Съвети за родители в тежка ситуация: Когато се налага мозъчна операция - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Съвети за родители в тежка ситуация: Когато се налага мозъчна операция

Съвети за родители в тежка ситуация: Когато се налага мозъчна операция

Мозъчната хирургия винаги е предизвикателство, но залогът е още по-голям, когато пациентът е дете. Виртуозът в областта на детската неврохирургия проф. д-р Мемет Йозек, специалист от болница Acibadem Altunizade (Турция), разказва кои са факторите, от които зависи успехът на мозъчните операции при деца, и на какво е добре да обърнат внимание родителите, изправени пред трудния избор на екип за неврохирургична операция.

„Детето не е умалена версия на възрастен човек“, твърди проф. д-р Мемет Йозек. „Разликата между дете и възрастен е подобна на разликата при мишка и жираф. Тя не е само в размера, но и във формата, анатомията и функцията. В мозъка на възрастен човек функционалните центрове са добре изградени, докато при децата все още са в процес на развитие. Това означава, че някои зони, в които можем лесно да оперираме при възрастни, при децата са абсолютно забранени“.

Различията не са само по отношение на мозъка, посочва специалистът: „Възрастен с тегло 80 кг има 5 до 6 литра кръв в тялото си. И ако по време на операцията изгубим половин литър кръв, дори няма да се наложи кръвопреливане, защото тялото лесно ще компенсира загубата. Но дете с тегло 5 кг има едва около 400 мл кръв във вените си, или малко повече от кенче сода. В този случай загубата дори само на 40 мл може да доведе до шок и драматични последствия“.

Интензивните грижи при възрастни и деца също са коренно различни. „Възрастният човек може да говори с теб, да каже кога изпитва дискомфорт, къде го боли, докато децата и особено бебетата са съвсем различен случай. Трябва да се досещаш по движенията и жестовете им какво се случва“, посочва специалистът.

Почти всяка болница разполага с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), но наличието на апарата е безполезно без опитни технически специалисти, които да работят с него, или опитен радиолог за разчитане на изображенията. Затова лечебното заведение трябва да разполага както с високотехнологични устройства, които повишават прецизността и успеваемостта на операциите, така и с опитен екип от експерти, които да използват тези технологии, отбелязва проф. Йозек.

Проф. Йозек сравнява добрия хирургичен екип със струнен квартет. „Тези четирима музиканти може сами по себе си да са виртуози, но свиренето в хармония е това, което ги прави струнен квартет. За да постигнат това, те трябва да свирят заедно ден и нощ в продължение на месеци, дори години. Ние например работим със същия екип от хирургични сестри и техници от 10 години, а с детския анестезиолог – от 27 години. Това води до хармония в нашата работа и по-добри резултати за нашите малки пациенти“.

Екипът на проф. Йозек работи основно с 5 основни групи заболявания: вродени аномалии, тумори на мозъка и гръбначния мозък, спастичност, епилепсия и травми. „Използваме термина вродени аномалии, когато бебето е родено с аномалии на мозъка или гръбначния мозък. Има много видове вродени аномалии и нашият екип всяка година работи с много такива случаи на пациенти от целия свят. Туморите на централната нервна система при децата са много различни от тези при възрастните. Фокусираме се основно върху тумори на мозъчния ствол и таламуса. Тези жизненоважни зони с размерите на палец са разположени в самия център на мозъка. Без тях не бихме могли да дишаме самостоятелно, да движим крайниците си, да правим мимики с лицето си и дори да преглъщаме храна“, обяснява неврохирургът.

Освен при тумори и вродени аномалии, екипът на проф. Йозек има богата експертиза и в хирургичното лечение на спастичност. Основната причина за спастичност при децата е церебралната парализа. „Накратко, церебралната парализа означава увреждане на мозъка“, казва проф. Йозек. Увреждането обикновено се случва по време на раждането или в следващия месец, поради нарушен приток на кръв към мозъка. Ако проблемът с притока на кръв към мозъка продължи повече от 3 минути, мозъчното увреждане е неизбежно и необратимо. „Но ние имаме възможност да повлияем върху двигателните нарушения, предизвикани от церебралната парализа. Около 60% от пациентите с церебрална парализа развиват спастичност. Преди години единственото лечение за спастичност беше физиотерапията, но днес разполагаме с няколко различни възможности. Екипът ни в болница Acibadem Altunizadе работи от дълго време в тази област и вече сме извършили над 1500 операции, с които сме помогнали на пациенти от цял свят“.

Епилепсията е друга сфера на интерес за проф. Йозек. Тя представлява група от неврологични нарушения, които се характеризират с повтарящи се епилептични пристъпи. Пристъпите могат да варират от кратки и почти неразпознаваеми епизоди до дълготрайни периоди на неконтролируеми гърчове. Те могат да причинят физически наранявания, но също и необратими мозъчни увреждания, особено при деца, чиито мозъци са все още в процес на развитие. „В повечето случаи, епилепсията се лекува успешно от детските невролози с помощта на медикаменти. Но в 25% от случаите лекарствата не са достатъчни и пациентите продължават да страдат от пристъпи. При такива пациенти можем да приложим различни хирургични техники“, отбелязва проф. Мемет Йозек.

За Acıbadem Healthcare Group:

Acıbadem Healthcare Group се развива с бързи темпове от 1991 г. насам, а през 2012 г. направи крачка напред към глобалния пазар, сключвайки партньорство с IHH Healthcare Berhad, една от най-големите групи в Далечния изток. С това споразумение Acıbadem се превърна в част от втората най-голяма здравна верига в света. Със своите 21 болници и 13 медицински центъра в 4 държави по света, Acıbadem разполага с технология и инфраструктура, за да предоставя диагностични и лечебни услуги по високи здравни стандарти, сертифицирани с JCI акредитация. В допълнение към болниците и медицинските центрове, Acıbadem Healthcare Group има дъщерни компании, които осигуряват 360-градусова услуга във всяка област от медицината.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search