Нови подходи в лечението на рак при жените - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Нови подходи в лечението на рак при жените

Нови подходи в лечението на рак при жените

Когато стане въпрос за рак, специфичен за даден пол, първото нещо, за което се сещаме, са групата на гинекологичните онкологични заболявания. Някои от тях са сред най-често срещаните заболявания в цял свят, като например рака на маточната шийка. За новите подходи в лечението на тези заболявания и изследванията в тази сфера ни разказват проф. Мехмет Али Вардар, онкогинеколог в болница Acıbadem Adana, и проф. Ертурул Сейрек, специалист по медицинска онкология в същото лечебно заведение.

Ранната диагноза е важна за лечението!

Ракът на маточната шийка е  едно от гинекологичните ракови заболявания, които се срещат често по света, но честотата им постепенно започна да намалява с развитието на възможностите за ранно диагностициране в западните държави. 80% от жените, които губят живота си вследствие от този тип рак, живеят в неразвитите държави, с оскъдни възможности за диагностика и лечение. РАР-тестът, който е създаден преди близо 100 години, играе основна роля в диагностицирането. Но въпреки скрининга, който се прилага през последните години, хиляди жени ежегодно се диагностицират с болестта. ДНК тестовете за HPV вируси, които са допълнителен диагностичен метод, също се открояват като иновации в скрининга за ранно откриване. Разработената в последно време деветвалентна версия на HPV-ваксините предотвратява рак на маточната шийка в 90% от случаите.

Иновациите в диагностиката и скрининга се допълват от новите развития в лечението на болестта. Проф. Вардар отбелязва, че ракът на шийката на матката обикновено се открива при жени в детеродна възраст, и допълва: „Лечебният процес включва методи, които не изключват възможността за раждане на дете. Тоест жените запазват детеродните си функции. Основната предпоставка за употребата на такива методи, които имат важно място в съвременната онкологична гинекология, е заболяването да бъде открито на достатъчно ранен етап. Това позволява хирурзите да отстранят само шийката и да предпазят по-голямата част от матката, след като изследват лимфните възли. Особено значими в това отношение са лапароскопските (затворени) и роботизирани операции. Всички процедури, които могат да бъдат извършени с роботизирана хирургия, е възможно да се извършат и с лапароскопска операция. Роботизираните техники обаче предоставят повече удобство на хирурга“.

Възможността за зачеване и износване на бебе се запазва

Сред най-често срещаните гинекологични онкологични заболявания в Западните държави и Турция е ендометриалният рак, наричан още рак на матката. Основният рисков фактор при него е наднорменото тегло. Сега е известно, че прекомерното натрупване на мазна тъкан (адипоза) оказва неблагоприятно влияние върху матката. Ракът на ендометриума, както и този на маточната шийка, може да се лекува с методи, запазващи фертилитета. Това е особено важно предвид факта, че макар болестта обикновено да възниква в по-напреднала възраст, 5 до 10% от заболелите са жени в детеродна възраст.

Ограничава се рискът от странични ефекти

Друго важно нововъведение в лечението на гинекологичен рак е изследването на сентинелните лимфни възли. Тъй като методът, който се използваше допреди няколко години, имаше за цел да удължи продължителността на живота на пациентите, той включваше премахване на всички лимфни възли в областта между слабините и стомаха. Но отстраняването на 60 до 70 лимфни възела в тази зона води до сериозни странични ефекти. Тъй като лимфният дренаж на краката се нарушава, повечето пациенти страдат от отоци в краката през целия си живот. Последните развития дават възможността да се изследва дали ракът е достигнал до първия лимфен възел, застанал на пътя на разпространението му. В случай че в този лимфен възел, наричан сентинелен, не бъдат открити ракови клетки, останалите могат да останат на място. Тъй като новият метод цели отстраняването само на лимфните възли, в които ракът вече се е разпространил, качеството на живота при пациентите се повишава.

Тестват се нови лекарства

В лечението на онкологичните заболявания, типични за жените, хирургичната операция е последвана от химиотерапия. Проф. Ертурул Сейрек посочва, че и тук изследванията са насочени към методи, които имат за цел както да повишат продължителността и качеството на живота, така и да запазят фертилитета при пациентките. Хирургията е първата стъпка в лечението на рак на яйчниците, който е с най-висок риск от фатален изход сред гинекологичните онкологични заболявания. „След операцията в корема не трябва да остават лезии, по-големи от 1 см. Следва тежка химиотерапия, която се състои от шест цикъла“, обяснява проф. Сейрек.

В случай че болестта се завърне в рамките на шест месеца след лечението, конвенционалните химитерапевтични техники се прилагат отново. Ако обаче заболяването възникне отново след първите шест месеца, при пациента се прилагат лекарства, които предотвратяват растежа на нови кръвоносни съдове към тумора, наричани „ангиогенезни инхибитори“. Към химиотерапията се добавят и лекарства с активната съставка „bevacizumab”. Проф. Сейрек обяснява механизма на действие на тези медикаменти по следния начин: „Туморите се нуждаят от кръвоносни съдове, които да им доставят кръв, за да могат да нарастват. Активните съставки в тези лекарства влияят върху растежния фактор, който спомага за образуването на нови кръвоносни съдове. Това предотвратява снабдяването с кръв, необходима за растежа на тумора. Активните съставки с названия като trebananib, nintedanib, pazopanib и cediranib могат да се прилагат по време на химиотерапията или след нея. Лечението продължава минимум една година.

Различни заболявания, една и съща цел

Научните изследвания за развитие на нови лекарства за лечение на гинекологични онкологични заболявания продължават с пълна сила. Откриването на всеки фактор, който води до развитие на заболяване, е последвано от изследвания за неговото лечение. Учените търсят и начини да ограничат страничните ефекти от лекарствата и да предотвратят развитието на рак. Друг нов подход в лечението на рак при жените е тестването на лекарства, използвани за лечението на даден тип рак, при други видове онкологични заболявания. Проф. Ертурул Сейрек отбелязва, че активните съставки в някои имунологични препарати за лечение на злокачествени меланоми, белодробен рак и карцином на дебелото черво сега се тестват за лечение на рак с гинекологичен произход, и дават обещаващи резултати.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search