УНГ (Уши, нос и гърло) - ACIBADEM Здравни Услуги
УНГ (Уши, нос и гърло)

УНГ (Уши, нос и гърло)

Тези специализирани медицински направления изискват специално обучение. Освен стандартното обучение, опитните специалисти по УНГ и аудиология в болници ACIBADEM са преминали допълнителни специализации. Нашите болници са напълно оборудвани с най-новите технологии и всички съвременни методи, достъпни към момента по света, се прилагат успешно при нас.

Когато пристигнете в УНГ клиниките на ACIBADEM, Вие ще преминете преглед в съвременно оборудван кабинет (твърд и гъвкав ендоскоп, стробоскоп, дигитална система за запис) от висококвалифицирани лекари, които ще се погрижат да получите правилното лечение. УНГ специалистите в ACIBADEM работят в тясно сътрудничество с други специалисти, за да осигурят цялостна грижа за пациентите.

В нашата Уши-Нос-Гърло клиника се лекуват следните заболявания:

Отология/Невроотология

В Отделенията по Отология/Невроотология се извършват следните процедури: лечение на тинитус (шум в ушите); лечение на световъртеж; операции на тъпанчето и средното ухо; оперативно лечение на отосклероза; диагностика и лечение при загуба на слух; оперативна имплантация на кохлеарни импланти, известни още като бионични уши; рехабилитация със слухови устройства и оперативно имплантиране на слухови устройства. При нас могат да се извършват и операции за вродена атрезия на слуховия канал; поставяне на импланти ВАНА; лечение на микротия.

Отоларингологична хирургия при рак

Извършваме отоларингологични хирургични операции по най-съвременни методи за лечение на следните състояния: уши, нос, гърло, устна кухина, носна кухина, ларинкс, слюнчени жлези, както и диагностика и лечение на всички доброкачествени и злокачествени тумори в областта на щитовидната жлеза и шията. Освен оперативно лечение, нашите клиники предлагат и постоперативно възстановяване на отстранени тъкани, както и онкологично лечение.

Ринология

В нашите Отделения по ринология успешно се прилагат медицински и хирургични процедури за диагностика и лечение на назална конгестия (запушен нос), алергии, лекарствено и оперативно лечение на синусите. Вродени проблеми с носа, като хоанална атрезия, също се лекуват успешно.

Днес ендоскопските техники се прилагат широко при оперативно лечение на синуси. Нашите клиники използват най-усъвършенстваната и съвременна хирургична навигационна система, която намалява риска от усложнения вследствие от операцията. По този начин, вероятността от възникване на странични ефекти се ограничава до минимум. Тази технология е особено полезна за пациенти, които имат анатомични промени вследствие на предишни операции или пациенти с тумори.

Пластична хирургия на лицето

Лицевата пластична хирургия е област, която претърпя голямо развитие през последните години. Освен ринопластика, ние извършваме успешно много други процедури, включително: корекция на клепнали уши, изглаждане на бръчки (БОТОКС, филъри); фейслифтинг (хирургичен или нехирургичен), повдигане на шията, корекция на клепачите и блефаропластика (отстраняване на торбички под очите). В клиниките успешно се извършват и ортогнатични операции.

УНГ заболявания при деца

Нашата клиника е един от малкото центрове, в които се предлага комплексно лечение на педиатрични УНГ болести. Специалистите извършват процедури, които не се ограничават до операции на сливици и аденоиди, но включват също и: лечение на вродени аномалии (деца, родени без уши или нос, цепка на небцето), дихателни проблеми свързани с вродени аномалии на гърлото, и вродени кисти и образувания.

Гласови нарушения и дисфагия (затруднено преглъщане)

Медицинското звено за нарушения в гласа и преглъщането осигурява всички необходими прегледи, рехабилитация, хирургично и нехирургично лечение за тази група заболявания, включително дисфония (загуба на гласа), дисфагия (затруднено преглъщане), сиалорея (обилно слюноотделяне).

Лазерът Lumenis CO2, с който разполагаме, е сред най-съвременните технологии и към момента е достъпен в няколко лечебни заведения по света. Нашите опитни специалисти използват апарата за лечение на различни заболявания, включително проблеми с гласните струни (полипи, лезии), трахеална стеноза и тумори на гърлото. С помощта на лазера тумори на устата и носа, както и лезии по кожата се третират по почти безкръвен начин. Освен това, устройството е изключително полезно за лечение на папиломи, вирусни инфекции на дихателните пътища. Лазерът се използва успешно и за лечение на кожни лезии в пластичната хирургия.

Хъркане и нарушения на съня

В нашата клиника се приемат пациенти, страдащи от хъркане и сънна апнея. Те се оценяват в лабораторията за изследване на съня, след което се определя най-подходящия метод за лечение (хирургично или с CPAP апарат – маска, която прилага въздушно налягане, за да държи въздушните пътища отворени).

Аудиология и говорни нарушения

Медицинското звено по аудиология и говорни нарушения извършва следните процедури: изследвания на слуха; изследвания за равновесие; лечение на тинитус (шум в ушите); лечение при нарушения в равновесието; говорна терапия и лечение на дисфагия; подбор и прилагане на слухови апарати; поставяне на кохлеарни импланти на пациенти, страдащи от вродена или придобита загуба на слуха. Всички изследвания преди която и да е от процедурите, както и рехабилитацията впоследствие, се осигуряват от нашите специалисти аудиолози. Отделенията разполагат със съвременни технологии, а аудиологичните тестове се правят в стандартни звукоизолирани стаи. В клиниката се извършва и видео ЕНГ (електронистагмография), калорични тестове и позиционни изследвания. Пациентите могат да изберат слухови устройства, които след това се имплантират. Клиниката разполага и с цялото технологично оборудване, необходимо за лечение на тинитус.

Кохлеарният имплант (наричан още бионично ухо) е компютъризирано устройство, което може да възстанови слуха у хора с тежка до пълна невросензорна загуба на слуха (неврална глухота). Това е единствената медицинска технология, способна да възстанови едно от петте сетива в човешкото тяло – слуха. Хората, при които слуховите апарати не помагат особено, се считат за подходящи кандидати за кохлеарна имплантация. По света има повече от 400 000 деца и възрастни, които вече се възползват от кохлеарните импланти. За разлика от слуховите апарати, които усилват входящия звук, кохлеарният имплант трансформира звуковите вълни в електрически сигнали. Слуховите апарати изискват наличие на функциониращи влакнести клетки във вътрешното ухо, докато кохлеарният имплант заобикаля влакнестите клетки и превръща речта и околните звуци в електрически сигнали, които изпраща към слуховия нерв.

Кохлеарният имплант има два основни компонента:

  • Вътрешен компонент, който представлява малко електронно устройство и се имплантира хирургично под кожата зад ухото, и е свързан с електроди, поставени в кохлеята.
  • Външен компонент, който се носи зад ухото и включва аудио процесор, микрофон и батерия.

Микрофонът улавя звук, а аудио процесорът го превръща в отличителни електрически сигнали. Тези сигнали или „кодове” се предават по тънък кабел до слушалката и се предават по кожата чрез радио вълни до имплантираните електроди в кохлеата. Електродните сигнали стимулират влакната на слуховия нерв да изпратят информация до мозъка, където тя се интерпретира като смислен звук.

Кохлеарна имплантация

Кохлеарната имплантация е хирургична процедура, която обикновено се извършва амбулаторно под обща анестезия. Прави се разрез зад ухото, за да се отвори мастоидната кост, водеща към средното ухо. След достигане на средното ухо се прави отвор в кохлеята и се поставят електродите. Електродното устройство в основата на електродната матрица се поставя под кожата зад ухото.

Тази операция може да се прилага при пациенти над 12-месечна възраст, при които слуховите апарати не помагат.

Екип за кохлеарна имплантация

Нашият екип за кохлеарни имплантации се състои от един хирург невроотолог и двама специалисти по аудиология, всички с голям опит във всякакви слухови патологии. Предоперативната оценка, оперативната намеса и следоперативната рехабилитация на пациентите се извършват прецизно, с помощта на най-съвременни технологии. Операцията се провежда максимално безопасно за пациента, с най-новото медицинско оборудване.


Новини и статии по темата

5 ВАЖНИ СИМПТОМИ ЗА РАК НА ЕЗИКА!
5 ВАЖНИ СИМПТОМИ ЗА РАК НА ЕЗИКА!

При наличие на язвени лезии с неравни ръбчета по езика, които не заздравяват със седмици и дори месеци или продължават да нарастват, трябва незабавно да се консултирате със специалист Уши-Нос-Гърло (УНГ). Раничките, които често пренебрегваме като „маловажни“, може да са индикация за коварен тумор! „Основният рисков фактор за рак на езика е консумацията на тютюневи […] Виж повече
Рак на главата и шията: Как да го избегнем?
Рак на главата и шията: Как да го избегнем?

Тютюнопушенето гарантира тумори. Ще попитате защо? Защото тютюнопушенето се счита за най-сериозния рисков фактор за възникване на рак на белия дроб и тумори в областта на главата и шията, включително рак на гърлото, езика, небцето и устната кухина. Хората, които започват да пушат на 20-годишна възраст и пушат по една кутия цигари дневно, стават кандидати […] Виж повече
Ендоскопска операция на ухо: метод за подобряване комфорта на пациента
Ендоскопска операция на ухо: метод за подобряване комфорта на пациента

Хирургичната намеса е неизбежна при лечение на хронична инфекция на средното ухо, която се среща при много хора. Тя може да бъде извършена по два различни начина – с конвенционален микроскопски метод или с ендоскопска хирургия. Най-важната разлика между тях е в оборудването, което се използва. Поради липсата на голям разрез отпред или отзад на […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search