» Всичко, което трябва да знаете за HPV
Всичко, което трябва да знаете за HPV

Всичко, което трябва да знаете за HPV

HPV (човешки папиломен вирус), за който се знае, че причинява рак на маточната шийка, все още е предмет на известно неразбиране от страна на широката общественост. В крайна сметка, някои жени са HPV-позитивни, но никога не развиват рак, а при много от тях дори не се налага лечение.

В същото време, всяка година над 500 000 жени по света се диагностицират с рак на маточната шийка и 250 000 губят битката с болестта. HPV вирусът има над 200 разновидности, а тип 16 и 18 са отговорни за около 70% от случаите на рак на маточната шийка. Предава се по полов път и в много случаи това се случва скоро след започване на полов живот. Потърсихме от проф. Мехмет Фарук Кьосе, АГ-специалист и онкогинеколог от Университетска болница Acıbadem Atakent, отговорите на най-често задаваните въпроси относно човешкия папиломен вирус, който е един от най-важните фактори за развитие на рак на шийката на матката.

Рядък вирус ли е HPV?

Не, с HPV някога през живота си се заразяват 8 от всеки 10 или около 80% от всички жени, и обикновено вирусът никога не се открива, защото тялото се възстановява от само себе си.

Всички типове HPV ли причиняват рак?

Срещат се 15 типа HPV, които причиняват рак. Позитивни резултати от HPV тест показват, че съответният човек е заразен с някой от тези 15 разновидности на вируса. Тези, които причиняват брадавици, се определят като нискорискови типове. Нискорисковите типове показват HPV-негативни резултати. Типове 6 и 11 са отговорни в 90% от случаите за образуването на брадавици. Типове 16 и 18, от своя страна, причиняват 70 до 80% от случаите на рак на маточната шийка. Тези две разновидности причиняват рак пет пъти по-често от останалите 13 типа.

Заразяването с HPV означава ли, че имам рак?

Много жени се притесняват, че ако са носители на HPV имат рак, но това не е така. Вероятността за развитие на рак се увеличава, когато инфекцията е съпроводена с тютюнопушене, многократни раждания на деца, употреба на определени имунопотискащи лекарства и наличие на генетично обусловен риск от рак.
Само една от три жени с високорисков HPV развива рак. В тази насока много полезни са редовните HPV и PAP тестове. Те позволяват откриване на болестта в ранен етап.

Как мога да се заразя?

Въпреки че има известен риск от заразяване при употреба на кърпи, бани и тоалетни, обикновено вирусът се предава по полов път. Той може да остане жизнеспособен при температура от 37 градуса. Да приемем, че дадена жена е заразена с вируса. След докосване на засегнатата зона, вирусът може да се пренесе върху кожата под ноктите й. Ако пропусне да измие ръцете си, докато сменя памперса на детето си тя би могла да му предаде вируса. От друга страна, по света са известни около 300 такива случая, така че вероятността за подобен път на предаване на заразата е много малка. Не трябва да се забравя също, че мъжете могат да пренасят и предават вируса. След като мъж предаде вируса на своята партньорка, може да отнеме между 1,5 и 15 години HPV вирусът да стане активен. Средният период за активиране на вируса е седем до осем години. При мъжете той се елиминира в рамките на шест месеца.

Как се развива заболяването?

HPV заразява шийката на матката и причинява възпаление в гениталната област. Обикновено се излекува от само себе си. И все пак, при наличие на допълнителни фактори или ако вирусът е от високорисков тип, състоянието се дефинира като CIN1. Възможно е вирусът да причини нискорискови лезии. Ако допълнителните фактори не бъдат овладени, те могат да прогресират и да се превърнат във високорискови лезии.

CIN1 не изисква лечение и в 60% от случаите възстановяването идва от само себе си. Вероятността това състояние да се развие в CIN2 и CIN3 е сведена до 15%, но тогава пациентът трябва да бъде лекуван, за да се предотврати развитието на рак. Достатъчно е отстраняването на част от тъканта от маточната шийка и не се налага премахване на матката.

Отстраняване на матката помага ли за справяне с проблема?

Не, защото дори ако матката бъде отстранена, възпалението може отново да възникне във вагината. Възможността за повторно възникване в такъв случай е същата като вероятността за повторна поява в областта на маточната шийка. При наличие на HPV между тялото и вируса избухва война, която се води в зоната на шийката на матката. Ако матката бъде отстранена, не се знае кои зони може да засегне вирусът.

Как ваксините ни предпазват от вируса?

Ваксините излизат на преден план в битката срещу HPV. Ваксината се състои от частици, които наподобяват вируса, но са създадени в лаборатория. За разлика от другите вируси, този не циркулира в тялото с кръвта, а просто навлиза в клетките на маточната шийка. Поради това организмът не е в състояние да го идентифицира и да вземе мерки срещу него, както прави обикновено с вирусите. Но антигените във ваксината, които имитират вируса, всъщност циркулират в тялото след мускулно приложение в ръката, обяснява проф. Кьосе и допълва: „По този начин организмът се запознава с външния нашественик и произвежда отбранителни клетки. Те се запознават с вируса и се научават автоматично да го атакуват и унищожават следващия път, когато се натъкнат на него“. Ваксините осигуряват защита срещу типове 16 и 18, които най-често причиняват рак. Четиривалентната ваксина пък осигурява защита едновременно срещу рак и брадавици.

Причиняват ли ваксините странични ефекти?

Тъй като не съдържат живи или мъртви микроорганизми, HPV ваксините нямат странични ефекти като заразяване с HPV, рак или смърт. Те могат да причинят само леко покачване на температурата, слаба болка или зачервяване в областта на инжектирането, както и при другите детски ваксини. В редки случаи ваксинирането може да бъде последвано от замаяност.

Лечим ли е ракът на маточната шийка?

Когато е открит в ранен етап, ракът на маточната шийка е лечим в 95% от случаите. В напреднал стадий процентът спада до 30. Успехът на лечението не зависи от възрастта на пациентката, а от това на какъв етап се диагностицира болестта. Ако се открие рано, заболяването е лечимо и на 20, и на 45-годишна възраст.

В наши дни съвременни процедури, като например лапароскопска и роботизирана хирургия, могат да предложат полезни решения на пациентките с рак на маточната шийка. В болници Acibadem мултидисциплинарни екипи от опитни лекари прилагат минимално инвазивни методи, за да запазят репродуктивните, уринарните и сексуалните функции винаги, когато това е възможно. Възстановяването след такава процедура е по-бързо и пациентът може да се прибере у дома след два дни. При необходимост от лъчетерапия или химиотерапия, тези процедури могат да се прилагат 15 дни след операцията. Що се отнася до проследяването на случаите, пациентите се връщат за контролни прегледи след 3 месеца.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search