Рак на простатата - ACIBADEM Здравни Услуги
Рак на Простатата

Рак на Простатата

Симптоми и лечение на рак на простатата

Ракът на простатата е втората най-често срещана онкологична диагноза при мъжете в световен план. С правилно лечение, прогнозата за пациентите с рак на простатата като цяло е позитивна, благодарение на съвременните диагностични възможности и успешни методи за лечение. Пълният спектър от диагностични и лечебни опции е достъпен в болници Acibadem в Турция, предоставяни от мултидисциплинарен екип от специалисти с международно признание.

Често срещани заболявания на простатата

Простатната жлеза, каквато всеки мъж има още при раждането си, се намира точно под пикочния мехур. Функциите ѝ са свързани с възпроизводството и узряването на сперматозоидите. При младите мъже простатата обикновено е с размерите на орех, но започва да се уголемява с напредването на възрастта. Тъй като уретрата (пикочният канал) преминава през простатата, нейното уголемяване (хиперплазия) води до притискане и затруднения в уринирането.

Заболяванията на простатата могат да бъдат както злокачествени, така и доброкачествени, като доброкачествените състояния са много по-често срещани. Най-често срещаните от тях са доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ), простатит (инфекция на простатата) и рак на простатата. Всички те могат да причинят проблеми с уринирането, като чести позиви за уриниране през нощта и деня, усещане за парене по време на уриниране и невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур. Макар и рядко, те могат да причинят също и проблеми с еякулацията и наличие на кръв в урината. Докато ДПХ и рак на простатата обикновено се срещат при мъже над 40 години, простатитът често се среща при по-млади мъже.

Какво е рак на простатата

Ракът на простатата започва с анормален растеж на клетки в простатната жлеза. Раковите клетки растат и се делят с бързи темпове, образувайки тумор. С течение на времето те могат да се разпространят в близки и отдалечени тъкани и органи (метастазират).

Докато доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) причинява затруднено уриниране и други оплаквания, ракът на простатата е по-коварно заболяване, тъй като често се развива в периферната зона на простатата. Много често може да не проявява никакви симптоми, преди да достигне напреднал стадий. По тази причина годишните медицински прегледи са от решаващо значение за ранна диагностика и успешно лечение.

Причини за рак на простатата

Точните причини за възникване на рак на простатата все още не са напълно изяснени. Напредването на възрастта се счита за основен рисков фактор, тъй като повечето случаи се откриват след 50-годишна възраст. Генетична предразположеност и наднормено тегло също са свързани с по-висок риск. Според някои проучвания, мъжете, които консумират големи количества мазнини, особено от червено месо, приготвено на висока температура, е по-вероятно да развият напреднал рак на простатата. Смята се, че това може да се дължи на хормоните: мазнините стимулират повишеното производство на тестостерон и други хормони, а тестостеронът ускорява растежа на раковите клетки.

Семейната история също е от значение. Рискът от развитие на рак на простатата се увеличава 7 пъти при хора, които имат членове на семейството с това заболяване. Освен това, ако майката е имала рак на гърдата, то има по-висок риск синът ѝ да развие рак на простатата. Това се случва при носители на BRCA мутации, но с намесата и на други рискови фактори. Хората, които имат членове на семейството от първа линия, диагностицирани с рак на простатата или рак на гърдата с BRCA, трябва да започнат редовни прегледи и изследвания на PSA на 40-годишна възраст, докато тези без фамилна анамнеза могат да започнат на 45.

Признаци и симптоми на рак на простатата

Заболяването може да не прояви никакви симптоми на ранен етап или ако има такива, те лесно могат да бъдат объркани с доброкачествени състояния. Симптомите на рак на простатата могат да включват често уриниране, включително през нощта; затруднено уриниране; прекъсване на струята и усещане за непълно изпразване на пикочния мехур; парене или болка по време на уриниране или еякулация; кръв в урината или семенната течност; еректилна дисфункция. Ако започнете да ставате през нощта за уриниране след 40-годишна възраст, това също може да бъде симптом за рак на простатата. Трябва да се има предвид, че ракът на простатата може изобщо да не прояви ранни признаци. Ето защо ежегодните профилактични прегледи са от съществено значение.

Диагностициране на рак на простатата

Когато пациент потърси консултация с лекар по повод оплаквания, които могат да бъдат причинени от рак на простатата, диагностичният процес обичайно включва някои от следните процедури:

 • ПСА/PSA (простатно-специфичен антиген– изследване за измерване нивото на протеина, произвеждан от простатата;
 • Урофлоуметрия – изследване за оценка на силата и интензитета на струята;
 • Ултразвукова диагностика за проверка на размера и анатомията на простатата;
 • Дигитално ректално изследване (ректално туширане) се извършва чрез ръчна палпация, за да се обследват формата, размера и повърхността на простатната жлеза;
 • Простатна биопсия за лабораторен анализ на проба от тъканта на простатата, извършвана в случай на възникнало подозрение за злокачествен процес след провеждане на предходните изследвания.

В Acibadem се използват всички утвърдени и някои иновативни методи и техники за поставяне на точна диагноза. Системата Esomed  за ранна диагностика на рак на простатата позволява пациентите да се изследват без да свалят дрехите си, като в много случаи елиминира необходимостта от ръчно ректално туширане. Фюжън биопсия с ултразвук/ЯМР значително подобрява точността при вземане на проби от простатна тъкан, тъй като съмнителните зони се откриват с висока степен на прецизност с помощта на мутрипараметричен ЯМР. В миналото някои пациенти не се диагностицираха навреме, защото иглата не успяваше да вземе биопсия от точното място. При фюжън биопсията се използват триизмерни изображения, получени с наслагване на образите от ректален ултразвук и ядрено-магнитен резонанс, което позволява вземане на пробата от съмнителния участък с милиметрична прецизност.

В случай че патологичните резултати потвърдят наличието на рак на простатата се провеждат допълнителни изследвания, за да се прецени дали и доколко ракът се е разпространил в други части от тялото. Те могат да включват магнитен резонанс (ЯМР), компютърна томография (КТ), ПЕТ скенер или костна сцинтиграфия. Всички високотехнологични устройства, които могат да се използват за диагностициране на рак на простатата, са достъпни в Acibadem без листа на чакащите, което позволява бърз и надежден диагностичен процес. 

Видове рак на простатата

Над 95% от всички случаи на рак на простатата са от типа на аденокарцинома. Той произлиза от жлезистите клетки на простатата. Аденокарциномите обикновено нарастват бавно и не са агресивни, но и при тях има някои вариации. Дукталният аденокарцином обикновено е по-агресивен и се разпространява по-бързо от случаите на ацинарен аденокарцином. Съществуват и някои редки видове рак на простатата, произхождащи от различни клетки на жлезата, като дребноклетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином, преходно-клетъчен или уротелиален карцином, невроендокринни тумори, саркоми на меките тъкани. Видът на рака на простатата, заедно с неговия стадий и степен, определят стратегията за лечение.

Стадии на рака на простатата

След като диагнозата е потвърдена се извършва стадиране, за да се прецени до каква степен заболяването се е разпространило и колко е прогресирало. Определянето на стадия при рак на простатата е от ключово значение за планирането на лечението и прогнозата за пациента. Като цяло, в 1 и 2 стадии разпространението на тумора е ограничено в простатната жлеза. В 3-ти стадий туморът е напреднал извън простатата, обикновено до семенните мехурчета, което се нарича локално напреднал рак на простатата. Когато е в 4-и стадий, болестта се е разпространила в съседните лимфни възли или в отдалечени органи. В някои случаи заболяването може да причини и метастази в костите.

В Acibadem рутинно се използва изследването Gallium-68 PSMA PET за определяне на стадия при рак на простатата. То осигурява по-висока точност при идентифициране на метастази или рецидиви в сравнение с конвенционалните образни изследвания с компютърна томография (КТ) и сцинтиграфия. Радиофармацевтикът Галий-68 PSMA се свързва директно с мембраната на туморните клетки в простатата. Това позволява да се идентифицира туморът, както и да се прецени разпространението му в лимфните възли и костите.

Лечение на рак на простатата

Лечението на рак на простатата се планира индивидуално, в зависимост от вида, размера и агресивността на тумора, както и от възрастта на пациента, неговите предпочитания и общото му здравословно състояние. Процесът на лечение може да включва една или повече от следните опции:

 • Активно наблюдение. Голяма част от пациентите с рак на простатата никога няма да имат нужда от каквото и да било лечение. Това са мъже с нискостепенни, бавно прогресиращи тумори или „клинично незначимо заболяване“. Това означава рак, който никога не е причинявал симптоми и най-вероятно никога няма да навреди на пациента или да застраши живота му. Такива случаи се проследяват внимателно и ако болестта някога стане реална заплаха, тогава лечението започва своевременно. Почти 2/3 от пациентите на активно наблюдение никога няма да се нуждаят от активно лечение и по този начин ще избегнат страничните ефекти от ненужно лечение.
 • Терапия с NanoKnife (Нано нож). Това е безопасен метод за фокално лечение на рак на простатата, прилаган като алтернатива на хирургичната операция при определени пациенти. Процедурата NanoKnife използва къси, ниско енергийни електрически импулси за унищожаване на раковите клетки. Тъй като не причинява нагряване и температурни промени в тъканите, този метод може да се има предвид при тумори, разположени близо до нерви или до уретрата.
 • Хирургия. Това е най-ефективният вариант за лечение, когато ракът е ограничен до простатната жлеза. Използва се и при пациенти с напреднал рак на простатата, комбинирано с други възможности за лечение. Операцията при рак на простатата обикновено включва отстраняване на простатната жлеза, което се нарича радикална простатектомия. Може да се извърши под формата на отворена или лапароскопска операция. В Acibadem при подходящи пациенти често се извършва радикална простатектомия със запазване на нервите. В избрани случаи този метод осигурява ефективно лечение и предоставя на пациентите по-добри шансове да запазят своите уринарни и сексуални функции след периода на възстановяване.
 • Роботизирана операция на простатата. Робот-асистираната операция е по-горно ниво на лапароскопската хирургия. В този случай хирургът оперира, управлявайки роботизирано устройство наречено Da Vinci. Системата осигурява 3-измерна визуализация на оперативното поле с 12-кратно увеличение. Освен това, роботизираните инструменти прикачени към ръцете на системата могат да ротират на 540 градуса и осигуряват достъп до зони, които не могат да бъдат достигнати от човешка ръка. За пациентите това носи ползи като по-малки разрези, по-малко болка, минимална кръвозагуба и по-бързо възстановяване. Изключителната прецизност на роботизираната система често позволява премахване на обхванатите от рак тъкани при запазване на важните структури и нерви, отговорни за уринарните и сексуални функции. В Acibadem работят едни от най-опитните хирурзи и обгрижващи екипи за робот-асистирана хирургия в Турция и в света.
 • Радиационно лечение (лъчетерапия). Може да се използва с цел излекуване при локализиран рак на простатата, както и за намаляване на тумора или като палиативна терапия при пациенти с локално напреднал или метастатичен рак. В Acibadem се извършва както лъчелечение от външен източник с най-новите радиотерапевтични устройства, така и брахитерапия с имплантиране на радиоактивни материали локално вътре в тялото.
 • Фокални терапии (HIFU, Криотерапия). Това са неинвазивни техники, използвани за унищожаване на раковите клетки съответно чрез нагряване или замразяване. Те обикновено се прилагат за лечение на много малки тумори, локализирани в простатната жлеза, докато околните тъкани остават незасегнати. 
 • Лекарствено лечение. За разлика от другите видове лечение, които се прилагат локално, лекарствата използвани за напреднал рак на простатата имат за цел да достигнат раковите клетки по цялото тяло. Ето защо, това се нарича още системно лечение. Тук има различни възможности, включително хормонална терапия за намаляване производството на мъжкия хормон тестостерон, който стимулира растежа на раковите клетки; химиотерапия приемана орално или инжекционно; имунотерапия или прицелна (таргетна) терапия също са подходящи за някои пациенти. Опитните медицински онколози в Acibadem са в състояние да изберат най-добрата опция за лечение за всеки отделен пациент, въз основа на неговата медицинска история и богатата експертиза на специалистите.
 • Терапия Лутеций-177 PSMA. Това е иновативна възможност за лечение от сферата на нуклеарната медицина. Подходяща е за пациенти с напреднал рак на простатата, известен също като метастатичен рак на простатата, когато другите лечебни опции са изчерпани. Простатно-специфичният мембранен антиген (PSMA) е специфичен маркер, който се открива на повърхността на простатните ракови клетки, включително и метастазите им в тялото. Радиоактивният изотоп Лутеций-177 се прилага чрез инжектиране в кръвта на пациента. Той е комбиниран с молекула, способна да локализира и да се свърже с PSMA рецепторите на раковите клетки, където и да се намират в тялото. По този начин, раковите клетки се таргетират селективно и се унищожават посредством радиацията. Lu-177 PSMA терапията допринася за удължаване на преживяемостта и подобряване на качеството на живот дори при пациенти с метастатичен резистентен на кастрация рак на простатата – състояние, при което болестта вече не реагира на хормонална терапия.

За успешни резултати в лечението на рак на простатата, Acibadem прилага екипен подход. Висококвалифицирани специалисти в различни медицински дисциплини, сред които урология, лабораторна патология, радиология, нуклеарна медицина, хирургия, медицинска онкология и радиационна онкология, обединяват усилията си за постигане на най-добрия възможен резултат при всеки пациент. Всеобхватната медицинска грижа, при която всички възможности за лечение се вземат предвид, планират се и се осигуряват на едно място, е от съществено значение за качеството на лечебния процес и удовлетвореността на пациентите.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search