Кардиология и сърдечни процедури

Кардиология и сърдечни процедури

Нарастващият брой сърдечносъдови заболявания е сред водещите причини за смъртност. Диагностицирането и лечението на тези заболявания трябва да се извършва от опитни специалисти в напълно оборудвани лечебни заведения, със съвременни медицински технологии.

Центровете за грижа за сърцето на ACIBADEM Healthcare Group работят на световно ниво, за да осигурят най-добрите кардиологични услуги в Турция. ACIBADEM използва най-съвременното технологично оборудване за ранно откриване и лечение на сърдечносъдови заболявания.

Тъй като осъзнаваме, че ранната диагноза често е животоспасяваща, Центровете за грижа за сърцето ACIBADEM поставят специален акцент върху съвременните технологии в диагностичните инструменти. Сред тях са Компютърен томограф с двоен източник с напречно сечение 2×64, който може да извърши сърдечна ангиопластика за шест секунди; PET CT (ПЕТ-скенер) за детайлни изображения на сърцето и Flash CT. Апаратът Flash CT е най-бързото томографско устройство в света и може да извърши сърдечна ангиопластика за 0.25 секунди, като същевременно отделя най-ниско количество радиация.

Медицински индикатори за качество

От  2002 г. насам, ACIBADEM Healthcare Group проследява своите медицински и административни резултати с помощта на индикатори за качество. ACIBADEM приема безопасността и удовлетвореността на пациента за свой основен приоритет, и възприема резултатите, получени в областта на кардиологията – както и във всички останали специалности – като ориентир за осигуряване на по-добра услуга.

– Според критериите на “Euroscore”, очакваната смъртност при отворени сърдечни операции е 3.8%, докато в ACIBADEM този процент е 1.6%.

– Според критериите на “Euroscore”, очакваната смъртност при коронарен байпас е 2.7%, докато в ACIBADEM е 1.0%.

Какво е Euroscore?

Хирургичното лечение при възрастни хора, пациенти с диабет или хора претърпели сърдечен удар, сърдечна операция или сърдечно заболяване, както и при пациенти с увредени бъбречни, чернодробни или белодробни функции, е свързано с по-висок оперативен риск. Съществуват различни системи за оценка на риска, които отчитат всички тези фактори. Тези системи имат за цел да калкулират усреднено ниво на риска. “Euroscore” е най-често използваната система за оценка.

Цялостна грижа за сърцето в ACIBADEM

ACIBADEM осигурява високи стандарти в съвременната диагностика, лечение и свързани услуги при сърдечносъдови заболявания за възрастни и деца.

Коронарна болест на сърцето

Коронарната болест на сърцето, известна още като коронарна артериална болест, е сред най-често срещаните сърдечни заболявания. При здравия човек, кръвта се движи свободно през коронарната артерия и снабдява сърцето с кислорода, от който се нуждае.

Високи нива на холестерол, високо кръвно налягане или тютюнопушене могат да увредят вътрешността на артериите, да доведат до натрупване на плака по стените им и да възпрепятстват притока на кръв. Така започва коронарната болест на сърцето.

Колкото повече плака се натрупва в артерията, толкова по-тясна става тя и толкова повече се ограничава притокът на кръв към сърцето. Сърцето изпитва недостиг на кислород, което причинява болка в областта на гърдите.

Стеснена артерия, която е напълно запушена от кръвни съсиреци, води до сърдечен удар (инфаркт на миокарда). Недостигът на кръв, богата на кислород, причинява перманентно увреждане на сърдечния мускул.

Сърдечен инфаркт

Сърдечният удар (инфаркт) се случва при запушване на коронарните артерии, захранващи сърцето, или някое от техните разклонения. Това води до необратимо увреждане на сърдечния мускул или фатален сърдечен удар. Инфарктите са най-сериозните от всички сърдечни коронарни заболявания.

Основните фактори, които повишават риска от инфаркт, се разделят на две групи: рискове, които можем за контролираме и такива, които не можем да променим. Рисковите фактори, върху които не можем да въздействаме, включват генетични фактори, възраст и мъжкият пол. Мъжете и хората, които имат в семейството си човек с рано прекаран инфаркт са в най-голям риск. Освен това, рискът се покачва с възрастта.

Втората група са „контролируемите“ фактори. Ограничаването на тези рискове зависи изцяло от усилията на съответния човек. Тютюнопушене, високо кръвно налягане (хипертония), диабет, високи нива на холестерол и наднормено тегло се включват в тази група.

Първият симптом за инфаркт е болка в областта на гърдите. В класическия случай, болката е силна и непоносима. Навременната интервенция е от ключово значение при сърдечен удар и познаването на симптомите позволява да се потърси медицинска помощ без губене на време.

Заболявания на сърдечните клапи

Сърцето има четири клапи, които се отварят и затварят непрекъснато, винаги. Неправилното отваряне и затваряне на клапите води до заболявания на сърдечните клапи (порок на сърцето).

Клапните заболявания могат да бъдат вродени или придобити вследствие от ревматизъм в детска възраст или от калцификация в по-напреднала възраст.

Оплакванията могат да бъдат различни, в зависимост от това коя клапа е засегната. Симптомите започват да се проявяват с увеличаване на оплакванията. Обикновено те включват отпадналост, бърза умора, сърцебиене, недостиг на въздух, отоци по краката и тялото.

Преди появата на оплаквания, клапни заболявания могат да се диагностицират случайно при рутинен преглед, ако лекарят чуе необичаен шум в сърцето. С увеличаването на оплакванията, диагнозата може да се постави с помощта на специални диагностични средства: електрокардиография, рентген на гръдния кош, ехокардиография и сърдечна катетеризация.

Аритмии

Проблемите при аритмия са свързани със сърдечния ритъм. Аритмии обикновено се наблюдават при пациенти, които вече имат открити сърдечни заболявания, но могат да се развият и при хора без здравословни проблеми.

Понякога хората, страдащи от аритмия, не знаят за този проблем и биват диагностицирани при рутинен преглед или електрокардиография, направена по друг повод. И все пак, много пациенти се обръщат към лекар с оплаквания като сърцебиене, неравномерен пулс, необичайно усещане в областта на гърдите, усещане за празнота, замаяност, припадък, намален капацитет за натоварване и недостиг на въздух.

Ендокардит

Ендокардитът е микробно възпаление на вътрешния слой на сърцето, наречен ендокард, което може да обхване и сърдечните клапи. Симптомите варират в зависимост от това коя част от сърцето е заразена, както и от типа на бактериите, причинили инфекцията.

На пациентите с е предписва интравенозно лечение с антибиотици за поне 4-6 седмици. Хирургично лечение е възможно при сърдечна недостатъчност, причинена от ендокардит или при отделяне  на съсиреци.

Ендокардитът задължително трябва да бъде лекуван. Пациентите, които вече имат сърдечно заболяване, трябва внимателно да се пазят.

Кардиомиопатии (заболявания на сърдечния мускул)

През 1995 г. Световната здравна организация (СЗО) определя кардиомиопатиите като заболявания на сърдечния мускул, които водят до дисфункция на сърцето. Четирите групи кардиомиопатии са както следва:

  1. Дилатативна кардиомиопатия
  2. Хипертрофична кардиомиопатия
  3. Рестриктивна кардиомиопатия
  4. Аритмогенна деснокамерна кардиомиопатия

Много фактори могат да причинят кардиомиопатия, включително коронарна сърдечна болест, заболяване на сърдечните клапи, хипертония, системни инфекции, метаболитни заболявания, генетични фактори и някои видове отравяне.

Оперативно лечение може да бъде приложено в случаите, когато лекарства или други интервенции са неприложими.

Най-честите съдови заболявания

Аневризми на коремната аорта: Увреждане на аортната стена кара най-големия артериален съд да увеличи размера си до 1.5 пъти в областта на корема. По-често се наблюдава при възрастни мъже. Честотата е 2-3 случая на 10 000 души.

Хора, които пушат, имат аневризми в семейството, които са по-възрастни или високи, или имат запушени артерии, високи нива на холестерол, хронично белодробно заболяване или хипертония, са в риск от развитие на коремни аневризми.

В повечето случаи аневризмите на коремната аорта не изявяват никакви симптоми. Заболяването обикновено се открива, когато пациентът се обърне към лекар по повод друго оплакване. Около 25% от пациентите страдат от продължителни или временни стомашни болки.

Аневризми на торакалната аорта: Това са аневризми, които се формират по протежението на аортата в областта на гръдния кош. Локализирано разширение от около 4 см се нарича аневризма. 1-1.5% от пациентите над 65 години са с торакални аневризми.

Пациентите над 65-годишна възраст са по-склонни да развият заболяването. Гръдните аневризми могат да бъдат свързани с аортни дисекации, семейна обремененост, заболяване на съединителната тъкан (синдром на Марфан), травми и инфекциозни заболявания.

Аневризмите на торакалната аорта обикновено не изявяват никакви симптоми. Широките аневризми могат да предизвикат болка в областта на гърдите, гърба или корема. Оплакванията са сходни с тези при сърдечен удар. Те могат да включват и дисфония (дрезгав глас), затруднено преглъщане, кашлица или повръщане, и кървене. Внезапна поява на тези симптоми може  да е сигнал за наличие за спешен проблем като руптура на аортата.

Дисекация: Аортната дисекация представлява разкъсване на стената на аортата. Клиничното развитие зависи от локацията на разкъсването.

При повечето пациенти това състояние е предизвикано от хипертония. То може да се развие и в резултат от различни заболявания като аневризма на аортата, заболявания свързани с колагена, аортна стеноза (стесняване), коарктация на аортата и някои медицински процедури, свързани с аортата. Често симптомите започват с внезапна, остра болка в гърдите и гърба, описвана като пробождане. Тя може да бъде придружена с оплаквания като изпотяване, гадене и повръщане.

Периферни емболии: Периферната съдова болест (PVD) представлява стесняване или свиване на кръвоносните съдове, които не са свързани със сърцето. Стесняването е толкова напреднало, че органите не се снабдяват с достатъчно кръв.

Сред основните рискови фактори са диабет, продължителна хипертония, дългосрочно нарушение на липидния метаболизъм, анамнеза за атеросклероза (втвърдяване на съдовете) в семейството, подагра, недостатъчна физическа активност и пристрастяване към никотина.

Най-честото оплакване е болката. Характеристиките на болката обаче са различни: често хората със съдови стеснения страдат от болка, след като изминат пеш определено разстояние. С напредването на стеснението, разстоянието намалява. Обикновено се усеща като спазми. Обичайно болката отшумява след 2-5 минути почивка.

Венозна тромбоза: Стеснение на вена, причинено от малък съсирек, понякога може и да не предизвика никакви симптоми. Но и най-малкият съсирек може да бъде животозастрашаващ, в зависимост от местоположението му. При пациенти, които не се повлияват от лекарствено лечение и които са в риск от гангрена или белодробна емболия, се прилагат оперативни методи за лечение.

Варикозни вени

Варикозните вени представляват разширяване, удължаване и усукване на вена в крака. Наблюдават се при 10-20% от западното население. Вероятността от варикозни вени е пропорционална на възрастта. Всеки втори човек над 50 години страда от варикозни (разширени) вени.

Има 4 типа варикозни вени:

Паяжина: Такъв тип вени се намира по повърхността на кожата. Те имат диаметър от 1 мм или по-малко, не могат да се напипат при допир и обикновено са червени на цвят. Формата им може да наподобява паяжина или звезда, и могат да обхванат целия крак.

Ретикуларни вениТози вид вени трудно се напипват, но стоят леко подути върху кожата, имат диаметър под 4 мм и са сини на цвят.

Варикоза на големите вени (Saphena): Това са разширени вени, които лесно се виждат и напипват, и формират големи усуквания около голямата и малката вена сафена. Обикновено са под 3 мм в диаметър. Тъй като са разположени под кожата, обичайно не променят цвета на самата кожа, а само зеленикавото отражение на вената може да се вижда на повърхността. Подуване се наблюдава в изправено положение и изчезва в легнало или при вдигнати крака.

Варикоза  на дълбоките вени: Те са разположени надълбоко в крака. Не могат да се видят на повърхността на кожата, но причиняват отоци и нарушена кръвна циркулация.

Срещат се по-често при жени, отколкото при мъже, и при хора с фамилна обремененост за разширени вени. Варикозните вени могат също да се появят в резултат от наднормено тегло, напреднала възраст, бременност, менопауза, продължително стоене прав, стесняване и клапни нарушения на дълбоките вени.

Точната причина за развитие на варикозни вени не е известна. Първопричината е разширение на вената поради структурна деформация на венозната стена. Това води до влошаване на клапната функция във вените и обръщане на кръвния поток. Затруднява се връщането на кръвопотока в посока нагоре към сърцето и това постепенно усилва напрежението върху вената. Увеличеното напрежение води до допълнително разширение на вените и се създава един порочен кръг.

Ива и някои по-рядко срещани причини за разширени вени. При пациенти, които имат стеснена дълбока вена, повърхностната вена, която пренася 10% от кръвта в крака, поема целия обратен поток на венозната кръв. Това води до разширяване на нейния диаметър и появата на варикоза.

Вродените сърдечни заболявания са най-честите аномалии, развивани в утробата. Те са причина за 15% от случаите на детска смъртност в първите 30 дни от неонаталния период.

8 от 1000 бебета се раждат с вродено сърдечно заболяване. Това се равнява на около 1% от живите раждания.

Сърдечните заболявания при децата имат много разновидности. Специалистите категоризират пренаталните сърдечни заболявания в три групи:

Вродени заболявания на сърцето
Ревматични сърдечни заболявания
Ритъмно-проводни нарушения

Вродени сърдечни заболявания

Вродените сърдечни малформации са най-често срещаните сърдечни заболявания при децата. Те включват аномалии, които са се появили при развитието на плода. Съществуват стотици разновидности, някои от които са леки, а други причиняват сериозни и сложни проблеми.

Ритъмно-проводни нарушения

Става въпрос за нарушения в електрическата активност на сърцето, при които ритъмът може да бъде необичайно забавен, ускорен или да „прескача“. Въпреки че се наблюдават по-често при възрастни, ритъмни проблеми могат да се появят и при деца с вродени сърдечни заболявания, вследствие от кардиологична операция или без видима причина. Макар и по-рядко в сравнение с по-честите сърдечни заболявания, могат да се проявят и заболявания на сърдечния мускул или сърдечната мембрана, като кардиомиопатия, миокардит и перикардит.

Ревматични сърдечни заболявания

Ревматизмът е заболяване, което причинява проблеми в органите, в които възниква. Инфекции на гърлото са сред най-честите причини. Вируси, наречени „хемолитични стрептококи“, се настаняват в гърлото и заразената зона. Те могат да се установят и в сърцето и да причинят деформация, стесняване или увреждане на сърдечните клапи.

Диагностика и лечение на най-честите вродени сърдечни заболявания

Сърдечните аномалии при деца, родени с вродено сърдечно заболяване, понякога са леки и не изискват лечение, докато в други случаи могат да прогресират до животозастрашаващи състояния. Тежките вродени сърдечни заболявания обикновено се диагностицират в ранна детска възраст. Хирургичната намеса има висока успеваемост за коригиране дори на тежки малформации.

Диагностични методи

Тежките вродени сърдечни заболявания обикновено се диагностицират още в бебешка възраст, тъй като такъв тип аномалии изявяват симптоми веднага след раждането. Все пак, понякога е възможно диагнозата да бъде поставена чак в юношеска или дори в зряла възраст. Това се случва, когато аномалията е малка. В някои случай, човек може да изживее целия си живот, без да се проявят никакви симптоми или проблеми.

Детският кардиолог поставя диагнозата след физически преглед и извършването на различни изследвания.

Електрокардиографът (ЕКГ) е апарат, който  долавя слаби електрически сигнали от сърцето и ги записва върху ЕКГ хартия. Детето не изпитва никаква болка, защото не се прилага електрически ток.

Кардиологът получава информация за размера и формата на сърцето и белите дробове при детето с помощта на рентгеново устройство. Нивото на радиация, използвано за рентгенография на гръдния кош, е много ниско и не предизвиква странични ефекти.

Ехокардиографското изследване позволява наблюдение в реално време с помощта на ултразвукови вълни, прилагани извън гръдния кош. Кръвният поток в сърцето и вените се измерва чрез звукови вълни с Доплер технология. С тези две технологии кардиологът получава информация за структурата и функцията на сърцето. Повечето сърдечни аномалии се откриват с този метод на изследване.

Феталната ехокардиография е метод, подобен на ултрасонографията и може да се използва след 16-та седмица от бременността. Той не уврежда нито майката, нито бебето. Позволява да се изследва състоянието и функцията на сърцето и сърдечните вени на плода, и да се идентифицират евентуални сърдечни аномалии още преди раждането.

Сърдечната катетеризация с ангиография е съвременен метод за изследване, който се прилага с помощта на усъвършенстват рентгенов апарат. Обикновено се извършва с тънка тръбичка (катетър), която с вкарва в аортата или във вена в ингвиналната област и се насочва към сърцето.

Стрес тест се прави с продължително натоварване на сърцето, като детето върви с бързи темпове по пътека тип тредмил, докато апаратът постоянно снема електрокардиограма на сърдечната дейност.

Електрофизиология: Вродени заболявания или сърдечни операции понякога могат да причинят ритъмни нарушения. Причината и вида нарушение могат да се определят със специализирано изследване, подобно на сърдечната катетеризация, което се нарича електрофизиологично изследване. То позволява причината за аритмията и нарушената проводимост да се третира с метод, наречен аблация (катетеризация с радиочестотни вълни) при необходимост.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР): При някои деца диагностицирането на сърдечното заболяване може да се окаже невъзможно, въпреки всички изследвания. В такива случаи може да се използват съвременни технологии като ЯМР или ЯМР ангиография за поставяне на точна диагноза. Тези изследвания осигуряват на лекаря ценна информация за структурата на основните съдове, свързани със сърцето и белите дробове.

ЛЕЧЕНИЕ

Как се лекуват вродените сърдечни заболявания?

Медикаментозно лечение на сърдечни заболявания

Вродена сърдечна недостатъчност

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА? Когато сърцето не успява да изпомпва достатъчно кръв, в белите дробове и други органи се акумулира течност, която предизвиква едем (оток). Това състояние се среща доста често при хора със сърдечни аномалии.

ЛЕЧЕНИЕ: Сърдечният мускул се подсилва с помощта на лекарства, съдържащи дигоксин. За освобождаване на излишната течност в тялото може да бъдат предписани и лекарства с диуретичен ефект.

Ритъмни нарушения на сърцето

Има три различни вида сърдечни ритъмни нарушения:

Тахикардия: Представлява много ускорено биене на сърцето. При деца сърдечната честота е между 60 и 150 удара в минута, в зависимост от възрастта. Ускореното сърцебиене може да измори сърцето. Все пак, тахикардията невинаги е сигнал за вродено сърдечно заболяване. Лекарствена терапия може да се приложи за понижаване на сърдечния ритъм до нормални нива.

Брадикардия: Представлява много забавен сърдечен ритъм при детето. Може да влоши функцията на сърцето за изпомпване на кръвта. Обикновено е вродено състояние, но в редки случаи може да се развие и след операция. При някои деца може да се наложи имплантиране на устройство (пейсмейкър) за нормализиране на сърдечния ритъм.

Аритмия: Представлява нередовен сърдечен ритъм. Може да бъде вродена или да се развие след операция, и трябва да се приложи лечение в зависимост от типа нарушение на сърдечния ритъм.

Лечение на сърдечни заболявания с катетеризация

Балонна септостомия

Това е процедура, използвана за лечение на някои сърдечни аномалии, като транспозиция на големите артерии (ТГА), за удължаване на живота при новородени до извършването на хирургическа интервенция.

Валвотомия, балонна ангиопластика

При тази процедура стеснените клапи на сърцето и коронарни вени се разширяват с помощта на балон по време на катетеризация. Въпреки че стеснението може да се появи отново, манипулацията осигурява на бебето време да порасне.

Койл емболизация и поставяне на устройства

Някои атриални септални дефекти (ASD) и някои случаи на персистиращ артериален канал могат да се лекуват с катетеризация. За прилагането на такива манипулации обаче се изисква както размерите на пациента, така и местоположението и размера на дефекта да са подходящи за целта.

Електрофизиология и аблация

При някои педиатрични пациенти ритъмните нарушения могат да се третират с катетеризация по метода „аблация“. При тези случай е необходимо първо да се открие причината за проблема, което става с помощта на сърдечна катетеризация (електрофизиологично изследване).

Хирургично лечение на сърдечни заболявания

Сърдечни заболявания без цианоза
Тези пациенти обикновено имат септален дефект, стеснение или нарушение във вените или клапите. Няма цианоза, защото венозна кръв не циркулира в тялото. Наблюдават се общи симптоми на сърдечна недостатъчност.

Персистиращ артериален канал (ПАК)
Атриален септален дефект (АСД)
Вентрикуларен септален дефект (ВСД)
Атриовентрикуларен септален дефект (АВСД)
Аортна стеноза (АС)
Аортна коарктация (КоА)

Сърдечни заболявания с цианоза
При нормални обстоятелства кръвта, изпомпвана от сърцето към тялото, е богата на кислород и светло червена на цвят. При сърдечни заболявания, които се характеризират с цианоза обаче, изпомпваната от сърцето кръв е лишена от кислород и е по-тъмна на цвят. В тези случаи кожата на детето изглежда синкава. Степента на състоянието, наречено цианоза, можже да варира в зависимост от патологията, възрастта и активността на пациента.

Тетралогия на Фало (ТФ)
Пулмонална стеноза (ПС)
Транспозиция на големите артерии (ТГА)
Трикуспидална атрезия (TA)
Пулмонална атрезия (ПA)
Общ артериален ствол (ОАС)
Тотално аномално вливане на белодробните вени (TAВБВ)
Синдром на хипопластичното ляво сърце


Новини и статии по темата

Дни на сърцето в Acibadem II
Дни на сърцето в Acibadem II

Над 1 милион бебета се раждат всяка година по света с вродени сърдечни заболявания Международен симпозиум на тема „Транспозиция на големите артерии: от раждането до зряла възраст“ се проведе в болница Acibadem Altunizade в Истанбул. Симпозиумът събра детски кардиолози и сърдечни хирурзи, които имаха невероятната възможност да споделят идеи и виждания, знания и опит, и […] Виж повече
Ерата TAVI в лечението на аортни клапи!
Ерата TAVI в лечението на аортни клапи!

Методът TAVI, който се прилага все по-често по целия свят заради технологичния напредък и защото поставя на преден план комфорта на пациента, позволява заболявания на аортната клапа да се лекуват без необходимост от отворена операция. Допреди няколко години пациентите с калцификация или стеноза (стесняване) на аортната клапа можеха да се лекуват само с отворена операция. […] Виж повече
Стволови клетки ремонтират сърцето
Стволови клетки ремонтират сърцето

Трансплантация на стволови клетки, извлечени от собствена тъкан, може да помогне за възстановяване на изгубени сърдечни функции. Процедурата увеличава както продължителността, така и качеството на живот при пациентите. Сърцето служи като вид помпа, която снабдява всички тъкани с кислород и с кръв. Основна роля в тази функция играе мускулният слой на сърцето, наречен миокард. Когато […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search