Гинекологични операции без белег - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Гинекологични операции без белег

Гинекологични операции без белег

Гинекологични операции без белег

Безкръвни гинекологични операции, които не оставят белег, вече могат да се извършват през един малък отвор вместо през четири или пет порта. Това позволява на пациента да се възстанови по-бързо, както и да продължи живота си без белези по тялото. За преодоляване на техническите затруднения при операции през един единствен отвор, на помощ идва роботизираната хирургия.

При затворените хирургични методи, наричани лапароскопска хирургия, се правят 4-5 малки разреза с размери от 5 до 10 мм, с цел по-бързо зарастване, по-малко болка, по-малки белези и повече комфорт за пациента. Сега лапароскопски операции могат да се извършват и през един единствен отвор. За „вход“ може да се използва пъпът на корема и така по тялото на жената, подложила се на гинекологична операция, не остава белег след интервенцията. „Можем да направим операцията, без да докосваме друга част от тялото, само с разрез от 1.5-2 см в областта на пъпа. По този начин след заздравяването на пъпа не остава следа от хирургичната намеса и резултатът е изключително удовлетворителен за пациентките от естетическа и козметична гледна точка. Освен това, операцията с един отвор ускорява възстановяването, така че пациентката може да стане още на следващия ден и дори да се прибере у дома“, обяснява проф. д-р Мете Гюнгьор, онкогинеколог в болница ACIBADEM Maslak.

Предимства на роботизираната хирургия

Проф. Мете Гюнгьор подчертава, че затворената операция може да се направи със същия ефект като отворената, благодарение на триизмерните образи, получавани при роботизираната хирургия, които позволяват видимост в дълбочина и не пропускат дори най-малките детайли. В допълнение, ползите от лапароскопските операции се увеличават с прилагането на роботизирана хирургия, при която използваните инструменти позволяват премахването на тъкани и по-голяма способност за ротационни движения. Такъв тип операции позволяват по-голяма прецизност, по-малко болка и по-малък риск от инфекции.

В случаите, в които се налага отстраняване на матката, тя може да бъде извадена през направения един единствен отвор, ако е с подходящ размер. В случаи на кисти на яйчниците, неголеми операции на миоми, пролапс на матката, сраствания, както и операции вследствие от спонтанен аборт поради проблеми с тръбите или цервикална недостатъчност, хирургичната намеса може да се осъществи с помощта на робот. Проф. Гюнгьор уточнява, че еднопортовите операции все още не са приложими при всички тези операции, но благодарение на роботизираните методи обхватът на прилагането им се разширява. Все още е предизвикателство операцията през един отвор при онкологични случаи. Тя е приложима при хирургично отстраняване на кисти или на матка, ако те не са много големи. При робот-асистирана операция, извършвана през един отвор, през 2-сантиметров разрез на корема се вкарва устройство с четири дупки.  Една от тях е за камерата, две – за ръцете на робота, а последната се използва от асистента по време на операцията.

Ускорява възстановяването и последващото лечение

Гинекологичните операции са сферата, в която роботизираната хирургия се използва най-често. Всички гинекологични операции, и в частност операциите при гинекологични онкологични заболявания, могат да се извършат с помощта на роботизирана система. „Повечето пациентки с гинекологични видове рак трябва да преминат химиотерапия или лъчетерапия след операцията. Но когато се прави отворена операция, хирургичният разрез от 20-25 см се нуждае от около месец време, за да заздравее, а това забавя останалата част от лечението. Освен това, трябва да се има предвид, че повечето от тези пациенти са по-възрастни, понякога с наднормено тегло и системни заболявания, които затрудняват както извършването на отворена операция, така и постоперативното възстановяване. При роботизираната хирургия е достатъчно възстановяването от само 4 или 5 малки отвора. Пациентът се изписва след няколко дни и химио или лъчетерапията може да започне в кратки срокове“, посочва проф. Мете Гюнгьор.

За допълнителна информация и консултация, не се колебайте да се свържете с нас на тел. 0895584088 или +905309768394 (с viber и whatsapp).

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search