Рискът от рак на маточната шийка може да се открие две години по-рано - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Рискът от рак на маточната шийка може да се открие две години по-рано

Рискът от рак на маточната шийка може да се открие две години по-рано

Нов метод за скрининг позволява незабавно диагностициране на рак на маточната шийка или предшестващи изменения в рамките на една безболезнена процедура, която отнема две минути, а ако се налага лечение то може да започне без отлагане.

Цервикалният карцином е сред най-често срещаните видове рак в света, включително и в нашата страна. Неговата отличителна характеристика е, че може да бъде предотвратен, защото се развива в продължение на 10-15 години и в този период може да бъде открит с помощта на редовен скрининг. От 50-те години на миналия век като рутинен метод за такъв вид скрининг се използва PAP тестът (цитонамазка). Технологичният напредък в медицината обаче донесе нов метод, който използва светлина и постига много по-бързи и надеждни резултати. Специалистът по акушерство и гинекология от болница „Аджъбадем Маслак“ проф. д-р Мете Гюнгьор разказва за предимствата на новия метод.

Защо е необходима нова техника за скрининг на рак на шийката на матката?

След въвеждането на РАР теста случаите на рак на маточната шийка намаляха драстично, но продължават да се наблюдават през годините. Част от причините за това се крият в ефективността на скрининга. При РАР метода има известна вероятност за погрешен резултат, т.е. неверен негативен или позитивен резултат, който може да се дължи на много фактори и засяга около 30-35% от пациентките, на които се прилага. Това може да доведе до пренебрегване на рискови случаи или погрешно поставяне на диагноза, ненужни процедури като биопсии или конизации, излишни тревоги за пациента и ненужни разходи. Всичко това налага необходимостта от нова технология с по-висока степен на прецизност, която осигурява поставянето на коректна диагноза и е лесна за употреба.

Какво устройство се използва при скрининга с новия метод?

Устройството се нарича спектрометър и си служи с флуоресцентна светлина, без странични ефекти. Структурните и биохимични изменения в клетките се изследват със светлина, за да се прецени дали има ракови изменения. Пациентката лежи на гинекологичния стол, както при обичаен преглед, а маточната шийка се изследва без всякаква болка. Резултатите се показват на екран в рамките на две минути, без да се налага изследване в лаборатория и губене на време. Лекарят може незабавно да реши дали са необходими по-нататъшни действия и процедури. Пациентката си спестява стреса и чакането с дни на резултатите от теста.

По-добър ли е този метод от РАР теста за ранно откриване на заболяването?

Да, с новия метод диагнозата може да се постави две години по-рано, защото с РАР теста промените се откриват, когато анормалните клетки се появят на повърхността. При скрининг със светлинния метод измененията се откриват дори когато са все още в дълбочина.

Доколко са прецизни резултатите?

Както споменах, вероятността за грешка при РАР теста е около 30-35 на сто. При новия метод степента на прецизност е 85-95%… И докато при РАР теста може да се наложи да се повтори няколко пъти, за да се постави коректна диагноза, при скрининга със светлина това се постига с еднократен преглед. Не се налага вземането на тъканна проба и изследване в лаборатория, което намалява разходите.

Колко често трябва да се прилага скринингов преглед?

Стандартните препоръки са същите и при новия метод. След 21-годишна възраст всяка полово активна жена трябва да се преглежда профилактично веднъж годишно. На всички жени, които нямат достъп до новия метод, препоръчваме да продължат обичайния скрининг с РАР тест. От друга страна е важно да повишаваме осведомеността за развитията в здравните технологии. Вярвам, че тези технологични устройства ще се използват все по-широко и методите за скрининг ще се променят в близко бъдеще.

Предимства на новия метод:

  • До две години по-ранно поставяне на диагноза
  • Висока степен на прецизност
  • Спестява ненужни процедури
  • Предоставя резултати незабавно
  • Много лесна употреба
  • Процедурата отнема две минути
  • Пациентът не изпитва болка
  • По-ниски разходи
  • Без интервенционални процедури

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search