Трансплантация на коса

Трансплантация на коса

Какво означава трансплантация на коса?

Трансплантация на коса наричаме процедурата по пренасяне на космени фоликули от тилната част на главата, където косата е гъста, на онези части от главата, където е рядка.

Методи за трансплантация на коса

FUE е по-новият метод, разработен след като FUT започна да губи популярност. При метода FUE космените фоликули (графтове) се извличат от донорската зона на тила, между ушите, с помощта на специално разработен микромотор или игла с дебелина 0,5 – 0,9 мм.

Този метод бързо се разви и разпространи, и за кратко време стана по-популярен от стария метод FUT. Най-голямото предимство на стандартната FUE техника са високо усъвършенстваните хирургични инструменти, които позволяват бързо и неинвазивно изваждане на космените фоликули.

Днес използването на ръчно управлявана игла се заменя от употребата на микромотори, използвани ръчно или автоматизирано. Тези устройства позволяват безпроблемна екстракция на космени фоликули. С тях времето за процедурата се намалява от 2 дни до 3-4 часа, което е голямо удобство за пациентите. FUE (екстракция на фоликуларни единици) е широко прилаган метод, благодарение на своите преимущества. Това е най-предпочитаният метод за трансплантиране на коса в наши дни.

За всичко това има безспорни причини: трансплантацията на коса по метода FUE е безболезнена процедура, без никакви разрези и шевове, а пациентите могат бързо да се върнат към обичайния си начин на живот. Няма постоянни видими белези, които да се забелязват в донорската зона, от която са извлечени графтовете. С този метод е възможно присаждането и на космени фоликули от тялото.

Трансплантация на коса с PRP

Какво е PRP (плазмотерапия)?

PRP (Platelet Rich Plasma) се използва за бързо заздравяване на белезите и подпомагане бързия растеж на косата. PRP терапията помага за ревитализирането на слабите, уязвими и застрашени от окапване космени фоликули. При пациенти, на които е приложена PRP терапия, се наблюдава по-малко загуба на коса в оперативната зона и косата израства по-здрава. При операции за присаждане на коса, белезите при пациентите с PRP зарастват по-бързо. Червените петна и следи изчезват бързо, и се повишава капацитетът за растеж на косата в трансплантирания участък.

PRP съдържа много тромбоцити, извлечени от кръвта на самия пациент. За целта от пациента се взема кръв преди процедурата. Тъй като се използва собствена кръв на пациента, няма рискове свързани с имунния отговор. PRP терапията не причинява и никакви алергични реакции.

Как се получава PRP плазмата?

  1. Както при обичайно лабораторно изследване, от пациента се вземат 10 cc кръв за процедура с PRP.
  2. Кръвта се прехвърля със стерилна епруветка в специално устройство за извличане на богата на тромбоцити кръв.
  3. Кръвните клетки се центрофугират за сгъстяване на плазмата, наситена с тромбоцити.

С тази процедура насищането с тромбоцити може да се увеличи 4-8 пъти. Според изследванията, растежният фактор на космените фоликули зависи от тромбоцитите.

Как се прилага PRP плазмата?

Първо се поставя анестезия. След това PRP плазмата се инжектира  в корените на косата. Процедурата е безболезнена и се извършва за кратко време (2-3 минути). Пациентите могат да се върнат към обичайните си дейности незабавно, без отоци или следи от манипулацията.

Кой може да се възползва от PRP терапия?

Хора със сезонно или генетично окапване на коса, както и такива с тънка и слаба коса, могат да бъдат третирани с PRP.

PRP при трансплантация на коса

PRP има три функции при трансплантация на коса:

  1. Ревитализиране на космените фоликули след процедура по присаждане на коса (FUE с PRP)
  2. Осигурява бърз растеж на косата след трансплантация
  3. Подсилва растежа и стимулира трансплантираните космени фоликули.

Необходимо е да мине известно време преди трансфера на извлечените космени фоликули в зоната за присаждане. Това е важно за жизнеността на графтовете.

За тази цел извлечените фоликули се съхраняват в специално подготвени помещения.

Нов метод позволява добавянето на PRP плазма в контейнера или директно прилагане на PRP-разтвор върху фоликулите, което води до бърз позитивен ефект. Инжектирането на PRP плазма допринася за жизнеността на космените фоликули и бързото заздравяване на белезите, а също така стимулира растежа на фоликулите.

Има ли странични ефекти от PRP?

PRP плазмата съдържа собствена кръв на пациента. Няма риск от алергична реакция или инфекция. Принципът на процедурата е сходен на даването на кръв. Ефектът от PRP терапията може да бъде различен при всеки пациент. PRP терапията има допълващ ефект. Резултатите от нея могат да се наблюдават известно време след процедурата. Тази процедура само подпомага процеса на физическо оздравяване.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search