Инвитро оплождане (IVF) - ACIBADEM Здравни Услуги
Инвитро оплождане (IVF)

Инвитро оплождане (IVF)

Какво е инвитро оплождане?

Инвитро оплождането е вид техника за асистирана репродукция, която помага на двойки, страдащи от безплодие, да постигнат бременност и да имат деца. Инвитро лечението е процес от редица стъпки и постига най-висока успеваемост в сравнение с другите репродуктивни техники. Някои фактори могат да повишат или да понижат шансовете за зачеване. Инвитро процедурата обикновено приключва в рамките на месец, а резултатът става ясен след още две седмици.

Как да започна инвитро процедура?

Всеки случай изискващ инвитро лечение е уникален. Въпреки това, първото посещение в Acibadem обикновено изглежда така: първо ще бъдете посрещнати на рецепцията и придружени до кабинета на лекаря, където ще разговаряте с него в продължение на около час. След това ще Ви поеме медицинска сестра, която ще съдейства за изпълнение предписанията на лекаря. Центърът за международни пациенти на Acibadem ще планира подробно всяка Ваша стъпка. Ще получите много информация. По време на консултацията можете да си водите записки и да задавате въпроси. Не се колебайте да се свържете с нас по телефон или имейл при всякакви въпроси и притеснения, които може да възникнат, по всяко време.

Симптоми на безплодие и кога се налага инвитро лечение?

Счита се, че близо 15% от всички двойки са засегнати от безплодие. За щастие, днес разполагаме с много възможности за подпомагане на зачеването, които се усъвършенстват с времето и ни помагат да постигаме все по-добри резултати. Най-подходящите кандидати за инвитро лечение са жени с нередовен овулационен цикъл, блокирани маточни тръби или синдром на поликистозни яйчници, както и мъже с нисък брой или влошено качество на сперматозоидите.

Лекарите обикновено казват, че основният симптом за безплодие е липсата на бременност след редовни полови контакти в продължение на най-малко 12 месеца. В повечето случаи няма други видими симптоми. Консултация с лекар се препоръчва, когато двойката прави неуспешни опити за зачеване на бебе в продължение на година, ако жената е на възраст под 35 години; след 6 месеца, ако жената е над 35 години, и незабавно след 40-годишна възраст.

Обобщените данни сочат, че приблизително 40% от всички случаи на безплодие са свързани с проблем при жената, 40% – при мъжа, и около 20% са случаите на т.нар. „неизяснен стерилитет“. Това, което стои зад тези цифри обаче е от ключово значение, защото причината за безплодие определя лечението и неговия успешен резултат. В ACIBADEM се извършват подробни изследвания и оценка, за да се открие репродуктивния проблем и да се предложат подходящи решения. Запушени маточни тръби, проблеми с овулацията, ендометриоза, напреднала възраст при жената, нисък брой или качество на сперматозоидите, имунологични фактори – всички те могат да доведат до проблемно забременяване и всяко от тях изисква различен подход и лечение.

Защо да избера Acıbadem за инвитро лечение?

От 1998 г. насам, Центровете за репродуктивна медицина & Безплодие ACIBADEM помагат на двойки да станат родители. Всяка година, повече от 15 000 семейства от цял свят избират ACIBADEM, за да сбъднат най-съкровените си мечти. Тяхното доверие и нашият натрупан опит са най-ценното ни предимство. Ако обмисляте инвитро оплождане в Турция, ACIBADEM осигурява всички решения под един покрив.

За разлика от обикновените клиники за инвитро лечение (IVF), нашият Център за репродуктивна медицина & Безплодие може да осигури всеобхватна 360-градусова услуга за двойки с проблемно забременяване, с холистичен подход от известни специалисти във всички медицински области, които една съвременна болница може да предложи, с качеството на световноизвестния бранд ACIBADEM. Най-съвременните медицински и хирургични методи се прилагат при нас с индивидуален подход към всеки пациент. Усъвършенствани лабораторни услуги допринасят за постигане на високата успеваемост, с която се гордеем – над средното в световен мащаб.

Формулата за успех в асистираната репродукция се състои от три основни елемента:

 • Двойка от партньори, които искат бебе, с техните физически и емоционални особености;
 • Лекарите провеждащи репродуктивното лечение, със своите специфични знания, умения и професионален опит;

Модерна инвитро лаборатория, където чудото на живота се подхранва и подкрепя всеки ден, подпомагано от отлично обучени ембриолози, биолози и друг всеотдаен персонал.

В Центровете за репродуктивна медицина & Безплодие ACIBADEM непрекъснато инвестираме в най-съвременните технологии и оборудване, достъпни по света, за да подобрим още повече ефективността при инвитро процедурите. Едва ли ще откриете новости в областта на репродуктивната медицина, които да не са въведени в нашите лаборатории по ембриология и генетика. Разполагаме с няколко екипа на 5-звездни лекари, всеки от тях със своите специфични сфери на експертиза, принос към науката и стремеж към отлични резултати. Нашите пациенти с репродуктивни проблеми имат възможността да изберат специалиста, на когото да се доверят, в зависимост от своя конкретен случай и личните си предпочитания.

Какво друго?

 • Висока успеваемост, над средното в световен план за всички възрастови групи;
 • Достъпни цени за отлични услуги;
 • Обслужване на роден език, в приятелска атмосфера, където мечтите се сбъдват.

Наред с всички ефективни терапии за лечение на безплодие, достъпни по света, Центровете за репродуктивна медицина & Безплодие ACIBADEM прилагат и някои новаторски методи с обещаващи резултати. Ето някои от тях:

 • Терапии със стволови клетки и PRP (плазмотерапия): В наши дни възрастта на жените при първа бременност се увеличава, докато плодовитостта им започва да намалява много бързо след 35 години. Въпреки че медицината не е в състояние да върне времето назад за бъдещата майка, някои техники с прилагане на стволови клетки и PRP могат да се използват за регенериране и реактивиране функциите на тялото. Прилагането на PRP може да се използва с две цели: за подобряване на ендометриума (вътрешната лигавица на матката) и увеличаване шанса за успешна имплантация, или за повишаване капацитета на яйчниците при жени с нисък яйчников резерв или в ранна менопауза. В ACIBADEM, PRP терапията се прилага по специално разработени протоколи, които дават обещаващи резултати и вече са докладвани като научни изследвания в международни издания. При мнозинството пациенти се наблюдава повишаване на успеваемостта при спонтанна бременност и по-добро качество на яйцеклетките.
 • Лечение при имунологично обусловено безплодие: Повтарящи се неуспешни имплантации или спонтанни аборти при двойки с добро качество на ембрионите понякога може да е свързано с имунен отговор от страна на организма на жената. Човешкото тяло има естествена склонност да атакува чужди антигени, а в редки случаи може погрешно да разпознае ембриона като външен враг и да го отхвърли. В ACIBADEM се провеждат изследвания за имуносупресия с позитивни резултати.

Лечение на безплодие: Инсеминация или инвитро

Вътрематочна инсеминация (IUI) и инвитро оплождане (IVF) са двата основни метода за асистирана репродукция, които се използват за постигане на бременност. Инсеминацията е по-близка до естественото зачеване: семенна течност от партньора се обработва в нашата лаборатория и се поставя директно в матката на жената по време на овулация. Тази техника за асистирана репродукция (APT) позволява поставянето на сперматозоиди с висока концентрация и качество в непосредствена близост с яйцеклетката. Така се повишават шансовете за зачеване при двойки в по-млада възраст, с леко изявен мъжки фактор за безплодие и в някои случаи на неизяснен стерилитет.

Инвитро оплождането, от своя страна, представлява оплождане извън тялото, в ембриологична лаборатория. В зависимост от основната причина за безплодие, могат да се приложат и някои допълнителни техники по време на инвитро процедурата. Те могат да включват, но не се ограничават с:

 • Микроинжекция (ICSI) – избран сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката, с помощта на специален микроскоп;
 • Piezo ICSI – нов метод за оплождане на по-крехки яйцеклетки;
 • Микрочип – позволява селектирането на сперматозоиди с най-висок потенциал за оплождане;
 • PESA/MESA/TESE/Micro-TESE – хирургични техники за извличане на сперматозоиди от тестисите;
 • Round Spermatid Injection (ROSI) – използва се при пациенти с азооспермия за активиране на сперматозоиди с електрическа стимулация;
 • Микроманипулации (асистирано излюпване, проследяване на ембриони и фрагменти);
 • Ко-култивиране с ендометриални клетки – използва се за подобряване на качеството и възможностите за имплантиране на ембрионите;
 • Изследване рецептивността на ендометриума (ERA) – установява състоянието на маточната лигавица в периода на имплантацията;
 • Предимплантационна генетична диагностика (PGD) – изследване за проверка на хромозомите (генетичния материал) на ембрионите за аномалии;
 • Криопрезервация (замразяване) на яйцеклетки, сперматозоиди и ембриони – позволява тяхното безопасно съхранение за бъдеща употреба;
 • „Подмладяване“ на яйчниците с PRP – прилага се за увеличаване на яйчниковия резерв и капацитет, за подпомагане на инвитро лечението и др.

Как протича инвитро процедурата?

Процедурата за инвитро оплождане включва пет основни етапа. Започваме със стимулация на яйчниците. С помощта на инжекции, яйчниците на жените се стимулират да произвеждат повече яйцеклетки в сравнение с естествения цикъл. Вторият етап включва наблюдение на развитието и узряването на овоцитите. Провеждат се прегледи с ултразвук, за да се проверява развитието на яйцеклетките и се използват лекарства, които спомагат за узряването им. След като фоликулите достигнат размери от 17 или 18 мм се поставя HCG инжекция (човешки хорионен гонадотропин – ЧХГ), която спомага за окончателното развитие и узряване на яйцеклетките. Третият етап е събирането на яйцеклетките от яйчниците или т.нар. пункция. Процедурата се извършва под ултразвуков контрол, като лекарят използва тънка игла за извличане на яйцеклетките от яйчника през вагиналната стена. Процедурата е безболезнена и се извършва под лека упойка. Четвъртата стъпка от инвитро процедурата е оплождането на яйцеклетките в лабораторията. Сперматозоиди от партньора могат да се смесят с яйцеклетките, за да се оплодят (това е класическата инвитро процедура) или по един селектиран сперматозоид се инжектира директно в цитоплазмата на всяка зряла яйцеклетка (нарича се интрацитоплазмена инжекция на сперматозоид или ИКСИ). Оплодените яйцеклетки, които вече се наричат ембриони, се развиват и наблюдават в култивирана среда обикновено за 3 или 5 дни. На 5-я ден от развитието си ембрионът достига етапа на бластоцист. След това обикновено 1 или 2 ембриона с най-добро качество при развитието си внимателно се трансферират в матката. За тази цел се използва малък, стерилен подвижен катетър. Това е най-важната част от инвитро процедурата. След  ембриотрансфера трябва да изчакате 2 седмици, преди да направите тест за бременност и да установите дали процедурата е била успешна.

Един инвитро цикъл обикновено отнема 15-25 дни:

 •        Етап 1. Начало на цикъла: 1 ден;
 •        Етап 2. Стимулация на яйчниците: 8-12 дни;
 •         Етап 3. Пункция на фоликули: 1 ден;
 •         Етап 4. Оплождане и развитие на ембрионите: 3-5 дни;
 •         Етап 5. Ембриотрансфер.

Успеваемост на инвитро процедурите

Успеваемостта на инвитро оплождането зависи от различни фактори. Основните параметри, които повлияват общата успеваемост, са възрастта на жената в двойката и причината за безплодие. Всяка двойка ще бъде информирана за своите шансове за зачеване с помощта на инвитро процедура след първоначалния преглед. Тъй като възрастта е силно определяща за успеха при инвитро, успеваемостта е значително по-висока в ACIBADEM при двойките на възраст между 26 и 30 години, и намалява в по-късна възраст. Все пак, ACIBADEM осигурява по-високи шансове за двойки над 40 години с 40% успеваемост, при стандартни нива в тази възрастова група от 20-25% в определени случаи.

Рискове при инвитро оплождане

Въпреки че инвитро лечението като цяло е безопасен процес, в определени случаи то може да предизвика нежелани странични ефекти. Най-сериозният сред тях е състояние, наречено овариален хиперстимулационен синдром (OHSS), което се свързва с медикаментите използвани за стимулация. Други потенциални рискове са свързани с извънматочна бременност, в редки случаи вродени дефекти, както и многоплодна бременност с раждане на близнаци, тризнаци или повече деца.

Инвитро в чужбина 

Поради нарастващите разходи, все повече двойки се интересуват от възможностите за инвитро лечение в чужбина. Въпреки че тези операции могат да се извършват с висока степен на безопасност в много държави по света, от голямо значение е задълбоченото проучване на предпочитаната страна и планирането на вашето пътуване.

Защо да пътувам за инвитро в Турция?

Турция е една от популярните дестинации за медицински туризъм. Със своите природни забележителности, висококонкурентни цени във всички области и отлично обучени медицински кадри, Турция е перфектен избор за двойки, които се интересуват от асистирани репродуктивни технологии, включително инвитро процедури.

Инвитро лечение в Турция

Съществуват и някои фактори, които трябва да се имат предвид, свързани с нормативната уредба в Турция по отношение на техниките за асистирана репродукция. На първо място, двойката кандидати за инвитро лечение трябва да има сключен брак, в противен случай не може да проведе процедура при никакви обстоятелства. Освен това, еднополови двойки и самотни жени не могат преминат инвитро поради законодателството в страната. Инвитро с донорски сперматозоиди и ембриони също е забранено.

Цена на инвитро в Турция

Цените за инвитро лечение в Турция са значително по-ниски в сравнение с Европа и САЩ. Средната цена за една инвитро процедура в Турция е около $2500, като в нея не са включени разходите за виза и пътуване, които също са доста ниски в сравнение с други държави.

В: След ембриотрансфера мога ли да ходя, да правя упражнения, да пътувам или да се върна на работа?

О: Умерената активност не е забранена след ембриотрансфер, но все пак ще е най-добре да си почивате и да живеете по-спокойно за няколко дни. През следващите седмици е за предпочитане да ходите, вместо да тичате, и трябва да избягвате всякакви дейности, свързани с вдигане на тежести или скачане. Можете да пътувате или да отидете на работа, стига  да не изкачвате връх Еверест.

В: Има ли нещо друго, което мога да направя, за да увелича шансовете си за успех?

О: Вашето физическо и емоционално здраве е от ключово значение при инвитро процедурата. Здравословен и комфортен начин на живот ще допринесат за успешния краен резултат. Тютюнопушенето е строго забранено. Препоръчва се балансирано хранене с ограничен прием на въглехидрати. Полезно е да приемате храни, богати на антиоксиданти. Антиоксиданти се съдържат в повечето растителни храни, но едни от най-богатите източници са къпини, боровинки, ягоди, нар, зелен чай, червено зеле, спанак, бобови растения (грах, боб и др.), ядки, семена и подправки.

В: По-голяма ли е вероятността да родя близнаци или тризнаци при инвитро?

О: Всеки път, когато се извършва ембриотрансфер на повече от един ембрион, съществува вероятност за многоплодна бременност. В Acibadem предпочитаме да трансферираме само по един ембрион,  за да избегнем риска от усложнения и да осигурим здрава бременност. Трансфер на два ембриона се прави понякога, в зависимост от много прогнозни фактори, включително възрастта на пациентката, качеството на ембрионите и др. Но не е изключено да се родят близнаци и след трансфер на един ембрион при инвитро процедура, тъй като яйцеклетката може да се раздели и да образува две зиготи. Вашият лекар ще обсъди с Вас всички възможности преди инвитро процедурата.

В: Има ли някакви странични ефекти от инвитро процедурата?

О: Всеки организъм отговаря различно и няма как да предвидим реакциите на Вашето тяло. Умора, емоционален  стрес и честа смяна на настроенията са най-честите оплаквания по време на инвитро процедура. При малка част от пациентите може да се наблюдава овариален хиперстимулационен синдром (OHSS). Това състояние обикновено се проявява с леки симптоми, като липса на апетит, гадене, диария, чувство за подуване. В случай че изпитате подобни симптоми, трябва незабавно да уведомите Вашия лекар. OHSS трябва да се третира правилно от самото начало, тъй като в редки случаи може да доведе до сериозни усложнения. Все пак, със съвременните възможности за лечение, рискът се ограничава до под 1%.

В: Колко дълго трябва да остана в Турция за инвитро процедурата?

О: Цялата инвитро процедура отнема до четири седмици, като през това време ще трябва да ни посетите за първоначалния преглед, а след това ще се виждате с лекаря си редовно за период от една седмица до 16 дни преди ембриотрансфера. Екипът на Отдела за международни пациенти ще Ви подкрепя през цялото време, с всичко необходимо за планирането и логистиката на Вашия безопасен и комфортен престой.

В: Необходимо ли е партньорът ми да остане с мен в Турция през цялото време?

О: Двамата с партньора Ви трябва да присъствате на първоначалната  консултация, когато лекарят ще назначи съответните изследвания и план за лечение на двама ви според конкретния случай. Присъствието на партньора Ви може да е необходимо впоследствие, в зависимост от планираните изследвания и процедури. Извън тези случаи, партньорът Ви винаги е добре-дошъл, но присъствието му е въпрос на личен избор.

В: Какви са шансовете ми за успешна бременност с инвитро процедура?

О: Успеваемостта на инвитро оплождането зависи от различни фактори, сред които медицинската история на двойката, резултатите от изследванията, възрастта на жената и причината за безплодие. Около 60% от инвитро процедурите завършват с живо раждане при жени под 35-годишна възраст. Успеваемостта спада до 20-25% между 40-42 години. Шансовете за успех конкретно във Вашия случай можете да обсъдите подробно с Вашия лекар.

В: Какви са причините за неуспешни инвитро опити?

О: За съжаление, не всички инвитро процедури са успешни. Това може да се дължи на качеството на ембрионите, проблеми с имплантацията, имунологични проблеми и много други фактори. Анализът и откриването на основната причина за неуспеха ще спомогне за набелязването на следващите стъпки. Можете да обсъдите с нашите репродуктивни специалисти всички ваши предходни инвитро опити и какво може да се подобри за постигането на успешен резултат.

В: Ако не забременея, кога можем да опитаме отново?

О: Обикновено препоръчваме поне два месеца между два поредни опита за инвитро (IVF). Консултирайте се с Вашия лекар за конкретни препоръки предвид вашия случай.

В: Какво да направя при положителен тест за бременност след инвитро процедура?

О: След инвитро лечение, можете да направите тест за нивото на ЧХГ (HCG) две седмици след ембриотрансфера. 48 часа по-късно се прави втори тест. Сърдечната дейност обикновено може да се улови с ултразвук след 6-тата гестационна седмица. Ако вече сте стигнали дотук, отпуснете се и оставете природата да свърши своето. Уведомете своя акушер-гинеколог, че това е бременност след инвитро процедура, тъй като ще трябва да Ви проследяват по-внимателно в сравнение с жените, заченали по естествен път. Желаем Ви щастлива и успешна бременност!


Истории на пациенти

OЩЕ В ПЪРВИЯ ОПИТ…
OЩЕ В ПЪРВИЯ ОПИТ…

След дълги дни изпълнени с надежда и вяра… Поздрави от България! Най-искрени благодарности на Професор Доктор Бюлент Търаш и целият му прекрасен екип от професионалисти за всеотдайната работа и че сбъднаха нашата дългоочаквана и голяма мечта! Също така искаме да благодарим на лъчезарната ни преводачката Елис Бодуроглу, която беше неотлъчно до нас и се превърна […] Виж повече

Новини и статии по темата

Инвитро и генетични изследвания: Безплатни консултации във Варна
Инвитро и генетични изследвания: Безплатни консултации във Варна

На 23-24 март д-р Фатих Йогюч ще проведе във Варна безплатни консултации за пациенти, които се интересуват от инвитро оплождане, генетични изследвания и лечение на гинекологични проблеми. Д-р Фатих Йогюч е ръководител на екипа за инвитро и репродуктивно здраве в болница Acıbadem International в Истанбул. Кога се налага инвитро? Една от всеки шест двойки по света […] Виж повече
Иновации в инвитро оплождането за повече бебета
Иновации в инвитро оплождането за повече бебета

За много двойки инвитро оплождането е единственият начин да имат деца, а развитията в тази сфера през последните години чувствително повишиха успеваемостта на процедурите. За това спомогнаха редица нововъведения в лечението на безплодие, от намаляване употребата на лекарства до замразяване на ембриони. За тях става въпрос в следващите редове. Инвитро методът (IVF) е приложен за […] Виж повече
ВЪЛНУВАЩИ РАЗВИТИЯ В ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕТО
ВЪЛНУВАЩИ РАЗВИТИЯ В ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕТО

Инвитро оплождането, което е най-доброто решение при неуспешни опити за забременяване по естествен път, сега може да помогне на още повече двойки да сбъднат мечтата си, благодарение на последните развития в технологиите. От 1978 г. насам хората, които не успяват да заченат по естествен начин, прибягват към инвитро. Продецурата включва оплождане на яйцеклетки със здрави […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search