ЛЕЧЕНИЕ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРИ АРТРИТ В КОЛЕНЕТЕ - Acıbadem Healthcare Services (BG)
ЛЕЧЕНИЕ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРИ АРТРИТ В КОЛЕНЕТЕ

ЛЕЧЕНИЕ СЪС СТВОЛОВИ КЛЕТКИ ПРИ АРТРИТ В КОЛЕНЕТЕ

Артрит в коленете, или с други думи износване на хрущяла, е заболяване, което сериозно влошава качеството на живот заради острата болка и затрудненията в движенията, които причинява. В наши дни това не е проблем само на възрастните, а също и на хора под 35-годишна възраст, което най-често се дължи на интензивен спорт и наднормено тегло. За съжаление, артритът в коленете не може да бъде излекуван окончателно. Лечебните методи се фокусират по-скоро върху това да облекчат симптомите с помощта на упражнения, лекарства, физиотерапия, интраартикуларни инжекции и дори хирургична операция като крайна мярка. Добрата новина е, че последните изследвания за прилагане на стволови клетки дават обещаващи резултати при лечение на артрит на коленете. Проф. д-р Алпер Кая, специалист по ортопедия и травматология в болница Acıbadem Altunizade, посочва че терапията със стволови клетки води до подобрения като намаляване на оплакванията и повишаване мобилността в ставите, въпреки че все още не позволява окончателно излекуване от артрит на коляното. „Вярваме, че биологичното лечение, като например терапията със стволови клетки, ще се използва по-често в близко бъдеще“, допълва той.

Обърнете внимание на болката при слизане и изкачване на стълби!

Основният симптом на коленния артрит е болката. Първоначално тя се усеща по време на движение, при слизане и изкачване на стълби или при претоварване на коленете, а след време започва да се появява дори и в състояние на покой. Проф. д-р Алпер Кая предупреждава, че постепенно изострящата се болка по-късно е съпроводена с ограничаване на подвижността, и изброява други симптоми: „Възможно е да има и други оплаквания в областта на коленете, като оток, хрущене, пукане и блокиране на подвижността. В по-напреднал етап се появяват и деформации в коленете. В резултат от тези оплаквания пациентите прибягват към обезболяващи и скоро им става невъзможно да напускат дома си“.

В напреднала фаза може да се наложи операция

За артрита в коленете няма лечение, приложимо за всички пациенти. Терапията се избира в зависимост от възрастта, остротата на болката, други придружаващи заболявания, социалните условия на пациента и отражението на болестта върху всекидневните му дейности. В началото могат да се правят упражнения, които имат за цел подсилване на мускулите в областта на коленете и сваляне на излишното тегло, и заедно с обезболяващите могат да бъдат ефективни и достатъчни. Лекарства за подхранване на хрущяла също могат да намалят болката при някои пациенти. Освен това, могат да се приложат физиотерапия и вътреставни инжекции. При пациенти в късна фаза и такива, които не се повлияват от останалите методи за лечение, може да се направи затворена артроскопска операция, а когато носещата ос на костта е нарушена може да се извърши костна операция. При напреднал артрит, когато върху костната повърхност няма хрущял, се поставя протеза.

Терапията със стволови клетки е „обещаваща“

Стволовите клетки се намират в изобилие в костния мозък и мастните тъкани, и е относително лесно да се извлекат от тези области. Специалистът по ортопедия и травматология проф. д-р Алпер Кая посочва, че терапията със стволови клетки може да се извърши в рамките на един ден и не налага престой в болница или операционна зала. И добавя: „При този метод стволовите клетки се извличат от костния мозък или мазнините в областта на корема с помощта на лека процедура с локална анестезия или седативи, а след това се изпращат в лаборатория за пролиферация. Пролиферацията продължава няколко часа. През това време пациентът си почива. Пролифелираните стволови клетки се инжектират в ставите в течна форма още в същия ден. След приключването на тази процедура, пациентът веднага може да се прибере у дома“.

Терапията облекчава симптомите

Стволовите клетки са специални клетки, които могат да се превръщат в други видове клетки. Смята се, че стволови клетки, извлечени от различни тъкани в тялото, като например костен мозък и мазнини, се присъединяват към хрущялната тъкан и се превръщат в нови хрущялни клетки. Освен това се смята, че стволовите клетки отделят определени субстанции, с които намаляват разграждането на хрущяла. Проф. д-р Алпер Кая подчертава, че след трансформацията се очаква подобряване в състоянието на пациента и намаляване на оплакванията. „Въпреки че проблемът не се премахва изцяло, изследванията показват, че може да се наблюдава възстановяване, което води до някои подобрения във всекидневните дейности, като намаляване на болката и увеличаване подвижността в ставата. Стволовите клетки са обещаващ лечебен метод, но все пак са необходими още проучвания и доказателства, така че се очакват по-конкретни резултати в бъдеще“, отбелязва специалистът.

Кога е подходяща терапията със стволови клетки?

Ортопедът проф. д-р Алпер Кая обяснява следното: „Терапията със стволови клетки може да се обмисли като алтернативно лечение в случаите, когато другите нехирургични методи са се оказали неуспешни, или при артрит с лека до умерена корозия на хрущяла. Освен това, при по-младите пациенти с деформация на хрущяла само в определена област, в засегнатия участък хирургично могат да се поставят стволови клетки със специална синтетична тъкан. Стволовите клетки не водят до подобрение в много напреднал етап на артрита, когато се налага поставяне на протеза. По тази причина не се препоръчва в такива случаи. Решението кой пациент е подходящ за терапията може да варира в зависимост от лекаря“.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search