Кардиология и сърдечни процедури - ACIBADEM
Кардиологичен център Acibadem

Кардиологичен център Acibadem

Кардиология и сърдечни процедури

Кардиологичните центрове Acibadem работят на световно ниво, за да осигурят най-съвременникардиологични услуги в Турция. Използваме усъвършенствано технологично оборудване и осигуряваме най-новите методи за диагностициране и лечение на сърдечносъдови заболявания.

В нашия сърдечносъдов център, екип от кардиолози и кардиохирурзи работят съвместно с екипен подход, който е най-ефективният начин за предоставяне на кардиологична помощ, ориентирана към пациента.

Центърът предоставя неинвазивни изследвания и минимално инвазивна интервенционална кардиологична диагностика и лечение, електрофизиологично изследване, нуклеарзни образни технологии, Flash CT, PET-CT, ЯМР на сърце, ЕКГ и ЕКГ с натоварване, ехокардиография, коронарна ангиография.

Извършваме минимално инвазивни операции и сложни хирургични интервенции, като коронарна ангиопластика и поставяне на стент, байпас хирургия, TAVI, катетърна аблация и др.

Често срещани сърдечни заболявания

Коронарна болест на сърцето

Коронарната артериална болест е сред най-често срещаните сърдечни заболявания. При здравия човек, кръвта се движи свободно през коронарната артерия и снабдява сърцето с кислорода, от който се нуждае.

Високи нива на холестерол, високо кръвно налягане или тютюнопушене могат да увредят вътрешността на артериите, да доведат до натрупване на плака по стените им и да възпрепятстват притока на кръв. Така започва коронарната болест на сърцето.

Колкото повече плака се натрупва в артерията, толкова по-тясна става тя и толкова повече се ограничава притокът на кръв към сърцето. Сърцето изпитва недостиг на кислород, което причинява болка в областта на гърдите.

Стеснена артерия, която е напълно запушена от кръвни съсиреци, води до сърдечен удар (инфаркт на миокарда). Недостигът на кръв, богата на кислород, причинява перманентно увреждане на сърдечния мускул.

Сърдечен инфаркт

Сърдечният удар (инфаркт) започва със запушване на коронарните артерии, захранващи сърцето, или някое от техните разклонения. Това води до необратимо увреждане на сърдечния мускул или фатален сърдечен удар. Инфарктите са най-сериозните от всички сърдечни коронарни заболявания.

Основните фактори, които повишават риска от инфаркт, се разделят на две групи: рискове, които можем за контролираме и такива, които не можем да променим. Рисковите фактори, върху които не можем да въздействаме, включват генетични фактори, възраст и мъжкият пол. Мъжете и хората, които имат в семейството си човек с рано прекаран инфаркт са в най-голям риск. Освен това, рискът се покачва с възрастта.

Втората група са „контролируемите“ фактори. Ограничаването на тези рискове зависи изцяло от усилията на съответния човек. Тютюнопушене, високо кръвно налягане (хипертония), диабет, високи нива на холестерол и наднормено тегло се включват в тази група.

Първият симптом за инфаркт е болка в областта на гърдите. В класическия случай, болката е силна и непоносима. Навременната интервенция е от ключово значение при сърдечен удар и познаването на симптомите позволява да се потърси медицинска помощ без губене на време.

Увреждане на сърдечните клапи

Сърцето има четири клапи, които се отварят и затварят непрекъснато, винаги. Неправилното отваряне и затваряне на клапите води до заболявания на сърдечните клапи (порок на сърцето).

Клапните заболявания могат да бъдат вродени или придобити вследствие от ревматизъм в детска възраст, или от калцификация в по-напреднала възраст.

Оплакванията могат да бъдат различни, в зависимост от това коя клапа е засегната. Симптомите започват да се проявяват с увеличаване на оплакванията. Обикновено те включват отпадналост, бърза умора, сърцебиене, недостиг на въздух, отоци по краката и тялото.

Преди появата на оплаквания, клапни заболявания могат да се диагностицират случайно при рутинен преглед, ако лекарят чуе необичаен шум в сърцето. С увеличаването на оплакванията, диагнозата може да се постави с помощта на специални диагностични средства: електрокардиография, рентген на гръдния кош, ехокардиография и сърдечна катетеризация.

Аритмии

Проблемите при аритмия са свързани със сърдечния ритъм. Аритмии обикновено се наблюдават при пациенти, които вече имат открити сърдечни заболявания, но могат да се развият и при хора без здравословни проблеми.

Понякога хората, страдащи от аритмия, не знаят за този проблем и биват диагностицирани при рутинен преглед или електрокардиография, направена по друг повод. И все пак, много пациенти се обръщат към лекар с оплаквания като сърцебиене, неравномерен пулс, необичайно усещане в областта на гърдите, усещане за празнота, замаяност, припадък, намален капацитет за натоварване и недостиг на въздух.

Ендокардит

Ендокардитът е микробно възпаление на вътрешния слой на сърцето, наречен ендокард, което обхваща и сърдечните клапи. Симптомите варират в зависимост от това коя част от сърцето е заразена, както и от типа на бактериите, причинили инфекцията.

На пациентите се предписва интравенозно лечение с антибиотици за поне 4-6 седмици. Хирургично лечение е възможно при сърдечна недостатъчност, причинена от ендокардит или при отделяне на съсиреци.

Ендокардитът задължително трябва да бъде лекуван. Пациентите, които вече имат сърдечно заболяване, трябва внимателно да се пазят.

Кардиомиопатии (заболявания на сърдечния мускул)

През 1995 г. Световната здравна организация (СЗО) определя кардиомиопатиите като заболявания на сърдечния мускул, които водят до дисфункция на сърцето. Четирите групи кардиомиопатии са както следва:

 1. Дилатативна кардиомиопатия
 2. Хипертрофична кардиомиопатия
 3. Рестриктивна кардиомиопатия
 4. Аритмогенна деснокамерна кардиомиопатия

Много фактори могат да причинят кардиомиопатия, включително коронарна сърдечна болест, заболяване на сърдечните клапи, хипертония, системни инфекции, метаболитни заболявания, генетични фактори и някои видове отравяне.

Оперативно лечение може да бъде приложено в случаите, когато лекарства или други интервенции са неприложими.

Често срещани съдови заболявания

Аневризми на коремната аорта: Увреждане на аортната стена кара най-големия артериален съд да увеличи размера си до 1.5 пъти в областта на корема. По-често се наблюдава при възрастни мъже. Честотата е 2-3 случая на 10 000 души.

Хора, които пушат, имат аневризми в семейството, които са по-възрастни или високи, или имат запушени артерии, високи нива на холестерол, хронично белодробно заболяване или хипертония, са в риск от развитие на коремни аневризми.

В повечето случаи аневризмите на коремната аорта не изявяват никакви симптоми. Заболяването обикновено се открива, когато пациентът се обърне към лекар по повод друго оплакване. Около 25% от пациентите страдат от продължителни или временни стомашни болки.

Аневризми на торакалната аорта: Това са аневризми, които се формират по протежението на аортата в областта на гръдния кош. Локализирано разширение от около 4 см се нарича аневризма. 1-1.5% от пациентите с торакални аневризми са над 65 години.

Пациентите над 65-годишна възраст са по-склонни да развият заболяването. Гръдните аневризми могат да бъдат свързани с аортни дисекации, семейна обремененост, заболяване на съединителната тъкан (синдром на Марфан), травми и инфекциозни заболявания.

Аневризмите на торакалната аорта обикновено не изявяват никакви симптоми. Широките аневризми могат да предизвикат болка в областта на гърдите, гърба или корема. Оплакванията са сходни с тези при сърдечен удар. Те могат да включват и дисфония (дрезгав глас), затруднено преглъщане, кашлица или повръщане, и кървене. Внезапна поява на тези симптоми може  да е сигнал за наличие за спешен проблем като руптура на аортата.

Дисекация: Аортната дисекация представлява разкъсване на стената на аортата. Клиничното развитие зависи от локацията на разкъсването.

При повечето пациенти това състояние е предизвикано от хипертония. То може да се развие и в резултат от различни заболявания като аневризма на аортата, заболявания свързани с колагена, аортна стеноза (стесняване), коарктация на аортата и някои медицински процедури, свързани с аортата. Често симптомите започват с внезапна, остра болка в гърдите и гърба, описвана като пробождане. Тя може да бъде придружена с оплаквания като изпотяване, гадене и повръщане.

Периферни емболии: Периферната съдова болест представлява стесняване или свиване на вени, различни от коронарните вени, които захранват сърцето. Стесняването е толкова напреднало, че органите не се снабдяват с достатъчно кръв.

Сред основните рискови фактори са диабет, продължителна хипертония, дългосрочно нарушение на липидния метаболизъм, анамнеза за атеросклероза (втвърдяване на съдовете) в семейството, подагра, недостатъчна физическа активност и пристрастяване към никотина.

Най-честото оплакване е болката. Характеристиките на болката обаче са различни: често хората със съдови стеснения страдат от болка, след като изминат пеш определено разстояние. С напредването на стеснението, разстоянието намалява. Обикновено се усеща като спазми. Обичайно болката отшумява след 2-5 минути почивка.

Венозна тромбоза: Стеснение на вена, причинено от малък съсирек, понякога може и да не предизвика никакви симптоми. Но и най-малкият съсирек може да бъде животозастрашаващ, в зависимост от местоположението му. При пациенти, които не се повлияват от лекарствено лечение и които са в риск от гангрена или белодробна емболия, се прилагат оперативни методи за лечение.

Варикозни вени

Варикозните вени представляват разширяване, удължаване и усукване на вена в крака. Наблюдават се при 10-20% от западното население. Вероятността от варикозни вени е пропорционална на възрастта. Всеки втори човек над 50 години страда от варикозни (разширени) вени.

Има 4 типа варикозни вени:

Паякообразни вени: Такъв тип вени се намират по повърхността на кожата. Те имат диаметър от 1 мм или по-малко, не могат да се напипат при допир и обикновено са червени на цвят. Формата им може да наподобява паяжина или звезда, и могат да обхванат целия крак.

Ретикуларни вени: Този вид вени трудно се напипват, но стоят леко подути върху кожата, имат диаметър под 4 мм и са сини на цвят.

Варикоза на големите вени (Saphena): Това са разширени вени, които лесно се виждат и напипват, и формират големи усуквания около голямата и малката вена сафена. Обикновено са под 3 мм в диаметър. Тъй като са разположени под кожата, обичайно не променят цвета на самата кожа, а само зеленикавото отражение на вената може да се вижда на повърхността. Подуване се наблюдава в изправено положение и изчезва в легнало или при вдигнати крака.

Варикоза  на дълбоките вени: Те са разположени надълбоко в крака. Не могат да се видят на повърхността на кожата, но причиняват отоци и нарушена кръвна циркулация.

Срещат се по-често при жени, отколкото при мъже, и при хора с фамилна обремененост за разширени вени. Варикозните вени могат също да се появят в резултат от наднормено тегло, напреднала възраст, бременност, менопауза, продължително стоене прав, стесняване и клапни нарушения на дълбоките вени.

Точната причина за развитие на разширени вени не е известна. Първопричината е разширение на вената поради структурна деформация на венозната стена. Това води до влошаване на клапната функция във вените и обръщане на кръвния поток. Затруднява се връщането на кръвопотока в посока нагоре към сърцето и това постепенно усилва напрежението върху вената. Увеличеното напрежение води до допълнително разширение на вените и се създава един порочен кръг.

Има и някои по-рядко срещани причини за разширени вени. При пациенти, които имат стеснена дълбока вена, повърхностната вена, която пренася 10% от кръвта в крака, поема целия обратен поток на венозната кръв. Това води до разширяване на нейния диаметър и появата на варикоза.

Кардиологични услуги в центровете на Acıbadem

Кардиологичните услуги в ACIBADEM включват:

Сърдечна емболия

 • Изследване с натоварване
 • КТ ангиография на коронарните артерии
 • Миокардна перфузионна сцинтиграфия
 • Позитронно-емисионна томография (ПЕТ)
 • Коронарна ангиография
 • Поставяне на коронарен стент и балонна ангиопластика
 • Коронарен байпас
 • Робот-асистиран коронарен байпас
 • Коронарен байпас с малък разрез

Заболявания на сърдечните клапи

 • Ехокардиография
 • Ангиография и катетеризация
 • Перкутанна валвулопластика
 • Катетърен метод и имплантиране на аортна клапа (TAVI)
 • Роботизирана клапна хирургия
 • Клапна хирургия с малък разрез

Аритмии

 • Наблюдение с холтер
 • Диагностично електрофизиологично изследване
 • Катетърна аблация
 • Имплантиране на постоянен и временен пейсмейкър
 • Имплантиране на кардиовертерен дефибрилатор
 • Имплантиране на трикамерен пейсмейкър 

Заболявания на аортата

 • Ендоваскуларно възстановяване на аневризма (EVAR)
 • Ендоваскуларно лечение на торакалната аорта (TEVAR)
 • Хибридно лечение
 • Хирургично лечение
 • TAVI (транскатетърна имплантация на аортна клапа)

Периферни емболии

 • Доплер ехография
 • КT ангиография
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)
 • Дигитална субтракционна ангиография (DSA)
 • Поставяне на стент в каротидната аорта (CAS)
 • Каротидна ендартеректомия (CEA)
 • Периферен хирургически байпас
 • Периферен ендолуминален байпас

Варикоза

 • Трансдермален лазер
 • Склеротерапия
 • Оперативно лечение
 • Ендовенозна терапия

Кардиомиопатии

 • Интервенционално лечение (Аблация)
 • Хирургично лечение

Вродени сърдечни заболявания

 • Детска кардиология
 • Детска кардиохирургия
 • Лечение на вродени сърдечни заболявания чрез катетър

Сърдечна рехабилитация

Защо да изберете Кардиологичен център Acıbadem?

От  2002 г. насам, ACIBADEM Healthcare Group проследява своите медицински и административни резултати с помощта на индикатори за качество. ACIBADEM приема безопасността и удовлетвореността на пациента за свой основен приоритет, и възприема резултатите, получени в областта на кардиологията – както и във всички останали специалности – като ориентир за осигуряване на по-добра услуга.

– Според критериите на “Euroscore”, очакваната смъртност при отворени сърдечни операции е 3.8%, докато в ACIBADEM този процент е 1.6%.

– Според критериите на “Euroscore”, очакваната смъртност при коронарен байпас е 2.7%, докато в ACIBADEM е 1.0%.

Хирургичното лечение при възрастни хора, пациенти с диабет или хора претърпели сърдечен удар, сърдечна операция или сърдечно заболяване, както и при пациенти с увредени бъбречни, чернодробни или белодробни функции, е свързано с по-висок оперативен риск. Съществуват различни системи за оценка на риска, които отчитат всички тези фактори. Тези системи имат за цел да калкулират усреднено ниво на риска. “Euroscore” е най-често използваната система за оценка.

ACIBADEM осигурява високи стандарти в съвременната диагностика, лечение и свързани услуги при сърдечносъдови заболявания за възрастни и деца.

Роботизирана хирургия: Най-новите технологии в сърдечната грижа

Роботизирана и минимално инвазивна сърдечна хирургия

Роботизираната сърдечна хирургия изисква напреднали технологии и инфраструктура, затова се използва само в ограничен брой центрове по света, включително в САЩ. Болница ACIBADEM Maslak е сред пионерите в робот-асистираната сърдечна хирургия. Реализирали сме някои от първите в Турция и в света операции с роботизирана хирургия.

Постиженията на болница ACIBADEM Maslak с робота Да Винчи включват:

 • Роботизирано лечение на аневризъм на лявата сърдечна камера за първи път в света
  • Първата в Турция комплексна операция за възстановяване на митрална клапа
  • Първата смяна на митрална клапа.

Коронарни артерии при пациенти без съдово заболяване се оперират рутинно чрез роботизиран метод, ако анатомичната им структура го позволява. Освен това, възстановяване на митрална клапа, смяна на митрална клапа и интервенция на трикуспидалната клапа също могат да се извършват с робот-асистирани техники при пациенти с подходяща анатомична структура. Успеваемостта в роботизираната сърдечна хирургия е 90%.

Защо роботизирана минимално инвазивна сърдечна хирургия?

 • По-малко кървене
 • По-малка нужда от кръвопреливане
 • По-малко болка
 • По-нисък риск от инфекции
 • По-бързо изписване от болницата
 • По-бързо възстановяване
 • По-естетичен козметичен резултат

Предимства на роботизираната и минимално инвазивната хирургия

Успеваемостта на операциите се повишава благодарение на триизмерната камера, която позволява лесен оглед на трудно достъпни места. Освен това, ръцете на робота могат да се въртят на 540 градуса и да се движат в 6 посоки. Тъй като използваните инструменти са съвсем малки, те могат да достигнат до места, до които човешка ръка не може да проникне. Така например, успеваемостта при възстановяване на сърдечна клапа се увеличава с този метод. Пациентът изпитва по-малко болка в сравнение с отворената операция, тъй като манипулациите се извършват върху по-малки участъци. Върху кожата не остават големи оперативни белези, тъй като процедурите се извършват през 3 или 4 отвора от по 8 милиметра. Периодът на хоспитализация е по-кратък. Благодарение на по-малкия разрез и по-малка кръвозагуба, пациентите могат да бъдат изписани в рамките на 1-2 седмици дори след най-сложните операции. Те могат да се завърнат по-бързо към работата и социалния си живот. Тъй като намесата в оперативната зона е минимална, пациентът може много по-лесно и по-бързо да стане от леглото и да се върне към обичайните си физически дейности. Зоните на кръвоизлив могат да се видят ясно благодарение на триизмерни камери с висока разделителна способност, които увеличават значително оперативното пое. Така загубата на кръв е минимална и дори не изисква кръвопреливане. 

Тъй като целостта на гръдната кост не се нарушава, няма рискове от изместване или инфекция в тази област. Болница Maslak е пионер сред центровете за роботизирана сърдечна хирургия.

Диагностика и лечение на сърдечни заболявания

Интервенционални методи

Коронарна ангиография: Това е най-надеждният метод, използван за изследване на анатомичната структура при стеснение на артериите, както и за функционална оценка с помощта на допълнителни техники.

Методът се използва при пациенти, чиито резултати от други изследвания предполагат стеснение на артерии; пациенти, при които се планира поставяне на стент или балонна ангиопластика, или при диагностика и лечение на сърдечни удари в условия на спешност.

Процедурата се извършва в катетеризационна лаборатория, което налага хоспитализация. Пациентът не изпитва никаква болка по време на процедурата, а само усещане за топлина, която се разпространява по цялото тяло няколкото секунди след инжектиране на контрастното вещество. При нормални обстоятелства процедурата е кратка, трае само 5 до 10 минути.

Има изключително нисък процент на смъртност, когато се провежда от опитен персонал в опитни центрове (< 0,1%).

След процедурата пациентът трябва да бъде наблюдаван от 2 до 6 часа в болницата.

Ангиография през китката на ръката: Ангиографията играе ключова роля в диагностицирането на сърдечносъдови заболявания. С помощта на най-новите технологии може да се направи с вход от китката на ръката, вместо от ингвиналната област. Ако има свиване на вените в ингвиналната област или ако ингвиналната област не е подходяща поради прекомерно тегло, се предпочита ангиография през китката.

Може да се използва при 99% от пациентите. Много рядко се наблюдават венозни усложнения при пациента. След процедурата пациентът може да седи, да се разхожда и да се храни. Може да се върне към ежедневния си живот в рамките на същия ден.

Лечение

Коронарна ангиопластика и поставяне на стент: Коронарната ангиопластика представлява разширяване на локални стеснения в коронарните артерии с помощта на нехирургични методи. Като проводник се използва катетър, вкаран през ингвиналната аорта и насочван към коронарните вени. През него се плъзга балон и се прокарва до стеснения участък. Когато балонът се надуе и достигне приблизително 3 см дължина и 3-4 см ширина, стеснението в коронарните вени се отстранява.

Все пак, не всяко съдово запушване е подходящо за лечение с този метод. При някои пациенти може да е необходима байпас операция, докато за други медикаментозна терапия може да бъде ефективна и безопасна форма на лечение. Такива решения трябва да се вземат само от съответните специалисти.

Байпас хирургия: В зависимост от степента на артериални стеснения, лекарят може да препоръча коронарен артериален байпас. Тази интервенция коригира кръвопотока към сърцето, като по този начин възстановява здравето. Байпас операцията може да предостави втори шанс за сърцето ви за цял живот.

Байпас хирургията коригира потока на кръвта към сърцето, като изгражда различен път, заобикаляйки стеснената или запушена артерия. В случай на повече от една блокирана артерия е необходим повече от един байпас.

Артерията, която ще се използва за байпаса, известна още като графт, се взема от гръдния кош, ръката или крака и се прикрепя към стеснената коронарна артерия. Най-често използваните присадки са вътрешни гръдни артерии, аорта от ръцете и вена от краката. Тъй като в областите, от които се вземат графтовете, има и други съдове, тяхното отстраняване не засяга кръвообращението на тялото.

Хирургия с малък разрез: Ендоскопската хирургия е минимално инвазивен метод, при който операцията се извършва с помощта на специални ендоскопски устройства през малък разрез, направен в областта на гръдния кош. По време на операцията всички хирургични инструменти се контролират от хирурга. Междувременно ендоскопската камера помага за наблюдение на хирургичната зона.

Коронарен байпас с помощта на ендоскопския метод може да се използва за възстановяване на клапа, имплантиране на клапа, коригиране на дефекти на камерна преграда и аблация при ритъмни нарушения.

В сравнение с отворената операция, подвижността на пациента е по-висока и заздравяването на белезите е много по-бързо. След операцията пациентите се връщат на работа и възобновяват активния си живот много по-рано. Въпреки това, структурата на гръдната стена и анатомията на сърцето трябва да са подходящи за прилагане на този метод.

TAVI: Транскатетърна имплантация на аортна клапа (TAVI) представлява имплантиране на аортна клапа в сърцето с помощта на катетърен метод, без отворена операция. Биологични сърдечни клапи се използват в операции за клапни имплантации по цял свят и в Турция. При метода TAVI, тази биологична клапа се поставя облечена в стент и когато се отвори, прилепва здраво в областта на клапната имплантация.

При този метод могат да се използват две различни техники. При първата техника, подобно на клапната ангиография, клапата се изтласква от ингвиналната област към сърцето с помощта на катетър. Когато е на място, механизмът на стента се отваря. Втората техника се използва, когато има стеснение в ингвиналната област или в коремната област, която се използва за достъп до сърцето. Тогава се прави малък разрез от 4 до 5 см в предната стена на гръдния кош за достъп. Клапата се поставя с помощта на катетър, насочен към сърцето. И при двата метода не е необходимо спиране на сърцето и извършване на отворена операция. Процедурата може да се извърши под локална анестезия.

След процедурата TAVI пациентът се настанява в болнична стая. Дават му се антикоагуланти и се наблюдава обичайно в продължение на 4-5 дни, след което се изписва. След няколко дни почивка пациентът се връща за контролен преглед и може да възобнови ежедневния си начин на живот. Методът TAVI се препоръчва предимно за високорискови пациенти, които не биха могли да издържат отворена операция за клапно имплантиране. Освен това, може да се използва и при пациенти, при които са налице други пречки за отворена хирургия. Методът TAVI е доказано ефективен при такива пациенти, удължава живота им и подобрява клиничното им състояние.

Въпреки че TAVI е наскоро разработен метод, технологичните развития, опитът от прилагането му и научните резултати показват, че той ще стане много по-разпространен.

TAVI В ACIBADEM: Процедурата TAVI се извършва експериментално по света от 2002 г. и се прилага върху хора от 2004 г. Операцията е въведена успешно в редица известни центрове както в САЩ, така и в Европа от 2010 г. За първи път е приложена в Турция през 2009 г. Екипът по кардиология и сърдечносъдова хирургия на ACIBADEM разполага с необходимото оборудване за прилагане на този нов и напреднал метод на лечение, и са в състояние успешно да приложат процедурата TAVI.

Процедурата е организирана и прилагана от екип, съставен от много специалисти от различни дисциплини, включително сърдечносъдова хирургия, кардиология, анестезиология, реанимация и радиология.

Диагностични и лечебни опции

Както и при всички други заболявания, ранното диагностициране на кардиологични проблеми е от жизненоважно значение за успеха на лечението. Редовните прегледи и внимателно проследяване на здравето на вашето сърце е първото условие за ранна диагноза. Кардиологичните центрове ACIBADEMосигуряват диагностика и лечение с най-съвременно оборудване.

ЕКГ

ЕКГ апаратът (електрокардиограф) е устройство, което записва електрическата активност на сърцето, за да изследва сърдечния мускул и неговото функциониране. Използва се за бърза оценка, особено при спешни случаи.

Електрокардиограмата е важен инструмент при диагностицирането на сърдечносъдови заболявания, структурни аномалии и аритмии. ЕКГ изследването и неговата интерпретация могат да бъдат извършени бързо.

ЕКГ стрес-тест

Нарича се още ЕКГ с натоварване, защото се провежда, докато пациентът върви по бягаща пътека, следвайки специфичен протокол. Базира се на интерпретацията на резултатите от ЕКГ запис, получен с помощта на електроди разположени на гърдите по време на упражнение. Изследването обикновено продължава 5 до 10 минути, но времето може да варира в зависимост от възрастта и състоянието на пациента.

Това е тест, който следи модела на функциониране на сърцето при усилие и се използва за идентифициране на емболии, които обикновено не показват симптоми в ежедневието.

Тълкуването на ЕКГ стрес-теста с цел поставяне на диагноза трябва да се извършва от опитни лекари, за да се избегнат погрешни тълкувания за някои други заболявания със сходни находки.

Ехокардиография

Ехокардиографията (ЕхоКГ) е диагностичен инструмент, който позволява изследване на структурата, патологията и функциите на сърцето с помощта на ултразвукови вълни.

Чрез ехокардиография е възможно да се изследват движенията и размерите на сърдечния мускул, сърдечните кухини и сърдечните клапи. Освен това, може да се наблюдава структурата и функционалността на имплантираните изкуствени клапи. С този метод се диагностицират почти всички вродени сърдечни заболявания.

Той няма вредни странични ефекти върху пациентите и може да се използва лесно. Пациентът не чувства болка по време на процедурата.

Холтер монитор

Холтер монитор се използва за проследяване на сърдечния ритъм или кръвното налягане на пациента. За ЕКГ записи и измерване на кръвното налягане се използват отделни устройства с размерите на мобилен телефон. Устройствата се фиксират към тялото на пациента обикновено за 24 часа или повече. Те измерват продължително сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Обикновено се използва за проследяване на сърдечния ритъм и кръвното налягане на пациента в ежедневния живот. Лекарите използват това изследване при съмнение за анормален сърдечен ритъм или проблеми с кръвното налягане.

Транстелефонен монитор

Записващо устройство, подобно на холтера, се прикрепва към пациента за проследяване на сърдечните функции.

При нормални обстоятелства, холтер устройствата могат да останат прикрепени към пациента за два или три дни. Но при пациенти, които съвсем рядко изпитват някакъв дискомфорт, симптомите може да не се изявят във времето, в което носят холтера. В такива случаи може да се използва устройство за телемедицина, което работи чрез телефон.

Стрес ехокардиография

Ехокардиографията, направена в състояние на покой, показва обема на сърдечната кухина, проблеми с функциите и съкращаването на сърдечния мускул. Изследването може непряко да спомогне за диагностициране на коронарна артериална болест. То също така помага да се идентифицират други състояния като кардиомиопатия, която често съпътства проблеми с клапите, инфекции на сърдечната мембрана, разкъсване на аортата и прекомерно удебеляване на сърцето, което може да причини болки в гърдите и затруднено дишане.

Стрес ехокардиографията може да се използва заедно с ЕКГ стрес-тест за идентифициране на точната локация на съдовия проблем.

Перфузионна сцинтиграфия на миокарда

Перфузионната сцинтиграфия на миокарда се използва главно за откриване на проблеми с натрупването на кръв в сърдечния мускул. Изследването предоставя информация в две различни състояния: при натоварване (например по време на тренировка) и в покой.

Сцинтиграфията на миокарда може да се използва за идентифициране на сериозни заболявания на коронарните артерии. Неговата чувствителност и прецизност при диагностициране на тежки съдови заболявания е около 90%. Резултатите, получени по време на изследването, предоставят информация и за риска от смъртност, сърдечните функции и напреднала сърдечна недостатъчност при пациента, както и данни от ключово значение за вземане на решение за правилния курс на лечение.

Flash CT

Flash CT е радиологичен метод за диагностика, който създава изображение на напречно сечение на изследваната област с помощта на рентгенови лъчи.

Като образен метод за диагностика, Flash CT може да предостави изображения на всички части на тялото, особено сърце и бял дроб.

В сравнение с конвенционалните системи за компютърна томография, апаратът предоставя изображения два пъти по-бързо. Позволява сърцето да бъде сканирано за 250 милисекунди, с 99% точност (една четвърт от времето, необходимо за един удар на сърцето). Така дори в случаите, в които сърдечната честота на пациента е над 100 удара в минута, не възниква необходимост от забавяне на сърдечния ритъм с лекарства. Flash CT е устройство за сканиране, което излъчва най-ниското ниво на радиация, налично на пазара. Сканиране на сърцето може да бъде завършено с 80% по-малко радиация. Може да се използва при рутинни процедури като неинвазивен метод за сърдечна диагностика.

ЯМР на сърце

Изследването с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) предоставя ценна информация за вродени сърдечни заболявания и дава възможност за подробна оценка на структурите на главните артерии, влизащи и излизащи от сърцето. То допълва резултатите от ехокардиографията, без да се отразява неблагоприятно на пациента. Изследването предоставя подробна информация за оценка на сърдечносъдови стеснения, доколко сърдечният мускул е засегнат от инфаркт и състоянието на сърцето  по отношение на неговата жизненост и функционалност. ЯМР тестът има най-високо ниво на диагностична чувствителност при оценката на заболявания на сърдечния мускул и образувания в сърцето.

За разлика от традиционните методи за образна диагностика, ЯМР не работи с радиация и ултразвукови вълни. Органите се изобразяват с физиологични параметри.

PET CT

PET CT е изследване на сърцето, базирано на сцинтиграфия. Този метод се прилага за наблюдение на виталността на сърцето. Използва се главно за получаване на подробна информация за функцията на сърдечните клетки, като дава точни резултати за жизнеността на сърдечната тъкан. Изследването помага за вземането на решение дали байпас хирургията би била полезна за даден високорисков пациент.

Новини и статии по темата

Съвети за здраво сърце
Съвети за здраво сърце

Следвайте тези прости, но ефективни препоръки за сърдечносъдово здраве. Така ще намалите риска от сърдечносъдови заболявания. Тайната на здравото сърце… Сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат предотвратени. Според проучвания, промени в начина на живот могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания с около 82%. Трябва да обърнете внимание на следните съвети за здрава сърдечносъдова система: Сбогувайте […] Виж повече
Дни на сърцето в Acibadem II
Дни на сърцето в Acibadem II

Над 1 милион бебета се раждат всяка година по света с вродени сърдечни заболявания Международен симпозиум на тема „Транспозиция на големите артерии: от раждането до зряла възраст“ се проведе в болница Acibadem Altunizade в Истанбул. Симпозиумът събра детски кардиолози и сърдечни хирурзи, които имаха невероятната възможност да споделят идеи и виждания, знания и опит, и […] Виж повече
Ерата TAVI в лечението на аортни клапи!
Ерата TAVI в лечението на аортни клапи!

Методът TAVI, който се прилага все по-често по целия свят заради технологичния напредък и защото поставя на преден план комфорта на пациента, позволява заболявания на аортната клапа да се лекуват без необходимост от отворена операция. Допреди няколко години пациентите с калцификация или стеноза (стесняване) на аортната клапа можеха да се лекуват само с отворена операция. […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search