» Диетични съвети за диабетици
Диетични съвети за диабетици

Диетични съвети за диабетици

Ако имате диабет, все още можете да ядете любимите си храни. Трябва само да се научите как.

Трябва да избягвате консумацията на сушени плодове, като например смокини, защото съдържат твърде много захар. От друга страна, ако твърде много ви се яде смокиня, порцията трябва да е една смокиня, придружена с три цели ореха и чаша мляко или купичка кисело мляко.

Диабетът не е заболяване, което се характеризира само със строги ограничения

Диабетът става все по-разпространен. Заболяването, което може да предизвика тревожни симптоми в ранен стадий, може да бъде предотвратено или отложено след поставянето на диагнозата. Диабетът буди страх у много хора, тъй като се смята, че води до сериозни промени в начина на живот. Противно на това, което се смята, диабетът не е заболяване, което изисква строги ограничения и сложни ежедневни ритуали. Ако сте диабетик, все още можете да ядете това, което искате, но трябва да се научите как да го правите. Така например, можете да направите много зеленчуци, като зелен грах и нахут, и плодове като банан и грозде конкорд, по-полезни за тялото си, вместо да ги избягвате. Нужно е само да вземете предвид някои ключови правила!

Консумирайте гроздето със сирене

Гроздето конкорд е силен антиоксидант и е много полезно за превенция на сърдечносъдови заболявания и рак. От друга страна обаче, диабетиците трябва да внимават с него, защото съдържа твърде много захар. Полезно в този случай е съчетаването на грозде и сирене, като порцията се равнява на една водна чаша и се комбинира с филийка пълнозърнест хляб. Някои плодове, като смокиня, банан и грозде, представляват риск, ако се консумират самостоятелно, защото много бързо повишават нивото на кръвна захар.

Яжте картофа студен вместо топъл

Картофите имат висок гликемичен индекс, което означава, че могат да предизвикват бързо повишаване на кръвната захар. Затова не се препоръчват за хора с диабет, но можете да консумирате картофена салата вместо пържени картофи или задушени картофи. Охладените картофи имат по-нисък гликемичен индекс от горещите. Ако изядете два малки варени картофа под формата на картофена салата с добавени зеленчуци, това може да бъде здравословна закуска. Или основното ястие от червено месо, пилешко или риба могат да бъдат придружени от картофена салата. Все пак, не бива да прекалявате с количеството. В противен случай кръвната захар може да се повиши.

Яжте морков с кисело мляко

Морковът има висок гликемичен индекс, но това не означава да се откажете от полезните му вещества, като напълно го избягвате. Ако настържете пет или шест моркова, приготвите си салата и ги изядете на едно хранене, кръвната ви захар несъмнено ще се повиши твърде много. Можете обаче да хапнете един или два моркова през деня, като добавите орехи, бадеми, лешници и кисело мляко. Това е полезен подход за диабетици. Киселото мляко е важен източник на протеини и удължава времето за транспортиране на глюкозата в кръвния поток. Все пак, и в този случай е много важно да действате разумно по отношение на размера на порцията, защото лесно можете да се увлечете по вкуса.

Грахът е приемлив, ако се сервира с месо

Зеленият грах е зеленчук, богат на нишесте, който не се препоръчва за диабетици, но 2 до 3 лъжици задушен грах, приготвен с месо и придружен с кисело мляко, е приемлив вариант. Това е така, защото времето за усвояване е малко по-дълго при тази комбинация. Така може да се предотврати скокът на кръвната захар.

Бананът е по-безобиден с канела и кисело мляко

Бананът не се препоръчва за хора с диабет, защото е с високо съдържание на захар. Един голям банан се равнява на две порции плодове. С други думи, съдържа 30 грама въглехидрати. Възможно е обаче да се забави транспортирането на захарта в кръвта, като се изяжда половин банан с канела и кисело мляко през деня. Всъщност, това е идеалната закуска за постигане на заситеност и потискане на желанието за консумация на захар.

*Информацията на нашия уебсайт няма за цел да предоставя насоки за диагностика и лечение. Не правете никакви диагностични и терапевтични процедури, преди да се консултирате с Вашия лекар. Статиите съдържат информация за терапевтични здравни услуги в Acıbadem Healthcare Group.

ЛЕЧЕНИЕ

ТЕХНОЛОГИИ

ACIBADEM

×
Search