ХИРУРГИЧЕН МЕТОД ВРЪЩА КЪМ ЖИВОТА ПАЦИЕНТИ С ПАРКИНСОН - Acıbadem Healthcare Services (BG)
ХИРУРГИЧЕН МЕТОД ВРЪЩА КЪМ ЖИВОТА ПАЦИЕНТИ С ПАРКИНСОН

ХИРУРГИЧЕН МЕТОД ВРЪЩА КЪМ ЖИВОТА ПАЦИЕНТИ С ПАРКИНСОН

Обещаваща възможност: Мозъчен пейсмейкър 

Тремор в състояние на покой, забавени движения, затруднено ходене, скованост на мускулите… А също и проблеми със съня, хранителни разстройства и психиатрични усложнения – всички тези симптоми се асоциират с болестта на Паркинсон. Това е състояние, което се развива вследствие от намалено производство на допамин в мозъка и засяга качеството на живот на човека, като ограничава възможностите му за социални контакти и го принуждава да води живот, зависим от околните. Въпреки че най-често се открива при хора на възраст над 60 години, има 10% риск да се развие и при хора под 40-годишна възраст. Медикаментозното лечение е първият вариант при болестта на Паркинсон. При някои пациенти обаче то може да се окаже неефикасно или да доведе до тежки странични ефекти. Тогава на ход идва опцията за поставяне на мозъчен пейсмейкър! Неврохирургът Гюлшах Йозтюрк от университетска болница „Аджъбадем Атакент“ отбелязва, че тези устройства повишават качеството на живот при пациентите и им позволяват да се върнат към обичайния си начин на живот.

Алтернативата при проблеми с лекарствената терапия

Към момента няма известно лечение, което да доведе до пълно излекуване от болестта на Паркинсон. Прилаганите терапии са полезни, но не могат да елиминират напълно заболяването. Първата стъпка е медикаментозно лечение. При някои пациенти обаче се прибягва до хирургична намеса. Тя предлага две опции: поставяне на мозъчен пейсмейкър (дълбока мозъчна стимулация) и хирургия на мозъчни лезии (аблационни техники). При болестта на Паркинсон недостатъчното производство на допамин в мозъка се коригира с лекарства. Обикновено те намаляват изявата на симптомите, но не спират развитието на болестта. Нещо повече, при някои пациенти вследствие от лекарствата може да се появят странични ефекти, като например неволни мускулни контракции, които също налагат ограничения в лекарствената терапия. При някои пациенти този проблем може да се разреши с поставяне на „мозъчен пейсмейкър“.

Без повече зависимост от околните

Методът с имплантиране на мозъчен пейсмейкър се използва, за да се елиминират острите състояния на тремор при състояние на покой, мускулната скованост, затруднени движения и неволни мускулни контракции вследствие от страничните ефекти на лекарствата. Той дава възможност и да се намали приеманата доза лекарства.

Техниката се прилага с цел възстановяване на нарушената електрическа активност на мозъка, чрез високо специализирана операция за прецизното поставяне на електроди в специални зони от мозъка. Неврохирургът Гюлшах Йозтюрк обяснява ползите от тази процедура: „След операцията треморите, забавените движения и страничните ефекти от медикаментите намаляват. Пациентите си връщат способността да изпълняват ежедневни задачи, като например да завържат връзките на обувките си, да си закопчаят ризата и да пият чай. В някои от случаите се подобрява и способността да пишат. Пациенти, които могат да се върнат към ежедневния си начин на живот, се спасяват от тежката си зависимост от околните“.

Устройството се имплантира в тялото

Магнитно-резонансните изображения на мозъка, направени преди хирургичната намеса, помагат в процеса на планиране на операцията, което се прави с помощта на високо прецизни технологии. Неврохирургът Гюлшах Йозтюрк отбелязва, че целевата зона, в която ще се имплантира пейсмейкърът, се набелязва преди операцията в зависимост от конкретния случай. Йозтюрк обяснява следващите стъпки така: „На главата на пациента се поставя рамка под местна упойка и координатите на целевата зона се набелязват с ултра висока прецизност, въз основа на томографските и магнитно-резонансните изображения. Изключително важно е възможността за грешка да се сведе до нула, тъй като в прицелните точки се поставят електроди с дебелината на косъм. След определянето на целевите точки, пациентът се отвежда в операционната зала. Два електрода се поставят за постоянно в мозъчните зони, в които се наблюдава най-добър ефект, и се свързват с механизъм подкожно под ключицата, подобен на този при сърдечния пейсмейкър“.

Животът на батерията на пейсмейкъра продължава 3 до 6 години

Състоянието на пациента се наблюдава след операцията и електродите, имплантирани в мозъка, се настройват според състоянието. Конфигурацията на пейсмейкъра може да се променя от пациента или от лекаря с помощта на устройство, което наподобява дистанционно управление и позволява да се изберат най-подходящите настройки. Неврохирургът Гюлшах Йозтюрк отбелязва, че живота на батерията продължава между 3 и 6 години, в зависимост от състоянието на пациента и зоната, в която е имплантиран пейсмейкъра. „Когато батерията се изхаби не се налага повторна мозъчна операция, достатъчно е да се замени онази част от нея, която е разположена подкожно на гърдите“.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search