PET-CT, PSMA - ACIBADEM Здравни Услуги
Нуклеарна Медицина

Нуклеарна Медицина

Отделението по нуклеарна медицина в Acibadem Healthcare Group работи с радиоактивни материали в малки количества за диагностика и лечение на заболявания, като се наблюдава разпространението на тези материали в тялото. 

За разлика от рентгеновите изследвания, които онагледяват анатомични детайли, нуклеарната медицина визуализира функциите на органите за диагностициране на заболявания. 

Диагностични и лечебни услуги в Отделението по нуклеарна медицина

В Отделението по нуклеарна медицина на Acıbadem Healthcare Group се откриват инфекции, възпаления, нарушения на сърдечносъдовата система, костната система, щитовидната жлеза, паращитовидната жлеза, пикочно-половата система, дихателната и централната нервна система, както и тумори. Извършват се процедури по биопсия на сентинелни възли по време на операция. 

В Отделението по нуклеарна медицина се извършва и сцинтиграфия с маркирани левкоцити на цяло тяло. 

Какво е PET CT скенер?

Позитронно-емисионната томография (ПЕТ/PET) е метод за образна диагностика в нуклеарната медицина, който може да открие ранни признаци на рак, сърдечни заболявания и мозъчни нарушения.

PET се прави с помощта на специална камера, компютър и радиофармацевтик. Нуклеарната медицина използва за образните изследвания „радиотрейсъри“, които съдържат малко количество радиоактивен материал. Те се натрупват в тумори или области на възпаление. В зависимост от вида на съответния радиофармацевтик, те се свързват с целевите протеини в тялото. Това позволява на вашия лекар да открие заболяването, преди то да е видимо с други образни изследвания.

Радиофармацевтикът обикновено се инжектира интравенозно, но може също да се поглъща или вдишва в зависимост от заболяването, което трябва да се изследва. Натрупва се в изследваната зона. Специална камера засича гама-лъчението от радиофармацевтика. Камерата и компютърът го преобразуват в изображения и предоставят молекулярна информация.

Благодарение на напредналите технологии, PET може да открива промени на клетъчно ниво и да идентифицира заболяване в ранен етап, преди другите образни изследвания.

PET CT сканирането прави подробни 3D изображения на органи и структури в тялото. Изображенията ясно визуализират цялата изследвана част от тялото, показват кои са анормалните и незасегнати участъци, както и как функционират органите и тъканите в изследваната област.

PET често се комбинира с компютърна томография (КТ/СТ) за допълнително подобряване на изображенията. Това представлява PET CT или ПЕТ КТ скенерът.

За какво се използва PET CT?

PET CT сканирането не само показва как изглеждат структурите вътре в тялото, но също и как те функционират.

PET CT скенерът помага за идентифициране на различни състояния като рак, сърдечни заболявания, мозъчни нарушения. Лекарят използва тази информация, за да диагностицира заболяването, да проследява хода му или в процеса на лечение.

PET CT се използва най-вече при диагностициране на онкологични заболявания. При PET CT сканирането раковите клетки изглеждат като по-ярки петна от нормалните клетки, тъй като метаболизмът им е ускорен. Поради това PET CT скенерът може да бъде полезен за откриване на рак. Освен това, PET CT се използва, за да се определи дали ракът се е разпространил (метастазирал) в тялото и колко добре отговаря на лечението. Помага да се прецени доколко препоръчания план за лечение работи и, ако е необходимо, как да се промени лечението. Също така, PET CT сканирането може да определи дали ракът се е появил отново след приключване на лечението, както и да помогне за оценка на прогнозата.

PET CT сканирането понякога помага при планирането на операции, като поставяне на коронарен артериален байпас или мозъчна хирургия за епилепсия.

PET CT спомага за оценка на метаболизма и жизнеспособността на тъканите. Може да се използва и за диагностициране на определени състояния, които засягат нормалното функциониране на мозъка, като например деменция.

Каква е разликата межку CT скенер и PET CT скенер?

Компютърната томография (КТ/CT) използва рентгенови лъчи. PET/ПЕТ скенерът използва радиофармацевтик, за да покаже как функционира даден орган на клетъчно ниво. Известно е, че заболяванията обикновено започват на клетъчно ниво. Така потенциално заболяване се открива на възможно най-ранен етап. КТ и ЯМР не могат да визуализират на клетъчно ниво.

КТ показва подробни изображения на органите и тъканите в тялото, докато ПЕТ КТ сканирането открива необичайна активност в органите и тъканите по-прецизно от другите образни тестове. С този метод могат да се идентифицират необичайни активности по-рано в сравнение с другите методи за образна диагностика. Комбинираното PET сканиране и CT сканиране (PET CT) създава 3D изображения, които позволяват по-точна диагностика. Поради това свое предимство, PET CT скенерът се използва, за да предостави повече информация за състоянието на тъканта или органа, когато е налице съмнение за онкологично заболяване.

Благодарение на PET-CT се открива засегнатата от рак тъкан и се получава информация за стадия на заболяването. Освен това, в процеса на диагностика и лечение, лекарят определя правилното място за вземане на биопсия и проследява дали предприетото лечение е ефективно. Изследването помага да се контролира дали има остатъчна ракова тъкан след проведено лечение или да се проследи развитието на рака, както и дали е необходима лъчетерапия.

Как да се подготвя за PET-CT скенер?

Изследването с PET-CT е амбулаторна процедура, което означава, че пациентът може да се прибере у дома след приключване на изследването. Когато се записвате за PET-CT сканиране, ще бъдете информирани как да се подготвите. За да получите най-добри резултати от изследването, трябва да следвате дадените инструкции.

Време за изследването

Важно е да се явите навреме, защото радиофармацевтикът, използват за сканирането, работи само за кратък период от време. Ако закъснеете, може да се наложи изследването да бъде отменено.

Храни и напитки

Обикновено се препоръчва да не се приема никаква храна 6 часа преди изследването, но пациентът може да пие вода.

Лекарства и медицинска история

Трябва да съобщите на лекаря за всички лекарства, които вземате, било то по лекарско предписание или без рецепта. Необходимо е да се информирате предварително дали да приемате в деня на изследването лекарствата, които вземате ежедневно. Освен това, трябва да съобщите за хронични заболявания, като диабет. Конкретно диабетът може да промени резултатите от изследването, а радиофармацевтикът може да засегне нивата на кръвна захар. Трябва да съобщите и ако в момента кърмите или има вероятност да сте бременна. Препоръчва се преустановяване на кърменето на период от 24 часа след изследването, тъй като се смята, че е рисково за бебето.

Алергии

Трябва да предоставите информация за всякакви възможни лекарствени или хранителни алергии, включително алергични реакции към йод.

Какво да избягвате

Тежки упражнения като бягане, джогинг и вдигане на тежести не трябва да се правят 24 часа преди изследването.

При клаустрофобия трябва да се консултирате с лекар.

Подходящо облекло

По време на изследването трябва да се носят свободни, удобни дрехи без метални ципове или копчета. Всякакво облекло и бижута, които може да съдържат метал, като колани, обеци, ризи с копчета или ципове, сутиени и очила, се отразяват на скенера. Може да ви препоръчат да носите болнична дреха по време на изследването. Лекарят трябва да бъде информиран за медицински изделия, като пейсмейкъри и изкуствени тазобедрени стави.

Какви видове рак се откриват с PET скенер?

Тъй като сканирането с PET CT позволява да получим информация на клетъчно ниво и да идентифицираме раковите клетки, които имат по-висока метаболитна активност от нормалните, изследването се използва най-често за диагностициране на онкологични заболявания.

ПЕТ скенерът е полезен за диагностициране на рак, оценка дали ракът се е разпространил, контрол дали лечението е ефективно, определяне кой метод да използва лекарят в процеса на лечение и откриване на рецидиви на рак.

Изображенията от ПЕТ КТ трябва да се интерпретират внимателно. Възможно е понякога нераковите изображения да бъдат погрешно интерпретирани като рак или ракови огнища да бъдат пропуснати. Точни резултати могат да бъдат получени с опитен екип и внимателна оценка от специалист.

Тумори, които могат да бъдат открити с PET-CT скенер, са тумори на мозъка, гърдата, шийката на матката, дебелото черво и ректума, хранопровода, главата и шията, белия дроб, лимфната система, панкреаса, простатата, кожата и щитовидната жлеза.

Галий-68 PET CT

Галий-68 (Ga-68) е радиофармацевтик, използван в Отделението по нуклеарна медицина за образна диагностика при рак на простатата и ендокринни тумори (ПЕТ-КТ галий). След като изотопът галий-68 се приложи интравенозно на пациента и изтече 60-минутният период за усвояването му, се провежда PET-CT сканиране в продължение на 20 минути.

Ga-68 PSMA PET-CT скенерът е по-ефективен при пациенти с простатен карцином от PSA изследване, ултразвук, компютърна томография и ЯМР за стадиране или при изследване за рецидив или метастази. Същевременно, Ga- 68 Dotatate PET-CT е по-ефективен в сравнение с класическите образни методи при пациенти с повишена експресия на соматостатинови рецептори, като невроендокринни тумори, менингиоми, феохромоцитоми и др.

Галий-68 PET CT предлага значителни ползи при пациенти с умерен и висок риск по отношение на оценката на патологията и стадирането. 

Рецидиви и метастази, открити с Ga-68 PET-CT, могат да се лекуват успешно с друг радионуклид – Lu-177 (лутеций). Това лечение може да удължи преживяемостта и да подобри качеството на живот. 

Лечение с лутеций-177

Терапията с лутеций-177 е лечебен метод, разработен за пациенти с невроендокринни тумори и рак на простатата, при които хормоналната терапия не действа. 

Лечението с Lu-177 е насочено само към засегнатата от рак зона. Данни от медицинската литература сочат, че пептидната терапия с Lu-177 допринася за по-дълга преживяемост, подобрява качеството на живот, облекчава симптомите и подобрява биохимичните маркери при пациенти с невроендокринни тумори с позитивна експресия на соматостатинов рецептор. Лечението с Lu-177 PSMA предлага ефективност дори при пациенти с метастатичен кастрационно-резистентен рак на простатата, след като повечето други възможности за лечение са изчерпани. Освен това, тази добре поносима терапия е с управляем профил на токсичност. 

Тъй като Lu-177 прониква в тъканта на по-малко от 2 мм, нефротоксичността е по-лека. Това позволява ограничено излагане на радиоактивност на костния мозък при пациенти с дифузни костни метастази.

Доказано е, че лечението с Lu-177 PSMA облекчава болката при повечето пациенти с рак на простатата в напреднал стадий, които се оплакват от болки вследствие от метастази.

Стойностите на PSA маркера, използван за проследяване на рака на простатата, намаляват след лечението. Множество изследвания, описани в медицинската литература, доказват, че то удължава преживяемостта и повишава качеството на живот при пациенти с рак на простатата в напреднал стадий. 

Терапията с лутеций се прилага на 4 до 6 цикъла в интервали от 2 до 4 месеца. Възможни са вариации в броя на циклите и интервалите в зависимост от конкретния случай. 

Йодна терапия

Звеното за йодна терапия в Отделението по нуклеарна медицина на Acıbadem Healthcare Group прилага лечение с радиоактивен йод при тумори на щитовидната жлеза.

Отделението разполага с две стаи за пациенти, подсилени с олово за безопасността на пациентите и персонала. Помещенията се наблюдават с камери от медицинска сестра по време на целия период на лечение. Пациентите могат да потърсят сестрите за информация по всяко време. Сестрите посещават болничните стаи през определени интервали от време, за да направят необходимите проверки. Никой освен главният лекар и медицинските сестри не се допуска в стаите на пациентите.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search