Рак на дебелото черво - ACIBADEM Здравни Услуги
Рак на дебелото черво, симптоми и лечение

Рак на дебелото черво, симптоми и лечение

Колоректалният рак е третият най-често срещан вид рак в света. Познаването на рисковите фактори, симптомите и опциите за скрининг е ключът към успешно лечение.

Какво представлява ракът на дебелото черво?

Колоректалният карцином, наричан още рак на дебелото черво, започва с анормален растеж на клетки в колона или ректума. Това води съответно до рак на колона или рак на ректума. Лекарите обикновено поставят тези видове рак в една категория, защото имат много общи характеристики. В повечето случаи, ракът на дебелото черво произлиза от доброкачествени образувания по вътрешната повърхност на дебелото черво, наричани полипи. С времето някои полипи може да мутират и да се трансформират в ракови тъкани.

Причини за рак на дебелото черво

Точната причина за развитието на рак на дебелото черво все още не е изяснена, но има някои рискови фактори, които се свързват със заболяването. Наличието на фамилна анамнеза за колоректален рак или рак на яйчниците, гърдата и матката при жени, както и някои наследствени генни синдроми, открити преди време полипи или възпалително заболяване на червата, може да увеличат риска от развитие на рак на дебелото черво. Улцерозният колит или болестта на Крон са рискови фактори за развитие на колоректален рак, особено при хора, които живеят с тях повече от 10 години. Въпреки това, поведенческите рискови фактори, като тютюнопушене, нездравословна диета, сериозен прием на алкохол и недостатъчна физическа активност са отговорни за голям дял от случаите. Консумацията на много червено или преработено месо, както и наднорменото тегло също могат да повишат риска. По-вероятно е да развиете рак на дебелото черво след 60 години, въпреки че може да се появи на всяка възраст. Според проучвания, една трета от пациентите с диагноза колоректален рак са под 55 години.

Рак на дебелото черво при мъже

Ракът на дебелото черво засяга жени и мъже почти поравно. Все пак, рискът някога през живота си да развият заболяването е малко по-висок при мъжете (4,3% срещу 4%). Според някои проучвания, мъжете е по-вероятно да бъдат диагностицирани в по-ранна възраст от жените.

Рак на дебелото черво при жени

Жените могат понякога да игнорират симптоми на колоректален карцином, тъй като някои от тях са сходни на дискомфорта по време на менструация или други гинекологични проблеми. Рискът при жените да развият рак се увеличава след менопаузата.

Ранни признаци на рак на дебелото черво

Колоректалният карцином много често няма специфични ранни симптоми, докато не напредне. Поради това, редовният скрининг помага за откриване на заболяването преди да се развият симптоми, когато ракът на дебелото черво е най-лечим.

Симптоми на рак на дебелото черво

Симптомите стават по-забележими при напреднал рак на дебелото черво. Те могат да варират от човек до човек, в зависимост от локацията и размера на тумора:

 • Промяна в навиците на червата, констипация (запек) или диария, които не са наблюдавани преди
 • Ректално кървене или кръв в изпражненията, по-тъмни или по-тесни изпражнения
 • Промяна в консистенцията или миризмата на изпражненията 
 • Усещане за непълно изпразване на червата след изхождане
 • Постоянен коремен дискомфорт, подуване на корема или болка
 • Слабост, умора, бледност и анемия, причинени от дефицит на желязо
 • Загуба на апетит, непредизвикана и необяснима загуба на тегло

Тези симптоми не означават непременно, че развивате рак. Много други нарушения на храносмилателния тракт могат да причинят подобни проблеми, включително хемороиди, фисури, синдром на раздразнените черва и др. Посетете лекар за всякакви оплаквания, които продължават повече от няколко дни. 

Скрининг и диагностициране на колоректален карцином

В общия случай, редовните прегледи за рак на дебелото черво трябва да започнат на 50-годишна възраст за хора, които нямат фамилна обремененост за заболяването и нямат оплаквания. Скринингът може да се наложи да започне на 40 години или дори по-рано, ако имате някакви рискови фактори. При хора с генетично онаследени синдроми на полипоза в семейството, скринингът трябва да започне на възраст 15-18 години.

Има няколко опции за скрининг за ранно откриване на рак на дебелото черво, включително фекален тест за окултно кървене, фекален ДНК тест, колоноскопия, гъвкава сигмоидоскопия и компютърна томографска колонография (виртуална колоноскопия). Най-добрият метод за скрининг е колоноскопията. Той използва тънка, гъвкава тръба с камера в края, за да изследва дебелото черво отвътре. Процедурата позволява на лекарите да откриват и премахват полипи преди да се превърнат в рак, или да вземат проби (биопсия) от подозрителни участъци. Полипите, отстранени по време на колоноскопия, се изследват, за да се определи дали имат ракови или предракови клетки.

Ако диагнозата рак на дебелото черво се потвърди, се извършват допълнителни кръвни и образни изследвания, за да се оцени точния тип, стадий и разпространение на заболяването. Онкологичните центрове ACIBADEM осигуряват бърз достъп до всички най-нови инструменти за образна диагностика, включително рентгенова снимка на гръдния кош, коремна компютърна томография (КT), ултразвук, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), ендоректална ехография, позитронно-емисионна томография (ПET), за подробна диагностика на колоректален рак.

Преживяемост при рак на дебелото черво

Прогнозата и лечението на рака на дебелото черво зависят в голяма степен от стадия, в който е открито заболяването. Стадиите са класифицирани по скала от 0 (карцином in situ) до IV. В по-ранните стадии ракът е ограничен до стената на дебелото черво, докато в IV стадий се е разпространил в отдалечени органи (метастазирал е). Когато заболяването се открие в ранен стадий, преди да се е разпространило, 5-годишната преживяемост надвишава 90%. Ракът се счита за излекуван, ако не възникне повторно в рамките на 5 години. В напреднал стадий процентът на преживяемост е по-нисък, но постоянно нараства.

Смъртността от колоректален рак намалява през последните десетилетия. Това е свързано с подобрено ранно откриване благодарение на скрининговите програми. Когато ракът се открие по-рано, е по-лесно да се лекува. От друга страна, методите на лечение също стават по-добри с времето. Мултидисциплинарен подход и комплексно лечение, предоставяни в центрове с натрупан опит в лечението на рак, какъвто е ACIBADEM, могат да допринесат за по-добри резултати.

Лечение на рак на дебелото черво

Как се лекува ракът на дебелото черво зависи от неговото местоположение, стадий и много други фактори. Това, което трябва да знаете е, че колоректалният рак е лечимо заболяване, особено ако се диагностицира в ранен етап. В зависимост от случая, хирургия, химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия или лъчетерапия могат да се използват в комбинация или поотделно.

 • Хирургично лечение на рак на дебелото черво. Хирургичното отстраняване на раковите лезии дава най-високи шансове за излекуване. Видът на операцията зависи от местоположението на тумора в дебелото черво и неговия стадий. В стадий 0 и в някои случаи на ранен стадий I, раковите полипи могат да бъдат отстранени по време на колоноскопия с полипектомия или локална ексцизия. Терапевтичната ендоскопия позволява лечение в момента на поставяне на диагнозата, без никакви разрези и това често е достатъчно за елиминиране на заболяването. Напредналите случаи изискват по-сериозна операция, наречена резекция на дебелото черво (колектомия). Тя включва отстраняване на частта от червата, която съдържа ракови клетки, заедно с околните тъкани и съседните лимфни възли. Останалите части на дебелото черво отново се съединяват (анастомоза). В зависимост от случая може да се наложи частична или пълна колектомия. В някои случаи пациентите може да се нуждаят от колостома или илеостома след резекцията. Това означава, че хирургът създава изкуствен отвор в коремната стена, наречен стома, за да осигури изход за храносмилателни отпадъци. Това може да се използва като временно или постоянно решение. В напреднал стадий може да се използва и палиативна хирургия за облекчаване на симптомите и удължаване на живота. В ACIBADEM, в повечето случаи операциите при рак на дебелото черво могат да се извършват чрез минимално инвазивни техники вместо отворена хирургия. Лапароскопската и роботизираната хирургия помагат за намаляване на времето за възстановяване и подобряване на комфорта на пациентите.
 • Химиотерапия при рак на дебелото черво. Нарича се още системно лечение и използва лекарства за унищожаване на раковите клетки в цялото тяло. Дори ако туморът бъде диагностициран на ранен етап и напълно отстранен чрез операция, някои ракови клетки могат да се придвижат до различни части на тялото чрез лимфните и кръвоносни съдове. Ако тези клетки не бъдат унищожени, те се размножават и растат с течение на времето, което води до рецидив на болестта и метастази. Ето защо може да се приложи превантивна химиотерапия след операцията за унищожаване на останалите ракови клетки. Химиотерапията може да се използва и преди операцията, за да се свие голям тумор и да се улесни операцията (неоадювантна терапия).
 • Прицелна терапия за рак на дебелото черво. За разлика от химиотерапията, която засяга и здрави клетки наред с раковите тъкани, таргетните лекарства атакуват само злокачествени клетки и не причиняват сериозни странични ефекти. Те са широко използвани в лечението на рак на дебелото черво, особено в IV стадий. Според някои проучвания, когато се прилагат заедно с конвенционална химиотерапия, те могат да повишат ефективността ѝ с 25-30%.
 • Лъчетерапия при рак на дебелото черво. Лъчетерапията използва високи дози радиация, за да унищожи или да намали размера на тумора. Понякога се препоръчва за пациенти с колоректален рак като част от плана за лечение, за елиминиране на остатъчни ракови клетки или метастази. В ACIBADEM разполагаме с най-новите високотехнологични устройства за провеждане на радиотерапия, включително MRIdian от ViewRay, който позволява свръхточно лъчелечение на труднодостъпни и движещи се тумори в корема.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search