Левкемия в детска възраст: Висок шанс за излекуване при ранна диагноза - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Левкемия в детска възраст: Висок шанс за излекуване при ранна диагноза

Левкемия в детска възраст: Висок шанс за излекуване при ранна диагноза

Левкемията, наричана още рак на кръвта, застрашава най-често здравето на деца на възраст между 2 и 5 години. Тя може да бъде причинена от фактори на околната среда, както и от някои вродени и наследствени заболявания. Фактори като електромагнитното замърсяване, произтичащо от развитието на технологиите, добавките за удължаване срока на годност на храните, химическата обработка при производството на зеленчуци и месни продукти, както и продължителната употреба на козметични продукти като шампоани и кремове за тяло, също могат да допринесат за риска от развитие на рак при децата. Проф. д-р Инджи Аян, педиатър и специалист по детска онкология и хематология в болница Acıbadem Maslak, ни информира за основните рискове и дава важни съвети и предупреждения.

Белезите от детски бели може да се окажат симптоми на левкемия

С 30% от всички случаи, левкемията е най-често срещаният вид рак при децата. Ранното диагностициране при това заболяване, което се изявява с определени признаци, може да спаси живот. Най-голямата пречка за ранното откриване на левкемията обаче се крие във факта, че родителите обикновено не успяват да разпознаят тези първи признаци, защото смятат, че те се дължат на детски пакости и енергичната детска природа. Особено при много активните деца, синините по краката се отдават на инциденти, а остра болка в гърба и краката – на лудории; вероятността това да е симптом на левкемия изобщо не идва наум. Всъщност, родителите трябва да наблюдават внимателно децата си, да бъдат наясно с признаците на заболяването и да правят разлика с онези, които са в резултат от бели. Проф. Инджи Аян посочва, че левкемията може да засегне хора на всякаква възраст, включително новородени и юноши, но най-често заплашва здравето при деца на възраст между 2 и 5 години. „Ракът при децата е лечимо заболяване. Но ранната диагноза е от съществено значение. Развитието на технологиите и медицината през последните години значително повишиха шансовете за възстановяване, благодарение на възможностите за ранно диагностициране и подходящо лечение. Родителите трябва да наблюдават децата си и да се обръщат към лекар без отлагане, ако разпознаят определени признаци“, казва проф. Инджи Аян.

Следете за синини и болки в краката

Прокариотните клетки, които се възпроизвеждат в костния мозък и се разпространяват по цялото тяло, предотвратяват развитието на здравите клетки и водят до симптоми като анемия, имунен дефицит и податливост на кървене. Проф. Инджи Аян подчертава, че симптомите за левкемия включват синини, които се появяват по коленете без травма, както и остра болка в гърба и краката; често повишаване на температурата; кървене от носа и венците; умора, бледа кожа и слабост; подуване на лимфните възли на врата, под мишниците или в областта на слабините, обикновено без болка; продължителна кашлица, причиняваща задух.

Електромагнитно замърсяване, генетично модифицирани храни и много други…

Левкемията при деца може да бъде причинена от фактори на околната среда, както и на някои вродени и наследствени заболявания. Сред съвременните заплахи, които водят до левкемия, могат да бъдат посочени много фактори – от генетично модифицираните храни до електромагнитното замърсяване вследствие от употребата на електроника, която нараства паралелно с технологичното развитие и се превърна в неизменна част от модерната ера. Добавките, използвани за консервиране и удължаване срока на годност на храните; химикалите и обработката при производството на растителни и животински продукти; продължителната употреба на определени козметични средства, като шампоани и кремове за тяло; тютюнопушенето в присъствие на деца; някои вируси и заетост на родителите в индустрията с тежки метали също представляват риск.

Висок шанс за излекуване при ранно откриване

Проф. Инджи Аян твърди, че в наши дни раковите заболявания при деца са лечими и вероятността за пълно възстановяване достига 70% при ранно диагностициране и правилно лечение. „В случаите на остра левкемия, която е най-често срещаният тип, успеваемостта в лечението варира между 45% и 85%, в зависимост от типа на клетките и рисковата група на заболяването. Трябва да се отбележи, че към момента успеваемостта не достига 100% при никое заболяване, дори при пневмония и диария. В най-добре оборудваните болници в Турция, разполагащи с отделения по детска онкология, диагностичните и лечебни протоколи са съобразени с националните и международни стандарти, които позволяват да се постигнат най-високи нива на успеваемост в лечението на левкемия“, казва проф. Аян. Лекарствената терапия (химиотерапия) е първият метод за лечение при левкемия в детска възраст, а прилагането на кръв и кръвни продукти в допълнение към химиотерапията, както и на антимикробна терапия и поддържащи терапии за повишаване на духа и психичното здраве при необходимост също допринасят за повишаване на успеха. „Продължаващите изследвания водят до развитието на нови модели за лечение, ориентирани към целта, тъй като молекулярно-генетичните особености на левкемичните клетки се разкриват все по-пълно. Към момента пациентите могат да постигнат пълно възстановяване на здравето  си с лечение, което продължава 2 до 3 години, в зависимост от типа левкемия и рисковата група. Някои от пациентите, които не отговарят на първоначалното лечение или при които заболяването възниква повторно въпреки доброто повлияване от лечението също имат шанс за възстановяване“, твърди проф. Инджи Аян.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search