Проф. д-р Тайяр Саръоглу – хирургът, който спасява детски сърца - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Проф. д-р Тайяр Саръоглу – хирургът, който спасява детски сърца

Проф. д-р Тайяр Саръоглу – хирургът, който спасява детски сърца

1 на всеки 100 бебета по света се ражда с вродено сърдечно заболяване. Рискът е 2 до 3 пъти по-висок при деца с наличие на сърдечни заболявания при някой от най-близките членове на семейството. Проф. д-р Тайяр Саръоглу, един от малцината експерти в света в сферата на детската сърдечносъдова хирургия, е спасил стотици детски сърца с успешни сложни операции, които преди са смятани за „невъзможни“. Проф. Саръоглу ръководи отделенията по сърдечносъдова хирургия едновременно в Болница „Аджъбадем Бакъркьой“ и Университета „Аджъбадем“.

1 милион бебета по света с вродени сърдечни заболявания всяка година
Всяка година по света се раждат 1 милион деца с вродени сърдечни заболявания, най-често в развиващите се държави, посочва проф. д-р Тайяр Саръоглу. Всички те би трябвало да имат достъп до съвременни възможности за диагностика и лечение, но в действителност 90% от тях умират. Вродените сърдечни заболявания се срещат в над 200 разновидности, поради което ранната и точна диагноза е от критично значение. Проф. Саръоглу допълва: „Някои от тези заболявания са изключително сложни и рискови, но въпреки това ние имаме 90% успеваемост в лечението им. Повечето от пациентите ни продължават да водят нормален живот след операцията.   Съвременните технологични средства, съчетани с нашия опит, дават възможност да се лекуват успешно дори изключително сложни случаи, които са били считани за невъзможни“. Семействата на деца с такъв проблем не бива да се поддават на страх и отчаяние, а да поддържат надежда и вяра, препоръчва специалистът и допълва, че вече е възможно да се лекуват много от децата, страдащи от сърдечни заболявания, които до скоро са смятани за нелечими.

Висока успеваемост при най-сложните сърдечни операции
В много от случаите при вродено сърдечно заболяване се налага операция още в първите дни след раждането. Проф. д-р Тайяр Саръоглу отбелязва, че медицината в Турция е във възход в момента и е в състояние да постигне дори по-успешни резултати от Европа в областта на педиатричната сърдечна хирургия. „Ние постигаме по-добри резултати от средните за Европа. Така например, ако в европейските центрове рискът от смъртност при операция за тази група заболявания е около 15%, то при нас този риск е под 5%. Много важна за успеха при тези случаи е интегрираната система, която включва сътрудничество между специалисти в детската кардиология, интензивни грижи, педиатрия и неонатология, както и сестри и технически лица“, обяснява проф. Саръоглу.

Проф. д-р Тайяр Саръоглу, който е специалист в най-сложните и рискови сърдечносъдови операции при бебета, е спасил сърцата на стотици деца от Турция и чужбина. Сред тях са и над 300 деца от Египет – всяко от тях е претърпяло сложна и рискована хирургична намеса още в първите дни от живота си. Неотдавна тези вече пораснали деца и техните семейства се срещнаха с със своя лекар проф. Саръоглу на празнично събитие в Кайро, изпълнено с много усмивки и емоции, далече от болестта. „Тези стотици млади сърца изграждат мост на любов, мир и приятелство между Турция и Египет“, каза проф. д-р Тайяр Саръоглу.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search