Проф. д-р Гюралп Джейхан: Съвременни методи за лечение на чернодробни метастази - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Проф. д-р Гюралп Джейхан: Съвременни методи за лечение на чернодробни метастази

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Съвременни методи за лечение на чернодробни метастази

Метастазите вследствие от рак на дебелото черво или рак на гърдата са най-често срещаните чернодробни тумори, диагностицирани от лекарите. Повечето тумори на черния дроб са асимптоматични, но голяма част  от тях могат да се диагностицират с помощта на съвременни технологии като ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Добрата новина е, че продължителността на живота при пациенти с чернодробни метастази се удължава благодарение на нови методи за лечение. Един от най-опитните лекари в Европа за диагностициране и лечение на чернодробни метастази е проф. д-р Гюралп Джейхан, известен хирург в ACIBADEM. Проф. д-р Гюралп Джейхан споделя детайли за туморите на черния дроб и съвременните методи за лечение, прилагани в болници ACIBADEM.

Кои са най-често срещаните чернодробни тумори, които диагностицирате в практиката си?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Най-често срещаните тумори всъщност са чернодробните метастази вследствие от други видове рак. Най-много са пациентите с рак на дебелото черво и метастази, които се нуждаят от мултидисциплинарен подход и хирургична намеса за премахване на метастазите. Втората голяма група са пациентите с карциноми, които произхождат директно от черния дроб – хепатоцелуларен карцином (ХЦК). Третата група са пациентите с рак, свързан с жлъчката, жлъчните пътища и жлъчната система. Най-често срещаният сред тях е холангиоцелуларният карцином. Това е тежка диагноза, подобно на рака на панкреаса, с неблагоприятна прогноза. По отношение на честотата на различните видове тумори, 50 до 60% от тях са метастатични тумори, 20 до 25% са хепатоцелуларните карциноми и 10 до 15% от чернодробните тумори да холангиоцелуларни карциноми.

Какви са причините за възникване на хепатоцелуларни карциноми и рак на жлъчката?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Хепатоцелуларният карцином често се асоциира с хепатит B и C. Освен това, пациентите с чернодробна цироза вследствие от хепатит или увреждания свързани с алкохола също са предразположени към хепатоцелуларни карциноми. За съжаление, има и много пациенти, които нямат хепатит или цироза, но също развиват ХЦК. За тези хора не знаем какво отключва болестта. При холангиоцелуларните карциноми, засега все още не знаем какво провокира тези тумори.

Какви са рисковите фактори за тези видове рак?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Както споменах, някои пациенти развиват чернодробна цироза вследствие от алкохол. Тоест, злоупотребата с алкохол може да доведе до цироза и впоследствие да се развие хепатоцелуларен карцином. Стеатозата или мастен черен дроб не се асоциира директно с тези заболявания. Проблемът идва, когато  се наложи да оперираме пациент с мастен черен дроб и рак. Не е лесно да се оперира мастен черен дроб.

Рисков фактор ли е възрастта?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Пациенти с ХЦК могат да се диагностицират и в много ранна възраст, 40-50 години. Ако имат хепатит, могат да развият цироза много бързо. Ако са с алкохолна чернодробна болест, също могат да развият цироза много бързо и впоследствие ХЦК. Холангиоцелуларните карциноми обикновено се диагностицират при по-възрастни пациенти, след 60-годишна възраст, както при рака на панкреаса.

Какви са симптомите за рак на черния дроб?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Когато говорим за тумори на черния дроб, повечето от тях са асимптоматични, тоест протичат без изявени симптоми. Това е проблем, сходен на този при рака на панкреаса. Известни симптоми се наблюдават при холангиоцелуларните карциноми на жлъчната система. С нарастването на тумора и ако е разположен в близост до жлъчните пътища, пациентите пожълтяват, получават жълтеница. Но когато става въпрос за чернодробни метастази, пациентът не ги усеща. Трябва да са много големи и да притискат чернодробната капсула, за да започне пациентът да изпитва дискомфорт или болка. Но това се случва рядко: за съжаление, повечето чернодробни тумори протичат без симптоми.

Има ли някакви скринингови изследвания за тези видове рак, включени в програмите за профилактични прегледи?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: За най-голямата група метастази – тези вследствие от колоректален рак, правим колоноскопия и други изследвания за колоректални метастази, разположени в черния дроб. За хепатоцелуларния карцином има един маркер, наречен алфа фетопротеин (AFP), който е доста специфичен за този вид рак. Но това изследване не се прави на всеки човек, правим го само при пациенти в риск, при които са налице изменения в черния дроб, хепатит или чернодробна цироза. То не е толкова специфично като например PSA при рака на простатата.

Какви са възможностите за лечение при чернодробни метастази, хепатоцелуларни карциноми и холангиоцелуларни карциноми?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Днес можем да лекуваме пациенти, на които преди години не бихме могли да предложим лечение. Първо, трябва да направим разграничение между различните видове тумори. Както вече споменах, най-често срещани са метастазите, и особено метастазите от колоректален рак. Допреди 15-20 години пациент с множество метастази в десния и левия лоб се считаше за „изгубен“. Но това се промени и днес разполагаме с възможности за тези пациенти. В наши дни, лечението на чернодробни метастази е мултидисциплинарен процес. Това означава, че еднакво важни са както хирургът, така и онкологът, радиоонкологът и интервенционалният радиолог. Това налага екипна работа. Когато екипът работи заедно, можем да отстраним много чернодробни метастази и да осигурим по-добра прогноза на пациента. Това правим всеки ден. Освен това, имаме туморни бордове, които съвместно определят стъпките в процеса на лечението – операция, аблация и т.н. Интервенционалният радиолог ни помага да избегнем отстраняването на неоправдано голяма част от черния дроб, защото пациентът се нуждае от този орган. Но целият този процес е екипна работа, затова се нуждаем от добър екип за лечение на пациенти с метастази. При хепатоцелуларния карцином нещата изглеждат по сходен начин, защото пациентите обикновено са с цироза и черният дроб не функционира много добре. А когато черният дроб не функционира добре, пациентът има много придружаващи заболявания и операцията невинаги е първа опция за лечение. По тази причина, отново се нуждаем от екип. При пациенти с ХЦК и множество тумори има и друга опция, която също е хирургична: трансплантация на черен дроб. А при холангиоцелуларни карциноми операцията е единственото решение. Единственият шанс за излекуване е хирургията. Химиотерапията при такива случаи, подобно на рака на панкреаса, може да удължи живота на пациента, но не и да го излекува. Така че единствената възможност за излекуване при холангиоцелуларни карциноми е резекцията на туморите.

Кои са най-съвременните хирургични техники, които прилагате в ACIBADEM?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Големите резекции правим по конвенционалния начин, с отворена операция. Това е стандартът. Но все повече навлиза практиката всички тези интервенции за се извършват с лапароскопски техники. Това означава, че правим минимално инвазивни операции, след които пациентът се възстановява много по-бързо. В ACIBADEM можем да използваме и роботизирана хирургия, която все още е в процес на развитие. Другото нещо, което можем да предложим в ACIBADEM и което е много важно, е че по време на самата операция можем да приложим и радиоинтервенционално лечение. Можем също да използваме компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс в операционната зала. По този начин можем ясно да идентифицираме туморите и да бъдем направлявани от компютърните системи по време на хирургичната намеса. Черният дроб е триизмерно тяло с артерии, вени и биосистеми. Всичко това наподобява клонова система на дърво и в този орган има много разклонения, които не можем да видим отвън. Но когато операцията се провежда под томографско проследяване, можем да избегнем отстраняване на повече тъкан от необходимото. По този начин предпазваме здравите тъкани.

Доколко съвременните таргетни терапии са приложими при чернодробни тумори?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Когато става въпрос за чернодробни метастази, можем да използваме тези терапии за третиране на първоначалния тумор в дебелото черво или гърдата, което ще помогне да се освободим и от метастазите. При хепатоцелуларните и холангиоцелуларните карциноми тези терапии все още не са особено ефективни към момента.

Каква е ефективността на радиотерапията при чернодробни тумори? Има ли някакви индикации за радиотерапия?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Не и преди операцията. Може би след нея: например, ако сме оперирали пациент и след 3 месеца при образно изследване открием нови метастази. В такъв случай пациентът може да премине радиотерапия, защото не можем да го оперираме повторно след 3 месеца. В подобни случаи радиотерапията се явява опция за лечение.

Каква е очакваната продължителност на живота след такова лечение при чернодробни метастази, хепатоцелуларни и холангиоцелуларни карциноми?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: При холангиоцелуларен карцином, очакваната продължителност на живота е сходна с тази при рак на панкреаса и тя не е добра. При колоректални метастази, всичко зависи от това колко скоро те ще се завърнат или след колко време пациентът ще развие метастази някъде другаде. Но прогнозата е много по-добра, когато метастазите бъдат отстранени. Можем да имаме пациенти с рак на дебелото черво и чернодробни метастази, чието състояние е под контрол повече от 5-10 години. Но при пациенти с рак на панкреаса и чернодробни метастази прогнозата не е толкова добра. При хепатоцелуларен карцином, всичко зависи от повторното възникване на тумора. За съжаление, тези тумори имат склонност да се развиват повторно много бързо и при тези пациенти очакваната продължителност на живота се обуславя не само от тази повторна поява на болестта, но и от влошените функции на самия черен дроб. Както споменах, при такива пациенти черният дроб не функционира добре, а това ограничава шансовете на пациента.

Какви са процедурите за проследяване след лечението?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Най-добрата програма за проследяване включва образни изследвания с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Какви са препоръките ви за здрав черен дроб?

Проф. д-р Гюралп Джейхан: Бих препоръчал да се избягва злоупотребата с алкохол. Алкохолът е токсичен за черния дроб и отваря вратите за чернодробни заболявания. Най-вредното и опасно вещество за черния дроб е алкохолът. Стеатозата също засяга функциите на черния дроб, така че не се препоръчва прекомерната употреба на мазни храни. Освен това, комбинацията от тютюнопушене и алкохол е много неблагоприятна както за черния дроб, така и за панкреаса. Наднорменото тегло също не е полезно за черния дроб.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search