» ВЪЛНУВАЩИ РАЗВИТИЯ В ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕТО
ВЪЛНУВАЩИ РАЗВИТИЯ В ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕТО

ВЪЛНУВАЩИ РАЗВИТИЯ В ИНВИТРО ОПЛОЖДАНЕТО

Инвитро оплождането, което е най-доброто решение при неуспешни опити за забременяване по естествен път, сега може да помогне на още повече двойки да сбъднат мечтата си, благодарение на последните развития в технологиите.

От 1978 г. насам хората, които не успяват да заченат по естествен начин, прибягват към инвитро. Продецурата включва оплождане на яйцеклетки със здрави сперматозоиди и имплантиране на ембрионите в матката. Но методите, които се прилагат при селектирането на сперматозоидите и развитието на ембрионите, се усъвършенстват с всеки изминал ден. Д-р Ахмет Фатих Ойюч (Ahmet Fatih Öğüç), АГ-специалист и ръководител на Центъра за инвитро оплождане в Acıbadem International Hospital, посочва че най-важните развития в тази посока са генетичните изследвания и тестове. „Причините за неуспешно инвитро оплождане и повтарящи се спонтанни аборти обикновено се крият в генетичните фактори. Съвременните възможности дават възможност да се изследват минимум 24 хромозоми при 5-дневни ембриони“, обяснява той.

ЕМБРИОНИТЕ СА ПОД ПОСТОЯННО НАБЛЮДЕНИЕ

От съществено значение за постигането на бременност е да се развие здрав ембрион. При това биологичната и метаболитна структура на ембриона са също толкова важни, колкото и генетичния състав. Биологичната структура и по-конкретно процесите на развитие в нея могат да се наблюдават с устройство, наречено „ембриоскоп“. Качеството на ембриона зависи по-скоро от фактори като характеристики на ембриона, интервали, начин и степен на развитие, отколкото от състоянието му в деня на трансфера, който се осъществява на петия ден.

Развитието на ембрионите се анализира чрез сравнение на получените изображения в инкубаторите, обяснява д-р Ойюч и допълва: „Подборът на ембрионите се извършва въз основа на анализ на тази постоянно постъпваща информация, което се нарича техника на времево проследяване на ембрионите (time-lapse embryo imaging)”.

СПЕРМАТОЗОИДИТЕ СЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ УВРЕЖДАНЕ

Когато става въпрос за метаболитните свойства на ембриона, енергийните нива са от особена важност. Всичи клетки си доставят енергия от митохондриите. Митохондриални ДНК тестове дават възможност да се подбере ембрионът с оптимални енергийни нива.

Всички тези генетични, биологични и метаболитни тестове се правят с цел да се селектира най-добрият, а не най-добре развиващият се ембрион. „Правят се също така и изследвания на имунната система. Възможно е повтарящи се спонтанни аборти да се дължат на активиране на имунната система на майката или бащата срещу елементи, които се възприемат като чужди за организма. Този проблем може да бъде разрешен с прилагането на терапия за потискане на имунната система. От ключова важност за планирането на лечението е правилно да се оцени състоянието на пациентите и информацията от предишни опити, която може да насочи специалиста към нови техники за подбор и развитие“, обяснява д-р Ахмет Фатих Ойюч.

Информацията за методите за инвитро оплождане, които са били прилагани при двойката до момента, е изключително важно, за да се избегне повторното прилагане на техники, които водят до неуспех. Така например, към момента селектирането на сперматозоиди може да се извърши с микрочипове. В миналото това ставаше с помощта на центрофуга в специално устройство, но този метод водеше до ДНК фрагментация поради оксидативния стрес при сперматозоидите. Вече е възможно подборът на сперматозоиди да се извърши без центрофугиране с помощта на специален чип, който имитира женската репродуктивна система, за да се избегне ДНК фрагментация.

КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ ПОМАГА ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВИ ЕМБРИОНИ!

Двойките, които искат да имат дете с помощта на инвитро оплождане, също трябва да подходят отговорно към процеса. Д-р Ахмет Фатих Ойюч подчертава, че макар технологичните постижения да са изключително важни, има и някои принципи на поведение, които трябва да се възприемат както от майката, така и от бащата. „Необходимо е жената да избягва наднорменото тегло и да приема алкални храни по време на овулацията, защото изследванията показват, че яйцеклетките на жените, които приемат повече алкални храни и по-малко протеини, са по-здрави. Консумацията на преработени храни и храни с добавки има негативен ефект и върху яйцеклетките, и върху сперматозоидите. Изключително важно за производството на здрави репродуктивни клетки е избягването на облъчване, вредни химикали, тютюнопушене и алкохол, както и приемането на органични и здравословни храни. Качествата както на яйцеклетките, така и на сперматозоидите се подобряват при двойки, които спортуват редовно, хранят се здравословно и водят живот, лишен от прекомерен физически и психологически стрес“.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search