» Ранна диагноза позволява пълно възстановяване при ректален карцином
Ранна диагноза позволява пълно възстановяване при ректален карцином

Ранна диагноза позволява пълно възстановяване при ректален карцином

Ракът е кошмарът на нашето съвремие и става все по-често срещан поради нездравословно хранене, липса на физическа активност, наднормено тегло, вредни навици и стрес. Някои видове рак привличат особено внимание със скоростта, с която расте честотата им. Ректалният карцином е един от тях! Последната част от дебелото черво с дължина 12 до 16 см се нарича ректум и злокачествените тумори в тази област се наричат ректален карцином. Ракът на ректума или на правото черво е третата по честота локализация в света. Като подтип на колоректалния карцином, чиято честота на заболеваемост се увеличава бързо в Турция и в света през последните години, ректалният карцином е малко по-опасен от туморите на дебелото черво. Проф. Билги Баджа, началник на хирургичното отделение в университетска болница ACIBADEM Atakent твърди, че нездравословното хранене и фактори на околната среда са сред основните причини за ректалния карцином, както и че прекомерната консумация на месо и мазни храни, заедно с недостатъчен прием на плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри, проправят пътя на заболяването. Развитието на рак на правото черво може да се дължи и на генетични фактори, заболявания като улцерозен колит и лечение, прилагано по повод други ракови локализации.

ХЕМОРОИДИТЕ МОГАТ ДА ПРИКРИЯТ БОЛЕСТТА

Един от рисковете при ректалния рак е, че хемороидите могат да прикрият заболяването. Това е така, защото при наличие на кръв в изпражненията, което е един от най-важните симптоми на рака, хората обикновено считат, че това се дължи на хемороидите и остават в неведение, че това е признак за заболяване, което може да им струва живота. „Симптомите на колоректален карцином варират според локализацията на заболяването. Основните симптоми включват дефекация четири или пет пъти на ден, твъде продължителна дефекация, постоянно усещане за необходимост от дефекация дори непосредствено след нея и кървене. Хората, при които е налице някой от тези симптоми, трябва задължително да се прегледат от хирург и да си направят колоноскопия, ако са на възраст над 50. Тъй като всеки един от тези симптоми може да се дължи на хемороиди, хемороидалната болест нерядко прикрива ректалния карцином“, обяснява проф. Баджа.

Липсата на осведоменост по въпроса, както и фактът, че пациентите изпитват неудобство да опишат симптомите си пред лекар, обикновено водят до късно диагностициране на заболяването. Проф. Баджа посочва, че около 70 до 80% от пациентите се консултират с хирург, когато болестта е във 2 или 3 стадий, когато ракът вече се е разпространил в чревната стена и лимфните възли.

КОЛОНОСКОПИЯТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА НАД 50!

Ракът на ректума засяга най-често хора над 50 години. Проф. Баджа подчертава, че хората над тази възраст трябва да преминават колоноскопия независимо дали имат симптоми или не, и допълва: „В случай че няма подозрителни находки и семейна обремененост с болестта, за хората е достатъчно да си правят колоноскопия на всеки 10 години. Ако се установи наличие на полипи, трябва да се направи колоноскопия 5 години след полипектомията, а ако бъде открит рак, изследването трябва да се направи 1 година след операцията. Освен това, ако има случай на колоректален рак в семейството на пациента, той трябва да започне изследванията 10 години преди да достигне възрастта, на която неговият роднина е развил болестта“.

РАННАТА ДИАГНОЗА Е ОТ КРИТИЧНО ЗНАЧЕНИЕ

Ранното диагностициране е от жизнена важност при рака на ректума. Когато се предприеме лечение на ранен етап, което означава 1 стадий, петгодишната преживяемост може да достигне 100%. Успеваемостта във 2 стадий е 60 до 80%, 50 до 60% в 3 стадий и около 20% в 4 стадий. Както и при другите ракови локализации, лечението при ректален карцином се определя в зависимост от клиничния стадий на заболяването.

НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ В 1 СТАДИЙ Е ХИРУРГИЯТА!

Проф. Билги Баджа подчертава, че най-доброто лечение в 1 стадий на ректален карцином е операцията. Въпреки че могат да се приложат и някои минимално инвазивни методи, рискът от лимфни метастази дори и в първи стадий е около 20%. „Поради тази причина най-доброто лечение в 1 стадий е хирургията. Обикновено препоръчваме операция и във 2 стадий. Все пак, тъй като ракът на ректума е по-опасен от рака на дебелото черво и в стадии 2 и 3 обхваща чревната стена, преди операцията е необходимо прилагане на химиотерапия и кратка (1 седмица) или по-продължителна (5 седмици) лъчетерапия. Нашият подход обикновено включва химиотерапия и дългосрочна лъчетерапия. След това изчакваме два месеца преди извършване на операцията. Но при някои пациенти прилагаме кръткосрочна лъчетерапия. По време на периода на изчакване преди операцията туморите продължават да се свиват“, обяснява проф. Баджа.

СТАДИИ ПРИ РЕКТАЛНИЯ КАРЦИНОМ

Стадий 1:Туморът е разпространен само във вътрешния слой на ректума и няма     видими лимфни находки.

Стадий 2:Възможно е туморът да е обхванал цялата стена. Все още няма видими находки в лимфните възли.

Стадий 3:Туморът обхваща стената и има подозрителни находки в лимфните възли.

Стадий 4:Туморът е метастазирал в отдалечени органи, обикновено черен и бял дроб, или се е разпространил в коремната област.

НОВИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ДАВАТ НАДЕЖДА

Бързото развитие на технологиите и натрупаният опит от страна на лекарите водят до обещаващ напредък в лечението на болестта. Днес операциите могат да се извършват по метода на лапароскопската хирургия, тоест със затворена операция, както и с помощта на отлично оборудвани роботи. Проф. Билги Баджа отбелязва, че лапароскопският метод е водещ при ректалната хирургия и предоставя много предимства за пациентите в сравнение с отворената хирургия. Така пациентите могат да се изправят на крака и да се върнат на работа само след няколко дни, тъй като лапароскопската операция предполага по-малък разрез, по-малко болка и по-малко кървене; лапароскопската операция намалява периода на хоспитализация и ограничава до минимум риска от инфекция на раните. Проф. Баджа посочва, че в наши дни лапарокопски операции могат да се правят и с роботизирана хирургия, като това зависи изцяло от опита на хирурга и условията в съответната болница, а роботизираната хирургия носи предимства едновременно за пациента и за хирурга.

ОТЛИЧНА ВИДИМОСТ В ТЕСНИ УЧАСТЪЦИ

Роботизираните методи са особено важни при ректалната хирургия. Тя осигуряват висока видимост отблизо в тесни участъци и позволяват да се видят дори и най-малките и фини детайли. При работа в тесни пространства е важно да се предпазят от увреждане съседните тъкани и да се запазят уринарните и сексуалните функции при пациента, отбелязва проф. Билги Баджа и допълва, че това става по-лесно с помощта на изображенията, получени при лапароскопска хирургия. „Роботизираната хиругия позволява по-голяма свобода на движенията в сравнение с конвенционалната лапароскопска хирургия. При нея разполагаме с триизмерни изображения с високо качество и повече детайли. Освен това се елиминира проблемът с нестабилността на ръцете и може да се извършват движения, които не могат да се направят ръчно. Така например, роботите имат способност за движение с ъгъл до 540 градуса. Те осигуряват важни предимства както на пациента, така и на хирурга“, казва проф. Билги Баджа.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search