13-годишният Георги с първи стъпки след сложна ортопедична операция - Acıbadem Healthcare Services (BG)
13-годишният Георги с първи стъпки след сложна ортопедична операция

13-годишният Георги с първи стъпки след сложна ортопедична операция

13-ГОДИШНИЯТ ГЕОРГИ С ПЪРВИ СТЪПКИ СЛЕД СЛОЖНА ОРТОПЕДИЧНА ОПЕРАЦИЯ

13-годишният Георги Атанасов от Кричим има всички шансове да се възстанови, да кара колело и да играе наравно със своите връстници. Само преди дни момчето претърпя сложна 4,5-часова ортопедична операция при проф. д-р Салих Марангьоз в болница Acibadem в Истанбул, за която разказа майка му Евелина Атанасова пред  в. „Монитор“.

Само преди година малчуганът е застрашен от пълна инвалидизация, ако не бъде опериран. Детето първо започнало да накуцва и да се оплаква от болки в краката. Започнало и скъсяване на левия крак. Евелина се консултирала с лекари в България и Турция. Жорко отива на преглед в Истанбул при проф. д-р Салих Марангьоз, който след ЯМР поставя диагнозата „Двустранна епифизиолиза на бедрена глава” и препоръчва да се направи операция за фиксиране на ставите с винтове, а 3 до 6 месеца по-късно и корективна остеотомия вляво.

Майката Евелина Атанасова споделя пред в. „Монитор“, че е благодарна на дарителите, благодарение на които лечението на момчето е станало възможно, както и на болницата, от която е направена голяма отстъпка за операцията. Тя и синът ѝ заминали за Истанбул на 8 септември тази година със свити сърца, но радушното посрещане разсеяло притесненията им. „Като у дома си бяхме посрещнати. Имахме и страхотен преводач Нериман, която бе с нас по 24 часа от настаняването ни до изписването ни от болницата”, казва майката на Гошко.

В минутите преди операцията професор д-р Салих Марангьоз усетил, че момченцето се страхува. Потупал го по рамото и му казал, че всичко ще бъде наред и след някой и друг месец Георги ще бъде като всички нормални деца. „Операцията беше 4 часа и половина и след нея професорът докара лично Гошко до стаята ни, като ми каза, че интервенцията е успешна. Любовта и грижите не спряха до тук. Сестрите в болницата прегръщаха Георги и го занимаваха, за да не мисли за болките след операцията”, обяснява Евелина. Последвали раздвижвания и Гошко се изправил на крака за първи път едва ден – два след операцията.

„Направи първи крачки. Сякаш сега прохождаше за първи път. Назначиха ни рехабилитации и препоръки какво да правим, когато се приберем в България”, разказва майката.

След 3 месеца Георги Атанасов отново ще отпътува към Истанбул, за да бъде прегледан и да мине през ЯМР изследване. Тогава проф. д-р Салих Марангьоз ще прецени кога да назначи втората операция.

„Гошко няма баща, но любовта ми е и за двамата и аз съм щастлива, че е само на една крачка от оздравяването”, казва с благодарност Евелина Атанасова.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search