» Трансплантация на бъбрек с операция без белег
Трансплантация на бъбрек с операция без белег

Трансплантация на бъбрек с операция без белег

В държавите, в които има дълги листи на чакащи за трансплантация на орган, живото донорство от близък роднина се явява лъч на надежда за пациентите с бъбречна недостатъчност. Специалистите се стараят да прилагат при тези хора, които се подлагат на операция в името на обичаните от тях близки, все по-щадящи и минимално инвазивни техники. Една от най-важните сред тях е нефректомията с вагинална екстракция на бъбрека от донора, която се прилага напоследък при жени, които вече са раждали.

В много държави по света броят на чакащите за трансплантация на орган значително надвишава броя на трупните донори. В Турция 80% от извършваните трансплантации са от жив донор, а останалите 20% – от трупен. Ето защо медицинските специалисти се опитват да въведат нови оперативни методи, които да направят процедурата колкото е възможно по-комфортна за живите донори. Един от тези методи е нефректомията с изваждане на бъбрека през вагината, който се прилага в Центъра за трансплантация на органи в  Acıbadem International Hospital, от проф. Ибрахим Бербер и неговия екип. Методът се използва само в най-напредналите центрове в света и може да се прилага през един или няколко порта (отвора), включително и с достъп през пъпа.

ЕКСТРАКЦИЯ ПРЕЗ ЕСТЕСТВЕНИТЕ ОТВОРИ

Методът може да се използва при жени, които вече са раждали, и представлява изваждане на органа през естествените отвори в тялото. Проф. Ибрахим Бербер посочва, че за разлика от преди, новата техника не изисква големи разрези при донора на бъбрек: „Повечето трансплантации на орган, които извършваме, са от живи донори. Това са съвсем здрави хора, които се подлагат на хирургична операция, само за да спасят живота на своите родители или други роднини. Затова ние трябва да им осигурим максимален комфорт. Това е възможно с помощта на минимално инвазивни лапароскопски методи, докато в миналото отворената хирургия и разрези с дължина 20-25 см бяха единствената възможност. Така освен че за пациента беше по-трудно да се изправи на крака, можеше да се появи кървене, инфекции или херния в областта на хирургичната рана. В момента техниките позволяват бъбрекът да се отстрани през 5-6 см разрез. Точният размер на разреза зависи от размера на бъбрека, защото е важно той да се извади цял и без всякакво увреждане. Но нашият екип в Центъра за трансплантации на Acıbadem International Hospital продължаваше да търсим отговор на въпроса: „Как да направим процедурата по екстракция на бъбрека още по-комфортна, като елиминираме и разреза от 5-6 см, който обикновено е необходим?“. В резултат открихме, че изваждането на бъбрека през родилния канал при жените е осъществимо и може да премахне необходимостта от 5-6 см разрез, а скоро след това извършихме и първата си такава операция“.

МЕТОДЪТ ЗА ЕКСТРАКЦИЯ НЕ ЗАСЯГА ФУНКЦИИТЕ НА БЪБРЕЦИТЕ

При нефректомията с екстракция през вагината, бъбрекът се освобождава лапароскопски и реципиентът се подготвя за трансплантацията; следва поставяне на бъбрека в ендоскопската торбичка, наричана „endobag“, и изваждането му през родилния канал, след прекъсване на връзката му с кръвоносните съдове и уретрата. Проф. Бербер посочва, че пациентите обикновено очакват при екстракцията през родилния канал болката да наподобява тази при раждане, но това съвсем не е така, и обяснява процедурата по следния начин: „Този вид операции не изискват никакви разрези за екстракция на органа. Достъпът е през вагината. След операцията пациентът може да се изправи на крака много по-скоро и освен това се нуждае от по-малко обезболяващи. Екстракцията през родилния канал е по-комфортна в сравнение със стандартната лапароскопия, която пък от своя страна е по-комфортна от отворената операция“.

Един от най-важните въпроси във връзка с тази процедура е дали тя се отразява на функциите на бъбреците. Опитът и изследванията показват, че методът няма неблагоприятно отражение върху функциите на бъбреците, подчертава проф. Бербер и допълва: „Методът осигурява голям комфорт на донора. Нашият екип е единственият в Турция, който го прилага. Досега сме го използвали при над 80 пациента и резултатите са много добри. Методът, който отива една крачка по-далече, е лапароскопската операция през пъпа. До момента сме приложили тази техника при 7 случая“.

МЕТОДЪТ НЕ ПРЕЧИ НА ЗАЧЕВАНЕТО

След лапароскопската нефректомия, донорът остава в болницата средно 1 до 3 дни. Ако няма някакви оплаквания при контролния преглед в рамките на седмица, след това е достатъчно да преминава редовни прегледи на всеки шест месеца, също като всеки здрав човек. „Както е известно, здравият човек може да продължи живота си и с един бъбрек“, обяснява проф. Ибрахим Бербер и подчертава, че процедурата по екстракция на бъбрека през родилния канал не засяга нито сексуалния живот, нито зачеването или бременността след такава операция. „По време на операцията, достъпът се осъществяван през задната влагалищна стена. По тази причина няма никакъв допир с матката или яйчниците. Мястото на разреза във влагалището също не води до никакви проблеми за донора“.

МЕТОДЪТ ВЕЧЕ СПЕЧЕЛИ НАГРАДА

За прилагането на новия метод Центърът за трансплантация на органи в Acıbadem International Hospital спечели първа награда на конгреса „Нови хоризонти в хирургията“ през март 2014 г. „Същата година спечелихме и второ място на конгреса на Турската асоциация за ендоскопска и лапароскопска хирургия, за видео презентацията на стандартна лапароскопия с вагинална екстракция. Фактът, че в страната ни се предоставят награди за минимално инвазивни техники и техните модификации в името на пациентите ни кара да се гордеем. Целта ни е да осигурим комфорт на донорите при операциите. Лапароскопската хирургия повишава и броя на хората, които желаят да дарят органи. Изследванията показват, че благодарение на развитията в хирургията броят на живите донори нараства както в страната ни, така и в целия свят“, казва проф. Ибрахим Бербер.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search