Рак на гърдата - ACIBADEM Здравни Услуги
Рак На Гърдата

Рак На Гърдата

Рак на гърдата – симптоми, стадии, лечение

Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак при жените. Acibadem предоставя висококачествена медицинска помощ за диагностика и лечение с отлични резултати.

Обединяваме се срещу рака на гърдата, като заставаме до Вас по целия път, от ранната диагностика до края на лечението. С над 20 години опит, екип от 50 специализирани здравни професионалисти, технологични възможности от световна класа и мултидисциплинарен подход, ние сме тук, за да победим рака на гърдата.

Какво представлява ракът на гърдата? 

Ракът на млечната жлеза възниква, когато анормални клетки започват да растат и да се размножават неконтролируемо. Тези клетки образуват туморна маса, която може да бъде или доброкачествена (неракова), или злокачествена. Доброкачествените тумори представляват необичайни образувания, които не се разпространяват извън гърдата и не са опасни за здравето. Ракът на гърдата е злокачествен тумор, който започва в каналите или лобулите на гърдата и има потенциала да се разпространява в други части на тялото (метастази).

Как изглежда ракът на гърдата? 

Всъщност ранните симптоми на рак на гърдата по-лесно се усещат, отколкото се виждат. Извършването на редовни самопрегледи помага на жените да се запознаят с нормалния вид и усещане на гърдите си и да забележат бързо всяка промяна. Ракът на гърдата често се усеща като бучка. Но макар много видове рак на гърдата да причиняват бучки, не всички се проявяват така. Освен това, бучките в гърдите са много разпространени и повечето от тях не са ракови образувания. Кисти, фиброаденоми или аденоза например са доброкачествени състояния, които могат да образуват бучки в гърдата. Раковите тумори в гърдата са твърди на допир. Ако откриете бучка, която е нова за Вас, усеща се твърда и неподвижна, трябва да си уговорите час при лекар.

Причини за рак на гърдата

Точните причини за развитието на рак на гърдата все още са неясни. Основните рискове, за които знаем, са просто да си жена и напредването на възрастта. Две трети от пациентите с рак на гърдата са жени над 50-те, а повечето от останалите са между 39 и 49 години. Наследствени генетични мутации причиняват до 10% от случаите на рак на гърдата. Наследствената мутация на туморните супресорни гени BRCA1 или BRCA2 значително увеличава риска от развитие на заболяването. Освен това жена, чиято майка, сестра или дъщеря е имала рак на гърдата, е с два до три пъти по-голям шанс също да го развие. В наши дни хората с фамилна обремененост могат да направят генетично изследване и оценка на риска, за да вземат информирано решение за своето здраве.

Наред с рисковите фактори, които не можем да контролираме, съществуват някои житейски избори, които можем да променим, за да подобрим шансовете си. Наддаването на тегло например повишава риска от рак на гърдата, особено при жени в менопауза. Жени, които използват противозачатъчни, хормонозаместителна терапия, нямат деца или раждат първото си дете след 30-годишна възраст, биха могли да са с повишен риск. Заседналият начин на живот и употребата на алкохол също повишават риска. В същото време редовните упражнения и физическата активност намаляват риска от рак на гърдата.

Могат ли мъжете да се разболеят от рак на гърдата? 

Заболяването се проявява по-често при жени, но ракът на гърдата е възможен и при мъже. Случаите при тях са под един процент от всички открити. Ракът на гърдата при мъжете се образува в тъканта на гърдата, точно както и при жените. Фамилната обремененост, някои генетични нарушения, излагането на естроген или радиация, както и затлъстяването и консумацията на алкохол могат да допринесат за повишаване на риска от развитие на рак на гърдата при мъжете. Важно е да се знае, че мъжете също могат да се разболеят от рак на гърдата. Поради липса на осведоменост, те често игнорират ранните признаци на заболяването и се консултират с лекар в късен стадий. Ако бъде открит в ранна фаза, ракът на гърдата при мъжете има сходна прогноза и преживяемост с този при жените.

Ранни признаци на рак на гърдата

Повечето жени нямат физически признаци за рак на гърдата до момента на диагностицирането. Докато туморът е още малък, той обикновено не дава тревожни признаци. Затова редовният преглед е от решаващо значение за ранното откриване.

Симптоми на рак на гърдата

Ракът на гърдата обикновено се свързва с бучка където и да е в гърдата или подмишницата. Има обаче множество други предупредителни симптоми, които включват:

 • Всяка промяна в размера, формата или структурата на тъканта на гърдата;
 • Деформации на зърната като хлътване на зърното (обръщане навътре) или инверсия;
 • Кожни промени като потъмняване на повърхността, „портокалова“ кожа, дразнене, обрив;
 • Подобна на мрамор област под кожата;
 • Отделяне на течност от зърната, която би могла да е прозрачна или жълтеникава, смесена с кръв и т.н.; 
 • Болка в гърдите, която не е свързана с предстоящия цикъл;
 • Всичко различно от обичайното може да бъде повод за среща с лекар.

Симптомите на рака на гърдата могат да варират в зависимост от човека или от конкретния вид. 

Видове рак на гърдата

Не всички случаи на рак на гърдата са еднакви. Тумор може да се образува в различни части на гърдата. В близо 85% от случаите туморът възниква в епитела на каналите, които пренасят мляко към зърното (дуктален карцином), а до 15% от случаите започват в жлезистата тъкан на гърдата (лобуларен карцином). В редки случаи той възниква в други тъкани на гърдата, но това обикновено са видове саркоми и лимфоми, които не се смятат за рак на гърдата.

Първоначално раковият растеж е ограничен до канала или лобула, което се нарича „in situ“, или неинвазивен рак на гърдата. С времето ракът in situ може да прогресира и да инфилтрира околните тъкани, превръщайки се в инвазивен рак на гърдата. Инвазивният дуктален карцином (ИДК) е най-честата форма, представляваща около 80% от всички случаи, следвана от инвазивния лобуларен карцином (ИЛК) с 10-15%. Съществуват също така някои редки форми на рак на гърдата като болестта на Пейджет, която засяга зърното; филоидни тумори, които се развиват в съединителната тъкан на гърдата; възпалителен рак на гърдата, който е много агресивна ракова форма и т.н.

Освен това, туморите на гърдата могат да бъдат определени спрямо статуса на хормоналните рецептори. Около две трети от тях се нуждаят от женските хормони естроген или прогестерон, за да растат и да се възпроизвеждат. Тези ракови клетки имат рецептори, които им дават възможност да улавят и използват хормоните. Те се класифицират съответно като ER-позитивни или PR-позитивни. В тези случаи хормонално блокиращата терапия може да спре растежа на тумора. Един отрицателен за хормоналните рецептори тумор (HR негативен) не би бил повлиян от хормонална терапия. Ракът на гърдата може също така да бъде HER2 позитивен или негативен. Става въпрос за нивата на протеин, наречен рецептор на епидермалния растежен фактор 2. Високите нива подхранват растежа на рака, което наричаме HER2-позитивен рак на гърдата. В случаи, когато не се открива нито един от трите рецептора, случаят се смята за тройно негативен рак на гърдата. Тъй като всеки тип изисква различно лечение, точността на изследването е от съществено значение за ефективното лечение. Диагностицирането на точния вид рак на гърдата и степента на разпространението му в тялото определя стратегията на лечението и помага на лекарите да предоставят най-добрата грижа.

Диагностициране на рак на гърдата

Придобитите знания и модерната апаратура позволяват ранно откриване на рака на гърдата, понякога години преди да се проявят някакви видими симптоми. Диагностичният процес обикновено започва с образни изследвания. Мамографията, която предоставя рентгенова снимка на гърдата, и ултразвукът, който използва високочестотни звукови вълни, отдавна са признати като основни инструменти за диагностициране на рак на гърдата. В наши дни специализираните центрове за лечение на гърдата разполагат с разнообразни техники за мамография. Дигиталната мамография позволява изображенията на гърдата да се получат в цифров формат на компютърни екрани. 3D мамографията с томосинтеза предоставя триизмерни цифрови изображения с ниски дози радиация. 4D ултрасонографията на гърдата или автоматизираният ултразвук помага да видим добре дори в плътна тъкан на гърдата.

Ако при образна диагностика се открият подозрителни находки, част от тази тъкан трябва да бъде изследвана от патолог под микроскоп. Това се нарича биопсия. Биопсия се взема по различни начини, обикновено с помощта на иглено устройство и насочване чрез образна апаратура. 

В клиника, предоставяща всички услуги на едно място, пациентите имат възможност да направят всички необходими изследвания с едно посещение. В Acibadem на разположение на нашите опитни лекари е най-модерната апаратура за диагностика на рак на гърдата, включително някои устройства, достъпни само в ограничен брой лечебни заведения по света.

Стадии на рака на гърдата

Стадиите на рака на гърдата показват неговия размер и разпространението му в тялото. Обикновено се класифицират по скала от 0 до IV, като по-големите цифри сочат по-инвазивен рак. Стадий 0 се нарича още неинвазивен рак на гърдата или предраков стадий. Това означава, че са налични анормални клетки, но те са ограничени до млечните канали или жлезите и не са проникнали в  околните тъкани (карцином in situ). IV стадий на рака на гърдата, от друга страна, е напреднало състояние, при което туморът се е разпространил в отдалечени части на тялото, вероятно органи или кости.

Наред със стадирането, класифицирането на рака на гърдата предоставя допълнителна информация за степента, в която раковите клетки се отличават от нормалните, както и за това с каква скорост се очаква да расте туморът. Ракът от ниска степен означава, че анормалните клетки изглеждат подобни на нормалните и най-вероятно ще растат бавно, докато при този от висока степен е точно обратното.

За новодиагностицираните пациенти стадирането и степента на рака на гърдата, наред с хормоналните рецептори и HER2-статуса, са от съществено значение при вземането на решение от медицинския екип какви са най-добрите възможности за лечение.

Лечение на рак на гърдата

В наши дни лечението на рака на гърдата е високоефективно и постоянно се подобрява. Лечебният процес може да включва хирургия, лъчетерапия, химиотерапия, хормонална терапия, прицелна биологична терапия или имунотерапия.

 • Химиотерапия. При нея се използват медикаменти, които разрушават бързо растящите клетки, включително раковите, по цялото тяло. Повечето пациенти я получават след операция, но може също да се приложи преди операцията, за да намали тумора.
 • Хормонална терапия. Това са лекарства, използвани за предотвратяване растежа на раковите клетки чрез блокиране на хормони или спиране произвеждането на хормони. Единствено хормон-рецептор-позитивният рак на гърдата реагира на хормонална терапия. Обикновено това е дългосрочно лечение, което продължава между 5 и 10 години, с цел предотвратяване на рецидив на рака.
 • Прицелна терапия. Биологичните терапии, които са продукт на напредъка в генетиката и молекулярната биология, са сред най-важните постижения в лечението на рака напоследък. При тях се използват медикаменти, които са способни да идентифицират „мишени“ в раковите клетки, но не и в нормалните. Така здравите клетки не се атакуват, а страничните ефекти се намаляват в сравнение със стандартната химиотерапия. Има различни варианти за прицелно лечение в зависимост от съответния вид рак на гърдата. Раковите клетки могат да се изследват, за да се установи дали дадено лекарство ще бъде ефективно или не.
 • Имунотерапия. Това е нововъзникваща възможност за лечение. Имунотерапията активира собствената имунна система на пациента за борба с раковите клетки. Тя може да се приложи на някои пациенти с тройно негативен рак на гърдата в напреднал стадий.
 • Лъчетерапия. Радиацията е локално лечение, използвано да унищожи раковите клетки чрез високоенергийни рентгенови лъчи, електронно лъчение и радиоактивни изотопи. Лъчетерапията предотвратява растежа на раковите клетки и ги убива. Пациентите, подложени на лъчетерапия в Acibadem, могат да се възползват от линейни ускорители с най-новите технологични характеристики за най-висока безопасност и ефикасност.

Центърът за рак на гърдата Acibadem и неговият експертен екип осигуряват пълен спектър от възможности за лечение на рак на гърдата под един покрив, включително някои най-съвременни опции, достъпни в едва няколко клиники в света:

 • Операция. Обикновено това е първата стъпка от лечението, особено при ранен стадий на рак на гърдата. Целта е раковите тъкани да се отстранят напълно или доколкото е възможно. Отстраняването на цялата тъкан на гърдата се нарича мастектомия. В миналото мастектомията е била често извършвана операция. Днес тя се прилага при случаи с напреднал рак на гърдата или при случаи с множество тумори в нея. В Acibadem първият избор винаги е операция, запазваща гърдата, наречена лумпектомия. Тя включва изрязване на тумора заедно с 1-2 см нормална тъкан около него. След това се прилагат онкопластични техники за възстановяване на гърдата и осигуряване на добри козметични резултати. Дори когато е необходима мастектомия, нашите хирурзи прилагат нови методи като мастектомия, запазваща зърното или кожата. Също като при стандартната мастектомия, цялата гръдна тъкан се отстранява, но кожата/зърното и ареолата се запазват за реконструкция на гърдата. 
 • Робот-асистирана хирургия. Роботизираната система Да Винчи може да се използва за мастектомия без никакви разрези по гърдата, като осигурява високо ниво на прецизност. Цялата гръдна тъкан се отстранява през малък разрез от подмишницата. След това през същия разрез се поставя имплант. Роботизираната хирургия при рак на гърдата предлага по-добри козметични резултати, тъй като гърдата не се реже, а разрезът под мишницата е лесен за прикриване.
 • Еднократна доза лъчетерапия. За подходящи пациенти с рак на гърдата, лъчетерапията може да се извърши в една единствена сесия по време на операцията, докато разрезът все още е отворен. Високодозова радиация се подава само към тази област, в самото туморно ложе, запазвайки околната здрава тъкан. Интраоперативната лъчетерапия (IORT) може да се използва по три начина с помощта на роботизирано устройство: при пациенти в постменопауза с малки и чувствителни на хормони тумори, като еднократна доза, последвана от запазваща гърдата операция; при пациенти в пременопауза с малки хормоночувствителни тумори, като допълваща лечението доза лъчетерапия (radiation boost); при пациенти със запазваща зърното мастектомия, за намаляване на риска от рецидив.
 • Незабавна реконструкция на гърдата. Вместо гръдната реконструкция да се отложи за по-нататъшен момент, при много пациентки е възможно отстранената тъкан да се възстанови в рамките на една и съща операция, с използването на гръдни импланти или собствена тъкан на пациента.В Acibadem се прилагат най-новите реконструктивни техники за възстановяване на естествения вид на гърдите, засегнати от рак.

Преживяемост при рак на гърдата

Преживяемостта представлява процентът на пациентите с рак на гърдата, които оцеляват определен период от време след поставянето на диагнозата. Обикновено се взема предвид 5-годишната преживяемост, като се отчита, че рецидивът е по-малко възможен след този период. 

Развитието на медицината в диагностиката и лечението на рака доведе до повишена преживяемост. Днес лечението на рака на гърдата може да бъде високоефективно, като по данни на Световната здравна организация (СЗО) постига шансове за оцеляване от 90% или повече. Степента на преживяемост обаче зависи от вида рак, стадия, специфичните характеристики и опита на медицинския екип, който провежда лечението.

Статистика за рака на гърдата

Рискът от развитие на рак на гърдата през целия живот на една жена е около 12%. По данни на СЗО половината от случаите на рак на гърдата са при жени, които нямат забележими рискови фактори освен пола и възрастта (над 40 години). Днес лечението на рака на гърдата може да бъде високоефективно, като се постига преживяемост от 90% или повече.

Защо да избера Acibadem за лечение на рак на гърдата в Турция?

Увеличаващото се разнообразие от възможности за лечение изисква интегриран подход, с всеотдаен екип от опитни специалисти в различни области, като се вземат предвид специфичните нужди на всеки пациент. 

В продължение на 30 години Центърът за рак на гърдата Acibadem предоставя услуги на пациенти от цял свят. Тук се прилага мултидисциплинарен подход към всички пациенти, със специалисти по обща хирургия, медицинска онкология, радиационна онкология, козметична и пластична хирургия, радиология, патология и генетика, профилирани конкретно в лечението на рак на гърдата. Имаме висока успеваемост в диагностиката и лечението на рак на гърдата благодарение на нашия мултидисциплинарен подход, високотехнологична инфраструктура и екипи от специалисти на световно ниво.  Гордеем се, че при нас работи първият и единствен сертифициран висш институт за лечение на рак на гърдата в Турция, наречен Acıbadem Senology Research Institute (Изследователски институт по сенология Acıbadem). Това е научен център, който чрез изследванията си и натрупано ноу-хау допринася за глобалните познания за рака на гърдата. 

Новини и статии по темата

Нови методи за лечение при рак на гърдата
Нови методи за лечение при рак на гърдата

Далеч по-успешни от мамографията! Диагностицирането и лечението на рак на млечната жлеза в ранен стадий вече е много по-лесно. Нови проучвания показаха, че кацапитетът на томосинтеза за откриване на рак е с 40% по-висок в сравнение с мамографията. Томосинтезата намалява вероятността за погрешна диагноза и ненужни биопсии, тъй като върху гърдата се прилага по-малък натиск […] Виж повече
Ранна диагностика на рак на гърдата & Хранене срещу рак на гърдата
Ранна диагностика на рак на гърдата & Хранене срещу рак на гърдата

Редовните прегледи са жизненоважни за ранна диагностика на рак на гърдата, който е сред най-често срещаните онкологични заболявания при жените. Ето защо дори и тези, които не са в риск от развитие на болестта, трябва да преминават редовно годишно мамографско изследване след 40-годишна възраст. При жени с фамилна обремененост от рак на млечната жлеза редовните […] Виж повече
Рак на гърдата – Консултации в София със специалисти от „Аджъбадем“
Рак на гърдата – Консултации в София със специалисти от „Аджъбадем“

Проф. д-р Нуран Беше, специалист по радиационна онкология, и проф. д-р Джихан Урас, специалист по хирургия на гърдата, ще консултират безплатно пациенти с рак на гърдата в София на 11 април, вторник. Двамата са сред топ експертите в Центъра за лечение на гърдата в „Аджъбадем“, където се прилагат най-съвременните методи и технологии при рак на […] Виж повече

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search