Ерата TAVI в лечението на аортни клапи! - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Ерата TAVI в лечението на аортни клапи!

Ерата TAVI в лечението на аортни клапи!

Методът TAVI, който се прилага все по-често по целия свят заради технологичния напредък и защото поставя на преден план комфорта на пациента, позволява заболявания на аортната клапа да се лекуват без необходимост от отворена операция.

Допреди няколко години пациентите с калцификация или стеноза (стесняване) на аортната клапа можеха да се лекуват само с отворена операция. Тя включваше премахване на аортната клапа след отваряне на гръдния кош и поставяне на нова клапа. Пациентите се сблъскваха с усложнения, свързани с операцията, в продължение на дни и понякога – на седмици. Сега това може да се случи с по-съвременен метод, наричан TAVI (транскатетърна имплантация на аортна клапа).

Аортата се достига през артерията в слабините или друг кръвоносен съд в тялото, без да се правят разрези. Следва премахване на старата клапа и замяната й с нова, посочва проф. Синан Даделен, кардиолог в болница Acıbadem Kadıköy.

Пациентите се завръщат към нормалния си живот след няколко дни

Стенозата на аортната клапа, която обикновено се открива при хора в средата на 60-те, е сред заболяванията, които се развиват бавно. Това е придобито заболяване, възниква по-често след 75-80-годишна възраст и прогресира бързо с нарастването на възрастта. В ранен етап се наблюдават симптоми като замаяност непосредствено след ставане, нарушения в равновесието и залитане. Тъй като при стеноза количеството кръв, което достига до мозъка и органите намалява, пациентите се изморяват по-бързо и изпитват задух и болка в гърдите. При консултация със специалист пациентите с такива оплаквания преминават определени изследвания.

След поставянето на диагноза, методът TAVI се избира при пациенти в напреднала възраст, за които отворената операция би била рискова. В началото методът не беше толкова напреднал технически, колкото ни се искаше, но с последните развития в медицината и натрупването на опит по прилагането му смъртността и рискът от увреждане спаднаха до изключително ниски нива, обяснява проф. Даделен: „Степента на риск е около 1 до 2%. Нещо повече, рискът от кървене, парализа, инфекция или увреждане на белите дробове е много по-нисък в сравнение с отворената сърдечна хирургия. Периодът на интензивни грижи е едва няколко часа. Освен ако пациентът няма изявен проблем с белите дробове, анемия или бъбречно заболяване, той се привежда в нормална стая след интензивното. В някои случаи е възможно да остане в интензивното отделение за една нощ. Освен че осигурява по-добър комфорт за пациента, методът му позволява да се изправи, да се храни, да отиде до банята само няколко часа след операцията, което са нормални ежедневни дейности. И след като прекара два дни под наблюдение в болницата, в случай че няма някакви усложнения, пациентът се изписва“.

Сърдечната клапа се вкарва през кръвоносните съдове

Проф. Даделен споделя следната информация за метода TAVI, който се използва за лечение на клапни заболявания без да се прави отворена операция: „Процедурата може да се приложи по два различни начина. При първия достъпът се осъществява през феморалната артерия, по подобен начин с ангиографията. Клапата се вкарва в тялото през артерията и се поставя в сърцето, като се разполага в собствената аортна клапа на пациента. При някои пациенти обаче е възможно феморалната артерия да е блокирана. В такъв случай също не се прави отворена операция, а новата клапа се имплантира през кръвоносен съд на рамото, врата или гърдите, като се прави малък разрез. Но ако пациентът е подходящ за достъп през феморалната артерия, което предполага тя да не бъде запушена, тази възможност за прилагане на TAVI метода обикновено се предпочита пред другата, защото е по-удобна и практична“.

83-ГОДИШНА ПАЦИЕНТКА СИ ВЪЗВЪРНА ЗДРАВЕТО С МЕТОДА TAVI

Много фактори, като например възрастта, наличието на системни заболявания и рискът при отворена операция изискват прилагане на метода TAVI. Такъв беше и случаят с 83-годишната Леман Емине Бостанджъ, лекувана от проф. Синан Даделен с този метод. Г-жа Леман беше преминала байпас операция и страдаше от високо кръвно налягане и проблеми с бъбреците и белия дроб. Освен това имаше калцификация на сърдечните клапи, свързана с възрастта. „При пациентката имаше запушване на вените, които снабдяват с кръв сърцето и страдаше от аортна стеноза. Състоянието й налагаше операция, но при тези условия тя щеше да бъде доста рискована“, обясни проф. Даделен и допълни: „Г-жа Леман се обърна към нас с оплаквания като затруднения в дишането, слабост, лесна уморяемост и неспособност да извършва ежедневни функции. След преглед и оценка на случая, решихме да използваме метода TAVI. Операцията се извърши с достъп през феморалната артерия и продължи 40 минути. Успяхме да се възползваме от всички предимства на този метод и да излекуваме 83-годишната жена, която бе изписана от болницата след 3 дни“.

ЛЕЧЕНИЕТО СЕ ИЗВЪРШВА С МУЛТИДИСЦИПЛИНАРЕН ПОДХОД

Методът TAVI се прилага от кардиолози, но поради свързаните заболявания, асоциирани с него, лечението изисква мултидисциплинарен екип. Проф. Синан Даделен отбелязва, че преди да се пристъпи към лечение трябва да се обсъдят редица фактори, от състоянието на сърцето и съдовата структура при пациента до вида на упойката, която ще се приложи, и решенията се вземат съвместно с много специалисти в сферите на анестезиологията, радиологията и сърдечносъдовата хирургия.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search