Проф. Ибрахим Бербер ще консултира безплатно пациенти с бъбречна недостатъчност в София - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Проф. Ибрахим Бербер ще консултира безплатно пациенти с бъбречна недостатъчност в София

Проф. Ибрахим Бербер ще консултира безплатно пациенти с бъбречна недостатъчност в София

Иновативни методи повишават комфорта на донора и реципиента при живо донорство, и дават шанс за трансплантация при липса на съвместимост

Проф. д-р Ибрахим Бербер, ръководител на Центъра за трансплантация на органи в болница Acibadem International, ще посети България на 24 април. Специалистът с повече от 20 години опит в областта на бъбречните трансплантации ще бъде гост в предаването „Духът на здравето“ по bTV, след което ще консултира безплатно пациенти в офиса на Acibadem в София. Проф. Бербер и екипът му прилагат иновативни методи за бъбречна трансплантация, които позволяват по-бързо възстановяване за донора и реципиента при живо донорство, а в някои случаи дават шанс за присаждане при липса на съвместимост.

Кога се налага бъбречна трансплантация?

Бъбреците са жизненоважни органи и когато дейността им е нарушена, това води до натрупване на отпадъчни вещества и вода в тялото, а от там следват проблеми със сърцето, белите дробове, кръвта и костите. Това заболяване се нарича бъбречна недостатъчност. Когато бъбреците спрат да работят внезапно, това понякога е обратимо. Когато обаче увреждането на бъбреците се развива бавно с течение на времето, тогава става въпрос за хронична бъбречна недостатъчност. Това заболяване е необратимо и в крайната му фаза (ESRD) възможните алтернативи са хемодиализа или присаждане на бъбрек.

Диализата замества част от бъбречните функции, но представлява вид поддържаща терапия, при която кръвта на пациента се филтрира от машина няколко пъти седмично. Трансплантацията на бъбрек се счита за златен стандарт, защото с нея се възстановяват всички бъбречни функции, а качеството и продължителността на живота се повишават. Затова специалистите препоръчват трансплантацията като най-доброто лечение при бъбречна недостатъчност, по възможност дори преди започване на диализа.

Но в повечето държави по света броят на чакащите за трансплантация значително надвишава броя на дарените органи от трупни донори. Така е и в България, където по данни на Изпълнителната агенция по трансплантации към момента 1008 души са в листата на чакащи за бъбрек, а за цялата 2017 г. са извършени 32 бъбречни трансплантации от трупен донор.

Живото донорство може да бъде алтернатива

В държавите с дълги листи на чакащи за трансплантация на орган, живото донорство от близък роднина се явява лъч на надежда за пациентите с бъбречна недостатъчност. „Както е известно, здравият човек може да продължи живота си и с един бъбрек“, посочва проф. Ибрахим Бербер. В Турция например 80% от извършваните трансплантации са от жив донор, а останалите 20% – от трупен. Така освен че се избягва дългият период на чакане, се повишава и шансът за успех на операцията, тъй като според статистическите данни краткосрочният и дългосрочен процент на преживяемост са значително по-добри при трансплантации от живи донори, отколкото от трупни.

За т.нар. живи донори, които се подлагат на операция и даряват част от себе си, за да спасят живота на обичан близък човек, специалистите се стараят да прилагат все по-щадящи и минимално инвазивни техники.

Екстракция през естествените отвори на тялото

„Повечето трансплантации на орган, които извършваме, са от живи донори“, разказва проф. Ибрахим Бербер. „Това са съвсем здрави хора, които се подлагат на хирургична операция, само за да спасят живота на своите родители или други роднини. Затова ние трябва да им осигурим максимален комфорт“, посочва хирургът. Така в практиката навлизат минимално инвазивни лапароскопски методи. И докато в миналото отворената хирургия и разрези с дължина 20-25 см бяха единствената възможност, то съвременните техники позволяват бъбрекът да се извади през 5-6 см разрез. Така се ограничава рискът от кървене, инфекции или херния в областта на хирургичната рана.

„Но нашият екип в Центъра за трансплантации на Acıbadem International Hospital продължаваше да търси отговор на въпроса: как да направим процедурата по екстракция на бъбрека още по-комфортна, като елиминираме и разреза от 5-6 см? В резултат открихме, че изваждането на бъбрека през родилния канал при жените е осъществимо и може да премахне необходимостта от разрез, а скоро след това извършихме и първата си такава операция“, разказва проф. Бербер. Към момента методът се използва само в най-напредналите центрове в света и може да се прилага през един или няколко порта (отвора), включително и с достъп през пъпа.

Методът може да се използва при жени, които вече са раждали. „Той осигурява голям комфорт на донора. Нашият екип е единственият в Турция, който го прилага. Методът, който отива една крачка по-далече, е лапароскопската операция през пъпа, който също се прилага при нас“, посочва проф. Ибрахим Бербер.

Методът вече спечели награда

За прилагането на новия метод Центърът за трансплантация на органи в Acıbadem International Hospital спечели първа награда на конгреса „Нови хоризонти в хирургията“ през март 2014 г. „Същата година спечелихме и второ място на конгреса на Турската асоциация за ендоскопска и лапароскопска хирургия, за видео презентацията на стандартна лапароскопия с вагинална екстракция“, отбелязва проф. Бербер.

След лапароскопската нефректомия, донорът остава в болницата средно 1 до 3 дни. Ако няма някакви оплаквания при контролния преглед в рамките на седмица, след това е достатъчно да преминава редовни прегледи на всеки шест месеца, също като всеки здрав човек.

Бъбречни трансплантации при липса на съвместимост с донора

При трансплантация на бъбрек е задължителна съвместимостта на кръвта между донора и реципиента, докато HLA съвместимостта на тъканите не е от съществено значение.

Понякога пациентът има близък роднина, който е съгласен да дари бъбрек, но двамата нямат нужната съвместимост. В такъв случай може да се пристъпи към бъбречна трансплантация по двойки или т.нар. „кръстосана трансплантация“. Това означава, че се търси друга двойка донор-реципиент, които също нямат съвместимост помежду си, но е налице съвместимост при размяна на донорите. Тоест, органите се „кръстосват“. А когато тази комбинация се получава с размяна на донорите в повече от две двойки, става въпрос за „домино“ трансплантация. Такъв тип трансплантации не са рядкост в Турция и позволяват да се избегне проблемът с липсата на съвместимост, обяснява проф. Ибрахим Бербер.

Защо трансплантация на бъбрек в Acibadem?

  • Натрупан опит с повече от 4500 бъбречни трансплантации;
  • Най-съвременни методи и технологии
  • Висока успеваемост – 99% след първата година, 95% на петата година

За допълнителна информация и безплатна консултация с проф. д-р Ибрахим Бербер, не се колебайте да се свържете с нас:

Acıbadem Централа (Истанбул): +905309768394 (viber и whatsapp)

Acıbadem Офис София: +35928511228

Acıbadem Офис Варна: +35952580385

Acıbadem Офис Пловдив: +35932660192

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search