MRIdian (ViewRay) - ACIBADEM Здравни Услуги
MRIdian – ViewRay

MRIdian – ViewRay

MRIdian на ViewRay е първото в света устройство за лъчетерапия с интегриран ЯМР. Позволява лечението на тумори, считани преди за нелечими.

Какво е MRIdian (ViewRay)?

До неотдавна лекарите използваха ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да могат да „видят“ туморите, и линеен ускорител (LINAC) за лечение на рака. MRI-LINAC е революционно решение, което комбинира двете технологии в един и същи апарат. MRIdian на ViewRay е първата в света система за ЯМР-направлявана лъчетерапия, която позволява едновременно да се възпроизвеждат изображения и да се провежда лечение при пациенти с рак. Представлява уред за радиотерапия, който интегрира линеен ускорител и ЯМР технология в компактен дизайн, заедно със софтуер за локализиране, таргетиране и проследяване на местоположението и формата на туморите по време на облъчване.

Как работи MRIdian (ViewRay)?

Както и при конвенционалната радиотерапия, пациентът се поставя в легнало положение върху маса и се извършва ЯМР на прицелните тъкани. Туморните зони и околните здрави тъкани могат да се визуализират ясно с помощта на ЯМР. Получаваните образи в реално време позволяват на лекарите да контролират лечебния процес по време на облъчването. В случай че се регистрира клинично значимо движение на прицелните или здравите тъкани, лекарите могат да коригират терапията на момента, докато пациентът лежи в позиция за лечение. Преди всяка лечебна сесия се извършва ново ЯМР сканиране, което позволява индивидуализирано лечение според моментното състояние на пациента.

Пациентите играят активна роля при лъчетерапията с MRI-Linac. По време на лечението пациентът може да наблюдават тумора на екран и да коригира дишането си, за да държи целта в маркираната рамка. След края на лечебната сесия, пациентът може веднага да се прибере у дома.

Разлики между MRIdian и конвенционалните линейни ускорители

MRIdian е нова технология за усъвършенствана лъчетерапия. Новият терапевтичен метод разширява възможностите на радиационната онкология. Благодарение на способността си да вижда добре в меките тъкани и да проследява доставянето на радиотерапевтичната доза в реално време, ЯМР-направляваната лъчетерапия позволява лечение на по-малки или труднодостъпни тумори, тумори разположени в близост до критични структури, или тумори, които се движат и изместват (например с дишането). В сравнение с конвенционалната лъчетерапия, MRIdian предлага някои разширени възможности:

 • Осигурява продължително образно проследяване в реално време
 • Позволява лекарите да виждат ясно тумора, дори в меките тъкани
 • Осигурява достъп до труднодостъпни или движещи се тумори в гръдния кош или корема
 • Проследява движенията на туморите и здравите тъкани по време на облъчване
 • Осигурява адаптивно планиране на радиотерапията в реално време
 • Позволява видео запис по време на лечението и визуализация на прогреса
 • Позволява доставянето на високи дози с прецизно облъчване
 • Избягва се употребата на инвазивни и скъпи маркери и тъканни експандери

Предимства на MRIdian (ViewRay)

Системата MRIdian LINAC осигурява значителни ползи за определени пациенти:

 • Подобрена визуализация на тумора в реално време
 • Тесни граници и минимално облъчване на съседните здрави тъкани
 • По-малко на брой лечебни сесии
 • Минимални странични ефекти за пациента
 • Висока безопасност и ефикасност на лъчелечението
 • По-добри резултати при трудно лечими тумори

Заболявания, които могат да се лекуват с MRIdian (ViewRay)

MRI-LINAC може да се използва за всички видове тумори по цялото тяло. Апаратът предоставя значителни предимства за пациенти с рак на белия дроб, рак на простатата, коремни тумори, чернодробни тумори и метастази, и рак на панкреаса. Обхватът му на приложение включва облъчване в областта на гърдата, парааортни лимфни възли, бял дроб, бъбрек, пикочен мехур, тазови лимфни възли, главата и шията, жлъчката, стомаха, маточната шийка, надбъбречната жлеза, очната ябълка, кости, далак, гинекологични локации, гръден кош, аортна арка, панкреас, сърце, простата, мезентерия, меки коремни тъкани, врат, ректум, паротидна жлеза, таза, гръбначния стълб, хранопровода, щитовидната жлеза, дебелото черво, черния дроб, крайниците, медиастинални лимфни възли, меки тъкани на таза, мозъка, матката, хълбоците, жлъчен мехур, лимфни възли на езика, назофаринкса, яйчниците, ребрата, тимуса.

Какви видове рак се лекуват с MRIdian?

MRIdian се използва най-често за лечение на:

 • Рак на главата и шията
 • Рак на белия дроб
 • Рак на простатата
 • Рак на черния дроб
 • Гинекологични ракови заболявания
 • Ракови заболявания на стомашно-чревния тракт
 • Рак на панкреаса
 • Рак на жлъчните пътища (холангиокарцином)
 • Рак на гърдата
 • Рак на бъбреците
 • Саркоми на меките тъкани

MRIdian предоставя възможност за наблюдение и проследяване на меки тъкани и тумори в реално време. Това позволява коригиране на планирания курс на лечение на момента, ако е необходимо. MRIdian може да се използва при всички тумори, но е особено полезен за локации, в които има някакво движение: тумори, разположени в корема, гръдния кош и т.н. Туморите в тези области се изместват дори при нормално дишане.  С MRIdian зоната на тумора и околните здрави тъкани могат да се визуализират ясно. В случай на откриване на клинично значимо движение на целта или здравите тъкани, лекарите могат да коригират лечението, докато пациентът все още е на масата. Предвид резултатите от всяка лечебна сесия, преди извършване на следващата може да се извърши ново ЯМР сканиране. Това позволява индивидуално лечение в съответствие с ежедневната анатомия на пациента.

С MRIdian е възможно да се проследи тумора и лечението да се приложи в точното време и целева позиция. Това позволява лечение на труднодостъпни тумори, тумори разположени близо до критични структури, или тумори, които се изместват при нормални телесни функции, като например дишане. Това прави ЯМР-направляваната лъчетерапия уникална и по-ефективна в сравнение с други технологии. Освен това, MRIdian предлага по-добри резултати с малко или никакви странични ефекти и усложнения.

Какво да очаквам след лечение с MRIdian?

След като туморният борд реши да проведе лечението с MRIdian, процесът се състои от 4 стъпки: симулация, планиране, лечение и проследяване. Лечението с MRIdian се извършва в 1 до 5 сесии. С MRIdian е възможно да се увеличи дозата, като същевременно се запази здравата тъкан невредима. По този начин, MRIdian лъчетерапията приключва с по-малко фракции в сравнение с конвенционалната лъчетерапия. В зависимост от локацията и вида на тумора, една сесия  отнема приблизително 25 до 60 минути. След всяка сесия можете да се завърнете у дома или в хотелската си стая. След седмица се връщате в болницата за контролен преглед и изследвания. В зависимост от Вашия случай, може да се планира последващото лечение. Например, ако MRIdian се използва за рак на панкреаса, пациентът може да се нуждае от операция след лъчелечението. От друга страна, ако пациентът страда от локализиран рак на простатата, той може да се излекува с MRIdian и не се нуждае от допълнително лечение.

Какви са недостатъците на MRIdian?

Всеки вид лъчетерапия може да доведе до някои странични ефекти. Страничните ефекти на MRIdian са сходни с тези при друг тип радиотерапия. Те обикновено са временни и могат да доведат до проблеми с дихателната, храносмилателната, уринарната или репродуктивната система. Освен това е възможно някои пациенти да страдат от умора, гадене, кожно раздразнение и косопад. MRIdian вижда и проследява здравите тъкани и тумора в реално време, така че доставя радиационните лъчи до целта с максимална точност и причинява минимално увреждане на околните тъкани. По време на лечението, облъчването е насочено единствено към тумора. Ако той попадне извън зоната на лечение, системата автоматично спира облъчването, като по този начин намалява токсичния риск. Потенциалните странични ефекти зависят от третираната област. Така например, след лечение на рак на простатата, някои пациенти се сблъскват с временни проблеми с уринирането или стомашно неразположение.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search