» Детска кардиология & Сърдечносъдова хирургия
Детска кардиология & Сърдечносъдова хирургия

Детска кардиология & Сърдечносъдова хирургия

Заедно спасяваме сърца!

В Центъра за детска кардиология на ACIBADEM, ние сме отдадени на мисията да предоставяме педиатрична кардиологична помощ от най-високо ниво. Вече повече от 30 години лекуваме вродени малформации и придобити сърдечни заболявания при деца с медицинско съвършенство и човешка грижа. Като водещо лечебно заведение в Турция и региона, ACIBADEM предоставя най-съвременни възможности за диагностика и лечение на целия спектър от детски сърдечни заболявания, дори при най-тежките и сложни случаи, с възможно най-добри резултати. Всеки аспект на сърдечните заболявания при деца е обхванат в ACIBADEM, включително неонатална сърдечна хирургия, сложни процедури и реоперации. Изключителната грижа за пациентите при нас се основава на знания, опит и най-новите технологии, налични по света. Усъвършенстваното медицинско оборудване позволява на нашите специалисти да диагностицират бързо и точно сложни медицински състояния, и да ги лекуват с успеваемост над 95%. Към нас се насочват деца и техните семейства от цял свят.

Известно е, че комплексните услуги, предоставяни от мултидисциплинарни екипи в добре оборудвани специализирани заведения, осигуряват най-добрите резултати за деца със сърдечни заболявания. Екипите за детски сърдечни грижи в нашите болници ACIBADEM Bakirkoy и ACIBADEM Atakent включват опитни лекари в областта на детската кардиология, детската сърдечно-съдова хирургия, анестезия и интензивно лечение, образна диагностика и радиология, неонатология и рехабилитация, социална работа и психология. Специализираните ни екипи са в постоянен контакт с другите отделения в нашите болници, осигурявайки бърз достъп до всеки специалист, който може да бъде необходим, под един покрив. Разполагаме и със специално обучени медицински сестри за операционните зали, интензивно лечение и грижа за пациентите. Всеки член на нашите педиатрични кардиологични екипи е посветил години на усилията да разбере възможно най-добре специфичните физически и емоционални нужди на нашите малки пациенти, за да осигури най-добрата грижа и най-добрия шанс за живот: Заедно спасяваме сърца!

Кои сърдечни заболявания при деца лекуваме

Сърдечните заболявания в детската възрастова група са различни от тези при възрастните. Има два основни типа сърдечни нарушения при деца: вродени сърдечни малформации и такива, които са придобити по-късно в живота. Някои от тях са:

 • Аритмия – нарушен сърдечен ритъм
 • Кардиомиопатия
 • Вродени сърдечни заболявания:
  • Атриален септален дефект (АСД)
  • Вентрикуларен септален дефект (ВСД)
  • Атриовентрикуларен септален дефект (АВСД)
  • Коарктация на аортата (КоА) 
  • Синдром на хипопластичното ляво сърце
  • Пулмонална атрезия (ПA)
  • Пулмонална стеноза (ПС)
  • Трикуспидална атрезия (TA)
  • Тетралогия на Фало (ТФ)
  • Тотално аномално вливане на белодробните вени (TAВБВ)
  • Транспозиция на големите артерии (ТГА)
  • Трункус артериозус
  • Отворен артериален канал (дуктус артериозус)

Защо да изберете Детските кардиологични центрове Acibadem?

Fast facts about our centers and team:

 • Натрупан екипен опит: 15 000 пациента за 30 години;
 • Над 600 пациента всяка година, включително най-сложните вродени сърдечни заболявания;
 • Успеваемост при лечението над 95%;
 • ACIBADEM е референтен център за сложни вродени сърдечни заболявания и други кардиологични проблеми при деца;
 • Лекари от световна класа, високи технологии и подход ориентиран към пациента.

За международни пациенти

В Детските кардиологични центрове ACIBADEM знаем, че пътуването в чужбина за лечение на вашето дете може да бъде трудно и стресиращо преживяване. Ето защо изградихме Центъра за обслужване на международни пациенти като услуга на „едно гише“, за да оказва подкрепа на всеки пациент от момента на първия контакт с нас до окончателното ви завръщане у дома. Всички медицински прегледи и процедури, пътуване и настаняване, трансфери летище-хотел-болница се организират според вашите нужди и предпочитания. Осигурява се 24-часово съдействие от преводач на вашия роден език. Когато избират болници ACIBADEM в Турция и нашето всеобхватно обслужване, международните пациенти могат да бъдат спокойни, че тяхното здравно пътуване ще бъде отлично организирано, с мисъл за техния комфорт.

Симптоми за сърдечни проблеми при деца

Около 30% от децата с вродени сърдечни заболявания се нуждаят от лечение през първия месец от живота. Поради това, ранната диагноза и навременно лечение са от ключово значение. Много е важно родителите да разпознаят симптомите на сърдечно заболяване и да се консултират с лекар, без да губят време. Добре е да знаете, че рискът от развитие на вродени сърдечни заболявания е 2 до 3 пъти по-висок при бебета с майка или баща, които имат същото заболяване. Ранните признаци на сърдечни проблеми при деца варират в зависимост от състоянието, но най-честите симптоми са:

 • Синкав цвят на устните, в устата и под ноктите на бебето (цианоза)
 • Учестено или затруднено дишане
 • Често развитие на респираторни заболявания
 • Нежелание да суче или бързо изморяване при кърмене
 • Липса на апетит и трудно качване на тегло
 • Бърза умора

В някои случаи, вродени сърдечни заболявания, които не са толкова сериозни, може да не проявяват никакви отличителни симптоми през първите години от живота. При по-големи деца признаци и симптоми като сърцебиене, задух, бързо изморяване, болка в гърдите, замаяност или припадък по време на тренировка могат да бъдат сигнал за сърдечни проблеми.

Диагностициране на сърдечни заболявания при деца

Вродените сърдечни заболявания често могат да бъдат диагностицирани преди раждането, още в 16-та гестационна седмица от бременността. Феталната ехокардиография е неинвазивен диагностичен метод, подобен на ултразвуковото изследване. Позволява подробно изследване на сърцето на бебето, докато то е още в утробата. Ако се установи някакъв проблем, бебето се наблюдава внимателно и междувременно се планира лечението, което ще се приложи след раждането. Диагностицирането на вродени сърдечни малформации по време на бременността помага за намаляване на сериозните усложнения при кърмачетата.

Все пак, сърдечните проблеми могат да бъдат диагностицирани и по-късно в детството. Ако има съмнение за сърдечно заболяване при вашето дете, детският кардиолог извършва преглед и различни изследвания с помощта на съвременни технологични инструменти за диагностика. Цялостният диагностичен процес може да включва:

Електрокардиограма (ЕКГ): Неинвазивно изследване на сърдечната функция. Използва се устройство за измерване на електрическата активност на сърцето, като сърдечните удари се записват върху ЕКГ хартия. Процедурата помага да се оцени сърдечната честота и да се открият нарушения в ритъма.

Рентгенография на гръдния кош: Показва дали сърцето е увеличено и дали в белите дробове има излишна течност. Нивото на облъчване при рентгенова снимка на гръдния кош е много ниско и без странични ефекти.

Ехокардиография (ултразвуково изследване на сърцето): Ултразвукът се използва за наблюдение на живи изображения на сърцето и за оценка на функцията на сърдечния мускул. Колко кръв преминава през артериите и вените може да се измери с помощта на Доплер ехография. Тези две техники дават полезна информация за структурата и функцията на сърцето.

Трансезофагеална ехокардиография (TEE): При някои пациенти може да се наложи да получим по-детайлни изображения с помощта на специална ултразвукова сонда през устата и хранопровода.

Стрес тест: Прави се ЕКГ, докато детето ходи на бягаща пътека с бързи темпове. Изследването открива проблеми в сърдечната функция, провокирани от натоварване.

Компютърна томография (КТ): Използва се в специфични случаи за детайлна визуализация на сърцето и кръвоносните съдове на детето. При по-сложни случаи е необходимо КТ сканиране за точни анатомични детайли.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР): Осигурява ясни изображения на сърцето и кръвоносните съдове в гръдния кош с помощта на магнитна технология, без облъчване.

Сърдечна катетеризация и ангиография: Съвременен метод за изследване, при който тънка тръбичка (катетър) се вкарва в кръвоносен съд и с помощта на рентгенови лъчи (флуороскопия), се насочва към сърцето. Позволява директна визуализация на анатомични детайли.

Електрофизиология:  Изследване, използвано за диагностициране на неравномерен сърдечен ритъм или аритмия. Подобно на метода на сърдечна катетеризация, и тук се използват специални катетри за оглеждане на сърцето и идентифициране областите на анормална електрическа активност в сърдечната тъкан.

Детска интервенционална кардиология

Някои сърдечни заболявания при деца могат да бъдат лекувани със сърдечна катетеризация вместо традиционна хирургия. Това е иновативно нехирургично лечение, което включва поставяне на тънка, гъвкава тръбичка, наречена катетър, през кръвоносен съд към сърцето, под рентгеново наблюдение. Може да се използва както за диагностика, така и за лечение. Когато процедурата се прилага за коригиране на сърдечен дефект, тя се нарича интервенционална катетеризация. Позволява на опитни лекари да лекуват определени сърдечни заболявания, като избягват операция с помощта на специални катетри. След като катетърът достигне сърдечния дефект, през него могат да бъдат доставени малки инструменти, за да се коригира дефекта. Могат да се използват балонни катетри, които да отворят стеснени клапи или съдове, както и катетри за затваряне на отвори между камерите на сърцето. Терапевтичните интервенционални процедури могат да включват:

 • Балонна ангиопластика и валвулопластика: Вкарва се катетър с балон на върха, за да се отвори стеснена сърдечна клапа или съд;
 • Транскатетърна смяна на аортна клапа (TAVR/TAVI): Нова изкуствена клапа се поставя с помощта на катетър вместо с отворена операция;
 • Транскатетърно затваряне на дефекти на предсърдната преграда и вентрикуларната преграда: Тези проблеми могат да бъдат коригирани чрез катетеризационни техники;
 • Ендоваскуларно стентиране: Използва се за разширяване на стеснени съдове;
 • Електрофизиология & Транскатетърна аблация при аритмия: Използва се за лечение на проблеми със сърдечния ритъм чрез каутеризация (унищожаване чрез нагряване) на малка тъкан, причиняваща проблема, с радиочестотна аблация;
 • Хибридни процедури: Обикновено се използват при сложни сърдечни състояния. Могат да комбинират хирургия и сърдечна катетеризация.

Сърдечната катетеризация се извършва под анестезия, но не изисква хирургични разрези и позволява бързо възстановяване и кратък болничен престой. Няма възрастови ограничения, може да се използва за малки деца и дори бебета веднага след раждането. В Детските кардиологични центрове ACIBADEM, съвременните интервенционни процедури се извършват от много опитни детски кардиолози с висок процент на успеваемост. Винаги когато е възможно, те избират минимално инвазивни подходи за намаляване на болката, периода на възстановяване и престоя в болница.

Хирургия и минимално инвазивна сърдечна хирургия

Сърдечната хирургия при деца е много различна от тази при възрастните. Необходими са опитни детски кардиохирурзи и екип от професионалисти, специално обучени за работа с деца. В Детски кардиологичен център ACIBADEM се извършват успешно всички видове педиатрични кардиологични операции, включително сложни процедури и реоперации. Има три основни типа сърдечна хирургия:

Отворена сърдечна хирургия: Хирургът отваря гръдния кош през гръдната кост, за да получи достъп до сърцето. Тези видове операции обикновено изискват апарат сърце-бял дроб, който да поеме функциите на сърцето и белите дробове по време на операцията.

Затворена сърдечна хирургия: В този случай гръдният кош също се отваря, но без да се спира сърцето. По тази причина, операцията може да се извърши без апарат сърце-бял дроб.

Минимално инвазивна сърдечна хирургия: Това е по-малко инвазивен хирургичен подход. Хирургът прави съвсем малки разрези, през които вкарва специални инструменти и видеокамера. Минимално инвазивните техники имат много предимства пред конвенционалните методи, включително по-малко болка, по-малки белези и по-кратък период на възстановяване. При деца с добре развит гръден кош някои сърдечни аномалии могат да бъдат коригирани и чрез роботизирана хирургия.

Лечение на редки и често срещани вродени сърдечни малформации (ВСМ)

Персистиращ дуктус артериозус (ПДА):

Всички деца се раждат с това състояние. Представлява отворен канал между белодробната артерия и аортата. При новородените бебета каналът е отворен, защото преди раждането няма нужда кръвта да преминава през белия дроб, за да получи кислород. Обичайно отворът се затваря спонтанно в първите часове след раждането. Когато не се затвори е налице ПДА. Това най-често се случва при преждевременно родени бебета.

ЛЕЧЕНИЕ: Затваряне на канала с помощта на специално устройство чрез катетър. В допълнение, може да бъде извършена затворена сърдечна операция за повторно свързване, в зависимост от възрастта на пациента и степента на ПДА.

Атриален септален дефект (АСД):

Атриалният септален дефект представлява отвор в преградата между двете горни камери на сърцето (предсърдията). Малки АСД често се затварят без намеса в ранна детска възраст. По-големите малформации могат да причинят сериозни проблеми, включително десностранна сърдечна недостатъчност, аномалии в сърдечния ритъм, повишен риск от инсулт и съкратена продължителност на живота.

ЛЕЧЕНИЕ: При някои пациенти дефектът може да бъде затворен с катетеризация. По-често обаче състоянието налага отворена сърдечна операция. След лечение, кръвообращението се връща към нормалното и детето може да расте като здрав възрастен.

Вентрикуларен септален дефект (ВСД):

Вентрикуларният септален дефект представлява отвор в междукамерната преграда на сърцето. В този случай, богатата на кислород кръв се изпомпва обратно в белите дробове, вместо към тялото. В резултат на това сърцето трябва да работи по-усилено, за да осигури достатъчно кислород. Без лечение усложненията могат да включват белодробна хипертония, сърдечна недостатъчност, ендокардит и други сърдечни проблеми.

ЛЕЧЕНИЕ: Някои дефекти могат да се затворят от само себе си. Ето защо вашият лекар може да наблюдава състоянието на детето за известно време. Но обикновено пациентът се нуждае от операция за отстраняване на дефекта.

Атриовентрикуларен септален дефект (АВСД):

Това вродено сърдечно заболяване съчетава няколко аномалии. В централната част на сърцето има голям отвор. Клапите, които разделят както предсърдията, така и вентрикулите, не се развиват напълно. Двете са под формата на една обща, голяма клапа. Поради това, обогатената с кислород кръв в лявата страна на сърцето преминава в дясната страна и се изпомпва отново в белите дробове.

ЛЕЧЕНИЕ: Децата, които развиват белодробна хипертония или имат сериозни симптоми, се оперират в ранна детска възраст. След операцията кръвообращението се връща към нормалното. В някои случаи пациентите може да се нуждаят от втора операция поради значимо пропускане през клапата. Успеваемостта надхвърля 97%.

Аортна стеноза (АС):

Това е нарушение, при което се наблюдава стеснение и запушване при отварянето на аортната клапа. Това затруднява сърцето да изпомпва кръв към тялото. Стенозата ограничава притока на кръв от лявата камера. Ранната диагноза е много важна за предотвратяване на необратими сърдечни увреждания.

ЛЕЧЕНИЕ: Деца с аортна стеноза, които имат леки или никакви симптоми, трябва да бъдат наблюдавани внимателно във времето. При умерени до тежки симптоми могат да се приложат хирургични интервенции: Валвулопластика (по-малко инвазивна, с поставяне на балон в артерията); Валвотомия; Подмяна на аортна клапа.

Коарктация на аортата (КоА)

Коарктация на аортата означава, че е налице стесняване или свиване на част от аортата. Може да бъде навсякъде и във всякаква степен. Лявата камера трябва да работи по-усилено, за да изтласква кръвта през стеснената част на аортата. Възможно е да се стигне дотам, лявата камера вече да не е в състояние да се справя с допълнителното натоварване и да не успява да изпомпва кръвта ефективно. В някои случаи това може да доведе до бъбречна недостатъчност или уголемяване на сърцето.

ЛЕЧЕНИЕ: Стеснената част на аортата се възстановява с балонна ангиопластика или имплантиране на стент чрез сърдечна катетеризация.

Тетралогия на Фало (ТФ)

Това медицинско състояние включва 4 различни сърдечни аномалии: Вентрикуларен септален дефект (отвор в междукамерната преграда на сърцето); Пулмонарна стеноза (стесняване на белодробната клапа); т.нар „яздеща“ аорта (изместване на аортната клапа); Хипертрофия на дясната камера. Тетралогията на Фало е най-честият сърдечен дефект, причиняващ цианоза при малки деца. Бебета с ТФ имат синкава кожа при плач или хранене.

ЛЕЧЕНИЕ: Може да се приложи на два етапа, в зависимост от състоянието на детето. Първият етап включва временно възстановяване с помощта на шънт, стент или отстраняване на мускул. Вторият етап е пълна корекция. Може да се извърши след операцията за поставяне на шънт или като първа операция в някои случаи. След операцията кръвообращението се връща към нормалното и цианозата е напълно елиминирана.

Пулмонарна стеноза (ПС)

Това е много рядко състояние, което може да бъде диагностицирано в утробата или скоро след раждането. Представлява стесняване (стеноза) или блокиране на белодробната клапа. Тогава дясната камера трябва да работи по-усилено. С течение на времето това причинява увреждане на сърдечния мускул.

ЛЕЧЕНИЕ: Балонна валвопластика с катетър. Преживяемостта е 99%. В тежки случаи може да се наложи отворена сърдечна операция.

Транспозиция на големите артерии (ТГА)

ТГА е едно от най-честите сърдечни заболявания с цианоза при деца. При този вроден сърдечен порок, позициите на белодробната артерия и аортата са разменени и те са свързани с грешните камери. В резултат кръв без кислород се изпомпва обратно в тялото. Бебетата с транспозиция на големите артерии се раждат със синкава кожа поради ниските нива на кислород в кръвта.

ЛЕЧЕНИЕ: Необходима е оперативна намеса веднага след раждането или в рамките на първите месеци от живота. Може да се предпише медикаментозна терапия, докато бебето е готово за операцията. Има два основни типа хирургия за ТГА: Артериален суич (артериите се преместват в обичайните си позиции) и Предсърден суич (размяна на предсърдията). Вторият метод се използва по-рядко, тъй като в дългосрочен план могат да възникнат ритъмни нарушения поради физиологичните промени.

Трикуспидална атрезия (TA)

При това вродено сърдечно заболяване трикуспидалната клапа не е развита. Поради това, няма приток на кръв от дясното предсърдие към дясната камера. В резултат, дясната камера остава малка и не е напълно развита. Кръвта се смесва и не може да тече правилно.

ЛЕЧЕНИЕ: В зависимост от състоянието на детето може да са необходими една или няколко операции за възстановяване на сърдечната функция, включително предсърдна септостомия (създава или разширява отвора между горните камери на сърцето, за да позволи повече кръв да преминава от дясното към лявото предсърдие); Шънтиране (създава байпас от главен кръвоносен съд, водещ извън сърцето, към кръвоносен съд, водещ към белите дробове); Пристягане на белодробната артерия – бендинг (за ограничаване на кръвотока от сърцето към белите дробове); Операция на Глен (след като бебето „надрасне“ първия шънт, между 3-6 месечна възраст); Операция по Фонтан (извършва се, когато детето е на 2-3 години).

Пулмонарна атрезия (ПА)

Това е изключително рядка форма на вроден сърдечен порок. Обикновено, когато сърцето се свива, дясната камера изтласква кръв към белите дробове. При пациенти с пулмонарна атрезия, белодробната клапа не е формирана правилно. Това води до нарушения в притока на кръв към белите дробове. Обикновено трикуспидалната клапа също е недоразвита.

ЛЕЧЕНИЕ: Планът за лечение зависи от тежестта на всеки конкретен случай. Може да се постави шънт между пулмонарната артерия и аортата с помощта на техники за катетеризация. Често се използва и операцията на Фонтан.

Трункус артериозус

При това състояние от сърцето излиза един единствен кръвоносен съд (truncus arteriosus) вместо нормалните два съда (белодробна артерия и аорта). Освен това се проявява дефект на камерна преграда (ВСД). В резултат от това, кръвта се смесва.

ЛЕЧЕНИЕ: Повечето бебета с трункус артериозус се оперират през първите седмици от живота.

Тотално аномално вливане на белодробните вени (TAВБВ)

Това е рядка аномалия на кръвообръщението, при която всички белодробни вени не са правилно свързани с лявото предсърдие. Така кръвта, идваща от белите дробове, се смесва с венозната кръв, връщаща се от тялото. Бебето има недостиг на кислород и синкава кожа.

ЛЕЧЕНИЕ: Хирургичното лечение е задължително. Бебетата с ТАВБВ се нуждаят от операция през първите седмици от живота си.

Синдром на хипопластичното ляво сърце

При тази сърдечна малформация лявата част на сърцето е недоразвита, включително аортата, аортната клапа, лявата камера, митралната клапа.

ЛЕЧЕНИЕ: Хирургичното лечение е задължително. Планът за лечение обикновено включва операции на 3 етапа: процедура на Норууд (възможно най-скоро след раждането), процедура на Глен (6 месеца по-късно) и процедура на Фонтан (18 месеца – 3 години).

Как да подготвя детето за операция

Ако имате дете с диагностицирана вродена сърдечна малформация или друг сърдечен проблем, няма нужда да изпадате в паника. В днешно време децата със сърдечни заболявания имат много добри шансове за щастлив и продуктивен живот. Имайте предвид, че опитни медицински екипи с реализиран голям обем операции обикновено постигат по-добри резултати, особено в сложни случаи.

Ако детето ви се нуждае от сърдечна операция, важно е то да бъде възможно най-здраво преди хирургичната намеса. Температура, кашлица, настинка, грип и други медицински проблеми трябва във всички случаи да бъдат докладвани на Вашия лекар.

След операцията не забравяйте, че следоперативните домашни грижи са най-важната част от възстановяването. В повечето случаи пациентът трябва да спазва диета и стриктно да приема предписаните лекарства. Родителите трябва внимателно да спазват указанията на лекарите. Пациентите с вродени сърдечни заболявания често трябва да бъдат проследявани през целия си живот.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search