Роботизирана хирургия - ACIBADEM Здравни Услуги
Роботизирана хирургия

Роботизирана хирургия

Роботизираната хирургия използва съвременни технологии за минимално инвазивни операции. ACIBADEMразполага с най-новата система, da Vinci Xi.

Какво е роботизирана хирургия?

През последните години робот-асистираните техники изведоха минимално инвазивната хирургия на по-високо ниво. „Минимално инвазивна“ означава по-малки разрези в сравнение с традиционната отворена хирургия. Терминът обикновено се асоциира с лапароскопските операции, при които хирурзите използват миниатюрни инструменти и камера, достигащи до оперативното поле през съвсем малки разрези. Роботизираната хирургия отива още по-далече – в този случай, миниатюрните инструменти са прикрепени към роботизирани ръце. Това позволява по-широк обхват на движенията и по-висока прецизност сравнено с човешката ръка. Противно на общоприетото схващане, роботизираната хирургия не се извършва от автономен робот. Всички движения се контролират от хирург, седнал на конзола и проследяващ хода на операцията на монитор с висока разделителна способност. Ето защо, уменията и опитът на хирурга са от решаващо значение за резултатите.

Предимства на роботизираната хирургия

Хирургията, подпомагана от робот, предоставя значителни ползи както за хирурга, така и за пациента:

 • Роботизирана прецизност, която елиминира естествения тремор на човешката ръка
 • Отлична визуализация на оперативното поле с помощта на триизмерни изображения с висока степен на увеличение
 • Възможност за опериране в трудно достижими, малки и тесни зони от тялото
 • По-малки разрези, по-малко болка и по-малка кръвозагуба, което води до по-бързо възстановяване

И все пак, роботизираната хирургия не е подходяща за всеки пациент. Обсъдете с Вашия лекар коя би била най-подходящата възможност за Вас.

Видове роботизирана хирургия

Съвременните роботизирани системи позволяват на специално обучени за целта хирурзи да извършват различни минимално инвазивни процедури по цялото тяло. Видовете роботизирана хирургия включват:

 • Роботизирана сърдечна хирургия
 • Роботизирана гинекологична хирургия
 • Роботизирана бъбречна хирургия
 • Роботизирана коремна хирургия
 • Роботизирана хирургия при затлъстяване
 • Роботизирана хирургия на простатата
 • Роботизирана хирургия на главата и шията и др.

Освен това, има различни видове технологии за роботизирана хирургия. В момента хирургичната система Да Винчи е най-често използваната по целия свят. ACIBADEM използва da Vinci Xi – най-новата и най-усъвършенствана роботизирана система, налична днес.

Роботизирана хирургия при сърдечносъдови заболявания

Роботизираната сърдечна хирургия премахва необходимостта от голяма отворена операция. Вместо да се отваря гръдния кош, достъпът се осъществява през малки разрези. Методът е по-комфортен за пациента и намалява времето за възстановяване. Почти всички процедури в сърдечносъдовата хирургия могат да се извършват чрез минимално инвазивна роботизирана хирургия. Това се отнася за коригиране и смяна на сърдечна клапа, включително транскатетърна имплантация на аортна клапа (TAVI); роботизирана байпас хирургия, ритъмни нарушения, проблеми в дясното или лявото предсърдие.

Робот-асистираната хирургия предоставя решение за пациенти, претърпели множество сърдечни операции. В такива случаи отворената операция при проблем със сърдечната клапа е много рискована, тъй като може да увреди сърцето при отваряне на гръдната кост. В ACIBADEM такива пациенти все пак могат да бъдат оперирани с роботизираната система Да Винчи. Мястото на предишната операция се оставя недокоснато, а достъп до зоната се постига чрез малък разрез от 3 до 4 сантиметра под мишницата. Освен това, роботизирана сърдечна операция може да се извърши на биещо сърце. Това означава, че спирането на сърцето може да бъде избегнато и няма да има смущения в сърдечните функции. Операцията отнема по-малко време от конвенционалната и свежда до минимум риска от инфекции, кървене и кръвопреливане.

Роботизирана операция в общата хирургия

Общата хирургия обхваща състояния на корема и храносмилателния тракт, включително стомаха, черния дроб, панкреаса, жлъчния мехур и червата. Повечето от тях могат да бъдат лекувани с минимално инвазивни техники. Роботът Да Винчи може да се използва за редица заболявания, като хернии, затлъстяване, рак на дебелото черво или възпалителни чревни заболявания.

 • Роботизирана колоректална хирургия. Роботизираната хирургия Da Vinci се използва при хирургично лечение на много коремни заболявания, включително колоректален карцином (рак на дебелото черво или ректума), дивертикули и възпалителни заболявания на червата. Особено при ректална хирургия, тя гарантира,  че нервите в областта на оперативната зона са защитени.
 • Роботизирана бариатрична хирургия. Робот-асистираната хирургия улеснява операцията при пациенти със затлъстяване и съкращава времето за възстановяване. Сред операциите за лечение на затлъстяване, извършени с Да Винчи, стомашният байпас заема първо място. Този метод се счита за златен стандарт в хирургията при значително наднормено тегло. Той не само позволява намаляване обема на стомаха, но също така деактивира определен участък от червата и така намалява усвояването на храната.

Роботизирана хирургия в гинекологията

При някои жени, робот-асистираната хирургия може да бъде алтернатива на отворената гинекологична операция. Различни състояния, засягащи репродуктивната система, може да наложат операция, като ендометриоза, болка в корема и таза, миома на матката, необичайно кървене, пролапс на тазовите органи или гинекологичен рак. Роботизираната хирургия се използва най-често за лечение на рак на ендометриума, шийката на матката и яйчниците; роботизирана хистеректомия (отстраняване на матката); миомектомия (отстраняване на миомни възли); сакроколпопексия (корекция на пролапс на вагината или матката); и хирургия на фалопиевите тръби. Усъвършенствани процедури с лапароскопска или роботизирана хирургия, извършвани от опитните хирургически екипи в ACIBADEM, могат да запазят нервите в гениталната област, като по този начин съхранят уринарната функция и сексуалния живот на пациента.

Роботизирана хирургия в урологията

Урологията е на първо място сред областите, в които често се използва робот-асистирана хирургия. Тази медицинска специалност лекува заболявания на пикочните пътища и репродуктивната система при мъжете. Хирурзите често предпочитат операция с Да Винчи за отпушване на бъбреците с пиелопластика, за лечение на рак на бъбрека с роботизирана частична нефректомия (отстраняване на част от бъбрека) или за елиминиране рака на простатата с радикална простатектомия (отстраняване на простатната жлеза). Докато конвенционалната операция на простатата включва дълъг коремен разрез от пъпа до срамната кост, роботизираната простатектомия е минимално инвазивна процедура, извършвана през малки отвори. Тя позволява на хирурга да запази деликатните структури около простатната жлеза. Освен по-краткия болничен престой и по-бързото възстановяване, роботизираната хирургия с Da Vinci води до по-добри резултати по отношение на контрола на урината и еректилната функция в сравнение с традиционните операции.

Роботизирана хирургия в ACIBADEM

В ACIBADEM работят едни от водещите специалисти в роботизираната хирургия в Турция. Ние можем да предложим:

 • Най-новата система за роботизирана хирургия, da Vinci Xi;
 • Отлично обучени и опитни лекари;
 • Широк спектър на прилаганите роботизирани процедури;
 • Мултидисциплинарен подход за по-добри резултати;
 • A-клас обслужване за международни пациенти от здравен бранд с международно признание.

Новини и статии по темата

Първият турски хирург Член на Royal College of Surgeons
Първият турски хирург Член на Royal College of Surgeons

Проф. д-р Али Ръза Курал, който със своите научни разработки и близо 2000 роботизирани операции до момента е един от хирурзите със световно признание в областта на урологията, от дълги години работи в Acıbadem Health Group, а сега увенчава успехите си с още едно признание. Той е приет за почетен член с титлата FRCS-Honorary от […] Виж повече
Гинекологични операции без белег
Гинекологични операции без белег

Гинекологични операции без белег Безкръвни гинекологични операции, които не оставят белег, вече могат да се извършват през един малък отвор вместо през четири или пет порта. Това позволява на пациента да се възстанови по-бързо, както и да продължи живота си без белези по тялото. За преодоляване на техническите затруднения при операции през един единствен отвор, […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search