» MRIdian – ViewRay
MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian на ViewRay е първото в света устройство за лъчетерапия с интегриран ЯМР. Позволява лечението на тумори, считани за нелечими преди.

Какво е MRIdian (ViewRay)?

До неотдавна лекарите използваха ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да могат да „видят“ туморите, и линеен ускорител (LINAC) за лечение на рака. MRI Linac е революционно решение, което комбинира и двете технологии в един и същи апарат. MRIdian на ViewRay е първата в света система за ЯМР-направлявана лъчетерапия, която позволява едновременно да се възпроизвеждат изображения и да се провежда лечение при пациенти с рак. Представлява уред за радиотерапия, който интегрира линеен ускорител и ЯМР технология в компактен дизайн, заедно със софтуер за локализиране, таргетиране и проследяване на местоположението и формата на туморите по време на облъчване.

Как работи MRIdian (ViewRay)?

Както и при конвенционалната радиотерапия, пациентът се поставя в легнало положение върху маса. Извършва се ЯМР на прицелните тъкани. Туморните зони и околните здрави тъкани могат да се визуализират ясно с помощта на ЯМР. Получаваните образи в реално време позволяват на лекарите да контролират лечебния процес по време на облъчването. В случай че се регистрира клинично значимо движение на прицелните или здравите тъкани, лекарите могат да коригират терапията на момента, докато пациентът лежи в позиция за лечение. Преди всяка лечебна сесия се извършва ново ЯМР сканиране. Това позволява индивидуализирано лечение според моментното състояние на пациента.

Пациентите играят активна роля при лъчетерапията с MR-Linac. По време на лечението те могат да наблюдават тумора на екран и да коригират дишането си, за да държат целта в маркираната рамка. След края на всяка сесия, пациентът може веднага да се прибере у дома.

Разлики между MRIdian и конвенционалните линейни ускорители

MRIdian е нова технология за усъвършенствана лъчетерапия. Новият терапевтичен метод разширява възможностите на радиационната онкология. Благодарение на способността си да вижда добре в меките тъкани и да проследява доставянето на радиотерапевтичната доза в реално време, ЯМР-направляваната лъчетерапия позволява лечение на по-малки или труднодостъпни тумори; тумори разположени в близост до критични структури, или тумори, които се движат и изместват, например с дишането. В сравнение с конвенционалната лъчетерапия, MRIdian предлага някои разширени възможности, а именно:

 • Интегрираната ЯМР система позволява продължително образно проследяване в реално време;
 • Позволява лекарите да виждат ясно тумора, дори в меките тъкани;
 • Осигурява достъп до труднодостъпни или движещи се тумори в гръдния кош или корема;
 • Проследява движенията на туморите и здравите тъкани по време на облъчване;
 • Осигурява адаптивно планиране на радиотерапията в реално време;
 • Позволява видео запис по време на лечението и дава възможност за проследяване на целия лечебен процес и прогреса му;
 • Позволява доставянето на по-високи дози с прецизно облъчване;
 • Избягва се употребата на инвазивни и скъпи маркери, тъканни експандери.

Предимства на MRIdian (ViewRay)

Системата MRIdian, комбинираща линеен ускорител и ЯМР, осигурява някои значителни ползи за определени пациенти:

 • Подобрена визуализация на тумора в реално време;
 • По-тесни граници и по-малко облъчване за съседните здрави тъкани;
 • По-малко на брой лечебни сесии;
 • По-малко странични ефекти за пациента;
 • Подобрена безопасност и ефикасност на лъчелечението;
 • По-добри резултати при трудно лечими тумори.

Заболявания, които могат да се лекуват с MRIdian (ViewRay)

MR-Linac може да се използва за всички видове тумори по цялото тяло. Апаратът предоставя значителни предимства за пациенти с рак на белия дроб, рак на простатата, коремни тумори, чернодробни тумори и метастази, рак на панкреаса. Обхватът му на приложение включва: облъчване в областта на гърдата, парааортни лимфни възли, бял дроб, бъбрек, пикочен мехур, тазови лимфни възли, главата и шията, жлъчката, стомаха, маточната шийка, надбъбречната жлеза, очната ябълка, кости, далак, гинекологични локации, гръден кош, аортна арка, панкреас, сърце, простата, мезентерия, меки коремни тъкани, лимфни възли на врата, ректум, паротидна жлеза, таза, гръбначния стълб, хранопровода, щитовидната жлеза, дебелото черво, черния дроб, крайниците, медиастинални лимфни възли, меки тъкани на таза, мозъка, матката, хълбоците, жлъчен мехур, лимфни възли на езика, назофаринкса, яйчниците, ребрата, тимуса.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search