Хирургични методи водят до успешни резултати при лечение на епилепсия - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Хирургични методи водят до успешни резултати при лечение на епилепсия

Хирургични методи водят до успешни резултати при лечение на епилепсия

Всеки епилептичен пристъп, независимо дали е тежък или лек, причинява сериозно увреждане на мозъка. Въпреки че в повечето случаи пристъпите се овладяват с лекарства, при някои пациенти се налага оперативно лечение. Епилепсията изисква ранна интервенция, защото причинява умствено изоставане, особено в детска възраст. Тя може да се лекува с три различни хирургични метода.

Докато мозъчните клетки предават сигнали една към друга, в някои зони могат да възникнат проблеми, които се проявяват под формата на заболяване, наричано епилепсия. Епилепсия се диагностицира при 1 на всеки 250 души. Някои епилептични пристъпи се отличават само с кратко отнасяне. При други пациентът пада на пода с пяна на устата. Но макар и различни по сила, тези припадъци си приличат по едно – при всеки от тях загиват мозъчни клетки. Честите пристъпи, особено при деца, могат да доведат до умствено изоставане. По тази причина лечението трябва да започне без губене на време. Повечето пациенти се лекуват успешно с медикаменти, но някои може да се нуждаят от хирургично лечение. Мроф. д-р Мемет Йозек от Департамента по педиатрична неврохирургия на Медицинския факултет към Университета Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar подчертава, че преди всичко пациентите трябва да се диагностицират правилно, за да се избере най-подходящия хирургичен метод. Хирургичните методи се делят на три групи и могат да включват премахване на засегнатия участък, прекъсването на пътищата за предаване на импулсите и поставянето на устройство за контрол на пристъпите.

Епилепсията се причинява от различни фактори

Проф. д-р Мемет Йозек описва формирането на епилепсията така: „В нашия мозък има милиарди клетки. Тези клетки постоянно контактуват и изпращат сигнали помежду си. Те предават електрически сигнали на много ниско ниво, а някои клетки постоянно предават електричество помежду си на повърхността на мозъка, наречена мозъчна кора. Това не е проблем, докато всичко върви гладко. Когато обаче група клетки по някаква причина започне да провежда необичайна електрическа активност, или с други думи, ако причинява някакъв вид късо съединение, може да възникне проблем. Това се нарича епилептичен пристъп“.

Причините, които водят до епилептични пристъпи, може да са вродени. Такива причини могат да бъдат недостигът на кислород за мозъка по време на раждане или малформации при формирането на мозъка на плода в утробата. От друга страна, за това могат да допринесат тумор, киста или травма в следващите години от живота. Проф. Йозек посочва, че могат да се наблюдават различен тип пристъпи и обяснява: „Понякога може да има само моментно отнасяне на погледа или изкривяване на устата, но при някои пристъпи човек може да падне на улицата и да изпусне урина. Но близките на пациентите няма защо да се чувстват благодарни за по-леките пристъпи или онеправдани от по-сериозните, защото те причиняват еднакви увреждания. С всеки пристъп загиват определен брой клетки в мозъка. По тази причина е важно пристъпите да бъдат преустановени, за да се осигури нормално физическо, ментално и социално развитие на детето“.

Първо лекарства, след това операция!

При претърпян епилептичен пристъп първото лице за контакт е неврологът. Начело на диагностичните методи е ядрено-магнитният резонанс (ЯМР). 75% от пациентите с епилепсия се повлияват добре от медикаментозна терапия. Проф. Мемет Йозек уточнява: „При около 20-25% от пациентите пристъпите не спират с лекарства. Тези пациенти с резистентна епилепсия могат да се лекуват с хирургия. Това разбира се не означава, че всеки пациент, който не се повлиява от лекарства, ще премине операция. Но все пак трябва да се знае, че значителна част от пациентите, които не могат да бъдат излекувани с лекарства, могат да се възползват от хирургичните методи“.

Изключително важен е правилният подбор на пациентите за операция. Първо се прави изследване с ЯМР, за да се прецени дали пациентът е подходящ за хирургия. Дори ако при ЯМР изследването се открие конкретна фокус зона, от която произлиза проблемът, трябва с точност да се прецени дали пристъпите действително тръгват от тази зона. За тази цел се използва видео ЕЕГ. Върху главата на пациента се поставят електроди и се прави запис в продължение на 24-48 часа. В същото време се записват и видео изображения, за да се уловят неволни движения на ръцете, лицето или устните на пациента. Когато пациентът получава пристъп, активната зона в мозъка се дефинира с помощта на картографски метод на компютър. Ако проблемът възниква в зоната, визуализирана при ЯМР изследването, то тогава локацията на пристъпите е прецизно определена. В такъв случай членовете на семейството биват информирани за хирургичните опции, рисковете и целия лечебен процес.
Понякога пациентът има пристъпи, но ЯМР и ЕЕГ изследванията не установяват точна фокус зона. В такъв случай се налага извършването на по-подробни изследвания. На този етап се налага използването на инвазивни методи. Пациентът се вкарва в операционната зала, отварят се черепът и мозъчната кора. Платинени електроди се поставят директно върху мозъка. След затваряне на мозъчната кора и черепа, пациентът се връща за ново видео ЕЕГ, като записът се снема директно от мозъка.
Екипът за хирургия при епилепсия в болница Acıbadem Kozyatağı се състои от неврохирурзи, невролози, невропсихолози и неврорадиолози. Пациентите се оценяват от този екип с мултидисциплинарен подход.

Точната диагноза е важна за определяне на лечението

Всеки електрод, поставен на повърхността, има свой номер, така че в случай на извънредна ситуация проблемната област може да се посочи с точност. Впоследствие тази част от мозъчната тъкан се премахва хирургически. „Недопустимо е да се оперира пациент, без да се дефинира с точност изходящата зона на пристъпите. Тази зона няма нормални функции, така че пациентът не се уврежда, ако тя бъде отстранена“, отбелязва проф. д-р Йозек.

Понякога може да има много на брой проблемни зони и отстраняването им е невъзможно, посочва специалистът. В такъв случай с хирургическа намеса се „прекъсват“ пътищата, по които епилептичният пристъп се разпространява в мозъка.

Проф. д-р Йозек посочва, че третият метод на епилептичната хирургия е „стимулация на вагусовия нерв“. Този метод се прилага при пациенти, които не са подходящи за другите хирургични методи. „При този метод, който има 60% успеваемост, подкожно на гърдите на пациента се поставя генератор на импулси с 4 см диаметър. Батерията е свързана с вагусовия нерв вляво, който идва от мозъка. Хирургът преценява как да работи батерията, на какви интервали да изпраща сигнали към мозъка, и тези команди се предават към батерията чрез компютър. Целта е по този начин електрическите импулси, предавани от мястото-източник на пристъпите, да бъдат потискани от тези сигнали“, обяснява специалистът. Като отбелязва, че не е възможно всички пристъпи да бъдат напълно преустановени с помощна на батерията, проф. д-р Йозек казва: „Може да се счита за успех, ако детето има 10 пристъпа месечно, докато преди това е имало 50“.

Заболяването причинява умствено изоставане

Епилепсията причинява сериозни проблеми, ако не се оперира. Особено в детска възраст, пристъпите в мозъчната тъкан могат да доведат до изоставане в развитието. Проф. Йозек предупреждава, че „2-3-годишно дете, което има средно по два или три пристъпа на ден, няма шанс да запази нормално умствено развитие. Дори ако е само придърпване на устата, трябва незабавно да се потърси лекар“.

За съжаление, някои пациенти не могат да бъдат излекувани дори с операция. Затова проф. Мемет Йозек подчертава, че лекарите трябва още в самото начало да диагностицират правилно пациента, и допълва: „Известно време след операцията на пациента се дават лекарствата, които е вземал преди това. Впоследствие те се спират постепенно, едно по едно, в зависимост от протичането на постоперативния период“.

За допълнителна информация и консултация:

Tел. +905309768394 (с viber и whatsapp)

renginar.mutlu@acibadem.com (на български език)

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search