» С чернодробна трансплантация връщаме надеждата на много хора
С чернодробна трансплантация връщаме надеждата на много хора

С чернодробна трансплантация връщаме надеждата на много хора

Трансплантацията на черен дроб е една от най-сложните операции в хирургията, а за много хора е единственият шанс за нормален живот. Прилага се при определени индикации както при възрастни, така и при деца. Трансплантация на черен дроб в Турция се прави относително често, при около 1400 пациенти годишно, и с едни от най-добрите нива на успеваемост в света, а Acibadem е сред клиниките с най-добро представяне в това отношение. Проф. д-р Ремзи Емироглу, един от топ експертите на Acibadem в областта на чернодробните трансплантации, разказва в детайли кога се налага такава операция, как протича възстановяването след интервенцията и какви са препоръките към донора и реципиента за живота им впоследствие.

Какви са индикациите за трансплантация на черен дроб при деца и възрастни?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: При възрастните най-честата индикация е хепатит, а при децата жлъчната атрезия налага трансплантация. Това е заболяване, което се среща при новородени. Но трансплантация на черен дроб може да се препоръча и в някои случаи на автоимунни заболявания, като автоимунен хепатит и първична цироза. Освен в тези случаи, някои злокачествени изменения на черния дроб могат да наложат трансплантация, както и фулминантна чернодробна недостатъчност. Напоследък се увеличават трансплантациите вследствие от чернодробна стеатоза и алкохолен хепатит, защото нараства броят на пациентите, които страдат от тези заболявания. Ако тези състояния доведат до цироза, ние трябва да препоръчаме чернодробна трансплантация.

Какви видове чернодробни трансплантации извършвате в Acibadem?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: В зависимост от донора има два вида чернодробни трансплантации – от жив и от трупен донор. Това са основните видове. Но освен това, трансплантациите могат да се разделят на: ортотопични (когато заменяме увредения черен дроб със здрав), хетеротопични (присаждаме черен дроб, но запазваме и увредения) и частична трансплантация (заменяме целия увреден орган с част от черен дроб от донор, прилага се най-често при деца). Ние имаме значителен опит в хетеротопичните трансплантации, но те се прилагат рядко, обикновено при хора с метаболитни заболявания и фулминантно чернодробно увреждане. Най-често правим ортотопични трансплантации. Що се отнася до частичните трансплантации, това е най-често прилаганата операция, когато работим с жив донор. Черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който има способността да регенерира. Когато живият донор дарява част от своя орган, за да спаси обичан човек, останалата част може да възобнови функциите си без сериозни усложнения.

Каква са критериите за съвместимост между донора и реципиента на черния дроб?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: При чернодробна трансплантация съвместимост на кръвната група е достатъчно условие. Но от голямо значение е и здравословното състояние на донора. То трябва да е много добро, донорът не трябва да страда от никакво сериозно заболяване, не трябва да взема никакви специфични лекарства, серологичното изследване за хепатит трябва да е отрицателно. Освен това, оценяваме състоянието и обема на черния дроб. Ако всичко е в нормалните параметри, тогава пристъпваме към трансплантацията.

Кои са най-трудните интервенции и кои са най-успешните трансплантации?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: Най-трудна е трансплантацията на черен дроб от жив донор, защото в този случай имаме двама пациенти, за които трябва да се погрижим. Длъжни сме да съхраним здравето на донора, защото на практика изваждаме част от черния му дроб, а реконструкцията на съдовете и жлъчните пътища е доста сложен процес. Мисля че това е една от най-трудните операции въобще в хирургията. Но в Турция лекарите, които я прилагаме, сме доста добри в това, което правим. Тъй като нямаме достатъчно трупни донори, повечето трансплантации се извършват с орган, дарен от жив донор. Всъщност 80% от чернодробните и 85% от бъбречните трансплантации в Турция са от жив донор. Ако имаше световна класация в това отношение, Турция щеше да е на първо място по бъбречни трансплантации от жив донор и на второ при чернодробните, след Южна Корея.

Какви са предимствата на Турция и съответно на Acibadem по отношение на чернодробните трансплантации?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: В нашата страна това са често прилагани интервенции, правят се около 1400 трансплантации на черен дроб годишно и 3500 на бъбрек, и 80-85% от тях са от живи донори. Тези цифри говорят за опита ни в тези операции. Освен това, трансплантациите са много добре регулирани в Турция от Министерството на здравеопазването. Трансплантационните центрове подлежат на регулярна оценка, а успеваемостта трябва да бъде над 85%. Ако не отговаря на задължителните изисквания, центърът се затваря. В други държави като Китай или Индия например няма строги правила, така че никой не знае каква е действителната успеваемост при интервенциите. Но в Турция успеваемостта на всеки център е публична.

Какви са препоръките за възстановяване на донора и реципиента след операцията?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: Донорът остава хоспитализиран 4-5 дни след интервенцията, след това се изписва, но ако идва от чужбина е желателно да остане в Турция още една седмица. В края на този период преминава преглед и ако всичко е наред, може да се прибере у дома. Черният дроб на донора се възстановява в период от 3 месеца и след това функционира нормално. След тези месеца единственият потенциален проблем може да дойде от мястото на разреза, но обикновено всичко е нормално.

Реципиентът от своя страна остава в болницата две-три седмици. След това се изписва, но е препоръчително да остане в Турция още две седмици. Тук му правим седмични лабораторни изследвания и ако всичко се развива нормално, пациентът може да се прибере у дома. Но ние продължаваме да го проследяваме и регулярно проверяваме изследванията му, които могат да бъдат изпратени по мейл или факс. Веднъж годишно се виждаме с пациента, за да оценим състоянието му и да му предоставим информацията, от която се нуждае.

Какви са препоръките относно начина на живот в бъдеще при донора и реципиента?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: Както вече споменах, донорът може да се върне към обичайния си начин на живот след 3 месеца. Няма специални препоръки относно диета и хранене, може също и да прави упражнения. Не препоръчвам да пие алкохол, но в ограничени количества това няма да навреди. Единственият проблем е мястото на разреза, затова препоръчвам донорът да изчака 6 месеца, ако иска да практикува по-натоварващи спортни активности. Ако донорът е професионален спортист, силните натоварвания могат да се възобновят след една година. При неспазване на тези препоръки може да възникне херния на мястото на разреза.

За пациента, който получава черен дроб, следоперативното проследяване е много важно. Той трябва да следва диета, макар и не много стриктна. Препоръчваме да се поддържа оптимално тегло, за да се избегне чернодробна стеатоза. Освен това, приеманите медикаменти след трансплантацията могат да предизвикат инсулинова резистентност, което води до повишаване нивата на кръвната захар. Затова препоръчваме здравословна диета, упражнения, да се избягва излагането на слънце и да се провеждат редовни медицински прегледи.

Какви са рисковете от отхвърляне на трансплантирания орган?

Трансплантацията е сложна хирургична операция, която не завършва със затварянето на пациента. След операцията могат да възникнат усложнения като инфекции, отхвърляне на органа – затова винаги и на всеки обяснявам, че това е сложна интервенция.

Рискът от отхвърляне на органа е най-голям непосредствено след операцията. След първата година този риск намалява, така че намаляваме и дозите на приеманите имуносупресивни медикаменти. Спираме лекарствата само в 20% от случаите, останалите 80% от пациентите трябва да продължат да ги вземат.

Доколко трансплантираните пациенти могат да водят нормален живот години след операцията, когато възстановителният период е преминал?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: Нашата цел с една прецизна и успешна трансплантация е да дадем на пациента възможността отново да води нормален живот. И сме щастливи да видим, че се чувства добре. Тези пациенти могат отново да работят, да спортуват – не са ли това съставките на един нормален живот.

Кои са най-успешните ви случаи?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: Най-интересните случаи са педиатричните. Преди три месеца доведоха при нас малко момиченце от Алжир, 6-месечно, с тегло едва 5 килограма. Беше толкова малка и крехка. Колебаех се за трансплантацията, но на детенцето не му оставаше много и в крайна сметка решихме да я направим. Сега тя е много добре, наддаде на тегло, възвърна си здравето. Голяма радост е да я виждаш как расте и се развива. А снимките преди и след операцията показват, че сме взели най-правилното решение за малкия пациент. Всъщност при нас има много тежки случаи, много пациенти идват лишени от всякаква надежда и ние на практика им връщаме живота.

Как се отразяват тези трудни интервенции на медицинския екип?

Проф. д-р Ремзи Емироглу: За нас тези интервенции са ежедневие, така че вече не ги възприемаме като толкова сложни. През последната година в Acibadem са извършени 125 трансплантации на черен дроб и 320 бъбречни трансплантации. За нас те са част от обичайния ни професионален живот.

За допълнителна информация и консултация с проф. д-р Ремзи Емироглу, не се колебайте да се свържете с нас:

За допълнителна информация и консултация с проф. д-р Ремзи Емироглу, не се колебайте да се свържете с нас на тел. 0895584088+905309768394 (с viber и whatsapp) или +902165444664.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search