МАЛЪК ГЕРОЙ ПОБЕДИ СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ

МАЛЪК ГЕРОЙ ПОБЕДИ СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Семейство Шенгезер от Адана, Турция, потърсили медицинска помощ по повод висока температура за 3-годишния си син Кузей. Обърнали се към болница Acıbadem Adana, но след проведените медицински изследвания момчето е диагностицирано с остра лимфобластна левкемия (ОЛЛ). Това заболяване представлява вид рак на кръвта и костния мозък. Произлиза от костния мозък и засяга белите кръвни клетки. Това е най-често срещаният вид рак в детска възраст. Симптомите на ОЛЛ се характеризират с внезапна проява и бързо прогресиране. За пациентите, диагностицирани с ОЛЛ, незабавното започване на лечението е от критично значение за предотвратяване на развитието.

Проф. Бюлент Антмен, директор на Педиатричния център за трансплантация на костен мозък в болницаAcıbadem Adana и неговият екип започват лечението на Кузей незабавно. Първо момчето преминава химиотерапия, но състоянието му налага костно-мозъчна трансплантация – единствената възможност за лечение при ОЛЛ. Търсенето на подходящ донор на костен мозък започва първо в Турция чрез TÜRKÖK, а след това и във всички държави по света.

Подходящ донор (90%) е открит в началото на април 2020 г. – Андреас от град Чания на остров Крит в Гърция. За съжаление, костният мозък не може да бъде доставен, тъй като всички полети са отменени заради пандемията от коронавирус.

Съвместните усилия на банките за съхранение на стволови клетки в Истанбул и Атина са подкрепени от Министерство на здравеопазването, така че със специално разрешение костен мозък, взет от 35-годишния донор на Крит, да се транспортира до Истанбул и впоследствие до Адана по земя.

Стволовите клетки, съхранявани при температура от -170 градуса, са трансплантирани на Кузей с процедура, продължила час и половина, от професора по детска хематология и онкология проф. Бюлент Антмен и неговия екип в болница Acıbadem Adana на 20-и май, след като донорът предварително е поставен под карантина и тестът му за Covid-19 е дал негативен резултат.

След 2 месеца болничен престой след трансплантацията, Кузей е изписан здрав в началото на юли. Предвид риска от рецидив, проф. Бюлен Антмен и екипът му ще проследят състоянието на момчето в следващите 3 години.

×
Search