Какво трябва да знаем за рака на главата и шията? - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Какво трябва да знаем за рака на главата и шията?

Какво трябва да знаем за рака на главата и шията?

Известен УНГ специалист от болници Acibadem дава ценни съвети за предпазване, ранни симптоми и още

36-годишна жена от Амасия, малко градче в Централна Анатолия, изненадващо открива късче подозрителна тъкан под езика си, в зона, която лекарите наричат „под на устната кухина“. Тя е академичен член на Факултета за сестрински грижи в Амасия, преподава на млади студенти и медицинските ѝ познания я подтикват незабавно да се консултира със специалист. Преминава през лека хирургична намеса и лекарите смятат, че става въпрос за доброкачествена лезия. За съжаление, истината се оказва друга. Според доклада на патолога, това е рак на слюнчените жлези, произхождащ или от подезичната, или от малките слюнчени жлези. В онзи момент жената е бременна: нейното дългоочаквано първо бебе е в шеста седмица от бременността. 

Проф. д-р Четин Вурал, известен специалист Уши-нос-гърло (УНГ) от болници ACIBADEM в Турция, твърди че това е един от случаите, които никога няма да забрави. След поставянето на диагнозата, 36-годишната жена посещава няколко уважавани хирурзи в областта на главата и шията в Истанбул. Всички ѝ предлагатагресивна операция и препоръчват прекратяване на бременността. Като последна възможност, тя се обръща към проф. Четин Вурал, известен със своята експертиза при рак на главата и шията, с повече от 30 години опит и хиляди успешно лекувани пациенти.

Терминът „рак на главата и шията“ обхваща няколко различни вида злокачествени тумори, които се развиват в гърлото, ларинкса, носната кухина, синусите и устата. Със средно 650 000 новозаболели по света годишно, това не са сред най-често срещаните видове рак, но засягат базови жизнени функции като хранене, говор и слух. Случаите на рак на ларинкса, щитовидната жлеза, езика и слюнчените жлези се увеличават с всяка изминала година, казва проф. Четин Вурал. Това, което пациентите трябва да знаят, е че прогнозите за успешно лечение са позитивни в медицински центрове с достатъчно опит, които могат да предложат съвременни възможности за диагностика и лечение, с мултидисциплинарен подход. Информираността на пациентите и способността им да разпознаят ранните симптоми също са от ключово значение за изхода от лечението.

4 основни рискови фактора за рак на главата и шията

Малко хора знаят, че всеки от нас има 6 основни слюнчени жлези, разположени в областта на главата:  два в съседство с ушите, две подчелюстни и две под езика. Освен това, имаме и по няколкостотин малки слюнчени жлези. Всички те могат да произвеждат тумори, било то доброкачествени или злокачествени, посочва проф. Вурал. Други видове рак произлизат от мукозата – вътрешния лигавичен слой на повърхностите в тялото ни: рак на устните, рак на езика, рак на гърлото, рак на фаринкса, рак на ларинкса, на синусите и носа. В предната част на шията е разположена щитовидната жлеза, която също може да произвежда тумори, всичко това са видове рак на главата и шията.

Също като при другите видове тумори, ракът на главата и шията започва с анормален растеж на клетки. Причината това да се случи в определен момент не е ясна, но според проф. Вурал има някои предпоставки, които е добре да се избягват. Първата е тютюнопушенето, а втората – консумацията на алкохол, особено тежката употреба на алкохол. „Ако даден пациент употребява едновременно тютюн и алкохол, тогава рискът при него е много по-висок в сравнение с обичайния“, предупреждава експертът. Третият рисков фактор е излагането на радиация, особено при рака на щитовидната жлеза. През последните 10-15 години вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV) причинява много случаи на рак на орофаринкса, особено рак на сливиците и рак в основата на езика. Проф. Четин Вурал обяснява: „Този вирус се предава при полов акт и може да причини рак на орофаринкса. Причинява също рак на маточната шийка при жените и на пениса при мъжете. Особено в западните страни все по-често се среща рак на орофаринкса, свързан с HPV“.

При първите признаци, правилно е да се обърнете към УНГ специалист

Ранните симптоми на тумори на главата и шията зависят от локацията. Тумор на гласните струни или ларинкса може да причини дисфония (дрезгав глас). При рак на езика, пациентът може да открие раничка, която не зараства в продължение на три или повече седмици. Пациент с рак на щитовидната жлеза може да напипа бучка на врата си. Тумор на слюнчените жлези би могъл да причини бучка или друга маса на лицето, зад или точно под ухото, която нараства с месеци. В по-напреднал етап туморът може да причини болка: в езика, в посока към ухото или при преглъщане. Това може да е знак за тумор в областта на фаринкса и гърлото.

Ако усетите нещо необичайно в областта на главата и шията, трябва да се обърнете към специалист уши, нос и гърло, препоръчва проф. д-р Вурал. „Това е точният адрес: не зъболекар, не общопрактикуващ лекар, не специалист вътрешна медицина и не общ хирург. УНГ специалистът е правилният адрес“, отбелязва експертът. Това трябва да стане възможно най-скоро, тъй като злокачествените тумори прогресират бързо. „Доброкачествените тумори се развиват бавно, с години, но ракът прогресира за седмици или месеци. Затова, ако даден пациент забележи подобни признаци и особено ако е пушач и употребява повече алкохол, трябва незабавно да се обърне към лекар“, посочва специалистът.

Първата стъпка в процеса на диагностициране е подробният УНГ преглед. Ако е необходимо, могат да се използват оптични устройства, наречени ендоскопи, за да се огледат вътрешните повърхности: гърлото, ларинкса и носоглътката. Могат да се приложат и средства за образна диагностика, като ултразвук, компютърна томография или ЯМР сканиране в областта на главата и шията. Проф. Четин Вурал посочва: „Ако симптомите и резултатите от прегледите предполагат наличие на тумор, обикновено правим биопсия на лезията. Вземаме малка част от тъканта и я изпращаме на патолога. Патологът поставя окончателната диагноза. Тогава могат да се планират и стъпките от лечението“.

Пълно премахване на рака и запазване качеството на живот

Всеки засегнат от рак на главата и шията трябва да знае, че напредъкът в хирургичните техники, технологиите и лекарствените терапии осигурява много по-добри възможности днес, в сравнение с 20 или дори 5 години назад. Минимално инвазивни хирургични практики, прилагани от опитни медицински екипи, помагат за премахване на тумора, като същевременно се запазват формите и функциите в засегнатите зони. „В областта на главата и шията, най-ефективното лечение е хирургична операция. При повечето тумори, особено ако са доброкачествени или в ранен стадий, операцията е основното и единствено лечение. Премахваме лезията до здрава тъкан, без всякакъв остатък, и с това лечението приключва“, твърди проф. Вурал.

В по-напреднал стадий може да се наложи по-агресивна операция и в тези случаи често се стига до намесата на пластични хирурзи за възстановяване на загубени форми и функции. „Понякога трябва да пожертваме някои важни, основни структури, за да спасим живота на пациента“, казва проф. Четин Вурал и обяснява, че опитните пластични хирурзи могат да трансферират тъкани от една част на тялото върху друга, заедно с кожата, мускулите и кръвоносните съдове. Могат например да пренесат тъкани от бедрото или предмишницата и да я пришият с микрохирургични техники, за да възстановят липсваща част от езика или челюстта. Професор Вурал признава, че такава операция може да продължи 10-12 часа или повече, и трябва да се прави само в комплексни медицински центрове, какъвто е Acibadem. В наши дни, усъвършенствани технологии подпомагат опитните хирурзи с хай-тек инструменти, включително електрически скалпели, които запечатват съдовете, и устройства за невромониторинг, които предотвратяват увреждането на нерви. Дори анестезията е много по-надеждна в сравнение с преди 20 години, така че операциите са далеч по-безопасни, твърди експертът.

В по-напреднал стадий могат да се приложат някои допълнителни видове лечение: лъчетерапия или химиотерапия, или таргетна терапия, или имунна терапия. Медицинските развития са налице и в тези области, обяснява проф. Вурал: „Прогрес има и в сферата на радиационната терапия, и нашите колеги ги използват. Лекарствените терапии също напредват – вече има прицелна терапия, имунотерапия, това са нови лечебни модалности. Нашите колеги в медицинската онкология ги прилагат много успешно, и това ни помага при пациенти в напреднал стадий“.

В един отбор срещу рака на главата и шията

36-годишната жена от Амасия, диагностицирана с рак на слюнчените жлези в шестата седмица от бременността си, изглежда е била наясно с предимствата, които може да й осигури един добър медицински център. За лечението на рак се знае, че връзката „количество-качество“ е от ключово значение за резултатите – опитните медицински екипи могат да осигурят по-високи нива на умения и експертиза. „В Acibadem разполагаме с последните технологии и имаме опитен екип – имам предвид както хирурзите, така и анестезиолозите, лекарите в интензивни грижи… Ние можем да обгрижим пациента цялостно: консултираме се с нашия медицински онколог, радиотерапевт, радиолог, за да изготвим най-подходящия лечебен план за всеки конкретен пациент. Всеки човек е различен от останалите и всеки случай е уникален, така че лечението трябва да се планира много внимателно“, обяснява проф. Вурал. „Премахнахме туморната тъкан от устата й и я изпратихме на патолога по време на операцията. Той изследва

Пациентката и нейното семейство се нуждаеха от възможност за лечение, която да позволи едновременно премахване на тумора и запазване на бебето. „Казах им, че мога да премахна тумора без да прекъсваме бременността и без агресивна, брутална операция“, разказва проф. Вурал. „Премахнахме туморната тъкан от устата й и я изпратихме на патолога по време на операцията. Той я изследва и каза: да, свършили сте си работата, премахнали сте целия тумор. След това затворихме оперативната зона без някакви сериозни деформации и днес, две години и половина по-късно, семейството има двегодишен син. Пациентката е щастлива майка, без следа от рак. Поне веднъж годишно ми се обажда да каже как са, колко са щастливи заедно. Това е случай, който никога няма да забравя“.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search