Иновации в инвитро оплождането за повече бебета - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Иновации в инвитро оплождането за повече бебета

Иновации в инвитро оплождането за повече бебета

За много двойки инвитро оплождането е единственият начин да имат деца, а развитията в тази сфера през последните години чувствително повишиха успеваемостта на процедурите. За това спомогнаха редица нововъведения в лечението на безплодие, от намаляване употребата на лекарства до замразяване на ембриони. За тях става въпрос в следващите редове.

Инвитро методът (IVF) е приложен за първи път през 1978 г. в Англия и още тогава на него се гледа с вълнение и надежда от хиляди двойки по света, за които мечтата за бебе е била непостижима. 40 години по-късно методът е усъвършенстван и продължава да се усъвършенства с всеки изминал ден с въвеждането на редица иновации, благодарение на които днес успеваемостта на инвитро лечението надхвърля 50%, в зависимост от възрастта на майката и яйчниковия резерв.

Първоначално методът е въведен за решение на проблема при жени със запушени маточни тръби, разказва проф. Фарук Буйру, акушер-гинеколог и ръководител на Центъра за инвитро оплождане и репродуктивно здраве в болница Acıbadem Fulya. Днес методът се прилага в широк спектър от случаи, включително с неизяснена причина за безплодие, при мъжки фактор за стерилитет или когато изкуствената инсеминация не е довела до желания резултат. Яйчниковият резерв при жените започва да намалява след 35-годишна възраст и рязко спада след 38, така че е за предпочитане да не се чака до тогава, предупреждава специалистът. Проф. Фарук Буйру посочва някои от иновациите в сферата на инвитро оплождането пред последните години, които водят до по-успешни резултати:

ПО-НИСКИ ДОЗИ ЛЕКАРСТВА

Напоследък се прилагат по-ниски дози на лекарствата, използвани преди инвитро оплождане. Това е така, защото вече знаем, че свръхстимулацията на яйчниците води до някои неблагоприятни ефекти. Извличането на 8 до 15 яйцеклетки се счита за идеален вариант. Затова специалистите предписват по-малко на брой лекарства в по-ниски дози, което допринася за здравето и комфорта на пациентките. Или с други думи, сега лекарствата се изписват в по-малки дози и за по-кратко време, отколкото преди. Жената обичайно произвежда една или две яйцеклетки месечно. Те може и да са достатъчни за изкуствена инсеминация, но при инвитро оплождане е добре да разполагаме поне с 5 или 6 яйцеклетки. В миналото се използваха повече лекарства, трансферираше се повече от един ембрион и това водеше до многоплодни бременности. Сега вече е известно, че многоплодната бременност е рискова както за майката, така и за бебетата.

БЛАСТОЦИСТ ТРАНСФЕР

Този метод представлява трансфер на ембрионите в матката на петия ден от развитието им вместо на третия, каквато е обичайната процедура. На петия ден вероятността да се постигне бременност е по-висока. Изчакването до петия ден обаче не е възможно във всички случаи. Затова решението за подходящия ден за трансфера трябва да се взема от опитни специалисти в зависимост от състоянието на всяка пациентка.

ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЕМБРИОНИ

Замразяването на бластоцисти на петия ден от развитието им, последвано от размразяване и трансфер на по-късен етап, носи същия шанс за забременяване като свежия трансфер. Нещо повече, в някои случаи се препоръчва имплантирането на ембрионите да се извърши един или няколко месеца след стимулацията на яйчниците, вместо в същия момент. Популярността на новия метод нараства с всеки изминал ден. За това има много причини. Например, възможно е повишеното ниво на някои хормони при бъдещата майка да окаже неблагоприятно въздействие и да намали шанса за бременност. При свръхстимулация е възможно да се появят подуване, асцит (събиране на течност в коремната кухина), намаляване отделянето на урина, проблеми с коагулацията. В такива случаи замразяването на ембриони, наричано още криопрезервация, води до по-добри резултати. Този метод може да бъде алтернатива и за семейства, които искат дете след време, тъй като ембрионите се запазват на етапа от развитието си, при който са замразени. С него се запазват по-високи шансове за бременност в сравнение с други методи дори и при пациентки, които в периода на криопрезервация са напреднали с възрастта.

ЛЕКАРСТВА СЛЕД ТРАНСФЕРА

В миналото след трансфер се прилагаха инжекции с прогестерон, които причиняват болка и дискоморт у бъдещите майки. Сега лекарствата след трансфер се приемат вагинално, което е по-удобен и предпочитан метод за пациентките.

ГЕНЕТИЧНА ДИАГНОСТИКА

В наши дни има възможност генетичната структура на ембрионите да бъде анализирана преди трансфер. Преимплантационната генетична диагностика (PGD) и скринингови методи позволяват подбора на здрави ембриони. А това повишава вероятността за успешна бременност. Ембрионите се тестват на петия ден вместо на третия, което дава възможност да се изследват повече хромозоми.

УСЪВЪРШЕНСТВАНИ ЛАБОРАТОРНИ УСЛОВИЯ

Подобренията обхващат и средата, в която се развиват ембрионите преди трансфер. Лабораторните условия и възможности също са сред важните фактори, които повишават шанса за забременяване. Сега има възможности ембрионите да се наблюдават с ембриоскопи, чрез камера в устройства, наречени инкубатори. Развитието на ембрионите се проследява внимателно чрез заснемане и се избягва излагането им на температурите и условията на околната среда в помещението.

Успешното инвитро лечение е съвкупност от много фактори: опитен екип от специалисти, способни да надграждат уменията си всеки ден и да градят доверие (защото нагласата на бъдещите родители също е важен фактор на успеха); лечебно заведение с пълен спектър от възможности за диагностика и лечение; съвременна лаборатория със съответното технологично оборудване и висококвалифицирани специалисти. За повече здрави бебета и щастливи родители!

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search