Това беше новината, която очакваха общо 30 внуци! - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Това беше новината, която очакваха общо 30 внуци!

Това беше новината, която очакваха общо 30 внуци!

Две семейства от България и Турция сродени завинаги с размяна на бъбреци

Два човешки живота са спасени, а две семейства от България и Турция остават свързани завинаги след размяна на бъбреци и кръстосана трансплантация. Трансплантациите и при двамата пациенти са успешни и бъбреците функционират съвсем нормално, съобщава хирургът проф. Хамди Каракаялъ, ръководител на Центъра за трансплантации в болница Acibadem Altunizade в Истанбул.

„Кръстосана“ бъбречна трансплантация се прилага при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност, които имат донор, но без нужната съвместимост. Такъв е случаят при Ибрахим Емин от Добрич и Халиме Ерик от град Вон в съседна Турция. Двамата живеят на диализа и се нуждаят от присаждане на здрав бъбрек, но нямат нужната съвместимост със съпрузите си, които са готови да им дарят свой бъбрек. Когато се „кръстосат“ обаче, т.е. разменят се между семействата на двамата нуждаещи се, органите са съвместими и дават шанс на двама души да продължат живота си пълноценно.

Тя може отново да се радва на живота със своите 30 внуци

51-годишната Халиме Ерик има 12 деца и 30 внуци, за които се грижи всеотдайно, преди да чуе диагнозата бъбречна недостатъчност. Когато научават за болестта, цялото семейство се обединява да я подкрепи, но никой от тях няма нужната съвместимост, за да й дари свой бъбрек. Спасителният орган идва от България.

Ибрахим Емин от Добрич също живее на диализа в очакване на трансплантация. Съпругата му Сатифе Емин е готова да му дари единия от двата си здрави бъбрека, но двамата нямат нужната съвместимост. Когато им се обаждат с новината, че са намерили подходяща двойка за кръстосана трансплантация в съседната държава, и двете семейства са обнадеждени. Така бъбрекът на Завит Ерик от Вон е присаден на Ибрахим Емин от България, чиято съпруга Сатифе Емин дарява своя бъбрек на Халиме Ерик, жената на Завит.

„Щастлива съм, че възстанових здравето си. Чувствам се преродена. Сега мога отново да се грижа за внуците си“, казва Халиме Ерик.

Кръстосаното донорство не се прилага в България

51-годишният Ибрахим, който получи втори шанс за живот с бъбрека, дарен му от Завит Ерик, коментира: „В България не се извършват кръстосани трансплантации. Всички бяхме обнадеждени, когато ни казаха, че има подходящ донор за мен в Турция. Сега г-н Завит и семейството му са част от нашето семейство. Много съм щастлив. Преди нямах сили дори да си вдигна ръката. Поддържаха ме с диализа, но непрекъснато се чувствах изморен и потиснат“.

И двете семейства твърдят, че са се чувствали като у дома по време на едноседмичния си престой в болницата, и са изключително благодарни на проф. Хамди Каракаялъ.

Заболяването се среща много по-често, отколкото се смята

Бъбречната недостатъчност често се развива незабелязано, без симптоми, което затруднява откриването й в ранен етап. Затова и засегнатите от хронична бъбречна недостатъчност са повече, отколкото се смята. Всяка година около 3500 души в България и близо 70 000 в Турция се лекуват с хемодиализа. „Диализата е жизненоважен лечебен метод, но да живееш свързан с машина три дни от седмицата влошава значително качеството на живот. Освен това, апаратът не може да замени изцяло функциите на здравия бъбрек, затова се препоръчва бъбречна трансплантация“, обяснява проф. Хамди Каракаялъ.

Трансплантацията на бъбрек е най-доброто решение

Присаждането на здрав орган е единственото трайно и животоспасяващо решение за пациенти в крайна фаза на хронична бъбречна недостатъчност. Донорството „по двойки“ и кръстосаната трансплантация дават алтернатива на пациенти, които имат донор, но двамата нямат нуждата съвместимост, посочва проф. Хамди Каракаялъ – хирургът, извършил операцията. Този метод за лечение позволява да се оперират две двойки донор-реципиент едновременно, които си разменят дарените органи. Операциите се извършват неинвазивно, така че рискът от кръвозагуба и инфекции се свежда до минимум, а възстановителният период се съкращава. „Изписваме донорите на третия ден след операцията, а трансплантираните пациенти след една седмица. Така беше и в случая със семействата Емин и Ерик, и при двамата пациенти бъбреците функционират съвсем нормално в момента“, обясни проф. Каракаялъ.

Много пациенти от цял свят, включително и България, предпочитат Турция за бъбречна трансплантация поради натрупания опит и високата успеваемост. В страната се извършват над 3500 трансплантации на бъбрек годишно и 80-85% от тях са от жив донор. В болници Acibadem до момента са извършени над 5000 бъбречни трансплантации с успеваемост съответно 99% на първата година и 95% на петата година след операцията.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search