ДА ВИНЧИ (Da Vinci) - ACIBADEM Здравни Услуги
ДА ВИНЧИ

ДА ВИНЧИ

Как се използва роботът Да Винчи?

Роботизираната хирургична система Да Винчи (da Vinci) е усъвършенствана платформа, създадена да разшири възможностите на хирурга и да предложи алтернатива на отворената хирургия. Администрацията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) одобри роботизираната система Да Винчи през 2000 г. Хиляди хирурзи по целия свят са обучени за работа с нея и са извършили повече от 7 милиона хирургични процедури с помощта на робота Да Винчи.

Роботизираната хирургична система Да Винчи има три основни интегрирани подсистеми, които включват хирургична конзола, пациентски панел и електронен панел.

Хирургичната конзола позволява на хирурга да вижда оперативното поле и да контролира движението на ендоскопските инструменти и ендоскопа (устройството, което осигурява изображения на вътрешните органи и кухини на пациента).

Пациентският панел с механични рамена поддържа ендоскопския инструмент и камерата по време на операция.

Електронният панел е онази част от системата, която съдържа поддържащия хардуер. Елементи на това оборудване са електрическият хирургически модул (ESU), аспирационни/иригационни помпи, инсуфлатор и източник на светлина за ендоскопа.

Ергономичният дизайн на роботизираната система Да Винчи позволява на хирурга да работи удобно седнал на конзолата, с очи и ръце, разположени в съответствие с инструментите. Хирургът може да движи инструментите или камерата, както пожелае, чрез команди, които подава с ръцете си.

Оптичната система на робота Да Винчи предоставя 3D изображения с висока разделителна способност, като осигурява на хирурга кристално ясен изглед на оперативното поле, с до 10-кратно увеличение в сравнение с човешкото око.

Роботизираната хирургична система Да Винчиосигурява на хирурзите отлична видимост, подобрена сръчност, по-голяма прецизност и ергономичен комфорт, като по този начин позволява повече хирурзи да извършват минимално инвазивни процедури, включващи сложна и деликатна дисекция или реконструкция.

Какви операции може да извършва роботът Да Винчи?

Експерти в хирургията твърдят, че при някои операции могат да маневрират по-лесно в по-тесни пространства и да постигнат по-висока степен на движение с помощта на роботизираните ръце на Да Винчи, отколкото със собствените си ръце. Те са особено успешни при определени операции, особено колоректални (на червата и дебелото черво), в областта на главата и шията, и на сърдечната клапа. Въпреки че отворените сърдечни операции все още се прилагат, днес хирурзите предпочитат да използват по-минимално инвазивни подходи.

За байпас на коронарната артерия, един от двата минимално инвазивни хирургични подхода е робот-асистирана хирургия с робота Да Винчи. Тя изисква само няколко малки разреза, които лекарите използват, за да вкарат хирургичното оборудване и камера за осигуряване на видимост. При торакоскопската сърдечна хирургия лекарите използват специални инструменти, за да извършат операцията, като увеличават изображенията, получени с торакоскоп (камера), на видео екран. За възстановяване на митралната клапа също може да се използва робот-асистирана хирургия с Да Винчи.

Хирурзите извършват много операции на стомаха, панкреаса, черния дроб, жлъчния мехур и червата, като използват минимално инвазивна лапароскопска или роботизирана хирургия с технологията Да Винчи, вместо да правят големи разрези в кожата и мускулите.

Трансоралната роботасистирана хирургия (TORS) също не изисква разрези, но използва роботизирана технология като робота Да Винчи за извършване на операции, включително при рак на устата, мекото небце, сливиците и неракови състояния в задната част на устата, езика, гърлото.

Хирурзите могат да извършват много процедури, като използват минимално инвазивна видео-асистирана торакоскопия или робот-асистирана хирургия с Да Винчи, включително при рак в която и да е област от гръдния кош, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), белодробни заболявания като доброкачествени тумори, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), хернии в тази област, травматични наранявания и др.

Роботизираната хирургична система Да Винчиможе да се използва за гинекологични състояния, като силна болка в таза, ендометриоза, фиброиди, анормално кървене, пролапс на тазовите органи и рак.

Колко време продължава роботизирана хистеректомия с Да Винчи?

Роботизираната хистеректория с Да Винчиосигурява висококачествен 3D изглед на оперативното поле. Роботизираната хистеректомия позволява по-прецизни движения на човешката ръка, така че хирургическите инструменти могат да се използват от по-трудни ъгли и позиции.

Да Винчи роботизирана хистеректомия предлага редица потенциални предимства пред традиционните методи при вагинална, лапароскопска или отворена коремна хистеректомия, особено при по-предизвикателни процедури като радикална хистеректомия за гинекологичен рак.

Роботизираната хистеректомия обикновено отнема 1-3 часа под обща анестезия (в зависимост от хирурга и сложността на случая). Пациентите се хоспитализират поне за една нощ, за да могат лекарите да наблюдават оздравителния процес. Повечето пациенти се връщат към ежедневието си в рамките на седмица или десет дни.

За сложни хистеректомии и други гинекологични процедури, робот-асистираната хирургия с Да Винчи може да бъде най-ефективният и най-малко инвазивен вариант за лечение. Чрез малки, 1-2 см разрези могат да работят с по-голяма прецизност и добър контрол, като минимизират болката и риска, свързани с големи разрези, и същевременно увеличават вероятността за бързо възстановяване и отличен резултат.

Предимствата на роботизираната хистеректомия Да Винчи включват по-малка кръвозагуба по време на операцията, по-малки разрези и съответно по-малко белези, по-малко следоперативна болка, ограничен риск от инфекции, по-кратък болничен престой, бързо възстановяване и по-бързо завръщане към нормален живот.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search