Проф. д-р Семих Халезеролу лекува рак на белия дроб с най-добрата техника в света! - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Проф. д-р Семих Халезеролу лекува рак на белия дроб с най-добрата техника в света!

Проф. д-р Семих Халезеролу лекува рак на белия дроб с най-добрата техника в света!

Проф. д-р Семих Халезеролу лекува рак на белия дроб с най-добрата техника в света!

Проф. д-р Семих Халезеролу е един от най-добрите специалисти в света в лечението на рак на белия дроб и сред първите, започнали прилагането на най-успешната техника за операция при това заболяване. В болници „Аджъбадем“ медицинските екипи премахват белодробни тумори с торакоскопска хирургия, през един единствен разрез. В центровете на „Аджъбадем“ са извършени най-голям брой в света операции със съвременната техника, която осигурява на пациентите добро качество на живот след хирургията. Успехът на интервенцията зависи пряко от уменията на лекарския екип в комбинация с най-съвременната апаратура. Проф. д-р Халезеролу разказва за въздействието на тютюнопушенето върху здравето на белите дробове, както и за лечебните методи, прилагани от него.

Какво е мнението Ви за тютюнопушенето? Какви са наблюденията Ви при пациентите по отношение на този вреден навик?

Проф. д-р Семих Халезеролу: Често ме питат какви са първите признаци за рак на белия дроб. Първият признак е цигарата между пръстите. Тютюнопушенето е вредно и води до рак на белите дробове. Така че, ако искате да бъдете здрав, трябва да откажете цигарите. За предпочитане е никога да не сте пушили, затова трябва да се стремим да предотвратим употребата на цигари при младите хора. 90% от пациентите с белодробен рак са били пушачи или все още пушат. Само 10% от тях никога не са посягали към тютюна. Но сред тях има и такива, които са били изложени на пасивно тютюнопушене.

По какъв начин се отразява пушенето на белите дробове?

Проф. д-р Семих Халезеролу: Ако сте пушач, вие вдишвате дима с белите дробове и те почерняват. И след продължителен период, например 20 години, дишането става затруднено. Освен това, вредните вещества се натрупват в дробовете и водят до възникване на белодробен рак, хронична обструктивна белодробна болест или сърдечни заболявания.

Колко години отнема да се изчистят белите дробове, след като откажем цигарите?

Проф. д-р Семих Халезеролу: Зависи колко продължително е пушил човекът, който ги отказва. Например ако човек е пушил в продължение на 25 години по един пакет дневно, ще отнеме дълго време дробовете да се възстановят. Но при човек, който е пушил по две-три цигари на ден за период от 10 години, след година или две дробовете ще се прочистят. Рискът от белодробен рак обаче няма да се премахне напълно, ако някой е употребявал голямо количество тютюн продължително време. Рискът намалява постепенно в продължение на 15 години, но никога няма да изчезне напълно. Ето защо се препоръчва човек изобщо да не започва да пуши.

Възможно ли е ракът на белите дробове да се открие на ранен етап?

Проф. д-р Семих Халезеролу: Да, възможно е. Първият признак, както отбелязах, е тютюнопушенето. Ако сте страстен пушач трябва да имате едно наум, че е възможно в даден момент да развиете белодробен карцином. Той няма специфични симптоми, но е възможно пациентите да имат храчки с кръв, необяснима загуба на тегло, болка в гърдите, хронична кашлица. Тези симптоми обаче се наблюдават и при хора, страдащи от туберкулоза, пневмония или други хронични заболявания.

Какви скринингови изследвания са препоръчителни за пушачите?

Проф. д-р Семих Халезеролу: Световната здравна организация препоръчва всички пушачи на възраст между 55 и 74 години, които приемат над 25 пакета цигари годишно, да се подлагат на ежегодна контрастна томография.

Какво лечение препоръчвате при рак на белите дробове?

Проф. д-р Семих Халезеролу: Лечението зависи от стадия на заболяването. Когато ракът на белите дробове се открие в 1 или 2 стадий, шансовете за излекуване са по-високи. Те намаляват, ако болестта е открита в 3 или 4 стадий. В 1 и 2 стадий туморите са малки и няма злокачествени разсейки в тялото, а хирургията дава максимални шансове чрез премахване на засегнатата белодробна тъкан. Гръдната хирургия се разви много във времето: в миналото интервенцията включваше отваряне на гръдния кош и съществуваха рискове от постхирургични усложнения. Освен това, качеството на живот се влошаваше значително след операцията. Към момента операциите са минимално инвазивни, защото вече не отваряме гръдния кош. С помощта на няколко малки разреза вкарваме в дробовете устройства за визуализация на областта, и през същите тези разрези извличаме болната тъкан. Торакоскопските интервенции също се развиха значително: към момента една от най-успешните техники в торакоскопията представлява интервенция с един единствен разрез. Тя обаче може да се прилага само от опитни лекари, които използват висок клас медицински техники. Най-общо, при тази техника инструментите достигат дробовете през 3-5 см разрез и от там извличат белодробната тъкан, засегната от рака. Предимството на този метод е, че пациентите запазват по-добро качество на живот и същевременно поддържат оптимална белодробна функция. Защото нашата цел е не просто да спасим живота на пациента, но и да му осигурим добър живот след хирургията. В „Аджъбадем“ вече имаме над 100 случая на рак, третирани с торакоскопска хирургия през един разрез. Ние сме единственият център в света с такъв висок брой случаи, лекувани с тази техника. С нейна помощ над 50% от пациентите в 1 и 2 стадий постигат преживяемост над 5 години. Трябва да се има предвид, че сред пациентите, които не преживяват 5 години има такива на възраст над 65-67 години, страдащи и от други заболявания освен белодробния рак, като например сърдечносъдови заболявания. Във всички случаи, 50% преживяемост е най-добрата в света.

Какво бихте препоръчал на здравите хора по отношение на начина им на живот, за да се предпазят от сериозни заболявания?

Проф. д-р Семих Халезеролу: На първо място, да избягват тютюнопушенето или да се откажат от него. Второ, препоръчвам диета без захар. Освен това е важно да се избягват добавки, овкусители и други консерванти, защото те могат да предизвикат генетични мутации, които повишават риска от рак. И не забравяйте дневната доза движение!

За въпроси към проф. д-р Семих Халезеролу или за безплатна консултация с него, свържете се с нас: renginar.mutlu@acibadem.com.tr
тел. 00905309768394 (достъпен също в Whatsapp и Viber)

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search