Endometriosis - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Endometriosis

Endometriosis

Ние сме до вас, за да победим ендометриозата

Ендометриозата е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания при жените по цял свят. Броят на засегнатите нараства всяка година. Смята се, че 200 милиона жени страдат от ендометриоза. Това не е фатално заболяване. Въпреки това, то може да причини умора, силна болка по време на менструалния цикъл и при полов акт, болка при уриниране и безплодие. Центърът за върхови постижения в лечението на ендометриоза Acibadem има за цел да предложи най-ефективното лечение и има международно призната експертиза в тази област. Независимо колко сложен е случаят, Acibadem осигурява изключително опитен екип и съвременни диагностични и хирургични технологии, необходими за справяне с ендометриозата. Пациенти с тази диагноза от цял свят пътуват, за да потърсят лечение в Acibadem.

Какво представлява ендометриозата?

Ендометриоза или „шоколадова киста“ е болезнено състояние, при което тъкан, подобна на вътрешните стени на матката или „ендометриума“ се разпространява извън матката. Ендометриозата засяга яйчниците, фалопиевите тръби и таза. Тъй като тази тъкан се удебелява и кърви, заболяването причинява симптоми, влошаващи качеството на живот на пациента. Една от 10 жени с менструален цикъл страда от ендометриоза.

Симптоми на ендометриоза

Симптомите на ендометриозата могат да бъдат различни:

  • Хронична умора
  • Остра болка по време на менструация и полов акт
  • Болка при уриниране
  • Проблеми с храносмилането
  • Безплодие
  • Силно кръвотечение
  • Диария
  • Констипация
  • Гадене по време на менструация

Ендометриозата ощетява здравето и живота на жените, тъй като наблюдаваните тежки или хронични симптоми засягат ежедневните им дейности, сексуални отношения и удоволствието от живота. Тези симптоми обаче може изобщо да не се появят, което прави поставянето на диагноза невъзможно. Затова е необходимо прилагането на ултразвук или друг диагностичен инструмент за диагностициране на заболяването.

Диагностициране на ендометриоза

Симптомите на ендометриозата са подобни на тези при други гинекологични проблеми. Поставянето на точна диагноза изисква специализирани познания и опит, физически преглед и образна диагностика. Когато ендометриозата не може да бъде диагностицирана и следователно остава нелекувана или е неправилно лекувана, това може да доведе до други нарушения в областта на таза и дори безплодие. Ранната диагностика от опитен акушер-гинеколог, специализиран в ендометриоза и операции на ендометриозни кисти, спестява време и енергия на пациентите, и повишава доверието им в лечението.

Хирургично лечение на ендометриоза

Хирургично лечение на ендометриоза може да се планира, когато симптомите са тежки и/или медицинското лечение се окаже неефективно. Операцията е предпочитаният метод за лечение, когато има анатомично засягане на тазовите органи или запушване на чревните и пикочните пътища. Най-често по-предпочитан е консервативният метод, при който матката и яйчниковата тъкан се запазват (хирургично отстраняване само на ендометриална тъкан). Операцията се извършва с лапароскопска хирургия и роботизирана хирургия.

За успешния резултат при операция на ендометриоза, най-важни са обширните познания и опит на хирурга. Извършването на тази операция от неопитен лекар може да доведе до висок процент на усложнения по време на операцията (кървене, съдово увреждане, увреждане на пикочните пътища, червата и фистула) и рецидив на заболяването в ранния следоперативен период. Това може да се случи и ако болестта не бъде напълно отстранена. При успешна операция може да се постигне спонтанна бременност, живот без болка и нисък процент на рецидиви.

Защо Центъра за ендометриоза Acibadem?

Центърът за ендометриоза Acibadem е пионер не само в Турция, но и в целия свят. Акредитиран е от SRC като „Мултидисциплинарен център за върхови постижения в лечението на ендометриоза“. Това е първият в Турция, вторият в Европа и шестият в света такъв център. SRC е нестопанска организация за безопасност на пациентите, базирана в САЩ, която предоставя акредитации на хирургични центрове и медицински специалисти. SRC изисква от болницата 100 успешни операции за лечение на ендометриоза годишно. Освен това, има редица важни изисквания при кандидатстване за акредитация. Acibadem има честта да бъде втората болница в Европа, акредитирана от SRC в тази област. В допълнение, директорът на центъра Танер Уста, професор по акушерство и гинекология, е признат за магистър по хирургия (master surgeon) от SRC. Танер Уста, директор на Центъра за върхови постижения по ендометриоза на болница Acibadem Altunizade, е експерт по ендометриоза, болка в таза и роботизирана хирургия, преминал обучения във Франция, Германия и Турция. Със своята специалност по невропелвиология, Танер Уста въвежда новата медицинска концепция за лечение на хронична тазова болка в Acibadem.

Центърът за ендометриоза Acıbadem дава възможност на жените да получат оптималното лечение. Богатият опит и високо усъвършенстваните умения на нашите лекари повишават успеваемостта при лечение на ендометриоза.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search