НОВИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ

НОВИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТ

Диабетът е заболяване, чиято честота се повишава напоследък, и тъй като се развива без особени симптоми, когато не е диагностициран, оказва неблагоприятно въздействие върху качеството и продължителността на живота. Нещо повече, много диабетици дори не подозират, че имат диабет! Всъщност повечето от тях с радост споделят за себе си, че са „зависим от сладкото“. Но това да знаеш за наличието на болестта в живота ти и да предприемеш съответните промени в начина си на живот е от ключово значение за предотварятане на вредите, които тя може да причини. В тази статия споделяме с вас информацията, която получихме от д-р Ясер Сюлейманолу, специалист по вътрешни болести в диабетната клиника на Acıbadem Bağdat Street Outpatient Clinic, относно диабета, лечебните методи и технологичните продукти в полза на пациентите с диабет.

Какво въздействие оказва диабетът върху човешкото здраве?

Диабетът е диагноза, която се нуждае от обстоен анализ. Заболяването може да се опише накратко като дисбаланс на кръвната захар – нивото на глюкоза е по-високо от нормалното. Това състояние води до краткосрочно или дългосрочно увреждане на органи. Честотата на диабета нараства през последните години. Обикновено заболяването се придружава с наднормено тегло и е по-често срещано в големите градове. То може да предизвика много неблагоприятни ефекти и здравословни проблеми, като например проблеми със зрението, сърдечни нарушения, увреждане на нервните окончания и намаляване продължителността на живота.

Никак не е малък броят на хората, които живеят с болестта без да подозират. По кои симптоми можем да я познаем?

Диабетът се развива в две форми, тип 1 и тип 2. Диабетът тип 1 обикновено се появява при деца. Може да се прояви след внезапен стрес, остра настинка или инфекция на уринарния тракт, без да е показвал никакви индикации преди това. Децата с диабет обикновено се водят за консултация с оплаквания като често уриниране или сухота в устата. Заболяването може да се диагностицира незабавно с откриването на високи нива на глюкоза в урината или кръвта на пациента. Но тези деца представляват едва 5% от всички случаи на диабет. При лечение на диабет тип 1 пациентите веднага започват прием на инсулин и се поставят под редовно наблюдение.

Истинският проблем всъщност са останалите 95% от хората с диабет. Тази група най-общо включва пациенти на възраст между 35 и 40 години, нерядко с наднормено тегло и фамилна обремененост с диабет, които не спортуват и не се хранят здравословно. В тази група попадат и хората, които работят цял ден без да се сетят за храна, а вечер често се отбиват до хладилника. При тези хора болестта има навика да се развива бавно и незабележимо.

Проявява се със симптоми като влечение към сладки храни, усещане за фрустрация при глад, сънливост след хранене и предразположеност към специфични храни. Диабет тип 2 се проявява в две форми: граничен диабет, който представлява състояние без изявени симптоми, и нормален диабет, при който се наблюдават определени симптоми. Групата с най-висок риск са хората с граничен диабет. Тъй като не изпитват необходимост да се консултират с лекар, те нямат представа, че имат здравословен проблем. Смятат, че просто обичат храната и по тази причина пълнеят. Хората с нормален диабет, от своя страна, обикновено се диагностицират и бързо им се предписва лечение.

Възможно ли е напълно да се възстановиш от диабет?

Когато болестта е очевидна, 50 до 60% от панкреаса вече е загубен. Затова диабетът е състояние за цял живот. Лечението изисква промени в начина на живот, здравословно хранене, упражнения и прием на лекарства. Лекарствата може да не са необходими, в случай че болестта се контролира ефективно с движение и здравословна диета. В противен случай, пациентите се нуждаят от прием на едно или две лекарства. Понякога е необходимо да приемат и инсулин освен лекарствата. Важното в случая е кръвната глюкоза да се контролира ефективно. Това позволява предпазването на органите от увреждане вследствие от диабета.

Разкажете ни повече за развитията в лечението на това заболяване, което засяга хора по целия свят?

Лечението на диабета включва промени в начина на живот и медикаментозно лечение.

Медикаментозното лечение предполага прием на хапчета или инсулин, или и двете. Някои технологични развития доведоха до създаването на продукти, които повишават комфорта при пациентите. Така например, в миналото глюкомерите нерядко отчитаха погрешни резултати; сега обаче е възможно нивото на кръвната захар да се измери в рамките на 3 до 10 секунди, при това с висока степен на прецизност. Освен това, някои съвременни компютърни програми помагат за изчисляване на дневните хранителни нужди на пациента, като отчитат съдържанието на мазнини, протеини и захар в консумираните храни. Това е много важно при проследяването на пациентите.

Друга новост в тази сфера са сензорите за пациенти, при които има необходимост нивото на кръвна захар да се измерва често. Те се поставят под кожата и се очаква постепенно да станат общодостъпни за употреба в следващите една или две години. Тези сензори, които вече са преминали съответните тестове и изпитвания, могат да се използват за проследяване нивото на кръвна захар чрез мобилно приложение на телефона. Сериозният проблем при диабета е загубата на съзнание, която се причинява в случай на ниско съдържание на глюкоза или т.нар. хипогликемия. Това се случва при пациенти, които приемат инсулин и лекарства за сваляне нивото на кръвна захар. Инсулиновите помпи могат да помогнат за повишаване комфорта на пациента в такива случаи. С тези методи може да се определи количеството инсулин, от което се нуждае организмът.

Друго вълнуващо откритие в тази област е изкуственият панкреас! Той освобождава инсулин, когато нивото на кръвната захар се повиши, и секретира глюкагон, който действа обратно на инсулина, когато кръвната захар се понижи. Тъй като досега нямаше продукт, който да изпълнява и двете функции, пациентите се налага да приемат външно тези хормони. По тази причина изкуственият панкреас се очаква да повиши значително комфорта при пациентите с диабет.

Какви мерки могат да се вземат за превенция на това заболяване?

Съвременните лабораторни техники позволяват да се прецени дали даден пациент ще развие диабет в следващите 5 или 6 години. Тестовете за инсулинова резистентност, за глюкозна толерантност и изследването на генетичните фактори помагат много в този процес. Същевременно в момента разполагаме с много повече възможности за лечение отпреди. Сега имаме лекарства от ново поколение, които стимулират панкреаса. Те правят възможно комбинираното лечение. Лекарствата вече не се предписват на принципа проба – грешка.

Помага ли хирургичното лечение при диабет?

Наднорменото тегло и затлъстяването, чието разпространение се увеличава по целия свят, водят след себе си много други заболявания. Въпреки че лекарите препоръчват контрол на теглото с промени в начина на живот и здравословно хранене, в най-сериозните случаи хирургичната намеса също може да бъде подходяща опция. Този вид операции попадат под обобщеното название „бариатрична хирургия“ и стават все по-разпространени в последно време. Д-р Ясер Сюлейманолу твърди, че тези операции, които водят до загуба на тегло, са подходящи при диабет тип 2 в някои случаи: „При пациенти с висока инсулинова резистентност, които не се поддават на медикаментозно лечение и продължават да трупат тегло, е препоръчително да се подложат на такава операция, за да избегнат увреждане на органи. Видът на операцията, подходяща за всеки конкретен пациент, се определя съвместно от специалист по диабета и хирург. Когато се прилагат правилно на подходящия пациент и се извършва редовно проследяване, тези операции са изключително успешни. И все пак е много важно да се прилагат при подходящите пациенти“.

×
Search