Пътуването към здравето на едно 16-годишно момиче, което танцува и ирае футбол: - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Пътуването към здравето на едно 16-годишно момиче, което танцува и ирае футбол:

Пътуването към здравето на едно 16-годишно момиче, което танцува и ирае футбол:

МАРИЯ И СКОЛИОЗАТА: ОТ ИСЛАНДИЯ ДО ТУРЦИЯ

Мария, която обича да танцува, да спортува и от 4 години играе футбол, била само на 16, когато семейството й чуло за първи път диагнозата „сколиоза“. Изплашени и притеснени, те веднага потърсили възможности за лечение. С помощта на съвременните средства за комуникация научили за най-новия метод за лечение на тази болест, стара колкото човешката история. След проучване в интернет и фейсбук, най-подходяща им се сторила хирургична операция за „свързване“, която позволява на гръбначния стълб да продължи да расте. За прилагането на този метод, който се използва по света през последните 5 години, има две възможности: САЩ или Турция. След внимателно проучване по въпроса, родителите научили за д-р Ахмет Аланай, професор по ортопедия и травматология в Центъра за гръбначно здраве на болница Acıbadem Maslak. След лечението Мария и семейството й се завърнаха щастливи у дома и изразиха своето възхищение от Турция.

През последните години Турция привлича вниманието с успехите си в здравния туризъм, а сега дава надежди и на пациенти в Европа, благодарение на опитните си лекари, съвременното технологично оборудване и достъпните цени за лечение. Една от тях е 16-годишната Мария Арнарсдот от Исландия. След като е диагностицирана със сколиоза, тоест изкривяване на гръбначния стълб наляво или дясно, каквото се среща средно при 3 от всеки 100 деца, семейството й прави щателно проучване и решава да направят хирургичната операция в Турция вместо в САЩ. Лечението се прилага в болница Acıbadem Maslak, както и в няколко центъра в САЩ. Но тъй като в САЩ цената е много висока, а в интернет и социалните мрежи много хора, лекувани от сколиоза, препоръчват проф. д-р Ахмет Аланай, те се отправят към Истанбул, за който не знаели много до момента.

Чувахме за сколиозата за първи път в живота си и бяхме шокирани!

Мария, която години наред спортува и танцува, занимава се с гимнастика от 6 до 11-годишна възраст и играе футбол от 4 години, започва да изпитва болка в гърба и талията преди две години, по време на бягане. Заради изкривяването, което се появява в областта на гръбначния стълб и болката, която постепенно нараства дори и при дишане, родителите й първо я водят на лекар в Исландия. Лекарите там им препоръчват операция с фузия (фиксиране на гръбначния стълб), която е конвенционален хирургичен метод при лечение на сколиоза. Семейството обаче не приема този вариант и търси надежда в различни методи. „До този момент дори не бяхме чували за сколиозата и нямахме представа какво означава. Бяхме изключително притеснени, уплашени и дори шокирани“, разказват родителите. Те записват момичето на 4-седмичен курс за Шрот терапия в Лондон. Това обаче не решава проблема и семейството започва дълго и упорито проучване за хирургичните методи и лекар, който да извърши операцията.

Безброй успешни операции и разумни разходи

В търсене на решение, което да не включва фузия (сливане) на гръбначни прешлени, семейството попада на много хора във фейсбук, които са имали подобни оплаквания и са се излекували по метода на „свързване без фузия“. Този метод не се прилага в Европа. Но по света се използва от 5 години и има две възможности: САЩ или Турция. В резултат от дълго и щателно проучване, те се консултират с д-р Ахмет Аланай, професор по ортопедия и травматология в Центъра за гръбначно здраве на болница Acıbadem Maslak. „През последната година ходихме при лекар, който прилага процедурата в САЩ, и той ни каза, че Мария е подходяща за лечение по този метод, но застраховката ни не го покриваше. Лечението в Щатите е много скъпо. Докато проучвахме алтернативите в Европа, едновременно в групите във фейсбук и интернет, както и лекарят ни в САЩ, всички ни препоръчваха д-р Ахмет Аланай. Когато се срещнахме с него почувствахме, че можем да се доверим на опита му и че той може да помогне на дъщеря ни да се оправи. Нещо повече, неговият подход беше много ясен и открит; не се опитваше да ни продаде собствените си услуги, а вместо това ясно ни обясняваше детайли за заболяването, лечението и състоянието на Мария“, разказва бащата на момичето, щастлив след успешната операция.

Ще продължа да спортувам

Преди да научат за сколиозата, Мария и нейното семейство не са имали представа, че Турция е отбелязала огромен прогрес в областта на здравните услуги и се е превърнала в притегателна дестинация за лечение на хора от цял свят. Първоначално се притеснявали от различията в езика и културата, но многобройните успехи на проф. д-р Ахмет Аланай успокоили опасенията им и увеличили надеждите им. Очакванията им бяха оправдани. Мария се възстанови бързо след последната успешна операция, беше изписана от болницата и заяви, че се чувства много добре и ще продължи да спортува, след като се върне у дома. „Това е страхотен център по отношение на структура и услуги. Освен това всички, от лекарите и сестрите до целия медицински персонал, са приятелски настроени и откликват на нашите нужди веднага“, каза тя.

Проф д-р Аланай: “Използваме метода от 3,5 години

Проф. д-р Ахмет Аланай твърди, че техниката за „свързване без фузия“ е голям пробив в лечението на сколиоза и допълва: „Този метод, който не се прилага в Европа и се използва само в няколко центъра в САЩ, беше приложен за първи път в Турция преди 3,5 години и постигнахме отлични резултати. Тогава той беше нов и за САЩ. След това в нашата страна бързо напреднахме с необходимото оборудване. Операцията на Мария също беше доста успешна. За разлика от операцията с фузия, която включва сливане на гръбначни прешлени, този метод не спира развитието на гръбначния стълб. Мисля, че той ще става все по-често употребяван при лечението на сколиоза в бъдеще“. Д-р Ахмет Аланай разказва още, че вече са започнали да презентират постиженията си с новия метод на международни конгреси и пациенти от Европа все по-често идват за лечение. „Всички осъзнават, че Турция е в много добра позиция сравнена със западната болнична концепция, с най-новите технологии и изключително опитни лекари. Сега има наплив към Турция от много държави за лечение на сколиоза, заради усехите ни в тази сфера“, казва той.

Свързване: По-голяма свобода на движенията, минимум кървене, бързо възстановяване!

При този специален метод, развит в Турция за първи път след САЩ, не се налага сливане на гръбначни прешлени при децата. Така растежът им може да продължи, а движенията им не се ограничават.

Изкривяването се намалява с опъването на специална полиестерна корда на гръбначния стълб. С израстването на пациента деформацията от ден на ден се заличава, благодарение на поставената корда.

Болката и кървенето са сведени до минимум, а възстановяването е много бързо, защото операцията се извършва по затворен метод през 6 малки отвора. Пациентът се завръща към нормалното си ежедневие скоро след изписването.

Този метод спасява пациента и от дългия оперативен белег на гърба, защото се използва малък разрез от 3-4 см, който не е особено забележим.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search