10 ФАКТА ЗА КОСТНИТЕ ТУМОРИ - Acıbadem Healthcare Services (BG)
10 ФАКТА ЗА КОСТНИТЕ ТУМОРИ

10 ФАКТА ЗА КОСТНИТЕ ТУМОРИ

Туморите на костите биват доброкачествени или злокачествени, и могат да се развият от всеки тип клетки, които изграждат костната тъкан или се намират вътре в костта. Тъй като съществуват много видове костни тумори, лечението при тях също е различно. Всъщност, дори и при един и същи тип тумори е възможно да има разлики. Поради това всеки пациент се оценява индивидуално и се лекува комплексно. За туморите, разположени в костите, мускулите и меките тъкани, се изготвят дългосрочни лечебни планове. С правилно назначено и подходящо лечение, шансът за излекуване дори при най-злокачествените тумори достига до 70%. Специалистът по ортопедична онкология проф. д-р Харзем Йозгер отговори на въпросите ни относно туморите на костите, мускулите и меките тъкани.

Дали всеки тумор на костите и меките тъкани е рак?
Не, не всяка туморна маса в костите и меките тъкани е рак. Образуванията, открити в мускулната или скелетната система, могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Доброкачествените нарастват относително бавно и не се разпространяват в други части от тялото. Освен това, те са подобни на нормалните тъканни клетки и обикновено формират ограничени маси. Злокачествените тумори от своя страна не наподобяват структурно и функционално клетките, от които са произлезли; те нарастват неконтролируемо чрез скоростно делене и могат да се разпространяват в други части от тялото.

Опасни ли са доброкачествените тумори?
Доброкачествените тумори също са различни. При някои от тях е достатъчно редовно наблюдение, докато други могат да нараснат и да нарушат структурата и устойчивостта на заобикалящите тъкани. Ето защо, понякога доброкачествените тумори също налагат интервенция. При друга група хирургична операция може да стане необходима, макар да не застрашават живота и да нямат склонност да се разпространяват в други части от тялото, защото нарастват бързо, превземат съседните тъкани и лесно възникват повторно. Предвид всичко това е изключително важно развитието на тумора да се оценява от лекар, специализиран в тази област.

Какви оплаквания предизвикват туморите на мускулната и скелетната система?
Основните оплаквания, свързани с туморите, са подуване, болка и лесно възникващи фрактури. Най-отличителният симптом за тумор е оток, който може да се види или напипа с ръка. Ако такава подутина се появи внезапно и нараства бързо, твърда е и прилепва към заобикалящите я тъкани, може да се подозира злокачествен тумор. Освен това, внезапно и бързо нарастване на маса, която е била в застой дълго време, трябва да се счита за предупреждение, че природата му може да се е променила. Маси, които растат към кухи места в тялото или не се напипват под кожата се забелязват едва когато започнат да притискат съседните тъкани. Противно на общоприетото и с изключение само на някои видове тумори, болка се усеща само в напреднал стадий, когато големи туморни маси притискат съседни тъкани или засегнатата кост се счупи. Понякога в отслабената кост се появява фрактура без никакви предшестващи оплаквания.

Колко чести са туморите на мускулната и скелетната система?
Туморите на мускулната система са сравнително рядка група заболявания. На практика, те представляват 2 на 1000 от всички злокачествени тумори. Поради рядкото естество на тези тумори, детайлна информация за тях се натрупва само в центровете, които редовно ги изучават.

Как се диагностицира заболяването и към какъв лекар трябва да се обръщат пациентите?
Тъй като това е рядка група заболявания, необходимата информация и експертиза са налични само при специалисти в онкологичната ортопедия и центрове, фокусирани върху лечението на такива заболявания. Веднага след поставянето на диагнозата пациентите трябва да се обръщат към тези центрове и да продължат лечението и проследяването си в тях.

Какви са причините за тумори на мускулната и скелетната система?
Някои фактори имат доказана връзка с дадени видове рак. Така например, тютюнопушенето може да причини рак на белите дробове, а контактът с азбест допринася за рак на пикочния мехур. Такова въздействие на външни фактори обаче все още не е открито при туморите на мускулната и скелетната система. Все пак, някои злокачествени тумори могат да се развият въз основа на заболявания, които не се считат за туморни, като болестта на Пейджет или неврофиброматоза, или след лъчетерапия. А някои тумори, като например наследствените множествени екзостози, се предават от поколение на поколение.

Как се лекуват туморите на мускулната и скелетната система?
Основната цел при почти всички тумори е пълното премахване на болната тъкан чрез хирургична намеса. Процесът започва с биопсия и включва различни и много важни детайли в зависимост от типа на всеки тумор. Лъчетерапия и химиотерапия може да се използват като допълващо лечение, за да се улесни операцията и да се предотврати повторно възникване и разпространение.

Може ли туморът да се разпространи или да се превърне в злокачествен след операцията?
Правилният подход е туморната маса да се отстрани изцяло, без да се оставят никакви засегнати тъкани. Тук не стои въпросът за превръщането на тумора в злокачествен вследствие от хирургичната намеса. Но ако поради неефективна операция останат туморни тъкани, туморът може да се разпространи.

Могат ли пациентите да се върнат към обичайния си начин на живот след такава операция?
С правилна и подходяща реконструкция, голяма част от пациентите имат възможността да се върнат към обичайния си начин на живот. При някои от пациентите известно скъсяване или деформация на крайниците може да наложи последваща намеса след време.

Колко време отнема лечението на този тип заболявания?
В зависимост от вида на процедурата, периодът на лечение и възстановяване може да продължи между 2 и 6 месеца. При някои видове тумори може да се приложи програма за химиотерапия до 1 година.
За да се избегне рискът от повторно възникване на тумора или разпространението му в други органи, пациентите се проследяват на всеки 3 месеца през първата година, на всеки 6 месеца през втората година и веднъж годишно за период от 10 години. Това проследяване е необходимо, за да може всякакви проблеми да се уловят и разрешат навреме.

За допълнителна информация и консултация:
Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search