Неврология и неврохирургия - ACIBADEM Здравни Услуги
Неврология И Неврохирургия

Неврология И Неврохирургия

Отделенията по неврология и неврохирургия в болници ACIBADEM в Турция предоставят напреднали възможности за лечение на заболявания на мозъка, гръбначния стълб и нервната система.

Какво е неврология?

Неврологията е медицинска дисциплина, която се занимава с различни заболявания на нервната система. Те могат да засягат централната нервна система (мозъка и гръбначния стълб) или периферната нервна система (нервите, простиращи се до всички части на тялото). Смята се, че 1 от 6 души страдат от неврологични заболявания. Лекар, специализирал в неврологични болести, се нарича невролог. Неврологичните специалисти са обучени да диагностицират и лекуват състояния като мигрена, инсулт, епилепсия, нервни увреждания, хидроцефалия, множествена склероза, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, мозъчни тумори, тумори на гръбначния стълб и много други. Диагностиката и лечението на неврологични заболявания често изискват експертизата на различни медицински специалисти. Комплексни неврологични центрове като ACIBADEM могат да предложат мултидисциплинарен подход с участието на специалисти по неврология, радиология, интервенционална радиология, онкология, ортопедия, физиотерапия и неврохирургия, всички под един покрив.

Какво е неврохирургия?

Неврохирургията се занимава с оперативно лечение на неврологични състояния. Докато специалистите по неврология могат да използват лекарства и неоперативни процедури, неврохирурзите могат да предоставят както хирургически, така и нехирургични решения. В напреднали неврологични клиники, неврохирурзите често разполагат с високотехнологична апаратура за интраоперативна визуализация и невроимиджинг, които подобряват успеваемостта и безопасността на пациентите.

Симптоми на неврологични заболявания

Съществуват повече от 600 неврологични разстройства, които могат да се проявят с различни признаци и симптоми. Те могат да се отразят на речта, движенията, дишането или умствените способности, в зависимост от конкретното състояние и частите на тялото, които засяга. Най-честите симптоми на заболявания на нервната система обаче включват:

 • Постоянно или силно главоболие
 • Непровокирани гърчове или тремор
 • Затруднения в говора или неясна реч
 • Двигателни нарушения, бавни или тромави движения, атаксия
 • Мускулна скованост, слабост или загуба на сила
 • Гръбначна болка, излъчваща се към краката, пръстите на краката или други части на тялото
 • Загубено, замъглено или двойно виждане
 • Изтръпване или мравучкане във всяка част на тялото
 • Необяснимо гадене или повръщане
 • Загуба на паметта, объркване и нарушени когнитивни способности
 • Проблеми с баланса или липса на координация
 • Промени в поведението, затруднения с ежедневните дейности

Тези симптоми могат да са свързани и с други състояния, но ако изпитате някои от тях, незабавно се консултирайте с лекар. Неврологичният преглед и допълнителни изследвания могат да помогнат за навременна диагноза.

Неврологични заболявания

Неврологични разстройства могат да бъдат причинени от различни фактори, като увреждане на мозъка или гръбначния стълб, генетични дефекти (болест на Хънтингтън), инфекции (менингит) или дегенеративни промени (болест на Алцхаймер). Някои от тях са чести (мигрена), докато други са редки (синдром на Гилен-Баре). Ето някои състояния, които често се лекуват в ACIBADEM:

Мозъчни тумори

Те могат да се формират в самия мозък (първичен мозъчен тумор) или да мигрират от рак, намиращ се другаде в тялото (вторичен мозъчен тумор). Първичните мозъчни тумори обикновено се именуват според типа на засегнатите клетки: глиоми, менингиоми, акустични невроми, аденоми на хипофизата др. Има над 120 вида мозъчни тумори и не всички от тях са ракови. Те се класифицират в 1-4 степени, в зависимост от това доколко клетките на тумора се различават от нормалните. Туморите от 1 и 2 степен са неракови, докато тези от 3 и 4 степен са злокачествени.

 • Доброкачествени мозъчни тумори. Обикновено те нарастват бавно и не се разпространяват в други области. Въпреки това, доброкачествените мозъчни тумори също могат да причинят симптоми, като притискат околните тъкани. Менингиомът е най-често срещаният тип мозъчен тумор и в повечето случаи е доброкачествен. Краниофарингиомите, шваномите, хемангиобластомите и нискостепенните глиоми са други примери за неракови тумори. Макар и рядко, някои доброкачествени тумори могат да се превърнат в злокачествени.
 • Злокачествени мозъчни тумори. При тях е по-вероятно да растат бързо и да се разпространяват. Астроцитомите, олигодендроглиомите, глиобластомите са често срещани видове злокачествени мозъчни тумори. Глиобластома мултиформе е бързо растящ и агресивен тип, който прониква в околните тъкани.
 • Тумори на хипофизата. Те произхождат от хипофизната жлеза, която е отговорна за освобождаването на хормони в тялото. Туморите на хипофизата се класифицират като доброкачествени аденоми на хипофизата и злокачествени карциноми на хипофизата.

Симптомите на мозъчен тумор са сходни при всички видове. Най-честият симптом е главоболие, причинено от повишено вътречерепно налягане. При някои пациенти могат да се наблюдават повръщане или гърчове. В зависимост от размера и местоположението на тумора могат да се проявят и някои локализирани симптоми, като хемипареза, едностранна слабост, зрителни смущения, проблеми с равновесието, ментални и поведенчески промени. Ако се подозира рак на мозъка, неврологичен преглед и различни образни методи помагат за диагностициране на състоянието. ЯМР скенерът позволява на опитните лекари не само да идентифицират тумора, но и да оценят вида му и дали е доброкачествен или злокачествен с 92-93% точност.

Епилептични пристъпи

Епилепсията е неврологично разстройство, характеризиращо се с анормална мозъчна активност, причиняваща непровокирани пристъпи. Има различни видове епилептични припадъци, вариращи от празен поглед за няколко секунди до спазми и резки гърчове на цялото тяло. Те могат да бъдат класифицирани като фокални или генерализирани, в зависимост от това дали произхождат от една или повече области на мозъка. Надеждната диагноза се основава на подробна медицинска история на пациента, гърчовете и техните модели на възникване, последвани от различни диагностични изследвания. Те могат да включват ЕЕГ (електроенцефалография), ЯМР на главата (магнитен резонанс), PET, SPECT и невропсихологична оценка.

Болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон (БП) е прогресивно дегенеративно заболяване на централната нервна система. Причинява се от загубата на нервни клетки в мозъка, които произвеждат невротрансмитера наречен допамин. Симптомите на Паркинсон може да включват тремор, забавени движения, скованост на мускулите, проблеми с баланса, координацията и позата. Пациентите могат също да изпитат нарушения на съня и говора, промени в почерка, затруднения в храненето, когнитивни и ментални увреждания. Симптомите на Паркинсон оказват неблагоприятно въздействие върху качеството на живот. В напреднал стадий пациентите може да имат нужда от постоянна помощ в ежедневието си.

Мозъчносъдови заболявания

Съдовите заболявания на мозъка включват широк спектър от нарушения, свързани с кръвоносните съдове и кръвния поток в мозъка. Кръвообращението може да бъде възпрепятствано от стесняване на съдовете (стеноза) или блокирано от кръвни съсиреци. Когато доставката на кислород към мозъка е прекъсната, това може да причини увреждане на мозъка и инсулт. Отделението по неврология и неврохирургия в ACIBADEM лекува всички видове мозъчно-съдови заболявания, включително:

 • Мозъчни аневризми. Аневризмата е слаб, изтънял участък в кръвоносен съд в мозъка. Разкъсването може да доведе до опасен кръвоизлив (хеморагия).
 • Артериовенозни малформации (АВМ). АВМ е група от аномално оплетени съдове в мозъка. Ако не се лекуват, те могат да нараснат и да се разкъсат.
 • Кавернозни малформации. Мозъчната кавернозна малформация е образуване на необичайни кръвоносни съдове в мозъка, които могат да прокървят.

Дискова херния

Гръбначните дискове служат като възглавници, абсорбиращи налягането между прешлените, които образуват гръбначния стълб. Съставени от хрущял и съединителна тъкан, здравите дискове между прешлените могат да загубят своята гъвкавост, да се износят и разкъсат. Дегенерацията може да бъде причинена от напредване на възрастта, заседнал начин на живот, вдигане на големи тежести или травми и злополуки. Впоследствие гръбначните дискове могат да изпъкнат или да се разкъсат, което води до дискова херния или дископатия. Освен това, дисковата херния може да раздразни или притисне някои нервни коренчета, като причини болка в гърба или болка, тръгваща от врата и достигаща до ръцете или краката. Лицето започва да изпитва изтръпване, слабост, загуба на чувствителност и нарушени двигателни умения в части на тялото, свързани със засегнатите нерви. Херния може да се появи във всяка част на гръбначния стълб. Най-често се развива в областта на шията (цервикална дискова херния) или долната част на гърба (лумбална дискова херния).

ЯМР е най-често използваният метод за диагностициране на дискова херния, заедно с компютърна томография за по-добро качество на изображението. Окончателната диагноза дали нервите са засегнати или не се поставя с електромиография (ЕМГ).

Тригеминална невралгия

Тригеминалната невралгия се проявява с епизоди на внезапна и силна болка в областта на лицето. Пациентите често сравняват усещането с токов удар. Възниква поради компресия на тригеминалния нерв и може да се усети в различни области на лицето. Болката при невралгия на тригеминалния нерв може да трае секунди и да увеличава продължителността си с времето. Болкоуспокояващите обикновено не помагат. Възможностите за лечение могат да включват медикаменти, операция и радиохирургия с Гама нож.

Неврохирургични процедури

Хирургията на гръбначния стълб и мозъка изисква най-високо ниво на точност. Поради това, пациентите трябва да бъдат насочвани към медицински центрове с доказани успехи, опитни медицински екипи и технология от висок клас за най-добър резултат. В ACIBADEM разполагаме с едни от най-добрите неврохирурзи в Турция, специализирани в поддисциплини като хирургия на гръбначния стълб, невроонкология, невроваскуларна хирургия и функционална неврохирургия. Те са подпомогнати от най-новите технологии, включително интраоперативен ЯМР за изображения в реално време, невронавигационна система за предотвратяване на увреждане на нервите и Гама нож ICON за радиохирургия. Хирургия в основата на черепа се извършва успешно при мозъчни тумори като менингиоми, хордоми, шваноми и съдови малформации като аневризми, артериовенозни и кавернозни малформации.

Някои от най-често срещаните видове неврохирургични процедури, извършвани в ACIBADEM, са изброени по-долу:

Хирургично лечение на мозъчни тумори

Хирургията е основната възможност за лечение на тумор в мозъка. Целта е или да се премахне напълно туморът, или ако е разположен в чувствителна зона, да се отстрани максимална част от него, без да се засягат жизнени функции. В зависимост от случая, операцията може да включва краниотомия или по-малко инвазивни процедури като невроендоскопия. Тъй като пълната резекция на тумора е от решаващо значение за преживяемостта, пациентите с рак на мозъка трябва да изберат умел хирург и опитен неврохирургичен център. В наши дни, напредналите технологии подпомагат неврохирурзите, за да осигурят по-висока успеваемост и подобрена безопасност. Имаме хиляди успешни истории на пациенти с мозъчен тумор от цял свят, лекувани в ACIBADEM.

Хирургично лечение на епилепсия

Около 20-30% от пациентите имат резистентна към лекарства или рефракторна епилепсия. Това означава, че не могат да контролират пристъпите с лекарства. За някои от тези пациенти оперативното лечение може да бъде алтернатива. В ACIBADEM се извършват различни видове операции при епилепсия:

 • Фокална резекция: отстраняване на малка област в мозъка, в която възникват пристъпите
 • Корпус калозотомия: прекъсване на нервните влакна между двете полукълба на мозъка, за да се предотврати разпространението на пристъпите между тях
 • Хемисферектомия: еднопосочно прекъсване на връзката на едното полукълбо на мозъка с другото в случаите, когато едната страна на мозъка е увредена
 • Стимулация на вагусовия нерв: прикрепване на електрод към вагус нерва

В зависимост от случая, целта на операцията за епилепсия е да се премахнат пристъпите, да се намали честотата им или да се ограничи тежестта на припадъците.

Хирургия при Паркинсон (Дълбока мозъчна стимулация)

Дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) е операция, извършвана за контролиране симптомите на болестта на Паркинсон, когато лекарствата не са ефективни. Операцията включва имплантиране на електроди в определена област на мозъка за регулиране на електрическата активност, нарушена от заболяването. Зоната се определя прецизно чрез мозъчна томография и ЯМР изображения. Операцията ДМС е възможност за хора в напреднал стадий на болестта на Паркинсон, които са резистентни към лекарствена терапия или имат твърде много странични ефекти. За много от тях операцията дава шанс да подобрят качеството си на живот.

Мозъчно-съдова хирургия

В наши дни, мозъчно-съдовите заболявания могат да се лекуват успешно от опитни медицински екипи, подпомогнати от съвременни технологии. Инсулт, мозъчни аневризми, артериовенозни малформации, кавернозни малформации и други невроваскуларни нарушения, налагащи оперативно лечение, се лекуват рутинно в ACIBADEM, включително сложни случаи. В зависимост от случая, могат да се използват минимално инвазивни техники, ендоваскуларни методи, микрохирургия и радиохирургия за оптимални резултати.

Радиохирургия с Гама нож

Гама ножът е неинвазивен апарат за стереотактична радиохирургия (SRS) без разрези. Той използва множество радиационни лъчи, прецизно фокусирани върху увредените клетки. Гама нож може да се използва за лечение на различни проблеми в мозъка, включително:

 • Доброкачествени или злокачествени мозъчни тумори с ясни граници
 • Функционални проблеми, като болест на Паркинсон и тригеминална невралгия
 • Съдови мозъчни проблеми, като артериовенозни малформации и каверноми

Лечение на дискова херния (Дискектомия)

Когато пациент се диагностицира с дискова херния, лекарят може да препоръча кратък период на почивка, противовъзпалителни лекарства, болкоуспокояващи, физиотерапия, упражнения и епидурални стероидни инжекции. Ако консервативното лечение не помогне или симптомите се влошат, пациентът може да се възползва от хирургично лечение. Дискектомията е вид операция, извършвана за облекчаване на компресията на нерв, като се отстранява част от засегнатия междупрешленен диск (частична дискектомия) или целия. По време на операцията хирурзите трябва внимателно да отделят нервите и да разкрият дисковата тъкан, като избягват всякакви увреди. Днес има възможност нервите да се защитят по-добре с помощта на ендоскопски интервенции или микродискектомия, извършена с микроскопски достъп. В ACIBADEM предпочитаме минимално инвазивната дискектомия, която осигурява по-бързо възстановяване и бързо завръщане на пациента към социалния живот.

Оперативно лечение на тригеминална невралгия

В случай че лекарствата не помагат срещу симптомите на тригеминалната невралгия, могат да се обмислят различни хирургични възможности. В такъв случай може да се приложи микроваскуларна декомпресия, ризотомия, балонна компресия за намаляване или премахване на болката. Възможно е и лечение с Гама нож.

Защо да избера Acıbadem?

Нашите пациенти могат да се възползват от:

 • Комплексна неврологична грижа от мултидисциплинарен екип специалисти;
 • Достъп до съвременни медицински, хирургични и минимално инвазивни възможности;
 • Лечение на сложни и предизвикателни неврологични заболявания;
 • Най-новите технологии за най-висока безопасност и ефективност;
 • А-клас обслужване за международни пациенти от здравен бранд с международно признание.

Новини и статии по темата

Съвети за родители в тежка ситуация: Когато се налага мозъчна операция
Съвети за родители в тежка ситуация: Когато се налага мозъчна операция

Мозъчната хирургия винаги е предизвикателство, но залогът е още по-голям, когато пациентът е дете. Виртуозът в областта на детската неврохирургия проф. д-р Мемет Йозек, специалист от болница Acibadem Altunizade (Турция), разказва кои са факторите, от които зависи успехът на мозъчните операции при деца, и на какво е добре да обърнат внимание родителите, изправени пред трудния […] Виж повече
При мозъчни тумори, съвременни технологии увеличават значително ефективността на лечението в сравнение с преди 10 години
При мозъчни тумори, съвременни технологии увеличават значително ефективността на лечението в сравнение с преди 10 години

В наши дни, неврохирургията напредва благодарение на опита на лекарите, но също и на съвременните технологии, които позволяват да се достигнат и лекуват някои от най-сериозните доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори. Терапиите стават все по-персонализирани, но за дългосрочното възстановяване на пациентите е важно те да се прилагат в центровете с най-добри резултати. В ACIBADEM неврохирургични […] Виж повече
99% ОТ МОЗЪЧНИТЕ ТУМОРИ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТСТРАНЕНИ
99% ОТ МОЗЪЧНИТЕ ТУМОРИ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТСТРАНЕНИ

Лечението на мозъчни тумори е обект на неврохирургията, която се фокусира върху централната и периферната нервна система, мозъка и гръбначния мозък. На най-често задаваните въпроси относно симптомите, диагностицирането и лечението на мозъчни тумори отговаря проф. Неджметин Памир, ръководител на Отделението по неврохирургия в болница Acıbadem Altunizade. <span data-mce-type=“bookmark“ style=“display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search