Какво трябва да знаете за спастичността, свързана с ДЦП - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Какво трябва да знаете за спастичността, свързана с ДЦП

Какво трябва да знаете за спастичността, свързана с ДЦП

Церебралната парализа, която води до трайни неблагоприятни ефекти за мозъка, възниква при мозъчно увреждане преди или след раждането. Изявява се под формата на аномалии в движенията и поведението, и се среща под различни форми, в зависимост от мястото на мозъчното увреждане.

Какво е спастичност?

Спастичността е най-честото двигателно нарушение при церебрална парализа. Среща се при 60% от децата, родени с тази диагноза. Спастичната церебрална парализа се развива под формата на ограничени движения и деформации, поради засилваща се скованост на мускулите на ръцете и краката. В нашата страна основната причина за спастична церебрална парализа при бебета е недостатъчното снабдяване с кислород по време на раждането, което се дължи на различни фактори. Децата с това заболяване са претърпели трайно увреждане на мозъка преди, по време на раждането или след него (през първите години), и в резултат изпитват двигателни затруднения и скованост в мускулите, наричани спастичност. Спастичната церебрална парализа се разделя на подтипове, в зависимост от вида на двигателния проблем и засегнатата част от тялото. При най-разпространената форма, мускулите на ръцете и краката са сковани в различна степен. При по-лека форма може да са засегнати само краката. Децата с лека форма прохождат късно и обикновено ходят на пръсти. В по-тежка форма двигателните нарушения се наблюдават и в ръцете, както и в горната част на краката. Децата с такава форма на спастичност или прохождат твърде късно, или изобщо не се научават да ходят. В най-тежките случаи детето може да не е в състояние дори да става от леглото. В малка част от случаите детето изобщо не може да се движи.

Как се диагностицира спастичната церебрална парализа?

Спастичната церебрална парализа обикновено се диагностицира при бебета след трудно раждане, преждевременно родени, бебета с ниско тегло и такива, които са престояли в кувьоз след раждането,бебета на майки със сериозни здравословни проблеми по време на бременността и бебета, които изостават в развитието си, или такива, при които педиатърът или личният лекар са забелязали значителни отклонения от нормалното за възрастта развитие. Основният метод за диагностициране е ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Важно е семейството да бъде информирано

Ако смятате, че детето ви има спастичност вследствие от церебрална парализа, съберете информация за това състояние и се свържете със съответните институции. Не сравнявайте детето си с други деца. Насърчавайте го да работи върху способностите си. Можете да научите много от опита и историите на други семейства на деца с церебрална парализа; не пренебрегвайте вашите нужди и социалната среда. Можете да помогнете на детето си, като останете силни. Станете част от екипа му за рехабилитация, лечение и образование. Окуражавайте го за неща, с които може да се справи. Набавете си необходимата информация за социалните ви права като семейство на дете с церебрална парализа.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search