» Лечение на затлъстяване & Бариатрична хирургия
Лечение на затлъстяване & Бариатрична хирургия

Лечение на затлъстяване & Бариатрична хирургия

В Клиниката за лечение на затлъстяване Acibadem, затлъстяването се лекува успешно с индивидуална диета и упражнения, неинвазивни методи и бариатрична хирургия.

Какво представлява затлъстяването?

Затлъстяването може да се определи като прекомерно натрупване на мастни тъкани, което се отразява негативно на общото здраве. Според световната статистика, случаите на затлъстяване са се утроили през последните 50 години. Това не е само козметичен, а медицински проблем, тъй като наднорменото тегло увеличава риска от развитие на други сериозни заболявания. След като в тялото се натрупа мастна тъкан, тя отделя хормони и химикали, които повишават апетита, намаляват усещането за ситост и спомагат за по-нататъшно прогресиране на затлъстяването. Поради това, след определен момент справянето с проблема може да е трудно без чужда помощ. Добрата новина е, че затлъстяването е предотвратимо и лечимо, когато пациентът е мотивиран и потърси квалифициран медицински екип.

Причини за затлъстяване

Накратко, наднорменото тегло и затлъстяването се причиняват от прекомерен прием на калории. Това означава, че калориите, които консумирате, са повече от калориите, които изразходвате. Излишното количество калории се съхранява като телесни мазнини. С други думи, всеки, който яде твърде много и се движи твърде малко, е изложен на риск от развитие на наднормено тегло и затлъстяване. Все пак, някои генетични причини, медицински състояния като хипотиреоидизъм и медикаменти като лекарства против гърчове, също могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Рискови фактори за затлъстяване

Наднорменото тегло обикновено се влияе от множество поведенчески, генетични и фактори на околната среда. Някои от тях са:

 • Заседнал начин на живот. Когато физическата активност не е достатъчна, енергийният дисбаланс е неизбежен.
 • Нездравословно хранене. Консумирането на твърде много храна или храни с високо съдържание на захар, мазнини и сол води до наднормено тегло.
 • Генетична и фамилна предразположеност. Някои наследствени гени могат да допринесат за повишено усещане за глад, прием на храна и натрупване на мазнини.
 • Възраст. С напредване на възрастта, промени в хормоните, метаболизма и нивата на активност допринасят за по-лесно наддаване на тегло.
 • Стрес. Тревожността често кара хората да ядат повече или да посягат към бързи храни. Освен това, хроничният стрес освобождава хормони на стреса, които карат тялото да задържа допълнително тегло.
 • Някои медицински състояния. Заболявания като синдром на Кушинг, синдром на поликистозни яйчници, хипотиреоидизъм, артрит и др., могат да допринесат за повишаване на теглото чрез забавяне на метаболизма, увеличаване на апетита или ограничаване на подвижността.

Как се измерва затлъстяването?

Индексът на телесна маса (ИТМ) е прост и често използван инструмент за оценка на затлъстяването. Отчита теглото и ръста на пациента. За да изчислите своя ИТМ, можете да разделите теглото си в килограми на височината си в метри, след което отново да разделите резултата на височината си. Полученият резултат се интерпретира, както следва:

Класификация на затлъстяването според Индекса на телесна маса

ИТМРезултат
ИТМ под 18.5 кг/м²Поднормено тегло
ИТМ между 18.5 – 24.9 кг/м²Нормално тегло
ИТМ между 25 – 29.9 кг/м²Наднормено тегло
ИТМ между 30 – 34.9 кг/м²Затлъстяване I степен
ИТМ между 35 – 39.9 кг/м²Затлъстяване II степен
ИТМ над 40 кг/м²Затлъстяване III степен (Болестно затлъстяване)

Последици от затлъстяването

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до сериозни последствия за здравето. Наред с потенциалните храносмилателни смущения, тези проблеми могат да предизвикат високи нива на холестерол и кръвно налягане, проправяйки пътя към сърдечни заболявания и инсулт. Излишното тегло оказва допълнителен натиск върху ставите, като причинява мускулно-скелетни нарушения, особено остеоартрит. Повишеният ИТМ е рисков фактор за различни незаразни заболявания, като диабет тип 2, сънна апнея и някои видове рак. Освен това се свързва с понижено качество на живот, депресия, тревожност и социална изолация.

Как можем да предотвратим затлъстяването?

Наднорменото тегло и затлъстяването са силно предотвратими в резултат от поведението ни. Здравословна диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения, както и избягването на бързи и преработени храни, може да помогне за поддържане на здравословно тегло. Можете да следвате режим на умерени тренировки или да правите редовни разходки с вашия домашен любимец. Приготвяйте храната си у дома и консумирайте повече храни на растителна основа. Избягвайте хроничния стрес и спете поне по 7-8 часа всяка нощ. Ако всичко това не помогне за поддържане на здравословно тегло, свържете се с комплексен център за лечение на затлъстяване, където екип от професионалисти може да разгледа вашия случай и да изготви индивидуална програма за отслабване, за да постигнете целите си.

Скрининг за затлъстяване

Всички деца и възрастни трябва да преминават скрининг с оценка на ИТМ поне веднъж годишно. В случай на повишаване на стойностите, лекарят може да препоръча диета и упражнения, за да се избегне по-нататъшно наддаване на тегло.

Диагностициране на затлъстяване

ИТМ е добра отправна точка за оценка на теглото. Той обаче не отчита важни фактори като възраст, пол, мускулна маса или разпределение на телесните мазнини. За ефективната диагностика и лечение на затлъстяването е важно да се знае къде по тялото се натрупват мазнини. Затлъстяването най-общо може да се раздели на две категории – ябълковидно и крушовидно. При ябълковидното затлъстяване мазнините се натрупват в областта на корема, докато при крушовидното се натрупват около ханша и бедрата. Мастните тъкани, натрупани около талията, е по-вероятно да увеличат риска от развитие на опасни здравословни проблеми, особено сърдечни заболявания или диабет. Мъжете с талия над 94 см се считат в повишен риск, докато талия над 102 см се счита за висок риск. При жените талия над 80 см е свързана с повишен риск, а над 88 см означава висок риск.

При диагностициране на затлъстяването се взема предвид досегашната медицинска история и текущото здравословно състояние на пациента. Голям набор от фактори помага да се разработи ефективен план за лечение. Ето защо препоръчваме експертна консултация за най-добри резултати.

Лечение на затлъстяване

Затлъстяването е сложно състояние, което се нуждае от комплексно лечение от опитен медицински екип. Процесът на лечение се определя индивидуално за всеки пациент и може да включва:

 • Индивидуален режим за хранене и тренировки. Когато вашите собствени усилия за контрол на теглото се окажат недостатъчни, специалист или в най-добрия случай екип от специалисти може да направи много, за да ви помогне да постигнете стабилна загуба на тегло.
 • Медикаментозно лечение. Ако диетата и упражненията не са достатъчни, вашият лекар може да препоръча лекарства за отслабване, които намаляват апетита или увеличават чувството за ситост. Имайте предвид, че лекарствата за отслабване не са безобидни и трябва да бъдат предписани от специалист, запознат с общото ви състояние.
 • Нехирургично лечение на затлъстяване. Някои неинвазивни, ендоскопски амбулаторни процедури могат да бъдат ефективни при пациенти с наднормено тегло, когато диетата и упражненията са неуспешни.
 • Бариатрична хирургия. Има различни хирургични методи, които целят намаляване обема на стомаха или ограничено усвояването на храната, или комбинация от двата метода.

Нехирургични процедури за отслабване

Това са бързи техники за отслабване с обратим ефект, които се извършват без хирургически разрези и болничен престой. Те са най-ефективни при пациенти с ИТМ 27-35, които все още не са подходящи за хирургично лечение на затлъстяване, но не могат да контролират теглото си чрез диета и спорт. В Клиниката за лечение на затлъстяване в Acibadem използваме следните неинвазивни методи:

 • Стомашен ботокс. Прилагането на ботулинов токсин (ботокс) се извършва в рамките на 20-25 минути. Методът действа, като ограничава мускулните контракции. Така храната остава по-дълго в стомаха, пациентът се чувства сит и няма нужда да се храни толкова много, колкото обикновено.
 • Стомашен балон. Процедурата се извършва в рамките на 20-30 минути. Включва поставянето в стомаха на разширяващ се балон, пълен със солен физиологичен разтвор. Устройството ограничава обема на стомаха, което води до намален прием на храна. Някои видове интрагастрални балони се поглъщат от пациента и не изискват пълна анестезия и хоспитализация – пациентът може да се прибере вкъщи още същия ден. Други видове стомашни балони се поставят и отстраняват ендоскопски, под анестезия.

Стомашният ботокс и стомашният балон имат сходни резултати. Шест месеца след процедурата средната загуба на тегло е 7% – 15% от общото телесно тегло. Резултатът може да бъде по-висок или по-нисък, в зависимост от мотивацията на пациента да се придържа към препоръчаните промени в начина на живот. Тези методи не са подходящи за пациенти с ИТМ над 40, които трябва да отслабнат значително. В тези случаи решение може да предложи бариатричната хирургия.

Какво е бариатрична хирургия?

Бариатричната хирургия, наричана още операция за отслабване, е метод за лечение на патологично затлъстяване. Когато се извършва за справяне с хронично състояние като диабет, се нарича метаболитна хирургия. Операцията прави ефективни промени в храносмилателната система, за да подпомогне загубата на тегло. Бариатричната хирургия използва различни техники за намаляване на обема на стомаха или ограничаване на усвояването на хранителни вещества от червата, или комбинация от двете.

Кога се прилага бариатрична хирургия?

Бариатричната хирургия може да бъде подходяща за пациенти с ИТМ над 40, когато прилагането на диета и упражнения не дава резултат. Може да се извършва и при пациенти с ИТМ над 35, които имат един или повече здравословни проблеми, свързани с теглото, като хипертония, диабет тип 2, сънна апнея, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, остеоартрит и др. Метаболитната хирургия също трябва да се има предвид като възможност за лечение на диабет тип 2 при пациенти със затлъстяване I степен (ИТМ 30.0–34.9 kg/m2) и неадекватно контролирана хипергликемия, въпреки оптималното медицинско лечение с перорални или инжекционни лекарства (включително инсулин). Има и някои противопоказания за бариатрична хирургия, като сериозни сърдечни заболявания, настояща зависимост от наркотици или алкохол, провеждане на лечение на онкологично заболяване, психични разстройства и бременност. Кандидатите за бариатрична операция трябва да са наясно, че ще се наложи да направят постоянни промени в начина си на живот, за да постигнат и поддържат добри резултати.

Видове бариатрична хирургия

Има различни процедури, а коя да се приложи се определя в зависимост от състоянието на пациента и очакваните резултати. В клиниката за лечение на затлъстяване Acibadem хирургичните възможности включват:

 • Ръкавна гастректомия. Този метод обикновено е първият избор и най-често прилаганият вид бариатрична хирургия. Ръкавната гастректомия помага на пациентите да отслабнат по два начина: първо, обемът на стомаха се намалява и второ, спира производството на хормон, свързан с глада, наречен грелин. Хирургът премахва около 80% от стомаха, като оставя дълга и тясна тръбичка. Заради тази форма операцията се нарича стомашен ръкав или хирургия за редуциране на стомаха. В Центъра за лечение на затлъстяване Acibadem операцията се извършва лапароскопски през 4 или 5 малки разреза. Обикновено продължава 50-60 минути. Пациентът може да пие бистри течности 4 часа след операцията и трябва да следва стриктни препоръки за диета през следващите седмици. Болничният престой е 3 дни. Необходими са контролни прегледи 1 седмица, 1 месец, 3 месеца, 6 месеца и 1 година след операцията.
 • Мини стомашен байпас. Процедурата представлява олекотена версия на традиционния стомашен байпас, но е по-сложна от ръкавната гастректомия. Методът действа както чрез редуциране на стомаха, така и като причинява малабсорбция, тъй като зоната на усвояване на храната в тънките черва е намалена.
 • Стомашен байпас. Този метод включва създаване на малка торбичка в горната част на стомаха и прикрепване на част от тънките черва към нея. В резултат, храната променя своя маршрут, като заобикаля по-голямата част от стомаха и част от тънките черва. Тази процедура помага да се ограничи както количеството консумирана храна, така и усвояването на калории. В Клиниката за лечение на затлъстяване Acibadem операцията за стомашен байпас обикновено се извършва с лапароскопски техники, през малки разрези в корема.

Пациентите, преминали бариатрична операция, трябва да се придържат към строг режим на диета и упражнения. Затова дългосрочният успех на лечението за затлъстяване силно зависи от мотивацията на пациента да предприеме промени в начина си на живот завинаги.

Ползи от бариатричната хирургия

Пациентите, които преминават операция за затлъстяване, могат да очакват да загубят около 60%-80% от наднорменото си тегло в рамките на две години след операцията. Тези резултати са постоянни, ако пациентът следва препоръчаната програма и здравословни навици на живот. Средно 80-90% от всички пациенти, подложени на бариатрична хирургия, постигат целите си за отслабване.

Наред със загубата на тегло, бариатричната хирургия води до сериозни подобрения при много здлавословни проблеми:

 • Високото кръвно налягане се регулира. 70% от пациентите спират да приемат лекарства за хипертония.
 • Подобряват се нивата на холестерола. Над 80% от пациентите постигат нормални нива 2-3 месеца след операцията.
 • Рискът от развитие на сърдечни заболявания се намалява поради намалено натоварване на сърцето.
 • Диабетът е под контрол. Около 70% -85% от пациентите с диабет тип 2 са в състояние да поддържат нормални нива на кръвната захар без лекарства.
 • Наблюдава се подобрение при пациенти с астма и респираторни проблеми, като някои от тях се възстановяват напълно.
 • Елиминират се нарушения на съня, свързани с наднорменото тегло.
 • Облекчават се болки в ставите и гръбначния стълб, причинени от излишното тегло.

Безопасна ли е бариатричната хирургия?

Операцията за отслабване може да бъде животоспасяващо решение за хора с тежко затлъстяване. Това обаче е сериозна операция, която носи определени рискове и странични ефекти, като кръвни съсиреци, инфекции и кървене. Всичко това са управляеми състояния. Освен това, дългосрочните предимства на бариатричната хирургия надхвърлят потенциалните рискове. В Клиниката за лечение на затлъстяване Acibadem извършваме подробна оценка с мултидисциплинарен екип от експерти, за да гарантираме, че всеки пациент получава най-подходящата медицинска процедура. Бариатричната хирургия обикновено е безопасна, когато се извършва в център с натрупан опит, способен да управлява потенциални усложнения.

Защо да избера Acibadem за лечение на затлъстяване?

В последно време пациенти от цял ​​свят пътуват за бариатрична хирургия в Турция. Те са привлечени от възможността да получат желаното лечение незабавно, на достъпна цена, с резултати на световно ниво. Центърът за лечение на затлъстяване Acibadem се отличава сред лечебните заведения със своите:

 • Опитен мултидисциплинарен екип. Лечението на затлъстяването е отборна игра. Цялостният процес може да включва специалисти по гастроентерология, ендокринология, психиатрия, хранене и диететика, хирургия, пластична хирургия, медицински сестри и други медицински области. В Центъра за лечение на затлъстяване Acibadem всички те работят в тясно сътрудничество, за да предоставят най-доброто лечение на всеки пациент и да постигнат успеваемост над 90%.
 • Най-съвременно оборудване. Ние сме известни с постоянството си в инвестициите в най-новите инструменти и апаратура, улесняващи медицинските специалисти. Това позволява нашите хирурзи да извършват бариатрична хирургия с усъвършенствани лапароскопски техники и роботизирана хирургия.
 • А-клас обслужване на пациенти. Нашият Център за международни пациенти предоставя 360-градусово обслужване, от насрочването на медицински прегледи, съдействие за пътуване и настаняване, до езиков превод и последващи посещения.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search