Гръдна хирургия - ACIBADEM Здравни Услуги
Гръдна хирургия

Гръдна хирургия

Гръдна (торакална) хирургия в Acibadem Турция

Гръдната хирургия лекува заболявания в гръдния кош, включително рак на белия дроб. Най-новите минимално инвазивни техники са достъпни в болници Acibadem Турция.

Какво е гръдна хирургия?

Гръдната хирургия, наричана още торакална хирургия, се занимава с органите, разположени в гръдния кош. Оперативна намеса може да се наложи на всяка възраст по различни причини, от вродени аномалии при новородени до травматични наранявания или придобити заболявания при възрастни. Торакалната операция може да включва трахеята, белите дробове, медиастинума, диафрагмата, хранопровода или гръдната стена. Най-честата индикация за операция в областта на гръдния кош са онкологични заболявания, включително рак на белия дроб и рак на хранопровода. Но много други състояния може да изискват намесата на гръден хирург, включително травма, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), Синдром на горната торакална апертура (СГТА) или хиперхидроза (обилно потене). Хирургичната намеса може да се извърши с отворена операция или с минимално инвазивни техники.

Видове торакални процедури

Торакотомията е сериозна операция, която включва отваряне на гръдния кош. Тя позволява да се достигне до органи в областта на гърдите през ребрата или гръдната кост. Гръдният  хирург може да реши да приложи отворена операция, когато работи върху голяма площ от гръдния кош или белия дроб. Често се използва с процедури като частична клиновидна резекция (отстраняване на малко парче белодробна тъкан), лобектомия (отстраняване на един от белодробните лобове), пневмонектомия (отстраняване на целия бял дроб). Езофагектомия или отстраняване на голяма част от хранопровода е друга често срещана торакална процедура. Туморите на тимуса, наречени тимоми, може да изискват отстраняване на тимусната жлеза (тимектомия). В някои случаи може да се използва тимектомия като част от лечението на миастения гравис.

В Отделението по гръдна хирургия на Acibadem, операциите с висока сложност в областта на гръдната хирургия се извършват с мултидисциплинарен подход. Нашите опитни гръдни хирурзи си сътрудничат със специалисти по радиология, онкология, гастроентерология, за да осигурят всеобхватна грижа и положителни резултати за всеки пациент.

Минимално инвазивна гръдна хирургия (торакоскопия)

Последните развития в медицината спомагат гръдната хирургия да става все по-малко инвазивна и по-комфортна за пациентите. Най-новите миниинвазивни методи използват видео изображения, а достъпът до оперативното поле се осъществява през няколко малки разреза. За разлика от отворената гръдна хирургия, минимално инвазивните техники не изискват да се правят разрези в ребрата или гръдната кост. Има две възможности за минимално инвазивна гръдна хирургия:

 • Видео-асистирана торакална хирургия (VATS). VATS е минимално инвазивен хирургичен подход, който използва микроинструменти и малки разрези с дължина от 2 до 3 см. Миниатюрна видеокамера се вкарва през един от разрезите, за да даде възможност на гръдния хирург да вижда гръдната кухина на монитори с висока разделителна способност.
 • Роботизирана гръдна хирургия. Тази хирургична процедура е подобна на VATS, но включва роботизирана система, която се контролира от торакалния хирург чрез конзола. Робот-асистирана гръдна хирургия се извършва през малки разрези с помощта на роботизирани инструменти, които позволяват широк обхват на движенията.

Минимално инвазивните торакоскопски операции предоставят някои ценни предимства, като минимално увреждане на тъканите, по-малко усложнения, по-кратък болничен престой, по-малко болка след операцията, по-малки белези, по-бързо възстановяване и по-висока удовлетвореност за пациентите.

Кой е подходящ кандидат за минимално инвазивна гръдна хирургия?

Почти всички традиционни торакални операции могат да се извършват с помощта на минимално инвазивни техники. В Отделението по гръдна хирургия на Acibadem това е първата опция, която се разглежда за всеки пациент. Минимално инвазивната хирургия обаче не е най-доброто решение за всеки. Някои пациенти все пак може да се нуждаят от отворена операция, в зависимост от патологията и нейното местоположение. Най-подходящото лечение за всеки пациент се определя след подробна оценка от мултидисциплинарен екип, който включва опитни специалисти по медицинска онкология, радиационна онкология, пулмология, гръдна хирургия, радиология, патология и нуклеарна медицина.

Колко дълго ще остана в болницата?         

Колко време ще отнеме възстановяването след операция на гръдния кош зависи от конкретния случай, прилаганата хирургична процедура и уменията на гръдния хирург, извършил операцията. Обичайно времето за възстановяване е по-кратко след минимално инвазивни процедури в сравнение с отворената хирургия. В Отделението по гръдна хирургия на Acibadem средният болничен престой варира между 1 и 4 дни. Обикновено операция за рак на белия дроб изисква 1 нощувка в интензивно отделение. При други операции това не винаги е необходимо.

Какво да очаквам след операцията?

Хирургичната намеса се отразява на пациентите по различен начин. Поради това, следоперативният период на възстановяване може да варира в зависимост от здравната история на пациента, общото здравословно състояние и опита на хирурга. Обикновено пациентите могат да се върнат към нормалния си живот 1-5 дни след изписването при извършени минимално инвазивни процедури, докато отворената операция изисква няколко седмици за възстановяване. При изписване нашият медицински екип предоставя конкретни инструкции за всеки пациент относно грижите за раната, физическата активност, хранителния режим и последващите контролни прегледи.

Видове гръдна хирургия в Acibadem

Отделението по гръдна хирургия в Acibadem предоставя пълен обхват от услуги за диагностика и лечение на заболявания в областта на гръдния кош, включително сложни хирургични методи, прилагани само в няколко напреднали медицински центъра по света. Заболяванията, които лекуваме, включват, но не се ограничават до:

 • Рак на белия дроб: Acibadem е известен със своите изключителни постижения в хирургията при рак на белия дроб. Наш екип беше първият в Турция, който приложи видеоасистираната торакоскопия с един порт при ранен стадий на рак на белия дроб.
 • Рак на хранопроводаПри такава диагноза може да се наложи езофагектомия или хирургично отстраняване на част от хранопровода. В някои случаи операцията може да се извърши чрез миниинвазивни техники.
 • Медиастинални тумори и кистиХирургичната резекция е възможно да се извърши с минимално инвазивни техники.
 • Емфизем. В случай че медикаментозното лечение се окаже недостатъчно, хирургична операция може да помогне на някои пациенти да дишат по-добре и да живеят по-дълго.
 • Заболявания на плеврата. Операции за лечение на плеврален мезотелиом, проблеми в плевралната кухина, включително торакоцентеза, тръбна торакостомия, шънтиране при плеврални изливи, лечение на пневмоторакс, плевректомия, декортикация, дренаж и резекция при емпием.
 • Деформации на гръдната стена. Операции при пектус екскаватум и пектус каринатум (вдлъбнат и изпъкнал гръден кош), и други деформации на гръдната стена, както и лечение на нестабилен гръден кош вследствие от травма.
 • Вродени аномалии на гръдния кош при деца. При педиатрични пациенти обикновено използваме затворени, минимално инвазивни техники с малки разрези.
 • Синдром на горната торакална апертураХирургичните корекции в този случай имат за цел да облекчат компресията и симптомите.
 • Хиперхидроза. Торакалната симпатектомия е вид оперативна интервенция за прекъсване на нерви, която може да помогне срещу прекомерно изпотяване.

Защо да избера Acibadem за гръдна хирургия?

В гръдната хирургия, за успешни резултати са необходими съвременно оборудване и богата експертиза. В Acibadem работят гръдни хирурзи от световна класа, с голям международен опит, включително председателство на най-голямата в света асоциация по гръдна хирургия – Европейския борд по кардиоторакална хирургия (EBCTS). Нашият екип беше сред първите в света и първият в Турция, приложил метода VATS за видео-асистирана торакоскопска хирургия през един порт (вход). Това е най-малко инвазивната операция за лечение на рак на белия дроб до момента. Най-съвременно оборудване и мултидисциплинарен подход допринасят за подобряване живота на нашите пациенти по възможно най-добрия начин.

Истории на пациенти

ПРОФ. Д-Р СЕМИХ ХАЛЕЗАРОГЛУ ВЪРНА ЖИВОТА НА ЖЕНАТА ДО МЕН
ПРОФ. Д-Р СЕМИХ ХАЛЕЗАРОГЛУ ВЪРНА ЖИВОТА НА ЖЕНАТА ДО МЕН

Здравейте, Всеки има в живота си тежки моменти и се нуждае от съвет и опит. Затова искаме да споделим какво се случи с нас, как къде получихме помощ. Началото на юни за съпругата ми Йорданка дойде тежката диагноза- рак на белия дроб. Тази страшна болест е отнесла безброй хора, но ние решихме да не се […] Виж повече

Новини и статии по темата

Проф. Семих Халезеролу – гръдна хирургия в Acibadem
Проф. Семих Халезеролу – гръдна хирургия в Acibadem

В предаването „Духът на здравето“ по bTV проф. д-р Семих Халезеролу разказва за рисковете, симптомите и най-съвременните методи за лечение на рак на белия дроб, както и за хирургичното лечение на вродени белодробни заболявания при деца. Виж повече
Проф. д-р Семих Халезеролу лекува рак на белия дроб с най-добрата техника в света!
Проф. д-р Семих Халезеролу лекува рак на белия дроб с най-добрата техника в света!

Проф. д-р Семих Халезеролу лекува рак на белия дроб с най-добрата техника в света! Проф. д-р Семих Халезеролу е един от най-добрите специалисти в света в лечението на рак на белия дроб и сред първите, започнали прилагането на най-успешната техника за операция при това заболяване. В болници „Аджъбадем“ медицинските екипи премахват белодробни тумори с торакоскопска […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search