените вени са много повече от козметичен проблем. Ако не се лекуват, пропускащите клапи могат да причинят съсиреци и възпаление (тромбофлебит) във вената. Това състояние води до съдови оклузии (запушване) и дихателна недостатъчност, включително белодробна емболия и до смърт вследствие от откъсване на тромб.

Лечение на разширени вени

В наши дни отворената хирургия е изместена от минимално инвазивни методи за лечение на разширени вени. Някои от тях се извършват амбулаторно и не изискват болничен престой. Благодарение на новите техники, прилагани в ACIBADEM, се получават по-добри козметични резултати с максимален комфорт за пациента.

За да се определи правилното лечение, пациентът се преглежда от специалист по съдова хирургия, който да идентифицира източника на варикозата. Цветният доплер ултразвук е най-добрият инструмент за диагностика на разширени вени и визуализиране на кръвния поток през клапите. Картографирането на съдовете помага да се прецени при кои съдове се налага интервенция. Въз основа на тези констатации специалистът може да препоръча хирургично лечение или други процедури. Те могат да включват:

 • Ендовенозна лазерна аблация (EVLA). Представлява затваряне на вената, причиняваща варикоза, с тънък катетър, който излъчва лазерна енергия отвътре. Най-важните предимства на този метод са, че отнема само 30 минути и пациентът може да върви веднага след процедурата. Успеваемостта е 94-99%.
 • Ендовенозна радиочестотна аблация (EVRF). Тази техника е подобна на лазерната процедура, но в този случай кръвоносният съд се затваря с различна енергия. Във вената се вкарва тънък радиочестотен катетър и разширението се затваря чрез подаване на топлинна енергия от 120 °C. Външен хирургически разрез не е необходим. Всички процедури се извършват подкожно под контрола на ултразвук.
 • Емболизация с биолепило. Лечението на разширени вени с адхезиви (Cyanoacrylate) е един от най-новите методи. Адхезивният агент (биолепило) се доставя много внимателно в засегнатата вена под ултразвуково наблюдение. За известно време (1-3 минути) съдът се притиска, за да залепне. Не са необходими разрези и конци, а ефектът се наблюдава мигновено.
 • Премахване на вариконзи вени с минифлебектомия. Използвана самостоятелно или в комбинация с други процедури, тази техника позволява отстраняването през съвсем малки отвори на клъстери от изпъкнали варикозни вени. Местата на разрезите не се шият, а само се покриват с естетични лепенки. След около седмица се затварят напълно.
 • Склеротерапия. Това лечение има за цел да затвори разширените вени чрез прилагане на склерозиращ агент с много фини игли. Затворената вена се разтваря от тялото и се резорбира с течение на времето. Методът изисква компресия върху засегнатото място в продължение на поне 2-3 дни за по-добри резултати. Ефективността на склеротерапията става видима след 4-6 седмици. В зависимост от случая, може да са необходими повече сесии за оптимален ефект. Прилагането на склеротерапия на много малки съдове се нарича микросклеротерапия. Тя изисква специални игли и увеличителни инструменти, както и опитен лекар за най-добри резултати.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search