» Ранна диагностика на рак на гърдата & Хранене срещу рак на гърдата
Ранна диагностика на рак на гърдата & Хранене срещу рак на гърдата

Ранна диагностика на рак на гърдата & Хранене срещу рак на гърдата

Редовните прегледи са жизненоважни за ранна диагностика на рак на гърдата, който е сред най-често срещаните онкологични заболявания при жените. Ето защо дори и тези, които не са в риск от развитие на болестта, трябва да преминават редовно годишно мамографско изследване след 40-годишна възраст. При жени с фамилна обремененост от рак на млечната жлеза редовните прегледи са препоръчителни след 25 години.

За предпазване от рак на гърдата, както и за постигане на по-добри резултати при лечението му, е препоръчително да се избягват определени храни, а други да се консумират в изобилие. Натрупването на тегло и мазнини при жени с рак на млечната жлеза може да повиши риска от развитие на рак и на другата гърда. Затова целта е придържането към хранителен режим, който ограничава мазнините и стимулира защитната система на организма.

  • „Белите“ храни, и по-конкретно рафинирана захар, ориз и бяло брашно, повишават риска от рак.
  • Зеленият чай, който е силен антиоксидант, тъй като съдържа полифеноли, помага за намаляване на мазнините в тялото.
  • Рибата, която е здравословен избор за хора на всякаква възраст, предотвратява разпространението на рака на гърдата.
  • Плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти, играят основна роля в битката с рака. Богати източници на антиоксиданти са брюкселското зеле, броколи, карфиол, цвекло, червено грозде, черници, череши, къпини, кайсии, праскови, тиква, магданоз, лук и чесън.
  • Рискът от рак на гърдата нараства при жени с нисък прием на калций. Мляко, сирене и други млечни продукти са храни, богати на калций.
  • Изследванията показват, че консумацията на суров чесън намалява риска от развитие на рак на гърдата.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search