Гръбначни центрове - ACIBADEM Здравни Услуги
Комплексен гръбначен център

Комплексен гръбначен център

Комплексен гръбначен център Acibadem осигурява холистични услуги отвъд традиционните подходи в грижата за гръбначния стълб.

Какво означава гръбначен център?

Гръбначните центрове са лечебни заведения, които предоставят пълния спектър от услуги за диагностика и лечение на едно място. Комплексният гръбначен център Acibadem в Турция разполага с експертизата на специалисти от световна класа в ортопедията, гръбначната хирургия, неврохирургията, неврологията, радиологията, гръдната хирургия, сърдечносъдовата хирургия, анестезиологията, физиотерапията и алгологията, които работят както с често срещани, така и с  комплексни гръбначни заболявания. Всички те имат задълбочени познания и отлично разбират оплакванията на пациентите и заболяванията на гръбначния стълб. Те имат опита да поставят правилната диагноза и да назначат подходящо лечение, както и технологиите да осъществят лечението по най-добрия възможен начин.

Гръбначни заболявания, които лекуваме

Комплексен гръбначен център Acibadem предлага висока експертиза в лечението на всички заболявания на гръбначния стълб, от често срещани проблеми до най-сложните случаи. Те включват:

 • Гръбначни изкривявания при деца и възрастни: Сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб), хиперкифоза (когато горната част на гръбнака се извива прекомерно напред, гърбица), хиперлордоза (долната част на гръбнака се извива значително навътре).
 • Дегенеративни заболявания на гръбначния стълб: Тази голяма група състояния е водещата причина за болки в гърба. Сред тях са дискова херния, причинена от нараняване или свързано с възрастта износване; спинална стеноза (стеснение на гръбначния канал); ишиас (компресиран или раздразнен седалищен нерв); дегенеративно дисково заболяване (изтъняване на гръбначните дискове); спондилолистеза (изместване на прешлен); радикулопатия (прищипани нервни коренчета) и др.
 • Гръбначни тумори: Те могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени; първични (произхождащи от гръбначния стълб или гръбначния мозък) или метастатични (когато ракът от друго място се разпространи в гръбначния стълб).
 • Гръбначни травми и фрактури: Могат да бъдат причинени от инциденти, спортни травми или други състояния, отслабващи прешлените.
 • Гръбначни инфекции: Обикновено се причиняват от бактерии или гъбички.

Съвременна диагностика на гръбначни заболявания

В Комплексен гръбначен център Acibadem използваме най-новите диагностични инструменти, за да предложим най-подходящите възможности за лечение.

Нашият експертен екип има на разположение системата за образна диагностика EOS с ограничено ниво на облъчване, устройството Siemens Somatom CT с ултра ниска доза радиация и апарата DIERS formetric 4D за повърхностно сканиране без облъчване, които се използват за проследяване на пациенти със сколиоза и премахват необходимостта от чести рентгенографии. ЯМР апаратите Siemens Magnetom 1.5T Avanto Fit и Siemens Magnetom 3T Skyra се използват за диагностика на гръбначни заболявания.

Нарушенията на стойката се откриват с DIERS 4D Motion Lab за анализ на стойката и походката, и DIERS Myoline за оценка на мускулната сила, с които се ограничава използването на устройства за образна диагностика, излъчващи радиация.

Неинвазивно лечение на гръбначни заболявания

Нехирургичното лечение на гръбначни заболявания може да включва упражнения за повишаване на мускулната сила и гъвкавост, поставяне на корсет или прием на медикаменти. В Комплексен гръбначен център Acibadem можем да предложим:

 • Корсетолечение. В това звено динамични корсети, които осигуряват 3D корекция, се проектират, произвеждат и прилагат от ортезисти, които са експерти в своята област, под наблюдението на лекари, преминали специално обучение.
 • Физиотерапия и рехабилитация. Отделението за физиотерапия е специализирано в провеждането на индивидуални тренировъчни програми за лечение на сколиоза и управление на болката. Специфични упражнения за сколиоза, Reformer Combo Pilates, TRX, BOSU и уинг йога се практикуват от обучени и сертифицирани физиотерапевти в тези области.
 • Коригиране на стойката. Гръбначни изкривявания, както и нарушения на позата и походката, се оценяват с помощта на устройството DIERS 4D, което извършва топографско изследване и анализ на позата без радиационно облъчване. DIERS Myoline измерва силата на 28 различни мускула, отговорни за стойката, и предоставя информаци за тяхното състояние. Впоследствие стойката се коригира с индивидуално планирани упражнения.
 • Контрол на болката. При пациенти с болки в гърба, нашите алголози предоставят различни видове лечение за облекчаване на състоянието. Инжекции в гръбначния стълб, електротерапия, топли и студени апликации, и подходящи методи за физикална медицина се подбират специално за нуждите на конкретния пациент.

Наличието на всички тези звена в един и същи център позволява холистичен процес на лечение и по-добри резултати.

Минимално инвазивна гръбначна хирургия

Ако се налага операция на гръбначния стълб, ние предпочитаме минимално инвазивни техники винаги, когато това е възможно. Те позволяват по-малки разрези и причиняват по-малка кръвозагуба и травми на мускулите и тъканите. Помагат за минимизиране на следоперативните усложнения и ускоряват периода на възстановяване. Минимално инвазивна операция на гръбначния стълб може да се приложи за дискектомия (операция на дискова херния), декомпресия на нерви, спинална фузия и като цяло, в повечето случаи, когато се налага операция на гръбначния стълб.

Този вид хирургия изисква специално оборудване. В Комплексния гръбначен център Acibadem, нашите хирурзи използват специално разработен микроскоп за гръбначна хирургия Zeiss Tivato 700. Устройствата Karl Storz & Ethicon се използват за минимално инвазивна хирургия на гръбначния стълб с видеоторакоскопия. Безопасното и сигурно поставяне на винтове и други инструменти се осигурява от устройството за изображения на Medtronic O-arm и навигационната система Stealth Station.

При усложнени гръбначни изкривявания използваме технология за 3D принтиране, за да изработим модел на гръбначния стълб в реален размер и да планираме лечението.

Съвременно оперативно лечение на сколиоза

Златният стандарт за лечение на тежка сколиоза е операцията за гръбначна фузия. Действа чрез сливане на два или повече прешлена в твърда кост, за да коригира кривината. Нова и много усъвършенствана процедура в тази област е Vertebral Body Tethering (VBT). Това е минимално инвазивна техника, прилагана предимно при деца и юноши. За разлика от традиционната гръбначна фузия, VBT коригира изкривяването, без да затруднява гъвкавостта на гръбначния стълб или растежа на детето. Екипът на Комплексен гръбначен център Acibadem успешно прилага новия метод от 2014 г. насам. Това ни прави един от най-опитните центрове за VBT хирургия в света.

Защо Комплексен гръбначен център Acibadem?

 • Звезден екип от медицински специалисти. Нашият екип допринася за научните познания в световен мащаб със своите изследвания, прилагане на нови методи и сътрудничество с международни гръбначни клиники и асоциации.
 • Познания и опит, на които можете да се доверите. Всяка година нашият център извършва над 4000 амбулаторни консултации и над 300 гръбначни операции.
 • Мултидисциплинарен подход. Експерти от всички свързани медицински специалности обединяват усилията си, за да изготят цялостен план за лечение, предназначен конкретно за Вас.
 • Най-новите технологии и оборудване. В името на безопасността на пациента, ние непрекъснато инвестираме в последните инструменти и апаратура.
 • Най-съвременните методи и техники. Нашият екип е постоянно ангажиран с изследвания и иновации, за да развива нови възможности за лечение на нашите пациенти.
 • AКлас обслужване на пациенти. Ако решите да пътувате за лечение на гръбначния стълб в Турция, нашият Център за международни пациенти е на разположение да посрещне всички Ваши нужди.

Новини и статии по темата

Пътуването към здравето на едно 16-годишно момиче, което танцува и ирае футбол:
Пътуването към здравето на едно 16-годишно момиче, което танцува и ирае футбол:

МАРИЯ И СКОЛИОЗАТА: ОТ ИСЛАНДИЯ ДО ТУРЦИЯ Мария, която обича да танцува, да спортува и от 4 години играе футбол, била само на 16, когато семейството й чуло за първи път диагнозата „сколиоза“. Изплашени и притеснени, те веднага потърсили възможности за лечение. С помощта на съвременните средства за комуникация научили за най-новия метод за лечение […] Виж повече
„ПРОВЕРЯВАЙТЕ РЕДОВНО ДЕЦАТА СИ ЗА СКОЛИОЗА“
„ПРОВЕРЯВАЙТЕ РЕДОВНО ДЕЦАТА СИ ЗА СКОЛИОЗА“

Емина Сандал научила, че има сколиоза, на 24 години Известната певица и актриса Емина Сандал участва в 5-ото поред отбелязване на „Юни, месец на информираността за сколиоза“ тази година. На 10 юни 2017 г. Емина Сандал посети церемонията по откриването на изложба на тема „Цветя за сколиозата“, която включва 15 произведения на изкуството на художника […] Виж повече
3D ИЗОБРАЖЕНИЯ ПРИ СКОЛИОЗА С УЛТРА НИСКА ДОЗА РАДИАЦИЯ
3D ИЗОБРАЖЕНИЯ ПРИ СКОЛИОЗА С УЛТРА НИСКА ДОЗА РАДИАЦИЯ

Сколиоза и много други ортопедични заболявания, които преди се диагностицираха с конвенционални ямр и радиографски методи, сега могат да се диагностицират с eos – устройство, което прилага много ниска доза радиация. Много заболявания в областта на ортопедията и травматологията се оценяват с двуизмерни образни методи. Едно от тях е сколиозата, която представлява сложна триизмерна деформация. […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search