Прогресът в неврохирургията дава надежда на пациенти в детска възраст - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Прогресът в неврохирургията дава надежда на пациенти в детска възраст

Прогресът в неврохирургията дава надежда на пациенти в детска възраст

Лечението на дълбоко разположени мозъчни тумори в детска възраст все по-често завършва успешно, благодарение на опитни хирурзи и напредналите технологии в тази сфера.

Мозъкът управлява човешкото тяло, подобно на диригент в оркестър. В миналото не беше възможно дълбоко разположени в мозъка тумори да бъдат оперирани. Днес опитни хирурзи, оборудвани със съвременни технологии, могат да отстранят тумора и да постигнат успешен резултат при повечето пациенти. При този вид тумори, които изискват много повече опит и умения в сравнение с разположените на повърхността на мозъка, ранната диагноза спасява живот. Проф. Мемет Йозек, детски неврохирург в болница Acıbadem Altunizade, разказва за мозъчните тумори и възможностите за тяхното лечение.

Три дълбоко разположени локации: мозъчен ствол, таламус и хипоталамус

Човешкият мозък се състои от различни зони. Някои от зоните, които осигуряват базови функции на организма, са разположени в главния мозък, а други в малкия мозък и мозъчния ствол. Мозъчният ствол се счита за най-важният дял, защото в него се намират важни центрове, свързани с дишането, храносмилането, преглъщането, движенията на очните ябълки, както и всички ядра на сетивата и мускулните движения. Или с други думи, мозъчният ствол държи основния контрол. Освен това, той е един вид магистрала на нервни влакна, които регулират равновесието и движенията на ръцете и краката, разположени на повърхността на мозъка. Формата му наподобява цилиндър с височина 7 см и диаметър 2.5 см. Разположен е в основата и сърцевината на мозъка, където е най-защитената зона.

По тази причина, ако възникне проблем с мозъчния ствол, той е труден за достигане. Изискват се дълбоки познания, опит и технологии, за да се достигне този дял от мозъка при операция.

Вторият дълбоко разположен дял е таламусът. Той се намира малко над мозъчния ствол и отново в самата сърцевина на мозъка. Тук се събира и обработва цялата информация, и оттук се изпращат инструкции до съответните органи в тялото.

Последният дълбоко разположен дял е хипоталамусът. Той контролира усещанията за глад и жажда, както и всички налични хормони в организма. Действа като своеобразна лаборатория, която постоянно анализира нивата на сол и течности в тялото. Във всяка наша клетка има определено количество йони, произхождащи от соли. Нивата на тези йони трябва да се поддържат в определени граници. Кръвта, циркулираща в тялото, използва хипоталамуса като лаборатория, като доставя кръвни проби за анализ. Ако солното ниво се покачи, тогава е необходима вода за разреждане и човекът изпитва чувство за жажда.

Какво е лечението?

Мозъчните тумори много често се проявяват в детска възраст. 90% то туморите на мозъчния ствол, 85% от туморите на хипоталамуса и 80% от туморите на таламуса се откриват в този период. Преобладаващата част от туморите на таламуса при децата са доброкачествени, докато при възрастните са злокачествени. От ключово значение е операциите да се правят от хирурзи с опит в достигането на тази зона. Достигането до тумор, който се намира на повърхността на мозъка, близо до черепа, и оперирането в тази зона обикновено изисква кратка продължителност на манипулацията. При дълбоко разположени тумори обаче е необходима изключителна прецизност, защото има по-голяма вероятност да се засегне здрава мозъчна тъкан. И тук на помощ идват технологиите. Въпреки че опитът и уменията на хирурга са от ключово значение, той все пак се нуждае от определени технологични устройства. Те могат да бъдат разделени в три групи:

1) Система за интраоперативен мониторинг (наблюдение по време на операцията), която помага да се предотврати увреждане на здрава тъкан в засегнатия участък. Тя се използва с помощта на специално обучени неврофизиолози. Така например, в мозъка има център, който отговаря за движенията на ръката и не трябва да бъде засегнат по време на операцията. Затова неврофизиолозите поставят няколко електрода върху скалпа и мускулите на ръцете и краката на пациента. Това позволява да се улови сигнала и предаването му надолу. Така упражняването на прекомерен натиск в тази зона се регистрира и преустановява незабавно. По този начин се избягва рискът от апоплексия след операцията. В мозъчния ствол се намира и ядрото на мускулите, които движат лицето. То е с размери 4х2 мм. Хирурзите използват специална сонда, за да установят местоположението му. На теория локацията на това ядро е известна, но наличието на тумор може да го измести вляво или вдясно. След като се открие точното му местоположение, туморът може да бъде отстранен хирургически. С тази технология се избягва евентуална лицева парализа след операцията.

2) Границите на 70 процента от всички дълбоко разположени тумори не могат да се определят много добре, защото е много трудно да се установи къде точно свършва здравата тъкан и започва туморът. Понякога хирурзите си мислят, че са отстранили целия тумор, но в действителност са премахнали само половината. Това обикновено става ясно след операцията. В такива случаи много помага наличието на интраоперативен ЯМР. Той осигурява получаването на изображения на операционната маса със специално устройство, докато черепът все още е отворен. Това позволява да се визуализира вътрешността на мозъка и откриването на малки, незабележими късчета от лезиите. Така хирургът има предимството да прецени дали е необходимо да продължи операцията, докато пациентът все още е на операционната маса. Интраоперативният ЯМР, който осигурява изображения в самата операционна зала, е голямо преимущество при операции на дълбоко разположени тумори. Този метод е приложен за първи път в Acıbadem Health Group и се използва вече 8 години.

3) Използването на ултразвукови технологии по време на операцията също допринася за успешния изход и осигурява огромно предимство на лекарите.

Оплаквания, които не бива да се пренебрегват

Ако дете се оплаква от постоянно главоболие, това не бива да се пренебрегва. Необходимо е да се провери дали има данни за повишено очно налягане.

Ако детето повръща „на фонтан“ сутрин преди хранене, това също представлява повод за внимание. Понякога семейството погрешно тълкува този проблем като ревност към братчето или сестричето, или нежелание да ходи на училище. Ако повръщането се наблюдава всяка сутрин, семейството трябва да се консултира със специалист възможно най-скоро.

Ако детето има проблеми с равновесието при вървене или походка с широко разкрачени крака, или тромава фина моторика (сръчност на ръцете), това също могат да бъдат важни симптоми, които налагат консултация със специалист.

Хирургично лечение е приложимо в 45% от всички случаи

До 1985 г. човек, диагностициран с тумор в мозъчния ствол, се считаше за обречен. Никъде по света не се прилагаше лечение на такива тумори. Освен това се смяташе, че всички тумори на мозъчния ствол са еднакви. Но през 1985 г. д-р Фред Епщайн разкри, че има четири типа мозъчностволови тумори и те значително се различават един от друг. 45% от тези тумори са подходящи за хирургично лечение.

Проф. Мемет Йозек твърди, че е един от щастливците, специализирали под ръководството на самия д-р Епщайн. През 1995 г. той става един от 12-те ученици на д-р Епщайн и именно оттогава датира интересът му към дълбоко разположените мозъчни тумори.

За допълнителна информация и консултация, не се колебайте да се свържете с нас.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search