Ендоскопска операция на ухо: метод за подобряване комфорта на пациента - Acıbadem Healthcare Services (BG)
Ендоскопска операция на ухо: метод за подобряване комфорта на пациента

Ендоскопска операция на ухо: метод за подобряване комфорта на пациента

Хирургичната намеса е неизбежна при лечение на хронична инфекция на средното ухо, която се среща при много хора. Тя може да бъде извършена по два различни начина – с конвенционален микроскопски метод или с ендоскопска хирургия. Най-важната разлика между тях е в оборудването, което се използва. Поради липсата на голям разрез отпред или отзад на ухото, ендоскопският метод повишава комфорта за пациента в постоперативния период. Това свежда почти до нула риска от инфектиране на раната. Доц. Гедиз Мурат Серин, отоларинголог в болница Acıbadem Taksim обяснява, че макар в същината си прилагането на двата метода да е сходно, подходът е различен. „Микроскопската хирургия изисква разрез от външната страна на ухото и в някои случаи обръсване на част от косата. Това не е така при ендоскопската хирургия, където достъпът до ухото става през естествения отвор и не се причиняват никакви козметични дефекти. Фактът, че анатомията не се засяга по никакъв начин, позволява на пациентите да се върнат по-бързо към нормалния си начин на живот“, посочва той. В следващите редове споделяме с вас отговорите, които получихме от доц. Гедиз Мурат Серин по въпросите, свързани с ендоскопската операция на ухото.

При кои заболявания се налага операция на ухото?

Инфекцията на средното ухо е възпаление на лигавицата във вътрешността ухото, което продължава повече от три месеца, и в този случай се налага оперативна намеса. Обикновено това състояние се придружава със загуба на слух. Пациентите, които страдат от това заболяване, често имат и спукано тъпанче.

Понякога в ухото се развиват маси, наричани „холестеатоми“, които въпреки че са доброкачествени, с нарастването си могат да засегнат структурите на средното ухо и да предизвикат увреждане на мозъка или на лицевите нерви, които са свързани със средното ухо. Накратко, това състояние не може да се лекува с медикаменти и налага хирургична намеса. Операцията, от своя страна, може да се извърши с конвенционален или ендоскопски метод, чиято употреба значително се увеличава в последно време.

По какво се различава ендоскопската хирургия от конвенционалната операция на ухото?

Най-важното в това отношение е да подчертаем, че ендоскопската хирургия представлява различен хирургичен подход, а не техника. Конвенционалните операции обикновено се извършват микроскопски.

Ендоскопската хирургия превъзхожда конвенционалната в няколко отношения. Тя предполага достъп до проблемната зона директно през слуховия канал с помощта на камера. Това позволява операцията да се извърши без увреждане на слуховия канал, а на пациента се спестява постоперативна болка, защото няма голям разрез. Липсата на големи разрези елиминира необходимостта от големи превръзки на ухото, което дава възможност на пациента да се върне към нормалния си живот съвсем скоро.

При микроскопския метод няма детайлна видимост към вътрешността на средното ухо, поради което се налага хирургът да направи отвор в слуховия канал. Това предполага голям разрез отпред или отзад на ухото. При ендоскопската операция няма външни разрези. Поради това не се изисква пациентът да взема някакви сериозни предпазни мерки след операцията, достатъчно е да не позволява навлизането на вода в ушния канал.

От колко време се използва този подход?

Ендоскопската операция на ухото се използва в различните държави през последните 10 години, а в Турция навлиза от 5-6 години, като популярността й нараства значително през последните две години.

Кои пациенти са подходящи за този вид хирургия?

Хората с отро възпаление на ухото като цяло нямат нужда от оперативна намеса. Но някои по-тежки случаи на хронична инфекция и холестеатоми налагат прилагането на ендоскопска хирургия.

Какво представлява самата хирургична процедура?

Продължителността на процедурата варира в зависимост от степента на разпространение на инфекцията в ухото. Тя може да бъде 1,5-2 часа или да продължи до 5-6 часа в някои случаи. Това дали операцията се извършва ендоскопски или не, не се отразява на нейната продължителност. Единственият фактор в това отношение е размерът на инфекцията. Пациентът се хоспитализира за един ден след операцията и тъй като не се прави превръзка на цялото ухо, може да се върне към обичайния си живот в много кратки срокове.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search