» Какво е церебрална парализа?
Какво е церебрална парализа?

Какво е церебрална парализа?

 

Церебралната (мозъчна) парализа представлява увреждане на мускулно-скелетната система, което засяга над 17 милиона души по света. Това състояние възниква поради увреждане на мозъка, което може да настъпи по време на бременността, раждането или неонаталния период. В много случаи обаче точната причина остава неизвестна. Това увреждане, което по някаква причина се случва в мозъка, се отразява негативно на мускулите и движенията при децата. То може да е придружено с други здравни проблеми, като затруднения в говора, зрението и слуха, което води до проблеми с обучението. Проф. Мемет Йозек, специалист по детска неврохирургия в болница Acıbadem Altunizade, предостави информация за церебралната парализа.

Ако бебето се роди „посиняло“

Усложнения при бебетата, като мозъчни хеморагии, липса на кръвоснабдяване и недостиг на кислород, както и мозъчни инфекции вследствие от инфекция при майката, се считат за проблеми по време на бременността, които могат да причинят церебрална парализа. След раждането до това състояние могат да доведат инфекции като менингит и сериозни травми на главата. В нашата страна най-честата причина за церебрална парализа е недостиг на кислород по време на раждането. При бебета, които се раждат „посинели“, с увита пъпна връв или не изплакват непосредствено след раждането, има недостиг на кислород. Трайно увреждане на мозъка, настъпило след такова събитие, може да доведе до церебрална парализа.

Спастичността варира според увреждането

Церебралната парализа засяга контрола на мускулите и движенията при децата, и може да има различни характеристики в зависимост от участъка от мозъка, който е засегнат от увреждането. При спастичност вследствие от церебрална парализа, децата страдат от тежка скованост в ръцете и краката. Тъй като ограничаването на движенията зависи от това коя част от мозъка е засегната, някои деца може да са със скованост само в ръцете, а други – в ръцете и краката.

Може ли бебето да изправя глава в 3-я месец?

Възможно е да откриете отклонения от нормалните за възрастта движения при децата с церебрална парализа; затова родителите трябва внимателно да наблюдават децата си. При ДЦП движенията на ръцете и краката са силно ограничени или извън контрол и крайниците висят свободно. При тези деца се наблюдава ограничена подвижност поради спастичността, която представлява сковаване на мускулите. Забавяне в способностите за изправяне на главата, установяване на контрол над тялото и седене са първите сигнали в развитието на бебето, за които семейството трябва да следи. Бебетата трябва да умеят да контролират главата си в края на първото тримесечие. Освен това, трябва да могат да седят без помощни средства на 7 или 8 месеца. Родители, които смятат, че детето им изостава в развитието си от тези показатели, трябва да се консултират със специалист без да губят време.

В ранен етап е възможна рехабилитация

В наши дни, дори ако мозъчното увреждане не може да се излекува напълно, добре планираното лечение може да помогне на пациентите да водят независим живот. Рано поставената диагноза обаче е от ключова важност за такова лечение. Отлагането води до сериозни рискове. Лечебният подход варира според състоянието на пациента. Особено важно е рехабилитацията да започне в ранна фаза. На този етап е изключително важно да се използва способността на мозъка да се променя, наречена невропластичност, без да се губи време. Възможно е в мозъка на развиващо се бебе функциите на клетките в увредената зона на мозъка да се прехвърлят на съседни клетки. Това обаче може да стане само при рехабилитация в ранна фаза. Поради това рехабилитационните процедури при бебета, родени недоносени с мозъчни хеморагии преди края на 30-а седмица, които са в сериозен риск от церебрална парализа, могат да започнат дори докато бебето е все още в кувьоза. Предвид всичко казано, изследването с ЯМР е необходимост за окончателна диагностика при бебета в риск от церебрална парализа.

Ежедневна физиотерапия през първите 3 години

Тъй като през първите три години от живота развитието на детето е много бързо, рехабилитацията в този период може да доведе до много ефективни резултати. Ежедневната физиотерапия в голяма степен може да реши проблема при деца с лека спастичност. Това им дава възможността да бъдат независими от околните в ежедневието си. Лечението има за цел да осигури на тези деца живот без чужда помощ и в полза на обществото.

Церебралната парализа не прогресира, но

Мозъчното увреждане, причинило церебралната парализа, не може да прогресира. Но двигателните проблеми при децата, които не получават лечение, са прогресивни. При церебрална парализа и спастичност, която не се повлиява от рехабилитационни методи, е важно да се пристъпи към хирургична интервенция без отлагане. В противен случай е възможно състоянието и свързаните с него проблеми да се влошат с израстването на детето. Много е важно добре планираната програма за рехабилитация да се прилага, докато детето спре да расте. Възрастта за операция може да варира, в зависимост от избрания метод. Тя може да се извърши най-рано на 2.5 или 3 години. Когато хирургичната намеса при спастичност, свързана с церебрална парализа, се отлага, може да се стигне до състояние на ограничена подвижност или обездвижване на ставите, наречено контрактура. В такъв случай е необходима консултация с опитен ортопед.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search